İçeriğe atla

Yak tereyağı

Lhasa sokak pazarında satılık yak tereyağı

Yak tereyağı ("Dri tereyağı" veya "Su yağı" olarak da bilinir) (Tibetçe: འབྲི་མར།, Çince: 酥油 ) yerli yak (Bos grunniens) sütünden yapılan tereyağıdır. Çin, Hindistan, Moğolistan, Nepal ve Tibet'teki birçok çoban topluluğu, tereyağı da dahil olmak üzere yak sütünden yapılan süt ürünlerini üretir ve tüketir. Bütün yak sütü, bütün inek sütünün yaklaşık iki katı yağ içeriğine sahiptir ve peynire daha yakın bir dokuya sahip bir tereyağı üretir.[1][2] Güney Orta Asya ve Tibet Platosu'ndaki çoban toplulukları için temel bir gıda ürünü ve ticaret maddesidir.[3]

Üretim

Tarla Müzesi'nde Tibet mutfak eşyalarıyla birlikte sergilenen tereyağı yayıklığı. Taşıma kayışına ve küçük boyutuna, göçebe kullanıma uyarlamalar dikkate değerdir.

Yaklar, çobanlarına yakıt için gübre, güç, et, lif ve süt gibi birçok farklı fayda sağlar. Dağ mera bölgelerinde bu uygulama yaygın olmasına rağmen, tüm çoban topluluklarının yak sütü kullanma veya tereyağı yapma geleneği yoktur. Her bir yak ineği az süt üretir, bu nedenle yalnızca büyük sürüler olduğunda çobanlar daha fazla süt elde edilmesini bekleyebilirler.[3] Süt, yazın kışa göre çok daha boldur; taze sütü tereyağına veya peynire dönüştürmek, daha sonra kullanmak üzere kalori depolamanın bir yoludur.[4]

Batı Tibet'te yak sütü önce gece boyunca mayalanır. Yaz aylarında, ortaya çıkan yoğurt benzeri madde, tahta bir kürek defalarca uzun bir tahta yayık içine daldırılarak yaklaşık bir saat çalkalanır.[4] Kışın yoğurt günlerce biriktirilir, sonra şişirilmiş bir koyun midesine dökülür ve tereyağı oluşana kadar çalkalanır.[4]

Taze yak tereyağı çeşitli şekillerde korunur ve havaya maruz bırakılmadığında ve serin ve kuru koşullarda saklandığında bir yıla kadar dayanabilir.[4] Koyun mide torbalarına dikilir,[4] yak derisine sarılır veya büyük ormangülü yapraklarına sarılır.[1][2] Kap açıldığında, yak yağı bozulmaya başlar ve mavi peynire benzer mavi küf damarları üretir.[1][2]

İngilizce "yak" kelimesi, Tibetçe'den gelen bir alıntıdır: གཡག་, Wylie: g.yak. Tibetçe'de, sadece türün süt üretmediğini söylemeye gerek olmayan erkeğine atıfta bulunur (Tibetçe'ye kelimesi kelimesine çeviri "boğa tereyağı" demek gibi olur); dişilere Tibetçe: འབྲི་, Wylie: 'bri veya nak denir. İngilizcede, kelimeyi ödünç alan diğer birçok dilde olduğu gibi, "yak" genellikle her iki cinsiyet için de kullanılır.

Kullanımları

Tromzikhang'da yak tereyağı pazarı, Lhasa (1993).

Yak tereyağı çayı, Himalaya bölgesi genelinde günlük bir temel yemektir ve genellikle yak tereyağı, çay, tuz ve köpük haline getirilmiş su ile yapılır. Soğuk yüksek rakımlarda ihtiyaç duyulan hidrasyon ve beslenme için günde altmış küçük bardaktan fazla içen Tibetliler ile "Tibet ulusal içeceği"dir.[5] Bazen ekşimiş tereyağı kullanılır, bu da çaya farklı bir tat verir.[1]

Eritilmiş yak yağı, kavrulmuş arpa unu (tsampa) ile kabaca eşit oranlarda karıştırılabilir. Elde edilen hamur, hurma veya susam ile karıştırılarak misafirleri ağırlamak için kullanılır. Ayrıca daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir ve daha sonra tuz veya şeker eklenmiş sıcak suda eritilebilir.[3]

Yak yağı, derilerin geleneksel tabaklanmasında kullanılır. Taze yerine eski, ekşimiş tereyağı tercih edilir.[6]

Diğer gıda dışı kullanımlar arasında yak yağı lambaları,[7] cildi nemlendirme,[1] ve Tibet Yeni Yılı için geleneksel tereyağı heykelleri yer alır.[8] Bu tür yak tereyağı heykelleri yaklaşık 10 metre yüksekliğe ulaşabilir.[9]

