İçeriğe atla

Yakovlev Yak-17

Yakovlev Yak-17
Yakovlev Yak-17
Yakovlev Yak-17
TürüAvcı uçağı
Ulusal köken Sovyetler Birliği
ÜreticiYakovlev
İlk uçuşHaziran 1947
Hizmete giriş1948
Hizmetten çıkış1960'lar
DurumuHizmet dışı
Ana kullanıcıSovyet Hava Kuvvetleri
Polonya Hava Kuvvetleri
Romanya Hava Kuvvetleri
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1948-1949
Üretim sayısı430
GelişimiYakovlev Yak-15
DeğişimleriYakovlev Yak-23

Yakovlev Yak-17 (RusçaЯковлев Як-17; NATO rapor adı: Feather[1]), Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Yak-15'in üzerinden geliştirilmiş olup eğitim varyantı Yak-17UTI adıyla bilinmekteydi. Yerini daha güçlü Mikoyan-Gureviç MiG-15'e bıraktı.

Teknik özellikler (Yak-15)

Kaynakça:[2]

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 8.78 m
  • Kanat açıklığı: 9.2 m
  • Kanat alanı: 14.85 m²
  • Boş ağırlık: 2,081 kg
  • Motor: 1 × Klimov RD-10 turbojet
  • Silahlar:
    • 2 × 23 mm NS-23 top

Kullanıcılar

Ayrıca bakınız

  • Sovyetler Birliği Lavoçkin La-152
  • Sovyetler Birliği Lavoçkin La-156

Kaynakça

  1. ^ Gordon, Yefim. Early Soviet Jet Fighters. Hinkley, England: Midland, 2002. 1-85780-139-3
  2. ^ Gordon, Yefim, Kommissarov, Dmitry and Komissariov, Sergey. OKB Yakovlev: A History of the Design Bureau and Its Aircraft. Hinkley, England: Midland, 2005. 1-85780-203-9

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-42</span>

Yakovlev Yak-42, Yakovlev tarafından üretilen bir Sovyet yapımı yolcu uçağıdır. Uçak, Sovyetler Birliği'nin modern yüksek bypass turbofan motorlarıyla güçlendirilmiş ilk uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-2</span>

Antonov An-2, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı çift kanatlı tarım ve nakliye uçağıdır. Uçak, dayanıklı yapısı, yüksek kapasitesi, her türlü pistlerden kalkış ve iniş yeteneği sayesinde uzun bir süre üretilmiş ve kullanılmıştır. An-2, 1947'den 2001 yılına kadar 18 bin adet üretildi ve dünya çapında askeri ve sivil amaçlarla kullanıldı. Türk Hava Kurumu tarafından uzun yıllar paraşüt eğitimlerinde kullanılan ve daha sonra servis dışı kalan An-2 uçaklarından biri bugün Eskişehir Havacılık Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GŞ-30-1</span>

GŞ-30-1, Sovyet yapımı bir 30 mm makineli toptur. Silah, 1980'lerde hizmete girmiş olup Sovyet ve daha sonra Rus savaş uçaklarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-10</span>

Antonov An-10, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop bölgesel yolcu uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1957 yılında gerçekleştirmiş olup 1959'da hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-3</span> Sovyet yapımı bir turboprop genel maksat uçağı

Antonov An-3, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop genel maksat uçağıdır. Uçak, Antonov An-2 üzerinden geliştirilmiş olup 1990'larda yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-8</span> Askeri kargo uçağı

Antonov An-8, Antonov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop askerî nakliye uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1956 yılında gerçekleştirmiş ve aynı tarihlerde hizmete girmiştir. 1970'lerden sonra yolcu uçağı olarak üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Beriev A-40</span>

Beriev A-40, Beriev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir amfibiyen jet denizaltısavar uçağıdır. Uçak, Be-12 ile İlyuşin İl-38'in yerine tasarlanmış olup Sovyetler Birliği'nin dağılması nedeniyle proje askıya alındı. Proje daha sonra yeniden canlandırıldı ve Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından bir sipariş verildi.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-36</span> askeri uçak

