İçeriğe atla

Yaman Yener

Yaman Yener
Doğum18 Ekim 1946(1946-10-18)
Ankara, Türkiye
Ölüm14 Haziran 2013 (66 yaşında)
Boston, ABD
VatandaşlıkTürkiye-Amerika Birleşik Devletleri
EğitimODTÜ M.E.'68 Lisans ve '70 Master
NCSU M.E.'73 Doktora
EvliliklerDemet Yener
Çocuk(lar)Zeynep Yener
Kariyeri
DalıTermik Akışkanlar Mühendisliği
Radyasyon Transferi
Uygulamalı ve Sayısal Matematik
Çalıştığı kurumlarOrta Doğu Teknik Üniversitesi
Delaware Üniversitesi
Northeastern Üniversitesi

Yaman Yener (18 Ekim 1946 - 14 Haziran 2013), Türk akademisyen.

Biyografi

Yaman Yener, Boston, MA Northeastern Üniversitesi'nde Fakülte İşlerinden Sorumlu Kıdemli Mühendislik Dekan Yardımcısı ve Carl R. Hurtig Seçkin Mühendislik Profesörüydü. Makine Mühendisliği alanında Lisans (1968) ve Yüksek Lisans (1970) derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’inden (ODTÜ), doktora derecesini ise 1973'te North Carolina State Üniversitesi'nden (NCSU) aldı. 1974'ten 1980'e kadar ODTÜ, Makine Mühendisliği Fakültesinde Yardımcı Doçent ve Doçent, 1978-1980 yılları arasında ise Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 1980-1982 yılları arasında Delaware Üniversitesi'nde Misafir Doçent olarak bulundu. Daha sonra 1982 yılında Northeastern Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümüne Doçent olarak katıldı. Yine aynı üniversitede 1988 yılında “Tenure”, 1989 yılında da Profesörlük unvanını alarak, 1989-1990 yılları arasında Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı oldu.[1]

Yener, 1993-2010 yılları arasında Araştırma ve Lisansüstü Eğitimi için Mühendislik Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. Mühendislik Fakültesi Lisansüstü Eğitiminin Direktörü olarak görev yaparken Fakülte içindeki araştırma faaliyetlerini de koordine etti ve destekledi. 1993'ten başlayarak, Northeastern'ın ulusal bir araştırma kurumu olarak tanınma misyonunu gerçekleştirmek için kapsamlı ve odaklanmış bir gündemle Fakültenin araştırma çabalarını yönlendirmeye yardımcı oldu. Bilgi Sistemleri, Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği (Mühendislik Yazılım Tasarımı ve CAD/CAM) ve Telekomünikasyon Sistemleri Yönetimi olmak üzere üç disiplinler arası yüksek lisans eğitiminden doğrudan sorumluydu. 2009 sonbaharında başlayan Biyomühendislik alanında yeni bir disiplinler arası doktora programının ve Enerji Sistemleri alanında yeni bir profesyonel yüksek lisans programının geliştirilmesinde liderlik rolü oynadı.[2][3]

1993 yılından itibaren, Northeastern Üniversitesi'nin ulusal bir araştırma kurumu olarak tanınma misyonunu gerçekleştirmek için Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırmacılarının araştırma çabalarını kapsamlı ve odaklı bir gündemle yönetti. 2001-2002 yılları arasında Mühendislik Fakültesinin öğretim üyeleri ve araştırmacılarını, araştırmalarını ve bilimsel faaliyetlerini desteklemek için 19,7 milyon dolarlık dış fon sağladı. Bu fon, Dr. Yener'in Dekan olarak görev yaptığı süre boyunca iki kattan fazla istikrarlı bir artışı temsil etmektedir.

1997'de Yener, Mühendislik Fakültesi ve Endüstri arasında ortak araştırma faaliyetlerini teşvik etmek için özelleştirilmiş, duyarlı, uzun vadeli ilişkileri geliştirmek ve sürdürmek için Fakültenin “Endüstriyel İlişki Programı”nı kurdu. Bu program, şirketlerin Mühendislik Fakültesinin konularında uzmanlaşmış öğretim üyelerini ve araştırma merkezlerini belirlemelerine ve bunlara erişmelerine yardımcı olurken Sanayi-Üniversite ortaklıklarını teşvik etmek için çalışıyor. Bu programla birlikte endüstri personeli tarafından sık sık kampüs ziyaretleri ve öğretim üyelerinin şirket saha ziyaretleri düzenli bir faaliyet haline geldi.[4]

Yener, bireysel öğretim üyelerinin ve gruplarının çabalarını koordine etmenin yanı sıra 1997'de Northeastern Üniversitesi'nde İleri Mikro Yerçekimi Malzeme İşleme Merkezi'nin (CAMMP) kurulmasında çok önemli bir rol oynadı. CAMMP, ülke çapındaki büyük üniversitelerde Uzay Ürün Bölümü altındaki 10 NASA merkezinden biriydi ve yalnızca malzeme bilimine odaklanan tek merkezdi. Misyonu, malzeme teknolojisindeki yenilikleri teşvik etmek, ve yer tabanlı ve uygun olduğunda mikro yerçekimi araştırmalarından elde edilen bilgilerle ticari ürünler geliştirmekti.[5][6]

