İçeriğe atla

Yanbolu Bedesteni

Bulgaristan’ın güneydoğusunda bir ova üzerine kurulmuş olan Yanbolu’da 1509 – 1510 yıllarında bir bedesten kurulmuştur. Osmanlı’nın kurduğu bu Yanbolu Bedesteni, günümüzde turistik bakımından oldukça gelişmiştir. Yanbolu’da bulunan en büyük yapılardan biri olan bu bedesteni 1667 yılında Evliya Çelebi giderek anılarında  “Ülkede türünün tek örneği olan dört demir kapılı büyük bir çarşı var. Buradaki biblo yığınlarında her türlü değerli eşya bulunabilir.” cümlesini geçirmiştir. 1878 yılında Osmanlı egemenliği altından çıkan Bulgaristan, yaprakla kaplı olan çatıları seramik karolarla tamir ederek değiştirmiştir. Bu karolar ise fazla zaman geçmeden çağımızın meşhur oluklu teneke çatıları ile değiştirilmiştir. Orijinal mimarisi gün geçtikçe değişse de günümüzde en çok ilgi gören tarihi mekanlardan bir tanesidir. 32 adet bölümü bulunmaktadır. Bu bölümlerin her birinde farklı tüccarlar yer almakta olup bunlar kuyumcu, restoran ve el işçiliği ürünleri satan tüccarlardır. Günümüz tüccar alanlarının bu kadar gelişmesinde, 1927 yılında yapılan değişiklikler temel olmaktadır. 1973 yılında ise günümüz çağına uydurarak tüccar ve turistlerin deneyimleri iyileştirilmiştir. Bulgaristan’da 1972 yılında Yanbolu Bedesteni kültürel bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Uzmanlar tarafından incelenen bu alanda bedestenin içinde akustik bir özellik olduğu ortaya çıkarılmıştır. Konser ve diğer etkinlikler için uygun olarak görülen bu bedesten yüz yıllar öncesinde Osmanlı tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı’da ticaretin göz bebeği olarak tabir edilmekteydi. Ancak, günümüzde bu işlevini yitirmiş olup turistlere ve yerel halka hizmet veren tüccarlar bulunmaktadır. Tüccarların yanı sıra kültür bakanlığı tarafından geçmişin izlerini taşıyan parçaların sunulduğu müze bulunmaktadır. Yambol ülkemizin Bulgaristan sınırında yer alan Edirne’ye yaklaşık 110 km. uzaklıktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şumnu</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir; ülkedeki Türk topluluğunun merkezi

Şumnu, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Deliorman bölgesinde bulunan il (oblast) ve bu ilin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya</span> Bulgaristanın başkenti

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten</span>

Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Kapalıçarşı</span> dünyanın en eski kapalı alışverişmerkezi

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşılarından ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir. 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi. Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Burgaz</span> Bulgaristanda liman kenti

Burgaz, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye sınırında Kırklareli ile komşu olan Burgaz ilinin idari merkezi olan şehirdir. Etimolojik kökeni EYun pýrgos: burç, burgaz'dan gelir.

Adana Bedesteni, Ramazanoğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1531-1540 yılları arasında yaptırılan tarihi bir yapıdır ve Adana Ulu Camii külliyesi içinde yer alır. Bu yapı, Ramazanoğlu Vakfıyeleri'nde "Sekiz Kapılı Çarşı" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki sinagoglar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki sinagoglar, ilk olarak Bizans döneminde şehre gelen Musevilerin dinî gereksinimleri için kurdukları ibadethanelerdir. Kayıtlarda, İstanbul'da ilk sinagoğun MS 318 yılında, bakırcılıkla uğraşan Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Halkopratia semtinde inşa edildiği geçmektedir. Bu sinagog, II. Theodosius döneminde kiliseye çevrilse de, şehrin çeşitli noktalarında sinagoglar her dönemde varlığını sürdürmüştür. İstanbul'un 1453 yılında Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından da, Museviler İstanbul'daki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1492 yılında İspanya'dan sürgün edilen Musevilere sığınma hakkı vermesiyle, Osmanlı topraklarındaki Musevi nüfusu büyük oranda artmıştır. Türkiye'de cumhuriyet ilan edildikten sonra, ülkenin dört bir yanındaki pek çok Musevi, İstanbul'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Zağra</span> Merkez Bulgaristanda şehir

Eski Zağra, Bulgaristan'ın Eski Zağra ilinin idarî merkezi olan bir şehir. Bölgenin ekonomik merkezi olmasının yanında Bulgaristan'ın altıncı büyük şehridir. Osmanlı döneminde nüfusun büyük çoğunluğu Türk olan şehirde günümüzde 15.000'e yakın Türk yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Kalesi</span>

Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Müzesi</span>

Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253 eser sergilenen bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Bedesteni</span>

Selanik Bedesteni, Selanik’te Osmanlılar döneminde inşa edilmiş ticaret yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Ankara)</span>

Kurşunlu Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin yakınlarında bulunan tarihi bir handır. Kitabesi olmasa da 1471 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in başvezirlerinden biri olan Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Güneyinde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile aynı mimari özellikleri gösterdiği için hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildikleri konusunda görüşler vardır. 1946 yılındaki onarımda ele geçirilen, II. Murat dönemine ait sikkeler ise; hanın 15. yüzyılın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Lefkoşa)</span>

Bedesten, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Selimiye Camii'nin hemen yanında yer alan tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun bir geçmişi vardır. Aslen 6. yüzyıl civarında arazisine bir kilise yapılmış, bunun yerine daha büyük bir kilise olarak günümüzdeki Bedesten binası 12.-16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bedesten olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Ulu Camii</span> Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan 16. yy yapımı cami

Tarsus Ulu Camii, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hanlar Bölgesi</span>

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Serez Arkeoloji Müzesi</span>

Serres Arkeoloji Müzesi ), Orta Makedonya, Yunanistan'da bir şehir olan Serez'in tarihi merkezinde yer alan bir müzedir. Eleftherias Meydanı'nda, kentin bir Osmanlı dönemi yapısı bedesteni (Μπεζεστένι) olan on beşinci yüzyıldan kalma bir bina üzerinde yer almaktadır.

Sandal Bedesteni, aynı zamanda Yeni Bedesten veya Küçük Bedesten, Fatih ilçesinin Eminönü semtinde Kapalıçarşı’nın içinde yer alan tarihi bedestendir. Bedestenin hangi tarihte yapıldığına yönelik kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklara göre 1472-1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmed döneminde, bazı kaynaklara göre ise 1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merzifon Bedesteni</span> Merzifonda bulunan bir bedesten

Merzifon Bedesteni, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Külliyesi altında bulunan bir bedesten yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Bedesteni</span>

Amasya Bedesteni 1483 II. Bayezid bekçilerinden Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan bedesten, aslına göre büyük değişiklikler geçirerek günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çakı Bedesteni</span> İzmirdeki bir bedesten

Çakı Bedesteni İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir bedestendi.