İçeriğe atla

Yandex.Map Editor

Yandex.Map Editor
SahipYandex
OluşturanYandex
URLmapeditor.yandex.com.tr
Site türüWeb eşlemlendirme
KayıtEvet
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe, İngilizce, Rusça, Ermenice, Fransızca, Sırpça (Latin alfabesi), Kazakça, Özbekçe[1]
Geçerli durumEtkinlik

Yandex.Map Editor, Yandex tarafından sunulan ve Yandex Haritalar adlı uygulamanın yeteneklerini geliştiren yeni bir hizmettir. Yandex, veri eşlemlendirmenin olanaklı olmadığı kimi ülkelerde Yandex Haritalar'i belirli iş birliği topluluklarıyla birlikte geliştirmeyi kararlaştırmıştır. Proje, OpenStreetMap ile benzer özellikler taşımaktadır ancak Yandex.Map Editor ile oluşturulan eşlemler Yandex'ın özel malı kapsamında sayılırlar.

Projenin nihai amacı yüksek çözünürlüklü eşlem verisinin elde edilmesi ve bu verinin Yandex Haritalar uygulamasında kullanılabilmesidir. Halihazırdaki katkılar Yandex Haritalar'e yansıtılmamaktadır.

Arayüz

Kullanıcılar öntanımlı işlevleri kullanarak belirli bir eşlemi yükleyebilir ve bu eşlem üzerine yollar, demiryolları ve ırmaklar çizebilirler. Yerel merkezlerine ait yapılar da eşleme eklenebilmektedir. Site ilk bakışta Yandex Haritalar'i andırmaktadır. Bu uygulamada da yer alan uydu fotoğraflarının yanı sıra Yandex.Map Editor, eşlem ve uydu fotoğraflarının birlikte sunulduğu görüntüleme kipini de içerir.

Uygulama kullanıcıları ve Yandex tarafından önerilen yaklaşım, yol benzeri şekilleri uydu fotoğraflarına koşut biçimde çizmeyi öngörür. Bu yaklaşım, uydu fotoğraflarının yetersiz kaldığı bölgeler için uygulanamamakta, bu da bu bölgelere ait eşlemlerin tamamlanmasını güçleştirmektedir.

Yüksek kaliteli veriyi güvence altına almak amacıyla yeni kullanıcıların katkıları deneyimli kullanıcılar tarafından gözden geçirilmektedir. Vandalizm ve çarpıklıkla savaşım veren bu sistem, kullanıcıları katkılarıyla ters orantılı olacak biçimde denetler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenStreetMap</span> serbestçe düzenlenebilir dünya coğrafi veritabanı

OpenStreetMap, özgür yazılım şartları altında oluşturulan özgür ve açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Kartografya</span> harita yapma bilimi

Kartografya, harita yapımı ve kullanımı bilim, sanat ve teknolojisidir. Harita kavramı geniş kapsamlı olup, coğrafi/mekansal referanslı bilgileri sunan çeşitli grafik gösterimleri ve materyalleri de kapsamaktadır. Bu tanım hâlen geçerli olmasına rağmen güncel bir kartografya tanımı aşağıdaki gibi yapılabilir: Kartografya, mekansal bilgileri analog ya da sayısal biçimde toplayan, modelleyen, yapılandıran, değerlendiren, saklayan, çeşitli ortamlarda anlaşılır ve yansız (objektif) biçimde sunan bir disiplindir.

Google Map Maker, Google tarafından sunulan ve Google Maps adlı uygulamanın yeteneklerini geliştiren bir hizmetti. Google, veri eşlemlendirmenin olanaklı olmadığı kimi ülkelerde Google Maps'i belirli iş birliği topluluklarıyla birlikte geliştirmeyi kararlaştırdı. Proje, OpenStreetMap ile benzer özellikler taşımaktadır ancak Google Map Maker ile oluşturulan eşlemler Google'ın özel malı kapsamında sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

Placeopedia, Google Maps resimleri ve Wikipedia maddelerini birleştiren, içeriği kullanıcılar tarafından belirlenen bir coğrafya sözlüğüdür. Placeopedia, Birleşik Krallık merkezli mySociety tarafından Eylül 2005'te kurulmuştur.