Prof. Dr. Yaman Yener, Northeastern Üniversitesi Lisansüstü ve Araştırma Programlarından Sorumlu Dekan olarak görev yaptığı süre içinde 300'ün üzerinde Türk öğrencinin yüksek lisans ve Doktora eğitimlerini ABD’de devam edebilmeleri için olanak sağlamış ve destek olmuştur. Vefatından sonra aynı üniversitede eşi Demet ve kızı Zeynep tarafından kurulan “Yaman Yener Vakfı“ günümüzde de Türk öğrencilerinin (özellikle Türk kız öğrencilerinin) lisans sonrası mühendislik eğitimlerine destek vermeğe devam etmektedir.[7][8]

Seçilmiş Yayınları

Seçilmiş ödülleri

  • North Caroline State Universitesi'nde Ph.D. sponsorlugu icin "AID" Bursu, 1970.
  • North Carolina State Üniversitesi'nde Ph.D. Adayı olarak, Phi Kappa Phi Onur Topluluğunun Entelektüel Başarının ve Başarının Tanınması Ödülü, 1973.
  • Amerikan Makina Mühendisliği Topluluğu (ASME) "Fellow" Ödülü, 2000.
  • Northeastern Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ndeki örnek performans nedeniyle "Dean" Ödülü, 2008.[9]
  • Amerikan Mühendislik Eğitimi Topluluğu (ASEE) "Fellow" Ödülü, 2009

Kaynakça

  1. ^ Nadine Aubry. "Dean" (PDF). 23 Kasım 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Northeastern Announces". DOE SCIENCE NEWS SOURCE. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  3. ^ "BIOENGINEERING PHD PROGRAM ANNOUNCED". News@Northeastern. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2009. 
  4. ^ "Economic Engines" (PDF). Engineering@Northeastern. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Graduate School of Engineering". Grad Profiles. 22 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Yaman Yener:Amerika'da bir yıldız kaydı!". 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Amerika'daki Türklerin Babası!". 30 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Yaman Yener Vakfı ve Bursu". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1992 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulmuş, 1994 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Fakültenin bünyesinde 19 profesör, 13 doçent, 16 doktor öğretim üyesi ve 22 araştırma görevlisi ve kadrolu 36 araştırma görevlisi ve 2547 Sayılı Kanunun 35.maddesine göre görevli 75 araştırma görevlisi hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dur.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi; Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 50 yılı aşkın süredir Fen Fakültesi çatısı altında yürütülmekte olan mühendislik eğitiminin Yükseköğretim Kurulunun 30/4/2001 tarihli kararıyla ayrı bir Fakülte bünyesine alınmasıyla yeni ve gerçek kimliğine kavuşmuştur. Fakültede lisans düzeyindeki mühendislik öğrenimi yanı sıra, lisansüstü düzeyde yüksek lisans ve doktora öğrenimi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi</span>

Çorlu Mühendislik Fakültesi, 11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 3837 sayılı kanunun 10. maddesi gereğince Trakya Üniversitesi´ne bağlı olarak kurulmuştur.1993-1994 akademik yılında çevre mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerine öğrenci alarak öğretime başlamıştır. İkinci öğretim programlarına ise 1996-1997 öğretim yılında başlamış fakat yetersizliklerden dolayı 1997-1998 öğretim yılında son verilmiştir. Fakülte, 2003-2004 yılında makine mühendisliği bölümünü açmıştır. Özellikle, 2006 yılında Namık Kemal Üniversitesi´nin açılması ve fakültenin buraya bağlanması ile birlikte fakültede hızlı bir büyüme olmuştur. 2008-2009 döneminde bilgisayar mühendisliği, elektronik ve haberleşme, tekstil mühendisliği bölümlerine öğrenci alınırken 2009-2010 döneminde ise biyomedikal mühendisliği bölümüne öğrenci alınmıştır. Ayrıca; çevre, elektronik ve haberleşme, makine ve bilgisayar mühendisliği bölümleri ikinci öğretim programlarını açmışlardır. Bunun yanı sıra endüstri mühendisliği bölümünü bölümlerine dahil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tüm idari ve akademik birimleriyle Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Yerleşkesi'nde bulunan mühendislik fakültesidir.

Tuncay Döğeroğlu Türk çevre mühendisi, akademisyen Eskişehir Teknik Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Adnan Görür Türk akademisyen, eski Niğde Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Zafer Utlu, Türk mühendis ve akademisyen. Utlu, Ocak 2021'den Kasım 2023'e kadar Haliç Üniversitesi rektörü olarak görev almıştır.

Fazıl Önder Sönmez; Türk akademisyen, makine mühendisliği profesörü, mevcut Boğaziçi Üniversitesi rektör yardımcısı, Mühendislik Fakültesi ve öğrenci işleri dekanı.