İçeriğe atla

Yamdrok Gölü

Yamdrok Gölü
羊卓雍錯湖 (Çince)
Gampa Geçidi'nden göl görünümü
Harita
Havza
KonumShannan, Tibet Özerk Bölgesi, Çin
Koordinatlar28°58′41.20″K 90°44′44.52″D / 28.9781111°K 90.7457000°D / 28.9781111; 90.7457000
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Yağış
Akarsu (giden)Brahmaputra Nehri
Göl türüDağ ğölü
Etki alanı9.940 km2 (3.840 sq mi)
Uzunluk72 km (45 mi)
Yüzölçümü640 km2 (250 sq mi)
Ortalama derinlik30 m (98 ft)
En derin noktası60 m (200 ft)
Yüzey rakımı4.400 m (14.400 ft)
Wikimedia Commons
China üzerinde Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü (China)
Asya üzerinde Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü (Asya)
Hindistan üzerinde Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü
Yamdrok Gölü (Hindistan)

Yamdrok Gölü (Çince: 羊卓雍錯湖; pinyin: Yángzhuō Yōngcuò Hú; Tibetçe ཡར་འབྲོག་གཡུ་མཚོ་ yar-'brog g.yu-mtsho), Çiniın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Göl, Tibet'in en büyük üç kutsal gölünden biridir. Göl, birçok karla kaplı dağlarla çevrilidir ve birçok küçük akarsu tarafından beslenmektedir. Gölün uzak batı ucunda bir çıkış akışı bulunmaktadır.

Yerel bir mitolojiye göre göl bir tanrıçanın dönüşümüdür.

1996'da tamamlanan Yamdrok Hidroelektrik Santrali Tibet'teki en büyük elektrik santralidir.[1]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ Petra Seibert and Lorne Stockman. "The Yamdrok Tso Hydropower Plant in Tibet: A Multi-facetted and Highly Controversial Project". 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Elazığda bir baraj

Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan Keban Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oregon</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Üretim Anonim Şirketi</span>

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Muğla da baraj

Akköprü Barajı, Muğla'da, Dalaman Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1995 yılında başlanan ve Mart 2011 tarihinde su tutulmaya başlanan, Türkiye'nin 6. büyük barajıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kiğı Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Bingölde, Peri Çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla 1997-2003 yılları arasında inşa edilmiş bir baraj

Kiğı Barajı, Bingöl'de, Peri Çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla 1997-2003 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü</span>

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye'nin Diyarbakır ilinde yapımı devam eden bir barajdır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında inşa edilen baraj, Silvan, Lice ve Kulp ilçeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Gölü</span>

Batı Gölü, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir göldür. Göl üç patika yolu ile beş bölüme ayrılmıştır. Gölde çok sayıda tapınak, pagoda, bahçe ve yapay adalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hongze Gölü</span>

Hongze Gölü, Çin'in Jiangsu eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, Çin'in dördüncü büyük tatlı su gölü olup 12. yüzyıldan bu yana yüzölçümü dört kat artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manasarovar Gölü</span>

Manasarova Gölü veya Mapham Yumtso, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Gölün batısında Rakshastal Gölü ile kuzeyinde Kailaş Dağı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakshastal Gölü</span>

Rakshastal Gölü, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Gölün doğusunda Manasarovar Gölü ile kuzeyinde Kailaş Dağı yer almaktadır. Satlec Nehri, gölün kuzeybatısında başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kailaş Dağı</span> Tibetin güneybatısında Transhimalayanın bir kısmını oluşturan dağdır

Kailaş Dağı, Tibet'in güneybatısında Transhimalaya'nın bir kısmını oluşturan dağdır. Dağ, Manasarovar ve Rakshastal göllerinin kuzeyinde İndus, Sutlej, Brahmaputra ve Karnali olmak üzere Asya'daki en uzun nehirlerin kaynağına yakın bir konumda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Namtso</span>

Namtso, Çin'ın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir gölüdür. Göl, Koko Nor'un ardından Çin'in ikinci büyük tuz gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pangong Gölü</span>

Pangong Gölü veya Pangong Tso, Himalayalar'da bulunan bir kapalı havza gölüdür. Göl, 134 km uzunluğunda olup Hindistan'dan Çin'e doğru uzanır. Göl, tuzlu olmasına rağmen kış boyunca tamamen donmaktadır. İndus Nehri havzasının bir parçası olmayıp coğrafi olarak ayrı bir kapalı nehir havzasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lugu Gölü</span> Çinde Yunnan ve Siçuanda bir göl

Lugu Gölü, Çin'de Kuzeybatı Yunnan-Guizhou Platosu'nda bulunan bir göldür. Gölün ortası, Yunnan ile Sichuan eyaletleri arasındaki sınırı oluşturmaktadır. Gölün oluşumunun, Geç Senozoik'in jeolojik yaşına ait bir jeolojik fayda meydana geldiği düşünülmektedir. 2.685 metre yüksekliği ile Yunnan eyaletinin en yüksek gölüdür. Göl, dağlarla çevrili olup beş ada, dört yarımada, on dokuz koy ve on yedi kumsala sahiptir.

Bu sayfa, hem küresel hem de ulusal açıdan Çin'deki uç noktaları'nın listesidir.