Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.
Watership Tepesi, İngiliz yazar Richard Adams'ın 1972'de yayımlanan bir macera romanıdır. Güney İngiltere'de, Berkshire civarında geçen hikâye, küçük bir tavşan grubunun yuvalarının yıkımından kaçıp yeni bir ev kurmak için bir yer ararken, yol boyunca karşılaştıkları tehlikeleri konu alır.
Yaban Diyarlardaki Yabancı, Amerikalı yazar Robert A. Heinlein'ın 1961 tarihli bilimkurgu romanı. Kitap Mars'ta doğan ve Marslılar tarafından büyütülen bir insan olan Valentine Michael Smith'in erken yetişkinlik çağında Dünya'ya gelişini ve dünya kültürü ile etkileşimini anlatır. Kitabın ismi Exodus Kitabı'nda geçen bir deyime kinayedir. Daha sonra yazılan sürümleri ile kitap "şimdiye kadar yazılmış en ünlü bilimkurgu romanı olarak nitelendirilmektedir".

William Smith İngiliz sözlükbilimci.

Beytanyalı Lazarus, ayrıca Aziz Lazar ve Dört Günün Lazarı, Yuhanna İncili'nde İsa'nın mucize ile ölümünün dört gün ardından dirilttiği kişi. Doğu Ortodoks ve Roma Katolik geleneklerinde dirildikten sonraki yaşamına dair çeşitli anlatılar bulunur.

Ender'in Oyunu, 1985 yılında ABD'li Orson Scott Card tarafından yazılan askeri bilimkurgu romanıdır. Roman, "Bugger" denilen uzaylı böcekler ile yapılan iki çatışmadan sonraki geleceğin dünyasını bize sunuyor. Beklenen üçüncü bir saldırı için yetiştirilen çocuklar arasında bulunan ve romanın kahramanı olan Ender Wiggin, çok genç yaşta bir kısmı sıfır yerçekimi'nde gerçekleşen ve zorluğu sürekli artan oyunlarda taktik zekası ile göz doldurmaktadır.
Conrad Michael Richter, çeşitli dönemlerdeki Amerikan kenar mahallerinin yaşam öykülerini konu edinen lirik eserler vermiş, Amerikalı romancı. Ohio hakkında yaptığı üçleme "Uyanış Ülkesi Üçlemesi" 'nin son hikâyesi olan "The Town" ile 1951 yılında Pulitzer Kurgu Ödülü 'nü kazandı.The Kronos Waters romanı ile 1961 yılında National Book Award for Fiction ödülünü kazanmıştır. 20. yüzyılda, ölümünden sonra kısa öyküleri iki koleksiyon halinde yayınlanmış ve yine birkaç romanı 21. yüzyılda tekrar basılıp yayınlanmıştır.

Robert Olen Butler, kısa öykülerden oluşan A Good Scent from a Strange Mountain isimli eseriyle 1993 yılında Pulitzer Ödülü kazanan Amerikalı yazardır.

Katherine Anne Porter, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci. 1962 yılında yayımlanan Ship of Fools romanı ABD'de en çok satan roman olmuştur. İhanet, ölüm ve kötülüğün kökeni gibi karanlık temalı eserler kaleme almıştır.

Bernard Malamud Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. Saul Bellow ve Philip Roth ile birlikte, 20. yüzyılın en tanınmış Amerikalı Yahudi yazarlarından biriydi. "Beyzbol" romanı 1984 yılında Robert Redford 'un oynadığı "The Natural" filmi olarak sinemaya uyarlandı. Çarlık Rusya 'daki antisemitizm ile ilgili 1966'da yayınlanan romanı' "The Fixer" de ayrıca sinemaya uyarlandı ve Ulusal Kitap Ödülü ile Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.
The Obelisk Gate, N. K. Jemisin tarafından 2016 senesinde yazılmış olan, Broken Earth serisinin The Fifth Season’dan sonraki ve The Stone Sky’dan önceki, bilim fantazisi türündeki ikinci kitabıdır. Obelisk Kapısı, güçlü eleştiriler ile yayımlanmış ve elefi gibi en iyi roman için Hugo Ödülü'nü kazandı.

Gardner Raymond Dozois, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editördür. 1984'ten 2004'e kadar “Asimov Bilimkurgu” dergisinin editörü olarak görev yaptı. Çalışmalarıyla Hugo Ödülü ve Nebula Ödülü kazandı. Editör ve bilimkurgu yazarı olarak eserler kaleme aldı. Amerikalı yazar ve editör Gardner Dozois 27 Mayıs 2018'de 70 yaşında öldü.

İslam edebiyatı, herhangi bir dilde İslâmî bakış açısıyla yazılmış edebiyattır.
Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

James Edwin Gunn, Amerikalı bilimkurgu yazarı, eleştirmen ve İngilizce profesörü. Seçkin eser tarzında kaleme aldığı en önemli eseri altı ciltlik Road to Science Fiction serisidir.

Phyllis Eisenstein, Amerikalı roman yazarı.
Tanrı'nın Dokuz Milyar İsmi , İngiliz yazar Arthur C. Clarke'ın 1953 tarihli bilimkurgu öyküsüdür. Hikâye, 1970 yılında Amerika Bilimkurgu Yazarları tarafından Nebula Ödülleri'nin oluşturulmasından önce yayınlanan en iyi bilimkurgu öykülerinden biri olarak seçilen öyküler arasındaydı. The Science Fiction Hall of Fame, Volume One, 1929–1964'te yeniden basıldı.
Fantastik bilimkurgu, hem bilimkurgu hem de fantezinin unsurlarını eşzamanlı olarak kullanan veya birleştiren spekülatif kurgu şemsiyesi içindeki karma bir türdür. Bir bilimkurgu öyküsünde, dünya bilimsel olarak mümkün olarak sunulur, bilim fantezi dünyası ise gerçek dünyanın bilimsel yasalarını ihlal eden unsurlar içerir. Yine de, bilim fantezisi dünyası mantıklıdır ve genellikle bu ihlallerin bilim benzeri açıklamalarıyla sağlanır.