İçeriğe atla

Yalçın Emiroğlu

Yalçın Emiroğlu
Doğum1930
Bergama, İzmir, Türkiye
Ölüm5 Ocak 2014
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MeslekMimar
EvlilikYıldız Alpar
Akraba(lar)Selma Emiroğlu (kardeşi)[1]

Yalçın Emiroğlu (1930; Bergama, İzmir - 5 Ocak 2014, İstanbul), Türk mimar.

Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’nin tasarımcılarından birisidir. Birçok kitap kapağı ve afiş tasarımı ile tiyatro ve opera sahne düzenlemeleri de yapmıştır. Mimarlık camiasında “Çizgilerin Efendisi” olarak da anılır.[2]

Yaşamı

1930 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde doğdu. 1957 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde mimar olarak mezun oldu. Aynı fakültede asistan olarak görev aldı. Daha sonraları Maçka Teknik Okulu ve Özel Işık Mimarlık Mühendislik Okulu’da da çeşitli dersleri okuttu.[3]

Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’ni Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher ve Altay Erol ile birlikte tasarlamıştır.[4] Hem yarışma aşamasında hem de uygulama aşamasında bu birliktelik kurdukları AHE Mimarlık firması ile gerçekleşmiştir.[5] Günümüzde ise bu yapı Ceylan Intercontinental Oteli olarak hizmet vermektedir. Mimarlık çalışmalarını kendi isminin verildiği mimarlık firmasında sürdürdü.[3]

Mimarlık kariyerine paralel olarak Yalçın Emiroğlu birçok kitap kapağı (başta Doğan Kardeş yayınları olmak üzere) ve afiş tasarımı da yaptı; tiyatro ve operaların sahne düzenlemelerini yaptı.[6] Doğan Kardeş Yayınları için çizdiği kitap kapakları “Yalçın Emiroğlu'ndan Kitap Kapakları” adlı bir kitap olarak 2007 yılında basıldı.[7] 2010 yılının Kasım ayında Mimarlar Odası’nın İstanbul’daki Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen bir sergi ile mimarın o tarihe kadar yaptığı kitap kapakları ve afişlere ek olarak tiyatro ve opera sahne tasarımları ile ilgili çalışmaları sergilendi.[2] Doğan Kardeş için çizdiği kitap kapakları 2012'de "Yalçın Emiroğlu’ndan Günümüze Doğan Kardeş’le Büyümek’ başlıklı sergide yer aldı.[8]

Kaynakça

  1. ^ Okyay, Sevin (10 Ocak 2015). "Kapaklarda kalmış çocukluk". ON8 Kitap. 29 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2022. 
  2. ^ a b "Yalçın Emiroğlu'nun Çizgileri İzleyenleriyle Buluştu". Mimarlar Odası. 6 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 
  3. ^ a b "Hakkımızda". Yalçın Emiroğlu Mimarlık. 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Ceylan Intercontinental Oteli, AHE Mimarlık, Taksim, İstanbul". Arkitera.com. 22 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Taksim Turistik Otel Mimari Proje Yarışması". Arkitera.com. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  6. ^ "Doğan Kardeş'ler İçin: Yalçın Emiroğlu'ndan Kitap Kapakları". Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. []
  7. ^ Selahattin Özpalabıyıklar (2007). Yalçın Emiroğlu'ndan Kitap Kapakları. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. ss. 80 sf. ISBN 9750811925. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 
  8. ^ Akkoç, Berk (9 Ağustos 2012). "Doğan Kardeş'le çocukluğunuza gitmeye var mısınız?". Gazetekadikoy.com.tr. Erişim tarihi: 20 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

Selma Emiroğlu Aykan, Türk karikatürcü, operacı, şan pedagogu.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

Maruf Önal Türk mimar.

Atilla Yücel Türk mimar ve akademisyen.

Enis Kortan, Türk mimar ve akademisyendir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Intercontinental Oteli</span>

Intercontinental Oteli İstanbul'un Taksim semtinde yer alan 5 yıldızlı bir oteldir. 25 katlı ve 90 metre yüksekliğinde olan yapı yaklaşık 8.700 metrekare bir inşaat alanına da sahiptir.

Tekin Aydın Türk mimar ve öğretim görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Handan</span>

Mehmet Ali Handan Türk mimar ve öğretim görevlisi.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

M. Altay Erol Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin 1960'lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli'ni tasarımcılarındandır.

AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul'da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Metin Hepgüler Türk mimar.

Yüksel Okan Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin en önemli örneklerinden kabul edilen Büyük Ankara Oteli’nin mimarıdır.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">The Marmara Taksim Oteli</span>

The Marmara Taksim Oteli, Taksim meydanının güneyinde, Tak-ı Zafer Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Turizm ve Otelcilik Şirketi tarafından inşa ettirilen, Fatin Uran'ın tasarladığı bir yapıdır. Yapı yapılmadan önce arazisinde eski İstanbul Kulübü, Osmanlı Bankası Taksim Şubesi, Ankara Pazarı bulunuyordu. Otelin ilk 2 katı geniş bir blok halinde yayılmakta ve 10 metre kotuna çıkmaktadır. Odaların bulunduğu katlar bu geniş hantal bloğun ortasından yükselmekte ve 83 metreye ulaşmaktadır. 28 ana katı olan otelin katlarından 5'i bodrum katıdır ve eksi 17 metreye inmektedir. The Marmara Oteli Türkiye'de tamamının topraklanması yapılmış ilk oteldir.