İçeriğe atla

Yakut İlahiyat Fakültesi

Yakut İlahiyat Fakültesi
Якутская духовная семинария
Kuruluş1858
Türİlahiyat Okulu
Eğitim dil(ler)iRusça
BağlılıkRus Ortodoks Kilisesi
RektörBaşpiskopos Alexey Alexandrovich Lukin
Lisans öğrencileriİlahiyat (Rus Ortodoks)
KonumYakutsk, Saha Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu
Web sitesi[1]

Yakut İlahiyat Fakültesi (Rusça: Яку́тская духо́вная семина́рия, Sahaca: Дьокуускайдааҕы духуобунай семинария); Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı, din adamı yetiştiren bir yüksek öğretim kurumudur. 1858 yılında kurulduğunda Saha Cumhuriyeti'nin ilk profesyonel eğitim kurumu oldu. Bölgede asimilasyon ve misyonerlik faaliyetlerinde bulundu ancak okuryazarlık oranının ciddi oranda artmasında etkili oldu. Sahaların en önemli edebi ve siyasi kişilerinden biri olan Platon Alekseeviç Oyunskiy, lise eğitimini 1914'te bu okulda tamamladı.

Bölgede Moskova Patrikhanesine doğrudan bağlı tek kurumdur. Günümüzde 4 yıllık teoloji (ilahiyat) lisans bölümünde faaliyetlerine devam etmekte ve öğrencilerine Yakut ve Lena piskoposlukları desteğiyle yatılı eğitim vermektedir.[1]

Rektörler

  • Archimandrite Peter (1858)
  • Başrahip Dimitry Khitrov (1858-1868)
  • Başrahip Stefan Dobrotvorskiy (1884-1888)
  • Archimandrite Ioannikii (Nadezhdin) (31 Mart 1888-1891)
  • Nikolai Petrovich Truskovskiy (1892)
  • Archimandrite Stefan (Kistrus) (29 Ocak 1892 - 13 Ocak 1895)
  • Başrahip Theodore Stukov (1895-1907)
  • Archimandrite Dionysius (Prozorovsky) (1907-1910)
  • Başrahip Vasily Ilyinskiy (1910 - 1917)
  • Hegumen Andrey (Moroz) (5 Ekim 2011 - 30 Mayıs 2014)
  • Hieromonk Hilarion (Varezhkin)  (30 Mayıs 2014 - 15 Ekim 2018)
  • Başpiskopos Alexey Alexandrovich Lukin (15 Ekim 2018'den günümüze)

Kaynakça

  1. ^ Yakut İlahiyat Fakültesi Tanıtımı 6 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Son Erişim: 07/04/2020)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi</span> Aydında kurulu devlet üniversitesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), 1992 yılında Aydın'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Paşa</span>

Hasan Fehmi Paşa Osmanlı Devleti'nde valilik, çeşitli nazırlıklar ve adalet kurumlarında görev yapmış bir Osmanlı devlet adamı ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1888</span>

NGC 1888, Tavşan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 109,58 MIy (33,6 Mpc)uzaklıkta bulunan bir çubuklu sarmal gökadadır. William Herschel tarafından 31 Ocak 1785 tarihinde keşfedildi. Halton Arp tarafından görüntülenmiş ve etkileşim halinde olduğu NGC 1889 ile birlikte Arp 123 olarak "Yakınında rahatsız edici sarmal gökadalar olan eliptik gökadalar" kategorisi altında Tuhaf Gökadalar Atlası'na dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1889</span> galaksi

NGC 1889, Tavşan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 111,87 MIy (34,3 Mpc)uzaklıkta bulunan bir eliptik gökadadır. Bindon Stoney tarafından 29 Ekim 1851 tarihinde keşfedildi. Halton Arp tarafından görüntülenmiş ve etkileşim halinde olduğu NGC 1888 ile birlikte Arp 123 olarak "Yakınında rahatsız edici sarmal gökadalar olan eliptik gökadalar" kategorisi altında Tuhaf Gökadalar Atlası'na dahil edilmiştir.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

Theraphosidae, Araneae takımına bağlı bir örümcek familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü</span> Eğitim kurumu

Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, Azerbaycan'da dini ile manevi yapının korunması ve geliştirilmesi, dini faaliyetlerin icrası için ihtisaslı kadroların hazırlanmasını temin edecek bir yüksek eğitim kurumu. Azerbaycan İlahiyat Enstitüsünün eski rektörü Ceyhun Memmedov'dur. Enstitünün şu anki rektörü Agil Şirinov'dur.

<span class="mw-page-title-main">E. Nesbit</span> İngiliz yazar ve şair

Edith Nesbit, İngiliz yazar ve şairdir; E. Nesbit adı altında çocuklar için kitaplarını yayımlamıştır. Altmıştan fazla çocuk edebiyatı kitabı yazmış veya yazanlarla birlikte çalışmıştır. Ayrıca siyasi bir aktivistti ve daha sonra İşçi Partisi'ne bağlı olan sosyalist bir örgüt olan Fabian Derneği'ni kuruluşunda yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gevorkyan İlahiyat Fakültesi</span> Ermenistanda ilahiyat fakültesi

Gevorkian Teknolojik İlahiyat Fakültesi veya Gevorkian İlahiyat Fakültesi, Katolikos IV. George tarafından 1874'te kurulan Ermeni Apostolik Kilisesi'nin teolojik bir üniversitesidir. Ermenistan'ın Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı kompleksi içinde Vağarshapat (Eçmiyazin) kasabasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Collier's</span>

Collier's Peter Fenelon Collier tarafından çıkartılan ve 1888 yılında ABD'de yayın hayatına başlayan genel okuyucuya hitap eden haftalık dergi. Derginin adı zaman içerisinde çeşitli farklılıklar göstermiş, sonrasında Collier's olarak devam etmiştir. Dergi 1957 yılı Ocak ayında yayın hayatına son vermiştir.