İçeriğe atla

Yalancı Servi

700 yaşında Japonya'da bulunan Hinoki Yalancı Servisi
Yalancı servi yaprakları ve kozalakları
Sawara Yalancı Servisi

Yalancı Servi (Chamaecyparis), Servigiller (Cupressaceae) ailesine bağlı doğu Asya (Japonya ve Tayvan) ve Amerika Birleşik Devletleri batı sınırlarına özgü kozalaklı ağaç cinsidir. Yaprak dökmeyen ağaç türüdür. Doğal yaşam alanı dışında bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.[1] C.lawsoniana, C.obtusa, C.pisifera ve C.thioides türleri en sık kullanılan ağaçlardır. Yaprak renkleri sarı, mavi, gümüşi renkte olabilir.[2] Odunu özellikle Japonyada tapınak yapımında kullanılır.Genellikle türleri kısa boylu olsa da 20 ila 70 metreye kadar boylanabilen türleri vardır.[3] C.lawsoniana 600 yaşına kadar yaşabilir.[4]

Türleri

  1. Chamaecyparis formosensis Matsum. - Taiwan
  2. Chamaecyparis lawsoniana (A.Murray) Parl., Port Orford cedar or Lawson cypress - California, Oregon, Washington
  3. Chamaecyparis obtusa (Siebold & Zucc.) Endl. - Japan
  4. Chamaecyparis pisifera (Siebold & Zucc.) Endl. - Honshu, Kyushu
  5. Chamaecyparis taiwanensis Masam. & Suzuki - Taiwan
  6. Chamaecyparis thyoides (L.) Britton, Atlantic white cedar (among other names) - Eastern United States (Mississippi to Maine)

Kaynakça

  1. ^ "USDA Plants Database". plants.sc.egov.usda.gov. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Slow-growing, low-maintenance dwarf shrubs that thrive in small garden spaces". The Seattle Times (İngilizce). 16 Temmuz 2022. 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Chamaecyparis: How to Grow False Cypress - Garden Design". GardenDesign.com. 13 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  4. ^ Ross, Nikita (29 Aralık 2022). "Cypress vs. False Cypress: How to Tell the Difference". AZ Animals (İngilizce). 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan sediri</span> Bir sedir türü

Toros sediri veya Katran ağacı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Servi</span> ağaç türü

Cupressus veya Servi, Cupressaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Mazı (bitki)</span>

Mazı, servigiller (Cupressaceae) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen ad. Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın batı bölgerinde yetişen ve odunu için ya da süs ağacı olarak başka ülkelerde de yetiştirilen kozalaklı ağaçlardır. Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Servigiller</span>

Servigiller (Cupressaceae), Pinales takımından dünyada geniş yayılış gösteren kozalaklı ağaç türlerinden oluşan bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Atlas sediri</span>

Atlas sediri, çamgiller (Pinaceae) familyasından doğal olarak Kuzey Afrika, Cezayir, Fas ve Atlas Dağlarında yetişen sedir türü. Bazı kaynaklar ayrı tür olarak ele alsa da kimi kaynaklarda Lübnan Sedirinin alt türü C. libani subsp. atlantica olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Himalaya sediri</span>

Himalaya sediri, çamgiller (Pinaceae) familyasından Batı Himalaya'larda yetişen sedir bir türü. Pakistan'ın ulusal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malvaceae</span>

Malvaceae Malvales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Tek ya da çok yıllık otsular, çalılar ya da ağaçlardır. Büyük, parlak, huni şeklinde çiçekleri vardır. Ticari önemi olan iyi bilinen üyeleri arasında bamya, pamuk, kakao, roselle ve durian bulunur. Alcea (gülhatmi), Malva (ebegümeci) ve Tilia (ıhlamur) gibi tanıdık süs bitkileri içeren bazı cinsler de vardır. En fazla türe sahip olan cinsler arasında Hibiscus, Pavonia, Sida, Ayenia, Dombeya ve Sterculia bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polygonaceae</span> çiçekli bitkiler familyası

Polygonaceae, Caryophyllales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Polygonaceae, güçlü ve sert sapları olan bitkiler ailesidir. Bu ailede yaklaşık 1200 tür bulunur. Bu bitkiler dünya genelinde yaygın olarak bulunur ve bazı türleri ekonomik açıdan önemlidir.

