İçeriğe atla

Yale Patt

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

Patt, lisans derecesini Northeastern Üniversitesi'nde, yüksek lisans ve doktorasını ise Stanford Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında tamamladı . Doktora danışmanı Richard Mattson'du.[1]

Patt kariyerinin çoğunu program buyrukları arasındaki bağımsızlıktan yararlanan ve program sırası dışında çalışan tahmine dayalı mikroişlemciler için yüksek başarımlı bilgisayar mimarileri geliştirmek için harcadı.

Patt ayrıca şu anda üçüncü baskısı McGraw-Hill tarafından yapılmış olan, birçok üniversitede lisans düzeyinde ders kitabı olarak kullanılan, Introduction to Computing Systems: From Bits and Gates to C and Beyond kitabının ortak yazarıdır. Yazdığı bu kitap Austin Texas Üniversitesi'nde ve Urbana Champaign Illinois Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliğine Giriş dersi, Pennsylvania Üniversitesi'nde Bilgisayar Sistemlerine Giriş ve Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde Bilgisayar Organizasyonu ve Programlama ve Wisconsin Madison Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliğine Giriş derslerinde kullanılmaktadır. Bu ders kitabında ayrıca LC-3 Çevirici Dili de ilk defa ortaya konmuştur.

2009 yılında Patt Belgrad Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

Öğretim

  • 1966–1967 Cornell Üniversitesi
  • 1969–1976 Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Yardımcı Doçent
  • 1976–1988 San Francisco Eyalet Üniversitesi, Bilgisayar Bilimi ve Matematik Profesörü
  • 1979–1988 California-Berkeley Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Yardımcı Profesörü
  • 1988–1999 Michigan Üniversitesi, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Profesörü
  • 1999 – günümüz Teksas Üniversitesi, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü

Ödüller

  • 1995 IEEE Emannuel R. Piore Madalyası "ticari olarak uygulanabilir yüksek performanslı mikroişlemcilere yol açan bilgisayar mimarisine katkılarından dolayı"
  • 1996 IEEE / ACM Eckert-Mauchly Ödülü "öğretim seviyesi paralelliğine ve süperskalar işlemci tasarımına önemli katkılar için"
  • 1999 IEEE Wallace W. McDowell Ödülü "hem mühendislik hem de eğitime önemli katkıların bir araya gelmesiyle yüksek performanslı mikroişlemci endüstrisi üzerindeki etkiniz için"
  • 2005 IEEE Bilgisayar Topluluğu Charles Babbage Ödülü "yüksek performanslı işlemci tasarımına temel katkılar için"
  • 2014 "Yüksek performanslı mikroişlemci mimarisine katkılarından dolayı" Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçildi
  • 2016 Benjamin Franklin Bilgisayar ve Bilişsel Bilimler Madalyası "eşzamanlı olarak yapılabilecek bilgisayar talimatlarını otomatik olarak belirleyerek daha yüksek performans elde eden modern mikroişlemcilerin tasarımına yaptığı öncü katkılarından dolayı" [2]

Kaynakça

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te Yale Patt
  2. ^ "Yale N. Patt | The Franklin Institute". www.fi.edu. 28 Ekim 2015. 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Merkezî işlem birimi</span> bir bilgisayar programının talimatlarını, talimatlar tarafından belirtilen temel aritmetik, mantıksal, kontrol ve giriş/çıkış (G/Ç) işlemlerini gerçekleştirerek yürüten ve diğer bileşenleri koordine eden bir bilgisayar içindeki elektro

Merkezî işlem birimi, dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. Mikroişlemciler ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir merkezî işlem birimidir. 1970'lerin ortasından itibaren gelişen mikroişlemciler ve bunların kullanımı, günümüzde MİB teriminin genel olarak mikroişlemciler yerine de kullanılması sonucunu doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Intel 8085</span>

Intel 8085 1970'lerin ortasında Intel tarafından 8-bit mikroişlemci olarak üretilmiştir. binary uyumluluğu vardır ve ucuz bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Saniye başına komut (IPS) bilgisayar işlemcisinin hızının bir ölçüsüdür. Rapor edilen birçok IPS değeri, birkaç bölüm ile yapay komut dizilerinde en yüksek işletim hızını temsil etmiştir, oysa gerçeğe uygun iş yükleri, komutların bir karışımını ve çift uygulamaları içerir, bunların bazılarını işletmek diğerlerinden daha uzun sürer. Bellek sıradüzenselliğinin performansı, işlemci performansını oldukça etkilemesinin yanı sıra MIPS hesaplamalarında dikkate alınan bir sorundur. Bu problemlerden dolayı, araştırmalar, ortak kullanılan uygulamalarda asıl etkileyici performansı ölçmek için, SPECint gibi standartlaştırılmış testleri meydana getirmiş ve yeni oluşan IPS kullanılmaz hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

Sırasız yürütüm ya da Düzensiz yürütme, bilgisayar mühendisliğinde, günümüz yüksek performanslı işlemcilerinde kullanılan, yüksek gecikmeler sebebiyle harcanan işlemci döngülerini kullanıma sunan bir talimat yürütme yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">IBM POWER mimarisi</span>

IBM POWER, IBM tarafından geliştirilen RISC tabanlı bir komut kümesi mimarisidir. POWER serisi mikroişlemcileri ana işlemci olarak birçok IBM sunucusunda, küçük bilgisayarlarda, iş istasyonlarında ve süper bilgisayarlarda kullanılıyor. POWER3 ve sonrasında gelen POWER mikroişlemci serilerinde tamamıyla 64-bit PowerPC mimarisi uygulanmıştır. POWER3 ve üstü mikroişlemcilerde eski POWER komutları uygulanmamıştır.

Tamer Başar, Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed Bölüm Başkanı ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.

Enerji sistemleri mühendisliği; enerji üretimi, iletimi ve kullanımı konularında maksimum verim hedefi güden mühendislik branşıdır. Makine, elektrik ve kimya mühendisliği bölümleri ile ortak çalışma alanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">John Hopcroft</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

John Edward Hopcroft, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Hesaplama kuramı ve veri yapıları üzerine yazdığı kitaplar söz konusu alanlardaki standartlar arasında yer almaktadır. Cornell Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan Hopcroft 1986'da Turing Ödülü'nü, 2010'da IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Ersoy</span>

Uğur Ersoy Türk mühendis, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">John Goodenough</span>

John Bannister Goodenough, Amerikan malzeme bilimci, bir katı-hal fizikçisi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde makina mühendisliği ve malzeme bilimi alanlarında profesör. Goodenough, lityum iyon pillerin geliştirilmesi ve tanımlanmasıyla, malzemelerdeki manyetik aşırı değişim işaretlerini tanımlayan Goodenough–Kanamori kurallarıyla ve bilgisayar RAM'lerinde yeni ufuklar açan geliştirmeleriyle geniş ölçüde tanınmıştır.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Tümay</span>

Prof. Dr. Mehmet Tümay, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jim Kurose</span>

Jim Kurose Massachusetts Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nde seçkin bir profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Robert Metcalfe</span> Amerikalı elektrik mühendisi

Robert Melancton Metcalfe 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir. Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.