Yandex 1997 yılında kurulan Rusya merkezli çok uluslu bir firmadır. Yandex başta internet tabanlı ürünler ve hizmetleri kapsamak üzere ulaşım, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve reklamcılık gibi birçok alanda hizmet veren yetmişten fazla servise sahiptir. Yandex'in ana pazarı Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. Rusya'nın en büyük teknoloji şirketidir ve %60,09 pazar payıyla arama motoru pazarının lideridir. Yandex dünya çapında 17 ülkede 30 ofise sahiptir, ancak şirketin kurucuları ve çalışanlarının çoğu Rusya'da bulunur. Google ve Baidu'nun ardından dünyanın en büyük 3. arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Veri, ham (işlenmemiş) gerçek enformasyon parçacığına verilen addır. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir. Ölçüm ya da sayım yolu ile toplanan ve sayısal bir değer bildiren veriler nicel veriler, sayısal bir değer bildirmeyen veriler de nitel veriler olarak adlandırılmaktadır. Her sembolik gösterim gibi, veri de belirli bir nesne, birey ya da olguya ilişkin bir soyutlamadır. Ancak enformasyon ve bilginin soyutluk düzeyleri ile karşılaştırıldığında, verilerin soyutluk düzeyi daha düşüktür. Bir verinin tek başına bir anlamı ve işlevi bulunmamaktadır. Veriler toplandıktan sonra gruplanarak, sıralanarak ve özetlenerek, elle ya da bilgisayarla işlenip enformasyona dönüştürüldüklerinde anlam kazanmakta; ait oldukları bağlamı açıklama gücüne kavuşmaktadır. Problem çözme ya da karar verme gibi bir amaca hizmet edebilecek duruma gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GpsDrive</span>

GPSDrive bir taşıt seyir sistemi olarak etki göstermek üzere tasarlanmış bilgisayar programıdır. Program, bir bilgisayar ekranında çizilen yakınlaştırılabilir bir harita üzerinde NMEA-özellikli bir GPS alıcısından elde edilen konum bilgisi ile kullanıcının konumunu, görüntüler. Eşleme dosyası konuma otomatik olarak ve tercih edilen bir dereceye bağlı olarak seçilir.

Point of interest ya da POI, kişinin yararlı veya ilginç bulabileceği belirli bir noktanın konumudur. Bir örnek olarak Uzay İğnesi yerini ya da Mars'ta Olympus Mons yerini temsil eden bir noktadır. Otel, kamp, benzin istasyonları ya da modern (otomotiv) navigasyon sistemlerinde kullanılan diğer kategorilere atıf olduğunda çoğu tüketici terimini kullanır. Örneğin histoloji/patoloji/histopatoloji olarak tıbbi alanlarda, ilgi noktaları görünümünde bir alanda genel arka plan seçilir; örneğin, normal hücrelerin yüzlercesi arasından, patolog lekelenmesi üzerine diğerlerinden önce 3 ya da 4 neoplastik hücreleri bulabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Google Street View</span>

Google Street View, Google Maps ve Google Earth teknolojileri ile bütünleşik olarak dünyadaki birçok kamuya açık alanlardan caddeler boyunca panoramik görüntülerin izlenebilmesini sağlayan teknoloji servisine verilen isimdir. 2007 yılında ABD'nin çeşitli şehirlerinde başlamış ve o tarihten bu yana kırsal alanları da kapsayacak şekilde dünya genelinde sürekli olarak büyümüştür. Google Haritalar üzerinde Street View ile görüntülenmiş olan alanlar mavi çizgiler ile belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haritalar (Windows)</span>

Windows Haritalar Microsoft'un web harita hizmeti arama motorudur. Windows 10, Windows 10 Mobile, Xbox One ve Microsoft HoloLens için Evrensel Windows Platformu uygulamaları olarak kullanılabilir. HERE WeGo haritaları ve Microsoft Corporation görüntülerini ve yol haritalarını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">OsmAnd</span>

OsmAnd ücretsiz ve ücretli açık kaynak olan bir uygulamadır, çevrimdışı ve çevrimiçi haritalar için küresel mobil harita görüntüleme ve navigasyon uygulaması Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır. Birincil görüntüler için (OSM) OpenStreetMap harita veritabanını kullanır. Bu projenin geliştirilmesi GitHub üzerinden yapılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Yandex Haritalar</span> Yandex tarafından geliştirilen bir internet haritalama servisi

Yandex Haritalar, Yandex tarafından geliştirilen bir internet haritalama servisidir. Detaylı bir harita içeriğine sahip olan Yandex Haritalar, trafik sıkışıklığı ve yol tadilatı gibi çeşitli bilgileri de içermektedir. 2004 yılından beri aktif olarak çalışmakta ve hala geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Waze</span> GPS navigasyon uygulaması

Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımıdır. Waze, uygulamasını, indirmek ve kullanmakta özgür olan, topluluk temelli bir GPS navigasyon uygulaması olarak tanımlıyor. Akıllı telefonlarda ve GPS desteği bulunan tabletlerde çalışır, bir hücresel ağ üzerinden yere bağımlı bilgileri indirirken turn-by-turn navigasyon, kullanıcı tarafından gönderilen seyahat saatleri ve güzergâh bilgileri sağlar.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.