<i>Sambucus</i>

Sambucus, Adoxaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Önceleri hanımeligiller (Caprifoliaceae) familyası içerisinde değerlendirilmekle birlikte son yıllarda Adoxaceae familyasıyla kesin genetik akrabalığı ortaya çıkmıştır. Dünya üzerindeki dağılımı astorpikal bölgelerde yoğunlaşmıştır. Hem kuzey hem de Güney yarımkürede yetişmesine karşın Kuzey'de daha yaygındır. Güney yarımkürede çoğunlukla Avustralya ve Güney Amerika ülkelerinde görülür.

Dianthus, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yaklaşık 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bitkiler, çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir.

<i>Zelkova serrata</i>

Zelkova serrata, anavatanları Japonya, Çin, Kore ve Tayvan olan, yapraklarını döken bir ağaç türü. Genellikle süs ağacı olarak yetiştirilir ve bonsai olarak kullanılır.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Elwoodii Çamı</span>

Elwoodii Çamı veya Elwoodii yalancı servisi, Servigller(Cupressaceae) familyasından Chamaecyparis cinsinden kozalaklı bodur bir ağaç türüdür. 4-6 metre boya 2 metre genişliğe kadar büyüyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya su sediri</span>

Kaliforniya su sediri Calocedrus decurrens, batı Kuzey Amerika'ya özgü servigiller ailesinden iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Su sediri olarak adlandırılmasına rağmen servigiller ailesine aittir. Cins içinde en çok bilinen türdür 30–40 metre (100–130 ft) yüksekliğe ve 1,2 m'ye kadar gövde çapına ulaşan büyük bir ağaçtır. Kaliforniya, Siskiyou İlçesi, Klamath Ulusal Ormanı'nda bulunan bilinen en büyük ağaç 47,98 m uzunluğunda, 12 m çevre gövdesi ve 17,5 m uzunluğundadır.500 yaşın üzerinde yaşayabilir. Kalın Taban kabuğuyla tütsü sediri, Kaliforniya'daki ateşe ve kuraklığa en dayanıklı bitkilerden biridir. Kış aylarında çok sayıda kuş için, Calocedrus decurrens'in yiyecek arama için kullanıldığı görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre, Kaliforniya'daki Batı Sierra Nevada bölgelerinde, çok sayıda kuş türünün, ihtiyaç duydukları kadar yiyecek elde edebilmeleri için "toplayıcı alt tabaka" olarak kullandıkları düşünülmektedir.

<i>Cupressus macrocarpa</i>

Hesperocyparis macrocarpa veya Limoni Servi, Hesperocyparis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya bölgesine özgü servi türüdür. 40 metre yüksekliğe 2,5 metre çapa ulaşabilir. Yaprakları yeşil sarı renklidir. Yaprakları ezildiğinde limon kokusu çıkarır. Kaydedilen en uzun ömrü 284 yaşında tespit edilmiştir. Dikim olarak Büyük Britanya'yı, Fransa, İrlanda, Yunanistan, İtalya ve Portekiz Yeni Zelanda'da ve Kenya'da yetiştirilmiştir. Yaprakları çiftlik hayvarında düşüklere sebep olabileceği bildirilmiştir. Kerestesi birçok zanaatkar, bazı tekne yapımcıları ve küçük imalatçılar tarafından güzel renklerinden dolayı mobilya yapısal malzemesi ve dekoratif bir ahşap olarak kullanılır.

<i>Chamaecyparis obtusa</i>

Chamaecyparis obtusa, Chamaecyparis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Japonya ve Doğu Asya'ya özgüdür.

<i>Chamaecyparis pisifera</i>

Chamaecyparis pisifera veya Bezelye kozalaklı yalancı servi veya da Sawara yalancı servisi, Chamaecyparis cinsine bağlı Japonya'ya özgü bir bitki türüdür.