İçeriğe atla

Yalnızlar (kitap)

Yalnızlar
Lıgırdadzı
EditörRober Koptaş
YazarZaven Biberyan
Kapak sanatçısı
Aret Gıcır
DilTürkçe
TürRoman
YayımMayıs 2000
YayımcıAras Yayıncılık
Sayfa232
ISBN9789757265276

Yalnızlar veya orijinal adıyla Lıgırdadzı, yazar Zaven Biberyan'ın yazdığı, 2000 yılında Aras yayıncılık tarafından basılan edebi romandır.

Biberyan, 1950’li yılların İstanbul’unda yaşayan Ermeniler, Türkler, Yahudiler ve Rumlar gibi etnik grupları, bu grupların kimliklerini öne çıkarmadan, insanın kırılganlığını, yalnızlığını, hırsını, endişelerini anlatıyor. Kitap, 1950 İstanbul'unun Anadolu yakasında bir sayfiye köyü olarak kabul edilen Erenköy'de, biri Türk biri Ermeni olan iki ailenin, bir yaz hafta sonunda yaşananları konu alıyor.

Karakterler

  • Hikâyedeki Türk ailesinden evin babası Osman Bey, sonradan zenginleşen, iş hayatındaki yükselişine devam edebilmek için devletle arasını iyi tutmaya çalışır.
  • Mübeccel, Gülgün'e hizmetçi gibi davranan Osman Bey'in görgüsüz karısı.
  • Gülgün, annesi tarafından terk edilip Osman Beylere evlatlık olarak verilmiştir ama köle gibi çalıştırılır.
  • Erol Osman Bey'in bir baltaya sap olamamış oğludur. Başkalarının onun hakkında görüşü aşırı önemlidir.
  • Hikâyedeki Ermeni ailesindeki Teyze Pupul, çocuklarını evlendirmiş, kardeşi ve kardeşinin oğluyla birlikte yaşamaktadır.
  • Anne Yeranik, evdeki gerginlikten beslenen, oğlunun evlenmesini içten içe istemeyerek kendine muhtaç olmasını ister.
  • Oğul Krikor, 50 yaşında hala evlenmemiştir, evlenmeyi ister ancak annesinden de ayrılmak istemez.
  • Ali, kasaptır, Gülgün'e karşı aşk ve nefret arasında kalmıştır.

Hikaye

Ermeni Ailesi

Ailenin geçmişte Saraylarda geçen soylu bir geçmişleri olması dünyaya ve insanlara bakış açılarını etkiler. Hikâyede ana karakter rolünü gören Krikor'dur. Zengin babasının vefatından sonra ailenin tek geçim kaynağı kendisi olsa da Annesi Yeranik'in etkisinden kurtulamamıştır. Seçiciliği ve ailesinden ayrılma korkusundan dolayı 48 yaşına kadar evlenememiştir. Ama çocukluğundan beri onun bağımsızlığını zincire saran annesine karşı içten bir nefreti de vardır. Erkekliği kuzeni Garo tarafından sorgulanır ve bu aralarında gizli bir çatışmaya yol açar. Ev Krikor'un bir kız bulma söylentisiyle canlanır, ama kitabın sonunda Krikor kızın çirkin olduğunu söylemesiyle ailenin umutları kırılır.

Türk Ailesi

Aile Osman bey sayesinde zengindir. Olaylar genel olarak Gülgün (Fatma) üzerinden anlatılır, bu yüzden ana karakter olarak sayılabilir. Fatma küçük yaşta Osman beyler tarafından evlatlık edinilmiştir ve sonradan Gülgün adını almıştır. Çocukluktan beri Mübeccel onu hizmetçiliğe itip bu role alıştığında ise ona hizmetçi muamelesi göstermektedir. Ailenin oğlu Erol tarafından küçükken taciz edilmesi ikisinin ilişkilerini rahatsız edici bir konuma sokmaktadır. Ali adında bir kasap ile aralarında sevgi nefret ilişkisi vardır. Hikâye boyunca Gülgün özgür olma hayalleri kurar ve Ali'yi bu süreç için bir yol olarak görür. Bu hayalleri Ali'nin onu yalnız bir zamanda ziyaret ettiğinde kanlı bir şekilde sonlanır. Erol arkadaşlarıyla dışarıda serserilik peşindedir. Biri Ağır yaralanınca çevre erken dağılır. Eve geldiğinde büyük bir topluluk görür, komiser tarafından sorguya çekilir ve acı haberi alır.

