İçeriğe atla

Yandex Browser

Yandex Browser
Geliştirici(ler)Yandex
İlk yayınlanma1 Ekim 2012
Güncel sürüm20.3.2.257 /
13 Aralık 2020 (3 yıl önce) (2020-12-13)
Programlama diliC++, JavaScript
İşletim sistemiWindows, Mac OS X, Android, iOS, Linux
Erişilebilirlikİngilizce, Rusça ve Türkçe
TürWeb tarayıcısı
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesihttp://browser.yandex.com.tr

Yandex Browser, Yandex tarafından Chromium açık kaynak kod projesi kullanılarak programlanmış ücretsiz kullanıma açık bir arama motorudur.[1] Yandex tarafından 1 Ekim 2012 tarihinde yayınlanmıştır.[2] Windows ve Mac OS X İşletim sistemlerini desteklemektedir. Tarayıcı indirilen dosyaları Kaspersky Antivirüs kullanarak denetler.[3][4][5][6]

Özellikleri

Yandex Browser'in özellikleri şunlardır:

  • Chrome ve Opera uzantılarını destekler.
  • Diğer cihazlarla senkron çalışır
  • Android'de de uzantıları ve arka planı destekler.
  • Android ve Windows sürümlerinde Wi-Fi bağlantı koruma özelliği sunar.
  • Çeşitli arka planlar sunar.
  • Popüler hizmetler için araçlar sağlar. (Örneğin Gmail aracı okunmamış mesaj sayısını gösterir.)
  • Çok amaçlı adres çubuğuna entegre klavye düzeni kenetleyici.
  • Entegre çeviri özelliğine sahiptir
  • Opera tarayıcısının "Opera Turbo" özelliği Yandex Browser 1.1 sürümüne (ve sonraki sürümlere) yavaş bağlantıları hızlandırmak için entegre edilmiştir.[7][8]
    Tarayıcıya ait ekran görüntüsü

Rusya'da kullanım oranı

"Yandex.Radar" verilerine göre Rusya'da %19,85 pazar payına sahipken Türkiye'de %1,02 pazar payına sahiptir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "webrazzi yandex browser". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2012. 
  2. ^ "Shiftdelete Yandex Browser". 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2012. 
  3. ^ "techtunch.com new browser yandex". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2012. 
  4. ^ "İngilizce sayfasındaki güvenlik bölümü için geçerli". 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2017. 
  6. ^ http://www.liveinternet.ru/stat/tr/browsers.html[]
  7. ^ "Yandex Releases New Version of Yandex.Browser Powered by Opera Turbo". 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2012. 
  8. ^ "PCLabs yandex browser guncelleme aldı". 16 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2012. 
  9. ^ Yandex.Radar Türkiye'de tarayıcı kullanımları- https://radar.yandex.ru/browsers?country=983&selected_rows=Ct58LP%252CnmpVtr%252C2kuSN7%252CRysHuf[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

Yandex 1997 yılında kurulan Rusya merkezli çok uluslu bir firmadır. Yandex başta internet tabanlı ürünler ve hizmetleri kapsamak üzere ulaşım, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve reklamcılık gibi birçok alanda hizmet veren yetmişten fazla servise sahiptir. Yandex'in ana pazarı Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. Rusya'nın en büyük teknoloji şirketidir ve %60,09 pazar payıyla arama motoru pazarının lideridir. Yandex dünya çapında 17 ülkede 30 ofise sahiptir, ancak şirketin kurucuları ve çalışanlarının çoğu Rusya'da bulunur. Google ve Baidu'nun ardından dünyanın en büyük 3. arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Çeviri</span> çeviri aracı

Yandex.Çeviri, Yandex tarafından sağlanan amacı metin ve web sayfaları diğer dillere çevirmek olan bir web hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">My Phone</span> Microsoftun bir arkadaş mobil istemci uygulaması ile çevrim içi bir hizmeti

My Phone Windows Mobile mobil platformu için Microsoftun bir arkadaş mobil istemci uygulaması ile online bir hizmetidir. 6 Ekim 2009 tarihinde başlatılan hizmet rehber, takvim randevuları, görevleri, metin mesajları, tarayıcı favorileri, fotoğraf, müzik, video ve belgeleri kablosuz senkronize etmekle ücretsiz cep telefonuna yedekleme çözümünü sunar. Bunu kullanıcıların kendi bilgilerine erişmesi ve yönetmesi için olan parola korumalı çevrimiçi portali ile yapıyor. Servis ayrıca fotoğraf paylaşımı sağlar ve bazı pazarlarda, bir kayıp telefon ile başa çıkmak için bir kerelik ücret gerektiren bir Premium Paket olarak satılmaktadır. Microsoft 16 Şubat 2009 tarihinde Mobil Dünya Kongresi'nde My Phone beta sürümünü açıkladı ve başlattı. My Phone, Windows Mobile mobil işletim sisteminin 6.0, 6.1 ve 6.5 sürümlerinde desteklener ve 25 dilde dünya çapında kullanılabilir. Servis kimlik doğrulaması için Windows Live ID ve kullanıcı bilgilerini depolamak için Windows Live sunucu altyapısı kullanır. 8 Haziran 2011 tarihinde, Microsoft My Phone telefonlarından senkronizenin 7 Ağustos 2011 tarihinde kesileceğini ve verilere İnternet sitesine erişimin, 6 Ekim 2011 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Veriler SkyDrive-ye taşınacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer Mobile</span>

Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Web Messenger</span>

Windows Live Web Messenger Microsoft tarafından geliştirilen Windows Live Messenger'ın tarayıcı tabanlı sürümüdür. Kullanıcılara bir web tarayıcısından Microsoft Messenger hizmetini kullanarak çevrimiçi ve gerçek zamanlı olarak anlık ileti göndermelerine izin verdi. Hizmet, Windows Live Messenger istemcisini kurmadan Messenger kişi listesinde Outlook.com-da başkalarıyla sohbet etmek için ortak paylaşılan bir bilgisayardaki gibi yönetici ayrıcalıklarına sahip olmayan kullanıcıların bilgisayarlarında bulunmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Zen</span>

Yandex.Zen Yandex şirketinin geliştirdiği ve yapay zeka teknolojilerine dayalı bir kişisel öneri servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Browser</span>

Nokia Browser Nokia tarafından geliştirilen ve Symbian S60 cep telefonu platformu için varsayılan web tarayıcısıdır. Tarayıcı, Apple'in açık kaynaklı WebCore ve JavaScriptCore çerçevelerinin bir bağlantı noktasına dayalıdır. Bu, Apple'ın Safari Web tarayıcısında kullandığı WebKit oluşturma motorunu oluşturur. Seri 40 sisteminde kullanılan Nokia Xpress tarayıcısının yerini aldı.

UC Tarayıcı Singapur/Çin merkezli mobil İnternet şirketi UCWeb tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Asya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a aittir. Hindistan ve Endonezya gibi Asya'nın en hızlı büyüyen pazarlarında Google Chrome'dan daha popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Mobile</span> Mobil web tarayıcısı

Opera Mobile, Opera Software AS tarafından geliştirilen, akıllı telefonlar, tabletler ve PDA'lar için bir mobil web tarayıcısıdır. İlk kez 2000 yılında sunuldu. Opera'nın mobil sürümünü çalıştıran ilk cihazlar Psion Seri 5, Psion Series 5mx, Psion Seri 7 ve ardından Psion netBook'tur. Opera Mobile 3.6 sürümü 2000'de piyasaya sürüldü. Android, Maemo, MeeGo, S60, Windows Mobile, Windows Phone, Microsoft Windows sistemleri için uyumludur. Tarayıcı kendi Opera Mobile Store mağazasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Mobile Store</span>

Opera Mobile Store, cep telefonu sahipleri için platformdan bağımsız bir tarayıcı tabanlı uygulama mağazasıdır. Dünya çapında 40.000'den fazla geliştirici tarafından kullanılan ve Opera Software ASA'nın sahip olduğu bir dijital uygulama dağıtım platformudur. Mart 2011'de bir üçüncü taraf sağlayıcı tarafından başlatılan ve güçlendirilen Opera Mobile Store, Ocak 2012'de bir mobil uygulama mağazası platform şirketi olan Handster'i satın aldıktan sonra yeni bir platformda yeniden başlatıldı. Android, Java, BlackBerry OS, Symbian, iOS, Windows Mobile, Windows Phone'da kullanılabilir. Microsoft, 2015 yılında Nokia Store Mağazasını kullanımdan kaldırdı ve kullanıcılar eski Nokia cihazları için yeni uygulama mağazası olarak Opera Mobile Store'ye geçti. Opera Mobile Store günde 1 milyondan fazla uygulama indirmesi sağlıyor. Opera Mobile veya Opera Mini tarayıcılarda Hızlı Arama'daki OMS logosu veya görsel bir yer imi aracılığıyla herhangi bir cep telefonundan erişilebilir. Mağazaya masaüstü sürümleri de dahil olmak üzere herhangi bir tarayıcıdan herhangi bir işletim sisteminde erişilebilir. Opera Mobile Store tarafından sağlanan Android destekli telefonlar için yapılan uygulamaların% 86'sından fazlası ücretsizdir, diğerleri ise ödeme gerektirir. Tüm platformlar için ortalama ücretsiz ücretli uygulamalar oranı sırasıyla% 70 ve% 30'dur. Bu uygulamalar genellikle video oyunları, iş uygulamaları, sosyal medya uygulamaları, e-kitaplar ve diğerleri dahil olmak üzere belirli bir kategoriyi hedefler.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.