İçeriğe atla

Yanık Camii

Koordinatlar: 41°07′05″K 42°42′00″D / 41.11806°K 42.70000°D / 41.11806; 42.70000
Yanık Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumArdahan, Türkiye
Koordinatlar41°07′05″K 42°42′00″D / 41.11806°K 42.70000°D / 41.11806; 42.70000
İnançİslam

Yanık Camii (Arap Camii), Ardahan ili Halil Efendi Mahallesi'de bulunan cami.

Caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Ardahan'a giren Rus ordusu ve beraberlerindeki Ermeni birlikleri tarafından Cami yağmalanarak harap hale getirilmiştir. 1915 tarihinde ise Ermeni çeteciler tarafından camiye toplanan 300 dolayında Müslüman-Türk camiyle beraber yakılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Küçük, L., Tarihi Belgeler ve Tanıkların Beyanatları Işığında Ardahan’da Ermeni Mezalimi: ‘Yanık Cami’ Örneği. Yeni Türkiye Dergisi, 60/2014. URL:http://haypedia.com/makale/Osmanl%C4%B1%20Tarihi/98ec77c8-7890-4b11-b20b-a6a282ee90e7.pdf 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2016-12-08

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Kümbet Camii</span>

Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi, Kars'ta yer alan tarihi bir yapı. 10. yüzyılda Ermenilerin katedral kilisesi olarak inşa edilen yapı, Doğu'nun Ayasofya'sı diye nitelendirilir. Ermeni Kırımı'ndan sonra camiye çevirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yağ Camii</span> Adananın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami

Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Ulu Camii</span>

Erzurum Ulu Cami, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan ve şehrin en eski, en büyük camisi olma özelliğini taşıyan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa Camii (Erzurum)</span>

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli merkez ilçesi Yakutiye'de Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış Erzurum ’daki ilk Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Çorakkapı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Çorakkapı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

<span class="mw-page-title-main">57. Alay Şehitleri Camii</span>

Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Camii, Adana'da Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yanında 2021 yılında ibadete açılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hatuniye Camii, Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına o dönem "Tilkilik" olarak adlandırılan bölgede yaptırılan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">İsmailağa Camii</span>

İsmailağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami İsmailağa Cemaati'nin merkezi konumundadır.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muş Ulu Camii</span>

Muş Ulu Camii, Türkiye'nin Muş ilinde, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısında yer almaktadır. Kitabesi bulunmamaktadır. İlk olarak Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından 979 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından incelendiğinde, eski bir yapının üzerine inşa edilmiş yeni bir yapının bulunduğu görülebilmektedir. Camiye çevrilmiş bir Ermeni kilisesiydi. Bu yeni cami 14. yy.'a tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk Camii</span> Erdemli ilçesi kırsalında bulunan 19. yüzyıl camisi

Güzeloluk Camiii, Mersin ili kırsalında bulunan bir 19. yüzyıl camisidir. Erdemli ilçesi yaylalarından Güzeloluk köyünde ve 36°47′41″K 34°04′54″D koordinatlarında yer alır.