Yambol (anlam ayrımı)
- Yanbolu ili
- Yanbolu şehri
II. Gazi Giray veya Bora Gazi Giray 16. yüzyıl sonlarında iki kez Kırım Hanlığı tahtına oturdu.
Yanbolu Bulgaristan'ın, Tunca vadisi boyunca uzanan ve Türkiye sınırında Edirne ili ile komşu bir eyaleti olan Yambol ilinin merkezi olan şehirdir. 2005 nüfusu 86.000 kişidir.
Arsin, Trabzon ilinin bir ilçesidir.
İstanbul'daki sinagoglar, ilk olarak Bizans döneminde şehre gelen Musevilerin dinî gereksinimleri için kurdukları ibadethanelerdir. Kayıtlarda, İstanbul'da ilk sinagoğun MS 318 yılında, bakırcılıkla uğraşan Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Halkopratia semtinde inşa edildiği geçmektedir. Bu sinagog, II. Theodosius döneminde kiliseye çevrilse de, şehrin çeşitli noktalarında sinagoglar her dönemde varlığını sürdürmüştür. İstanbul'un 1453 yılında Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından da, Museviler İstanbul'daki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1492 yılında İspanya'dan sürgün edilen Musevilere sığınma hakkı vermesiyle, Osmanlı topraklarındaki Musevi nüfusu büyük oranda artmıştır. Türkiye'de cumhuriyet ilan edildikten sonra, ülkenin dört bir yanındaki pek çok Musevi, İstanbul'a yerleşmiştir.
Yalıboyu, Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.
Tarihi Santa madenci kasabası ve bu yerleşimden günümüze kalan Santa Harabeleri, Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Dumanlı köyü ve mahallelerinden oluşmaktadır. Osmanlı döneminde madenci köyü yerleşmesi olan Santa, Yanbolu vadisi içerisinde ve sahilden 47 km içeride ortalama 1.600 metre yükseklikte yer almaktadır.
Yanbolu ili, Bulgaristan'ın güneydoğusunda Türkiye ile sınırı olan bir ildir. İlin merkezi Yanbolu'dur. 3.335,5 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 156 631 kişidir. Yanbolu ilinin 5 belediyesi vardır.
Yanbol Sinagogu Bizans döneminde, Bulgaristan'ın Yanbolu şehrinden gelen Yahudilerin sinagoguydu. Çıkan bir yangın sonucu aldığı hasar sebebiyle 17 veya 18. yüzyılda tekrar inşa edilmiştir. Eskiden Yahudilerin sıkça yaşadığı Balat'ta ayakta kalan iki antik sinagogdan biridir.
Sadettin Paşa, Osmanlı paşası. Defterdarlı Mehmet Şükrü Efendi'nin oğludur.
Elhovo, Bulgaristan'ın Yanbolu ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.
Villejuif, Fransa'nın Île-de-France bölgesine bağlı Val-de-Marne ilinde bulunan bir komündür. Komünün nüfusu 2018 yılı itibarıyla 54.964'tür.
Reyhan Angelova ya da kısaca Reyhan, Roman-Türk asıllı Bulgar çalga şarkıcısı.
Bulgaristan'ın illeri 28 adet olup, bunlar da 265 belediyeye bölünmüştür.
Bolyarovo, Bulgaristan'ın Yanbolu ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.
Istralca, Bulgaristan'ın Yanbolu ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 676.29 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 13,205'tir.
Tunca, Bulgaristan'ın Yanbolu ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Yanbolu kentinin çevresini kapsamakta olup adını Tunca Nehri'nden almaktadır. Yüzölçümü 1,179.88 km² olan belediyenin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 23,937'dir. Belediyenin merkezi Yanbolu olup Yanbolu belediyeye dahil değildir.
Yanbolu Deresi veya Yanbolu Çayı, Gümüşhane'deki Kalkanlı Dağlarında doğan, Trabzon'un Arsin ilçesinden geçerek Karadenize akan bir nehirdir. Nehir, Arsin ve Araklı ilçelerinin doğal sınırını oluşturur. Nehrin uzunluğu 46 kilometredir. Nisan, mayıs ve haziran ayları nehrin en fazla su taşıdığı zamandır. Nehirde bulunan 5 hidroelektrik santral toplamda 37 MW'lik enerji üretmektedir. Tandırlı Köprüsü nehrin üzerinde konumlanmıştır. Derenin yıllık ortalama debisi 189 hm³'tür.
I. Bahadır Giray Kırım Hanı.
Bulgaristan’ın güneydoğusunda bir ova üzerine kurulmuş olan Yanbolu’da 1509 – 1510 yıllarında bir bedesten kurulmuştur. Osmanlı’nın kurduğu bu Yanbolu Bedesteni, günümüzde turistik bakımından oldukça gelişmiştir. Yanbolu’da bulunan en büyük yapılardan biri olan bu bedesteni 1667 yılında Evliya Çelebi giderek anılarında “Ülkede türünün tek örneği olan dört demir kapılı büyük bir çarşı var. Buradaki biblo yığınlarında her türlü değerli eşya bulunabilir.” cümlesini geçirmiştir. 1878 yılında Osmanlı egemenliği altından çıkan Bulgaristan, yaprakla kaplı olan çatıları seramik karolarla tamir ederek değiştirmiştir. Bu karolar ise fazla zaman geçmeden çağımızın meşhur oluklu teneke çatıları ile değiştirilmiştir. Orijinal mimarisi gün geçtikçe değişse de günümüzde en çok ilgi gören tarihi mekanlardan bir tanesidir. 32 adet bölümü bulunmaktadır. Bu bölümlerin her birinde farklı tüccarlar yer almakta olup bunlar kuyumcu, restoran ve el işçiliği ürünleri satan tüccarlardır. Günümüz tüccar alanlarının bu kadar gelişmesinde, 1927 yılında yapılan değişiklikler temel olmaktadır. 1973 yılında ise günümüz çağına uydurarak tüccar ve turistlerin deneyimleri iyileştirilmiştir. Bulgaristan’da 1972 yılında Yanbolu Bedesteni kültürel bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Uzmanlar tarafından incelenen bu alanda bedestenin içinde akustik bir özellik olduğu ortaya çıkarılmıştır. Konser ve diğer etkinlikler için uygun olarak görülen bu bedesten yüz yıllar öncesinde Osmanlı tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı’da ticaretin göz bebeği olarak tabir edilmekteydi. Ancak, günümüzde bu işlevini yitirmiş olup turistlere ve yerel halka hizmet veren tüccarlar bulunmaktadır. Tüccarların yanı sıra kültür bakanlığı tarafından geçmişin izlerini taşıyan parçaların sunulduğu müze bulunmaktadır. Yambol ülkemizin Bulgaristan sınırında yer alan Edirne’ye yaklaşık 110 km. uzaklıktadır.