Ali orta halli bir kasaptır. Gülgün'e aşıktır ama o Ali'ye bazen ters, bazen sevecen yaklaşır. Bir gün tramvayda Osman ailesinin evden çıktığını görünce Gülgün'ü ziyarete gider. Orada Gülgün aşkını itiraf ettiğinden hemen sonra yine nefret kusmaya başlayınca orada canice bir cinayet işler. Yaptığının farkına varınca bu işten sıyrılmak için yollar arar.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Aliye Topuz</span> Türk yazar, çevirmen ve feminist (1862–1936)

Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım, Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat'tan İkinci Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir. Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcut olsa da, yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı. 2009 yılında 50 Türk lirası'nın arkasında portresine yer verildi.

Köse Mihal, Mihaloğullarının atası. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Mikhael Kosses, İslamiyeti seçerek Osmanlı saflarına geçen ilk önemli Bizanslı komutandır. Mihaloğullarının atası Mikhael Kosses, Müslüman olduktan sonra Osman Gazi'nin teklifiyle Abdullah adını almış, adı Abdullah Mihal Gazi olmuştur.

<i>Kuyucaklı Yusuf</i> 1937de yayımlanan bir Sabahattin Ali romanı

Kuyucaklı Yusuf, o zamana kadar bir öykü yazarı olarak tanınan Sabahattin Ali'nin 1937 yılında kaleme aldığı ve yayımladığı ilk romanıdır. Romanın baş kahramanı olan Yusuf, Türk edebiyatının en romantik karakterlerinden birisi olarak kabul edilir. Roman, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim öğrencilerine tavsiye ettiği "100 Temel Eser" listesinde yer almaktadır.

<i>Cevdet Bey ve Oğulları</i>

Cevdet Bey ve Oğulları, Orhan Pamuk'un ilk kez 1982'de yayımlanmış; bir tüccar ailesinin 1905'ten 1970'e kadar yaşadıklarını ve bu hikâye etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihinin de anlatıldığı ilk romanıdır. Romanın ilk baskısı Karacan Yayınları tarafından basılmıştır.

Kuruntu Ailesi, 1985-1990 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. 7, 14 ve 21 Temmuz 1985'te "Hüsnü Kuruntu" adlı tiyatro oyunu 3 bölüm hâlinde TRT'de yayınlanınca çok beğenildi ve dizisinin yapılması için teklifte bulunuldu. Yönetmenliğini Uğur Erkır'ın yaptığı dizi, 10 Ekim 1985 tarihinde TRT'de yayın hayatına başladı ve 2 Mayıs 1988'de yayımlanan 96. bölümün ardından yayından kaldırıldı. 8 Nisan 1990 tarihinde ekranlara dönen dizi, 29 Aralık 1990'da yayımlanan 121. bölümüyle bir süreliğine ekranlara veda etti. Toplam 5 sezon'dan oluşmaktadır. Bu süreçte Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü "Ben Olsaydım" (1991), "Burnumu Kesermisiniz" (1992) gibi farklı yapımlarda rol aldı. Dizi, sonraki yıllarda Hüsnü Bey Amca ve Bizim Kuruntu Ailesi adı altında yayımlanmaya devam etti. Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü, Doğu Erkan, Gazanfer Ündüz ve Fulya Özcan (Ündüz) başrolleri paylaştı. Adile Naşit ölene kadar kadroda yer aldı. Adile Naşit öldükten sonra dizide oynadığı son 2 bölümü televizyonda yayınlanmıştır. 26 Aralık 1987 tarihinde dizinin 77. bölümü ve de 2 Ocak 1988 tarihinde ise dizinin 78. bölümü televizyonda yayınlandı. Adile Naşit öldüğü için Kuruntu Ailesi'nin 31 Aralık 1987 tarihindeki yılbaşı özel bölümünde oynayamamıştır. Adile Naşit öldükten sonra dizinin Youtube'da yayınlanan 95. yani numaralandırılmaya göre dizinin 96. bölümüne kadar jeneriğinde Adile Naşit'in adı geçmektedir. Dizi, Türkiye'deki sitcom çalışmalarının öncülerinden sayılır.