Yakovlev Yak-36, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir VTOL jet avcı uçağı prototipiydi. Uçak, deneysel amaçlı üretilmiş olup yerine Yak-38 geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-7</span>

Yakovlev Yak-7, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, Yak-1 üzerinden geliştirilmiş olup hem avcı hem de eğitim uçağı olarak kullanılmıştır. Yak-1'e kıyasla Yak-7 daha basit, sağlam ve kullanışlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-25</span> Sovyet yapımı bir avcı önleme ve keşif uçağı

Yakovlev Yak-25, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı önleme ve keşif uçağıdır. Uçak, Sovyetler Birliği'nin kuzey ve doğu bölgelerini korumak için uzun menzilli önleme uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-15</span>

Yakovlev Yak-15, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından Junkers Jumo 004 motorunun tersine mühendislik yöntemiyle geliştirilmiş bir motora sahipti ve Saab 21R ile birlikte pistonlu bir uçaktan başarılı bir şekilde dönüştürülüp üretime giren iki jetten biriydi. Her ne kadar asıl olarak bir avcı uçağı olarak tasarlandıysa da esas olarak piston motorlu tecrübeli pilotları jetlere alıştırmak için kullanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-23</span>

Yakovlev Yak-23, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, Yak-17'nin üzerinden geliştirilmiş olup tersine mühendislik yoluyla geliştirilmiş bir Britanya yapımı jet motoru kullanmaktaydı. Yerini daha güçlü Mikoyan-Gureviç MiG-15'e bıraktı.

Yakovlev UT-2, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir eğitim uçağıdır. Uçak, 1937 yılında hizmete girmiş olup Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin ana eğitim uçağıydı. 1950'lerde yerini Yak-18'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-11</span>

Yakovlev Yak-11, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir eğitim uçağıdır. Uçak, 1946 yılında hizmete girmiş olup Sovyetler Birliği ve DOSAAF'ın ana eğitim uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin La-7</span> Sovyet yapımı avcı uçağı

Lavoçkin La-7, Lavoçkin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, La-5'in geliştirilmiş bir modeli olup LaGG-1 ile başlayan serinin son uçağıydı. İlk uçuşunu 1944 yılında gerçekleşirmiş olup aynı yıl Sovyet Hava Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. La-7, pilotları tarafından en azından bir pistonlu bir Alman avcı uçağına denk bir uçak olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin La-15</span>

Lavoçkin La-15, Lavoçkin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından jet uçağı ihtiyacı üzerine geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 8 Şubat 1948 tarihinde gerçekleştirdi ve 1949'da hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-104</span> SSCB yapımı dar gövdeli jet yolcu uçağı

Tupolev Tu-104, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir dar gövdeli jet yolcu uçağıdır. Uçak, de Havilland Comet'in ardından dünyanın ikinci jet yolcu uçağıydı ve hizmete giren ilk jet yolcu uçağıydı. Hizmette olduğu süre boyunca yaklaşık 90 milyon yolcu taşımış olup yerini Tu-124'te bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-114</span> SSCB yapımı turboprop yolcu uçağı

Tupolev Tu-104 Rossiya, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, 1950'lerde geliştirilmiş olup dönemin en büyük, en hızlı ve en uzun menzile sahip yolcu uçağıydı ve aynı zamanda günümüzde halen en büyük ve en hızlı pervaneli yolcu uçağıdır. Hizmette olduğu 14 yıl boyunca yaklaşık 6 milyon yolcu taşımış olup yerini jet motorlu İlyuşin İl-62'ye bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-9 (1946)</span>

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir saldırı uçağı prototipidir. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın hemen ardından geliştirilmiş olup tasarımı savaşta ele geçirilen Alman jetlerinden etkilenmiştir. Ancak rakip Sovyet uçaklarından daha yavaş olması nedeniyle proje iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-15</span>

Suhoy Su-15, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 30 Mayıs 1962 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1965 yılında hizmete girdi ve Su-9 ve Su-11'in yerini alarak 1990'lara kadar ön cephe tasarımlarından biri olarak kaldı.