İçeriğe atla

Yangın tatbikatı

Bir tatbikatta yoğun duman altında tahliye olan öğrenciler

Yangın tatbikatı, kapalı bir alanda çıkan yangın veya diğer acil durum'larda bir binanın nasıl boşaltılması gerektiğini uygulama yöntemidir. Çoğu durumda binalarda bulunan yangın alarm sistemi etkinleştirilerek yangın alarm tatbikatı başlatılır. Tatbikata katılan kişilerin en yakın acil çıkıştan kurallara uygun şekilde tahliye olması beklenir. Yangın tatbikatı prosedürleri hastane veya yüksek bina gibi bina tiplerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı bina tiplerinde bina sakinleri binayı tahliye etmek yerine binanın içinde yeniden konumlandırılabilir. Tahliyenin istenen bitiş zamanında gerçekleşmesi istendiğinden tahliye aralığı ölçülür ve acil durum sistemi veya tahliye prosedürleriyle ilgili sorunlar, çözülebilecek şekilde tanımlanır.

Tarihi

Binalardaki yangın tatbikatlarının amacı, yangın, duman, karbon monoksit veya başka bir acil durum meydana geldiğinde herkesin mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde nasıl çıkılacağını bilmesini sağlamak ve bina sakinlerini yangın alarmının sesine alıştırmaktır.[1]

Amerika Birleşik Devletlerinde düzenli yangın tatbikatları yapılmadan önce, 1958'de Şikago'da özel Katolik okulu Our Lady of the Angels'da bir yangın vakası olmuştu. İkinci kattaki çocuklar orada mahsur kaldı; ne öğretmenler ne de öğrenciler binadan güvenli bir şekilde nasıl çıkacaklarını bilmiyorlardı. Pek çok çocuk pencereden atladı ve birçoğu da çıkışa ulaşamadıkları için hayatını yitirdi. Okul'un aşırı kalabalık olmasının yanında yalnızca iki ay önce bir yangın denetiminden geçmiş ve o sırada gerekli sayıda yangın çıkışı ve yangın söndürücüye sahip olmasına rağmen, duman dedektörleri ve yeterli yangın alarmlarına sahip değildi.[2] Yangın tatbikatlarına olan ihtiyaç bu olayla ABD'de fark edildi; yangının ardından aylık yangın tatbikatları yapıldı. Daha sonra yapılan bir araştırmada yangın eğitiminin de yangını önlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı:[] İnsanlar yangını neyin başlattığı ve yangın çıkması durumunda ne yapılması gerektiği konusunda daha fazla bilgi edinmeye başladı. Ayrıca yangının başlamasına ve büyümesine neden olan tehlikelerin de farkındaydılar. Yangından sonraki bir yıl içinde, Our Lady of the Angels'da bulunan tehlikeli koşulların çoğu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki binlerce okulda ortadan kaldırıldı.

Kaynakça

  1. ^ "How To Conduct A Fire Drill At Work: A Step-by-Step Guide". AlertMedia (İngilizce). 17 Ağustos 2018. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2019. 
  2. ^ Cunningham, Thomas (n.d.). "Our Lady of the Angels: A Historical Perspective on School Fires". WithTheCommand.com. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015. 


İlgili Araştırma Makaleleri

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Yangını</span> Londra Yangını

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yangın musluğu</span>

Yangın musluğu, yangın anında itfaiye tarafından hortum bağlanarak kullanılmak amacıyla yerleşim yerlerinin ve binaların değişik yerlerine yerleştirilmiş bir çeşit su vanasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Triangle Gömlek Fabrikası yangını</span>

Triangle Gömlek Fabrikası Yangını, 25 Mart 1911'de New York'ta Triangle Gömlek Fabrikası'nda meydana gelmiş ve çoğu Yahudi, Almanya, İtalya, İrlanda ve Doğu Avrupa'dan ABD'ye yeni göçmüş 123 kadın ve 23 erkek işçinin ölümü ile sonuçlanmış yangın.

<span class="mw-page-title-main">Federal Acil Durum Yönetim Kurumu</span>

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ; ilk olarak 1978 yılının birinci "Başkanlık Yeniden Yapılanma Planı" kapsamında ele alınan ve bir sonraki yıl, 1 Nisan 1979 tarihinde Başkanlık emriyle kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Duman dedektörü</span> Dumanı tespit eden cihaz, tipik olarak yangın dedektörü

Duman dedektörü, tipik bir yangın göstergesi olan dumanı algılayan bir cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt boşaltımı</span> uçakların acil iniş yapma durumunda kalması halinde uygulanan prosedür

Yakıt boşaltımı, uçakların genellikle kalkıştan kısa süre sonra acil iniş yapma durumunda kalması halinde uygulanan prosedürdür. Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.

<span class="mw-page-title-main">Yangın kapısı</span>

Yangın kapısı, yangın ve benzeri acil durumlarda insanların dışarıya en hızlı biçimde tahliyesini sağlayan kapıya verilen isimdir. Metal malzemeler kullanılarak üretilirler ve kullanım alanına göre alevlere 30, 60, 90 ve 120 dakikaya kadar dayanabilmektedir. Duman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları dolayısı ile yangın anında insanların duman zehirlenmelerinden de korunmasını sağlar. Acil çıkış kapısı ismi ile de bilinen bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde oldukça geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birçok yapıda bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

<span class="mw-page-title-main">Acil uçak tahliyesi</span>

Acil uçak tahliyesi uçağın yerde, su üzerinde ve uçuş sırasında yaşanabilecek acil durumlardaki tahliye işlemi. Bu tahliye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için önceden belirlenmiş standart tahliye prosedürleri ve özel olarak tasarlanmış tahliye ekipmanları kullanılmaktadır.

