İçeriğe atla

Yakovalı Hasan Paşa Camii

Koordinatlar: 46°04′27″K 18°13′16″D / 46.07417°K 18.22111°D / 46.07417; 18.22111
Yakovalı Hasan Paşa Camii
Yakovalı Hasan Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPécs, Macaristan
Koordinatlar46°04′27″K 18°13′16″D / 46.07417°K 18.22111°D / 46.07417; 18.22111
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Özellikler
Minare sayısı1

Yakovalı Hasan Paşa Camii (Macarca: Jakováli Hasszán dzsámija), Macaristan'nın Pécs kentinde bulunan eski bir Osmanlı camisi.

Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan camiler arasında orijinal minaresiyle kullanılabilir tek camidir.[1] Pécs şehrinin ayakta kalan diğer Osmanlı eserlerinden Gazi Kasım Paşa Camii de aynı dönemde yaptırılmıştır.

Cami günümüzde hem ibadet yeri, hem de Türk-Osmanlı El sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Tarihçe

Evliya Çelebi'ye göre yaklaşık olarak 16. yüzyılın ikinci yarısında Yakovalı Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen camii, Osmanlı Devleti'nin bölgeyi kaybetmesinden sonra hastane olarak kullanıldı. 1975 yılında Budapeşte'de toplanan Uluslararası 5. Türk El Sanatları Kongresi sırasında yapı Türk-İslâm eserlerinin teşhir edildiği bir sergi haline getirildi.[2]

İlk olarak 1960'larde restore edilen yapı, ikinci restorasyonunu 2000'li yılların sonunda geçirdi. 2010 yılında İstanbul ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıyan Pécs'in mimari eserlerinden biri olarak yerini aldı.

2016'da önüne heykeltıraş Pécs doğumlu Osmanlı tarihçisi İbrahim Peçevî'nin Metin Yurdanur tarafından yapılan bir heykeli yerleştirilmiştir.[3]

Özellikleri

Temel planı dört köşe bir alan üzerine olan caminin kubbesi tuğlayla örülmüştür.[4] Mekke'ye doğru bakan caminin konumlanması Kuzey Batı, Güneydoğu yönündedir.

Caminin sağ tarafında inşa edilen minarenin planı on iki köşeli olarak oluşturulmuştur. Minarenin yüksekliği de 14,5 metredir. Yapı üzerinde oluşturulan ince oluklar nedeniyle minare daha da narin görünmektedir. Minarenin içindeki 87 basamakla 22,5 metre yükseklikte bulunan şerefeye ulaşılır. Bir zamanlar şerefelerin çevresinde taş korkuluklar bulunmaktaydı. Syrıca, minarenin dini bayramlarda gaz lambalarıyla ışıklandırıldığı bilinmektedir.[5]

Kaynakça

  • Dercsényi Dezső, Pogány Frigyes, Szentkirályi Zoltán. Pécs, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1966
  • István Genthon: Kunstdenkmäler in Ungarn. Ein Bildhandbuch. 2. Aufl. Budapest: Corvina Kiadó, 1981, S. 423 mit Foto Nr. 230, ISBN 963 13 0622 4.
  1. ^ "Macaristan'da Osmanlı izleri". yeniasya.com.tr. 11 Mayıs 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2012. 
  2. ^ Çağatay, Neşet. "Uluslararası 5. Türk Sanatları Kongresi" (PDF). dergiler.ankara.edu.tr/. İslam İlimleri Enstitüsü Dergisi Sayı 3 Yıl 1977. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 
  3. ^ "İbrahim Peçevi Bronz heykeli". ozgurproje.com.tr. Ozgurproje.com.tr sitesi. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 
  4. ^ "JAKOVÁLI HASSZÁN DZSÁMIJA, PÉCS". 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2012. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">İsa Bey Camii</span> İzmir, Selçukta 1375 yapımı camii

İsa Bey Camii, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Peçevî</span> Pécs (Macaristan) doğumlu Osmanlı tarihçisi

İbrahim Peçevî veya Peçuylu İbrahim Efendi, Macaristan doğumlu Osmanlı tarihçisidir.

Metin Yurdanur, heykel sanatçısı, heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Gazi Atik Ali Paşa Camii</span>

Atik Ali Paşa Camisi ve Külliyesi, II. Mahmud Türbesi'nden Çarşıkapı'ya uzanan Yeniçeriler Caddesi üzerindedir. Külliyenin inşa edildiği alan, Bizans döneminde I. Konstantin tarafından yaptırılan dikilitaşın bulunduğu Konstantin Forumu’nun sınırları içindedir. Külliyenin banisi aslen Bosnalı olan “Hadım, Tavaşi, Şehit, Eski” lakapları ile de anılan ve iki defa sadrazam olup 1511’de Şah Kulu Vakasında şehit olan Atik Ali Paşa’dır. Külliyenin Vakfiyesi 1509 tarihlidir. Cami, “Sedefçiler”, “Eski Ali Paşa”, “Çemberlitaş”, “Dikilitaş”, “Vezirhanı” ve “Sandıkçılar Camisi” isimleriyle de tanınır. Fetih sonrası İstanbul’un en eski eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pécs</span> Macaristanda bir yer

Pécs veya Peç, Macaristan'ın güneyinde, Mecsek dağlarının güneybatı yamacında, Hırvatistan sınırına yakın bir şehirdir. Baranya ilinin merkezi ve Macaristan'ın beşinci büyük şehridir. Yaklaşık iki bin yıllık tarihi boyunca çeşitli yönetim ve kültürlerden zamanımıza kalan zengin eserleri ve çok renkli kültürüyle tanınmış, erken Hristiyan dönemi nekropol 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış, 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilen kentlerden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şerefe</span> Minare balkonu

Şerefe, minare balkonu. Farsça şarafa, eşik gibi, teras demektir. Ahşap, tuğla, taştan ve oyma sanatlıdır.

Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Kasım Paşa Camii</span>

Gazi Kasım Paşa Camii, Macaristan'nın Baranya linin Peç kentinde bulunan ve sonradan kiliseye dönüştürülen tarihi bir Osmanlı camisi. Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan eski camiler arasında sayılan bu caminin hilâlinin ortasına büyük bir haç yerleştirilmiştir. Peç şehrinin ayakta kalan diğer Osmanlı eserlerinden Yakovalı Hasan Paşa Camii de aynı dönemde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mutahhar Camii</span> Diyarbakırda bir cami

Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami.

<span class="mw-page-title-main">Turunçlu Camii</span> Camii

Turunçlu Camii, Turunçlu Fethiye Camii olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, İplikpazarı Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Osmanlı dönemine tarihlenir. Beliğ Paşa Caddesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Paşa Camii</span> Sur, Diyarbakırda cami

Nasuh Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da İslam</span>

Macaristan'da İslam, en az 10. yüzyıla kadar uzanan uzun bir tarihe sahiptir. Sünni İslam'ın etkisi, özellikle Macaristan'ın Osmanlı toprağı olduğu 16. yüzyılda belirgindir. Macaristan'daki Müslüman nüfus yaklaşık 5.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Resmo Kuşatması</span>

Resmo Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.