Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.
Türkistan, Orta Asya'da batıda Hazar Denizi ve Aşağı İdil'den başlamak üzere doğuda Moğolistan'daki Altay Dağları'na, güneyde Kopet-Hindukuş-Kunlun dağlarına, kuzeyde Aral ve Balkaş göllerinin ötesinde Kırgız bozkırına kadar uzanan yüzölçümü 6.000.000 km²'den geniş coğrafî ve tarihî bölge. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802'dur.
Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.
Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.
Kuzey Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33′ 39″ enleminde Güney Yarımküre'deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire her yıl Dünya'nın eğiklik açısının değişmesinden dolayı 2 derece 15 dakika kuzeye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.
Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.
Batı Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'da bir eyalettir. Merkezi Oral'dır ve nüfusu 200.000'dir. Rusya'ya sınırı vardır ve Ural Dağları'na yakındır. Ural Nehri Rusya'dan doğar ve eyaletin içinden akarak Hazar Denizi'ne dökülür. Batı Kazakistan kısmen Avrupa'da kısmen Asya'da yer alır.
Sverdlovsk Oblastı Rusya'nın Ural Federal Bölgesi'nde yer alan idârî bölgedir. Vilâyetin idarî merkezi, Yekaterinburg şehridir. Vilâyetin adı, Yakov Sverdlov'a ithâf edilmiştir.
Kuzey Asya, Asya kıtasının kuzeyinde kalan bölgesidir. Bölge batıda Ural Dağları doğuda Bering Boğazı, kuzeyde Kuzey Denizi, güneyde Moğolistan içlerine uzanır. Kuzey Asya'da bulunan tek ülke Rusya'dır. Kuzey Asya'da Rusya'ya ait Sibirya Federal Bölgesi, Uzak Doğu Federal Bölgesi ve Ural Federal Bölgesi bulunur. Bölgede Tundra iklimi hâkim olup geniş ormanlık alanlara sahiptir. Nüfusu tahminen 40 milyon civarındadır ve nüfusun büyük bölümünü Ruslar oluşturur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 13.100.000 km²dir.
Miass, Rusya'nın ortabatısında Çelyabinsk Oblastı'nda bir kent.
Güneyli Ural veya Başkurt Ural – Ural Dağları'nın en geniş kısmı, Ural Nehri ve Karaizel Nehri arasında uzanır.
Perm Kama Nehri'nin ve yanında ve Rusya'nın Avrupa bölümünde olan, Ural Dağları'nın yanındaki bir şehirdir. Perm Krayı'nın idari merkezidir.
Narodnaya Dağ, Rusya'daki Ural Dağları'nın en yüksek noktasının bulunduğu dağdır. Yüksekliği 1,894 metredir. Dağ Komi Cumhuriyeti sınırından 0,5 km doğuda, Tyumen Oblastı'ndaki Khanty-Mansi Özerk Okrugu'nda bulunur. Dağın adı, Research Range'da yer alan, köprüden çıkan Naroda Nehri anlamına gelmektedir.
Mejgorye, Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bulunan bir kapalı şehirdir. Güney Ural Dağları'nda Yamantau yakınlarında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 17.352'dir. Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri tarafından yönetiliyor. Mejgorye kapalı şehri Beloret ili içerisinde bulunan bir anklavdir.
Güney Ural Doğa Rezervi veya Yujno-Uralski, Rusya'da Güney Urallar'da bulunan bir korumalı tayga doğa koruma alanıdır. Başkurdistan'ın başkenti Ufa'nın yaklaşık 200 km güneybatısında yer almaktadır. Maşak, Zigalga, Nara Kumardak ve Yamantau olmak üzere bölgede çeşitli sıradağlar bulunmaktadır. Rezervin %90'ı Başkurdistan'ın Beloretsk rayonunda, geri kalanı ise Çelyabinsk Oblastı'nda yer almaktadır.
Avrupa Rusyası, Rusya'nın Avrupa'da kalan batı bölümüdür. Genel olarak Ural Dağları, Ural Nehri, Kafkas Dağları ve Kazakistan sınırı doğu sınırı olarak kabul edilir. Yaklaşık 110 milyon nüfusu ile Rusya nüfusunun %77'sini, 4 milyon km² yüzölçümü ile Rusya yüzölçümünün %25'ini oluşturmaktadır. Rusya'nın iki büyük şehri olan Moskova ve Sankt-Peterburg Avrupa'da yer almaktadır.
Bu liste; birden fazla kıtada toprağı olan kıtalararası ülkeler hakkındadır. Bu duruma örnek oluşturan birçok ülkenin iki kıta arasında bir toprak bağlantısı yokken, genelde Avrupa ile Asya arasında kalanlar ülkelerde sınır bütünlüğü mevcuttur.
İremel, Güneyli Urallar'ın, Chelyabinsk Oblast ve Başkurdistan topraklarında bir dağ sırtları grubu. İremel'en en yüksek noktası Büyük İremel 1582 metredir. Büyük İremel yüksekliğine göre, Yamantau dağından sonra, Güney Urallar'ın en büyük ikinci zirvesi olur.
Başkurdistan jeolojisi üç temel jeolojik yapıya ayrılmaktadır: Batı, Güney ve Dağlık Başkurdistan:
Ural Orojenezi, Ural Dağları'nı meydana getiren uzun süreli doğrusal deformasyon ve dağ oluşum olaylarıdır. Paleozoyik Zaman'ın, Geç Karbonifer ve Permiyen dönemlerinde başladı ve Triyas'tan Erken Jura dönemlerinde gerçekleşen son kıta çarpışmaları serisiyle sonlandı.