The Station Gece Kulübü yangını, 20 Şubat 2003 Perşembe günü, West Warwick, Rhode Island, ABD'de meydana gelip 100 kişiyi öldüren ve 230 kişi yaralayan bir yangındır. Yangına, gecenin grubu Great White'ın tur menajeri tarafından ateşlenen pirotekniklerin akustik köpük'leri tutuşturması neden oldu. Alev, bir dakika içerisinde yakıcı sıcaklığa ulaştı ve tüm yanıcı maddelerin yanmasına neden oldu. Yoğun siyah duman beş buçuk dakika içinde kulübü sardı. Yangının video görüntüleri yangının ateşlenmesini, hızla büyümesini ve kaçmayı hızlıca imkânsız hale getiren dumanı ve tahliyeyi engelleyen çıkışı gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Acil tahliye</span>

Acil tahliye, acil bir tehdit, devam eden bir tehdit veya can ve/veya mallara karşı tehdit içeren bir alandan insanların derhal acil çıkışı veya kaçışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik alarmı</span> Izinsiz girişleri algılayan sistem

Güvenlik alarmı, bir bina, ev veya okul gibi başka bir alana izinsiz girişleri tespit etmek için tasarlanmış bir sistemdir. Güvenlik alarmları, hırsızlık veya mülk hasarına karşı koruma için konut, ticari, endüstriyel ve askeri mülklerde kullanılır. Araba alarmı da aynı şekilde araçların ve içeriklerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca cezaevleri de mahkûmların kontrolü için güvenlik sistemleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Katwarn</span>

Katwarn afet yönetimi, kamu güvenliği gibi alanlardan sorumlu resmi kurumların halkı afet, yangın, terör, çevre felaketleri gibi her tip tehlike durumunda coğrafi konuma göre hızlı bir şekilde uyarabilmesi ve yönlendirebilmesi için geliştirilmiş olan, yeni nesil bir bilgi ve uyarı sistemidir. Uyarı ve yönlendirmeler ağırlıklı olarak tüm akıllı telefonlar üzerinden bir uygulama yüklenmesi ile ve buna ek diğer farklı kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Uyarı almak isteyen kişiler sisteme gönüllü ve ücretsiz olarak kaydolmaktadır. Bir güvenlik uyarısı tehlikeye maruz kalan kişilere, zamanında, her zaman ve her yerde ulaşabiliyorsa anlamlıdır. KATWARN sisteminin geliştirilme amacı bu felsefeden yola çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saudia'nın 163 sefer sayılı uçuşu</span>

Suudi Arabistan Havayolları'na ait 163 sefer sayılı uçuş, 19 Ağustos 1980'de Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giden Riyad Uluslararası Havaalanı'ndan kalkıştan sonra alev alan tarifeli bir Suudi yolcu uçuşuydu. Lockheed L-1011-200 tristar'daki tüm 287 yolcu ve 14 mürettebat, uçağın riyad'a başarılı bir acil iniş yapmasından sonra duman solunmasından öldü.

<span class="mw-page-title-main">2022 İsrail Hava Kuvvetleri Eurocopter AS565MA kazası</span>

3 Ocak 2022 tarihinde İsrail Hava Kuvvetlerine ait bir Eurocopter AS565 Panther helikopteri - yerel adıyla Atalef - Hayfa açıklarında eğitim sırasında düşerek kaza yapmıştır. Helikopterdeki 2 İsrail askeri kazada hayatını kaybederken, diğer asker kazadan yaralı kurtuldu. Kazada Yarbay Erez Sachyani ve Binbaşı Chen Foge öldü.

<span class="mw-page-title-main">DEFCON</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan bir uyarı sistemi

Savunmaya Hazırlık Durumu, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan bir uyarı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Depreme dayanıklı yapılar</span>

Depreme dayanıklı veya sismik yapılar, binaları depremlerden bir ölçüde veya büyük ölçüde korumak için tasarlanır. Hiçbir yapı deprem hasarına tamamen dayanıklı olamazken, deprem mühendisliğinin amacı, sismik aktivite sırasında geleneksel muadillerine göre daha iyi performans gösteren yapılar inşa etmektir. Bina yönetmeliği'ne göre, depreme dayanıklı yapılar, bulundukları yerde meydana gelme olasılığı belirli olan en büyük depreme dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, nadir depremlerde binaların yıkılmasını önleyerek can kayıplarının en aza indirilmesi, daha sık depremlerde ise işlevsellik kaybının sınırlandırılması gerektiği anlamına gelir.

Depreme hazırlık, bir depremin etkilerini en aza indirmek için bireysel, örgütsel ve toplumsal düzeyde alınan bir dizi önlemdir. Hazırlık önlemleri, ağır nesnelerin emniyete alınmasından, yapısal değişikliklerden ve malzemelerin depolanmasından sigortaya, acil durum kitine ve tahliye planlarına kadar değişebilir.