İçeriğe atla

Yandım Tokat Yandım

"Yandım Tokat Yandım (Tokat'ın Her Yanı Al Yeşil Dağlar)"
Feryadı Hafız Hakkı Bey şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim

Yandım Tokat Yandım (Tokat'ın Her Yanı Al Yeşil Dağlar) 4/4 lik ritime sahip türküdür.Yöresi Tokattır.[1]Feryadı Hafız Hakkı Bey Tokat Türküsü olarak söylemiştir. Mary Vartanian Yandım Tokat Yandım olarak bu türküyü söylemiştir.Mihrican Bahar Yandım Tokat olarak söylemiştir.

Harici video
Hakkı Feryadı - Tokat Türküsü (Taş Plak Arşivi)
Yandim Tokat Yandim - Mary Vartanian
Mihrican Bahar -Yandım Tokat

Kaynakça

  1. ^ "Yandım Tohat Türküsü - Tokat". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Derya Köroğlu</span> Türk müzisyen

Derya Mustafa Köroğlu, Yeni Türkü grubunun 1977 yılında kurulduğundan bu yana solistliğini yapan müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

Çanakkale türküsü, Çanakkale Savaşı'nı anlatan bir türküdür. Ait olduğu yöre Kastamonu'dur.

Bağlamada kullanılan düzenlerden biri. Adını bu düzende icra edilen en güzel ve tanınmış eserlerden biri olan "Misket oyun havası"ndan alır. Bu düzende üst tel fa# olacak şekilde ayarlanır. Diğer teller ise bozuk düzende olduğu gibi orta tel re ve alt tel la olarak ayarlanır.

Abdullah Papur, Türk halk ozanlarındandır. Birçok Kürtçe türkünün yanı sıra Türkçe eserlere de imza atmıştır. Uzun havaları ile bilinmektedir. 9 Eylül 1988 tarihinde bir trafik kazasında ölmüştür.

<i>Dünyanın Kapıları</i>

Dünyanın Kapıları Yeni Türkü'nün 6. albümüdür. 30 Ağustos 1987'de LP ve MC olarak, 1990 yılında ise bir önceki albüm Günebakan ile birleştirilerek CD formatında çıkmıştır. "Bengi", albümün sadece LP'sinde ve kaset versiyonunda bulunmaktadır. 2013 yılında Ada Müzik tarafından CD ve LP olarak yeniden yayınlanan Buğdayın Türküsü'ne kadar, plak formatında basılmış son Yeni Türkü albümüdür.

Osman Öztunç, ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı ve bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Kalenin Bedenleri</span> Tokat yöresine ait bir türkü

Kalenin Bedenleri, Tokat'ın Niksar ilçesinde ortaya çıkmış halka mâl olmuş anonim kökenli türküdür. Birçok sanatçı tarafından seslendirilen türkü Cem Karaca, Bülent Ersoy, Candan Erçetin ve Ayla Dikmen'ın farklı seslendirmeleriyle de bilinir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

<i>Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim</i> 1991 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim, İbrahim Tatlıses'in 22 Ağustos 1991'de Bayar Müzik tarafından piyasaya sürülen albümünün adıdır. İçinde daha sonrasında yeniden yorumlanan ve bir dönemin meşhur şarkılarından olan Vur Gitsin Beni şarkısı ile daha önce Kayahan tarafından yazılıp söylenen Yemin Ettim şarkısı da bulunmaktadır.

Evlerinin Önü Mersin İzmir'den derlenmiş türküdür.Antonis Diamantidis(Antonis Dalgas),Lefteris Menemenlis Türkçe seslendirmiştir. İzmir kaynaklı 9/8 lik Abdal zeybeğidir. Kordon zeybeği'nin sözlü halidir.Bergama türküsü olan Entarisi Mavili bu türkünün bir versiyonudur.Roza Eskenazi Yunanca olarak "Αν περνάς κι αν δεν περνάς" sözleri ile bu türküyü söylemiştir.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

Bahçelerde Enginar Leylim Yar mahur makamında 2/4'lük ritime sahip türküdür. Süheyla Hanım Kanto olarak söylenmiştir.

Armudu Taşlayalım İzmir'den derlenmiş türküdür.İzmir kaynaklı Çiftetellidir.Suzan Yakar tarafından söylenmiştir.Benzer sözlerle Malatya türküsü vardır.Bu iki türkünün müziği birbirinden farklıdır. Yunanca olarak "Θα σπασω κουπες" sözleri ile bu türküyü Marika Papagika, Lefteris Menemenlis, Kostas Karipis tarafından söylemiştir.

Ünlü Makedonya bir marştır. Yunan Makedonyası'nın bölgesel marşı olarak kabul edilir.Kasap havası formundadır.Söz ve müzik anonimdir.Marşın kökeni belli değildir. Serez ve Drama köylerinde yapılan etnografik bir araştırmaya göre, şarkı bölgede bilinmiyordu ve dans edilmiyordu. Ano Oreini ve Petrousa'dan kadınlar, Yunanca şarkı sözlerini ve dansın öğretilmesini İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra isimsiz bir öğretmene atfediyor. Petrousa'dan kadınlar, şarkının melodisinin, "daha merkezi bir yerde" yapılmış yerel bir türkünün bir çeşitlemesi olduğunu iddia ediyorlar. Benzeri bir melodiyle, diğer yerel geleneksel şarkılara benzer şekilde Slav şarkı sözleri ve farklı adımlarla dans ediliyor.

Ayva Çiçek Açmış, Muhayyerkürdi makamında, 2/4'lik ritime sahip türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 509 numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Ayva Çiçek Açmış olarak Kaptanzâde Ali Rıza Bey bestesi vardır. Müzik farklıdır.

Mendilim Allanıyor hüseyni makamında,4/4 lük ritime sahip türküdür. Adnan Şeker tarafından derlenip Yaşar Aydaş tarafından notaya alınan türkü, 3212 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Entarisi Ala Benziyor hüseyni makamında, 9/8 lik ritime sahip karşılamadır. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 621 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Hekimoğlu Derler Benim Aslıma çargah makamında ,4/4 lük ritime sahip türküdür. Ümit Tokcan tarafından derlenip notaya alınan türkü, 110 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Makaram Sarı Bağlar (Asiye Türküsü) uşşak makamında,2/4 lük ritme sahip kırık hava formunda türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Selahattin Mazlumoğlun'dan derlenip notaya alınan türkü, 60 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Urfalı Cemil Cankat Makarada İpliğim olarak söylemiştir. Makaram Sarı Bağlar türküsünde sarı renk yas ve uğursuzluk ifade etmektedir. Makaram türküsü veya Asiye Türküsü olarak 1936 yılında Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman'da rastlanmıştır.