<i>Muhsin Bey</i>

Muhsin Bey, 1987 yapımı, Yavuz Turgul'un yazıp yönettiği filmdir. Oyuncular Şener Şen ve Uğur Yücel, sinema çevrelerine göre bu film ile oyunculuklarının zirvesine çıkmışlardır. Film yine birçok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Filmin yüksek çözünürlüğe sahip bir kopyasını yapmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi çeşitli çalışmalar yapmıştır. Filmin görüntü ve sesi yenilenmiş ancak orijinalinden 20 dakika eksik olan bu kopya rağbet görmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balyan ailesi</span> Ermeni asıllı Osmanlı bir mimar ailesi

Balyan ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı padişahları ve hanedanı tarafından yaptırılan birçok mimari esere imza atan ve birçok mimar yetiştiren Ermeni bir ailedir. Tarihçi İlber Ortaylı, bu ailenin her ne kadar Kayserili olduğu bilinse de aslen Maraş kökenli olduklarını iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<i>Aşk-ı Memnu</i> Halid Ziya Uşaklıgilin eseri

Aşk-ı Memnu, Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.

<i>Kahveci Güzeli</i> (film, 1968) 1968 filmi

Kahveci Güzeli, başrollerini Türkân Şoray ve Murat Soydan'ın paylaştığı, Muzaffer Arslan'ın senarist, yönetmenlik ve yapımcılığını üstlendiği 1968 Türkiye yapımı bir duygusal-komedi-dram-kült filmidir. Film, büyük bir otelde kahvecilik yapan Nermin (Türkan Şoray) ile Cumhuriyet'te gazetecilik yapan Ayhan Alp'in (Murat Soydan) hikâyesini ele alır. Filmin VCD'si piyasada mevcuttur.

<i>Akasya Durağı</i> Türk televizyon dizisi

Akasya Durağı, 2008-2012 yılları arasında yayımlanan komedi ve aile türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Yaşar Seriner'in üstlendiği dizi, Erler Film tarafından yapılmıştır. 1995-2003 yılları arasında yayınlanan Çiçek Taksi dizisinin yenilenmiş uyarlamasıdır. Dizi, 14 Temmuz 2008'de Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 134. bölüme kadar Kanal D'de yayımlanmış, 135. bölümden itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiş ve burada 7 Şubat 2012'de yayımlanan 152. bölümü ile final yaptı.

<i>Çalıkuşu</i> (dizi, 1986)

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden Osman F. Seden tarafından uyarlanan 1986 yapımı Türk televizyon dizisi. 20 Nisan 1986 ile 1 Haziran 1986 tarihleri arasında, Pazar akşamları TRT 1'de ekrana gelmiştir. Dizi, 7. bölümü ile sona erdi.

<i>Eskici ve Oğulları</i> Orhan Kemal tarafından yazılan roman

Eskici ve Oğulları, Orhan Kemal'in yazdığı psikolojik ve sosyal bir romandır.

<i>Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat</i> Şemsettin Saminin romanı

Taaşşuk-ı Talât ve Fitnat Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır. Kasım 1872'den 1873 yazına değin Hadîka gazetesinde yayınlanmış, ilk 1875'te kitap hâlinde basılmıştır. Acıklı bir aşk hikâyesini anlatan bu eser, Batı edebiyatı tarzında yazılmış ilk Türkçe romanlardan biri ve Osmanlıca harflerle basılmış ilk romandır..

