
Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.
Kojiki veya Furukotofumi (古事記) Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ve bugüne ulaşmış en eski eserdir. Şintoizm'in mukaddes metinlerindendir.

Nihongi (日本紀) veya Nihonşoki, Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ikinci en eski eserdir. Bu konuda yazılmış en eski metin olan Kojiki'nin bir yorumu niteliğinde olup, Kojiki'ye oranla daha ayrıntılı ve tam bir tarihi içeriğe sahiptir. 720 yılında bitirilmiştir. Şintoizm'in kutsal metinlerindendir.

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

İmparator Kōan ayrıca olarak da bilinir. Japonya'nın altıncı imparatoru idi.

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

Japon mitolojisi eski Japon mitleri, efsaneleri ve inançlarıdır. Japon halkının etnik inancı olan Shintō'yu çok iyi bir biçimde yansıttığı gibi Japon tarihine de ışık tutar. M.Ö. 6. yüzyıldan önceki Japon tarihi efsane, yani Kamiyo 神代 olarak kabul edilir.

İmparator Kammu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 50. imparatorudur. Saltanatı MS 781'den 806 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

İmparator Sujin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 10. imparatorudur.

İmparator Keikō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 12. imparatorudur. Geleneksel olarak MS 71-130 yılları arasında hüküm sürdüğü kabul edilir.

İmparator Seimu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 13. imparatorudur. Geleneksel olarak MS 131-191 yılları arasında hüküm sürdüğü kabul edilir. Döneminde ilk kez yerel yöneticilerin atandığı tahmin edilmektedir.

İmparator Chūai, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 14. imparatorudur. Geleneksel olarak MS 192-200 yılları arasında hüküm sürdüğü kabul edilir. Chūai önceki imparatorun çocuğu olmayan ilk imparator olup İmparator Seimu'nun yeğenidir.

İmparator Tenji, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 38. imparatorudur. Saltanatı MS 661'den 672 yılına kadar sürmüştür.

Japonya'da Budizm, Çin kaynaklarına göre ilk olarak MS 250'lerde ve Nihon Shoki'ye göre resmi olarak MS 552 yılında Kore'den gelen Budist keşişler tarafından tanıtılmasından bu yana var olmaktadır. Budizm, Japon toplumunun gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bugüne kadar kültürün etkili bir yönü olmaya devam etmektedir.
Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

Isshi Olayı, Soga no Iruka suikastıyla başlayarak Soga boyunun ana kolunu ortadan kaldırmak için Prens Naka no Ōe, Nakatomi no Kamatari ve diğerleri tarafından kurulan başarılı bir komploydu. Adını, Japon imparatorluk tarihinde dönüştürücü bir olay olan Taika Reformları'nın gerçekleştiği 645 yılının burçlar bilimindeki adından almaktadır.

Japonya'nın başkenti Tokyo'dur. Tarih boyunca ulusal başkent Tokyo dışında başka yerlerde de olmuştur.

Abe no Hirafu, Asuka döneminde yaşamış bir Japon komutan ve devlet adamı. Hayatındaki olaylar, ikisi de ölümünden birkaç on yıl sonra yazılmış olan Nihon Shoki ve Kojiki eserlerinde anlatılır.