Hüsnü Bey Amca, 9 Ocak 1994 ile 23 Şubat 1997 tarihleri arasında TRT 1'de yayımlanmış olan Ülkü Erakalın'ın yönetmenliğini üstlendiği komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. 29 Aralık 1990'da yayımlanan 121. bölümüyle ekranlara bir süreliğine veda eden Kuruntu Ailesi'nin isim değişikliğine uğramış halidir ve de devamı niteliğindedir. Ancak önceki bölümlerdeki bazı olaylar yok sayılmıştır. Evin evli ve çocuklu oğlu Aydın, bu dizide bekar olarak gösterilmiştir. Daha önce hiç ama hiç evlenmemiş ve bekar evinde yaşamaktadır. Bir süre sonra aydın hüsnü beylerin evinin bir odasını tutan öğrenci Mehveş ile evlenir. Dolayısıyla eski bölümlerdeki gelin Müjgan ve kız torun Pelin karakterleri yeni bölümlerde yoktur. Yok sayılmışlardır. Evin hizmetkarı Didem ile Naciye hanım'ın ölen üvey kız kardeşinin kimsesiz torunu Nevzat da bu bölümlerde yer almamaktadır yeni bölümlerde yok sayılmışlardır. Hikâye yeni evde geçtiği için, Nigar, Hatemi, Bayram, Safinaz gibi eski komşular da kadrodan çıkartılmıştır. İlk bölümde Basiret'in, ölen eşinden dolayı almaya hak kazandığı emekli maaşıyla geçindiğini öğreniyoruz. Kuruntu Ailesi'nde ilk ve tek evliliğini 50 küsur yaşlarında Raif Bey ile gerçekleştiren Basiret karakteri, bu dizide güya biri 25 yıl önce olan iki evlilik gerçekleştirmiş, ilk evliliğinden Hollanda'da yaşayan oğlu vardır. Üçüncü evliliğini ise Refik Bey ile gerçekleştirir. Kuruntu Ailesi'nin 1990 yılında çekilen bir bölümünde ise Hüsnü bey, Basiret'in geç evlenmesinden dolayı yeğen sahibi olamadığı için dert yanmaktaydı. Kuruntu Ailesi'nin 1990 yılındaki bölümlerde senaryo grubunda yer alan, önceki sezonlarında da Monşer Aziz bey karakteriyle oyuncu kadrosunda yer alan Zihni Küçümen, Hüsnü Bey Amca'nın da senaristidir. Ona rağmen Aydın ve Basiret konularında eski bölümlere göre büyük bir tutarsızlık sergilemiştir. Hatta bölümlerden birinde Hüsnü'nün 1990 yılında ölen Ali Hüsnü adında kardeşi olduğu söylenmiştir. Oysa Kuruntu Ailesi'nde Hüsnü'nün tek kardeşi Basiret'tir ve 1990 bölümlerinde böyle bir ölüm olayı yaşanmamıştır. Bu durumu, ölen kardeşlerinin Ankara'da yaşadığı, küs oldukları, görüşmedikleri şeklinde kurtarmaya çalışmışlarsa da inandırıcı olmamıştır. Dizi yaz mevsiminde de yayımlanmaya devam ettiği için sezon kavramı yoktur. 165 haftanın 155'inde ekranlarda yer almıştır. 3 sene boyunca pazar sabahları yayınlanmıştır TRT ile yapılan mukavelenin sona ermesi nedeni ile dizi 155. bölümü ile bitmiştir. Gazanfer Özcan ve ailesi dizinin yeni bölümlerinin çekilmesi için TRT'ye dilekçe yolu ile teklif göndermiştir ama maalesef her hangi bir yanıt alamamışlardır. Dizi, Ekim 1997'de TGRT'ye transfer olmuştur. Sonrasında ise, TGRT'de Bizim Kuruntu Ailesi adıyla yayımlanmaya devam etmiştir. Dizi, TGRT'de ise, 2 sezon ve 47 bölüm yayınlanmıştır.

Üç Kadın, 2005 yılında TRT 1'de yayımlanmış, Atıf Yılmaz, Oğuz Yalçın ve Çiğdem Sezgin'in yönetmenliğini üstlendiği, Makbule Kosif ile Nuran Devres'in senaryosunu yazdığı dram türündeki Türk televizyon dizisi. Dizi Atıf Yılmaz'ın son projesi olarak da bilinir.

<i>Alın Yazısı</i> (film, 1972)

Alın Yazısı, yönetmenliğini Orhan Aksoy'un yaptığı 1972 yapımı Türk sinema filmidir. Film, İran filmi Gheysar'ın yeniden yapımıdır.

Mahir Ünsal Eriş'in 2017 yılında yayımlanan uzun öyküsü (novella). Karakarga Yayınları'ndan çıkan kitap, Eriş'in, Öbürküler Üçlemesi'nin ilk kitabıdır. Kitaptaki illüstrasyonlar M.K. Perker tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi</span> Atatürkün akrabaları

Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi, tarihte sürekli araştırılmış ve çeşitli iddialara maruz kalmıştır. Geleneksel medyada çoğunlukla çekirdek ailesi veya tümüyle soyundan bahsedilmiştir.