Nepal'de, özellikle Katmandu'da yak peyniri ve yak yağı fabrikalarda üretilmekte ve ticari olarak satılmaktadır. 1997-1998 yılları arasında Nepal'de bu şekilde yirmi altı ton tereyağı üretildi ve satıldı.[10]

Ayrıca bakınız

  • Sürülebilirler listesi
  • Tibet yemekleri listesi

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Jordans, Bart (2008). Bhutan: A Trekker's Guide, Cicerone Press Limited. pg. 180 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ a b c Levy, Patricia (2007). Tibet. Marshall Cavendish. pg. 122 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b c "10 Products from Yak and Their Utilization". FAO. 24 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2011. 
  4. ^ a b c d e Nomads of Western Tibet: The Survival of a Way of Life. University of California Press. 1990. s. 87. ISBN 9780520072107. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 
  5. ^ Marcello, Patricia Cronin (2003). The Dalai Lama: A Biography, Greenwood Publishing Group. pg. 7 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ The Yak. Second edition revised and enlarged (PDF). Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2003. s. 252. 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. Leather from yak is usually tanned by a traditional method. For this purpose, the herdsmen ... spread old, rancid butter on the skin (fresh butter is not useful in tanning). 
  7. ^ "Yaks, butter, and lamps in Tibet". WebExhibits.org. 27 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2011. 
  8. ^ "Butter Sculpture Tradition Melting Away". China.org.cn. 21 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2011. 
  9. ^ Nomads of Western Tibet: The Survival of a Way of Life. University of California Press. 1990. s. 241. ISBN 9780520072107. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 
  10. ^ Nomads of Western Tibet: The Survival of a Way of Life. University of California Press. 1990. s. 317. ISBN 9780520072107. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Hellim</span> Kıbrısa özgü keçi peyniri

Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tereyağı</span>

Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Momo (yemek)</span>

Momo bir tür Tibet hamur köftesidir. Yiyecek, Moğol buuzu, Çin jiaozisi, Orta Asya mantısı, Rus pelmenisi ve İtalyan raviolisine benzemekte ve tüm Güney Asya'da sevilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Margarin</span> katı yemeklik yağ (bitkisel)


Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir. Margarin ilk defa 1869 yılında III. Napolyon'un isteğiyle kimyager Hippolyte Mège-Mouriès tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet alfabesi</span> Tibet kökenli bir alfabe

Tibet alfabesi ; Limbu, Lepça ve Fags-pa alfabeleri ile akraba olan Tibet merkezli bir alfabedir.

<span class="mw-page-title-main">Bön</span>

Bon ya da Bön ya da bilinen adıyla Yungdrung Bon ,, kendini Tibet Budizmi'nden aynı genel öğretileri ve terminolojiyi paylaşmasına rağmen ayrı olarak tanımlayan bir Tibet dinidir. 11. yüzyılda ortaya çıkmış olup kitaplarını ağırlıklı olarak termalardan ve görüşlerini Loden Nyingpo gibi tertönlerden almıştır. Bon terması, Budizm'in Tibet'e gelmesinden önceki mevcut Bön'ün efsanelerini içermesine rağmen "gerçekte eski din yeni bir din idi". Tibet'te, özellikle doğuda ve çevredeki Himalaya bölgelerinde, önemli bir azınlık dinidir.

<span class="mw-page-title-main">Valio</span> Süt ürünleri üreticisi

Valio Ltd, Fin süt ürünleri üreticisi ve Finlandiya'daki en büyük şirketlerden biridir. Valio'nun ürünleri arasında Viola peyniri, pudralı malzemeler, tereyağı, yoğurt ve süt bulunur. Ülke sütünün% 85'ini üreten Finlandiya'nın en büyük süt üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pınar (marka)</span> marka

Pınar, Yaşar Holding'e ait, Avrupa ve Türkiye'nin en büyük mandıra ürünü, süt ürünleri, yoğurtlar, peynir, süzme yoğurt, kaymak, kefir, krema, çökelek, tereyağı, süt, su, işlenmiş et markalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sade yağ</span>

Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü. Hindistan kökenli özel bir türü olan ghee ismi ile de bilinen sade yağ, genellikle tereyağını eritilmesi ve bileşenlerinin yoğunluklarına göre ayrılmasını sağlanarak üretilir.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

Tonya tereyağı, Trabzon'un Tonya ilçesine özgü bir tereyağıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Trabzon iline tescillenen tereyağı, 18 Ağustos 2018 tarihinde coğrafi işaret belgesi almıştır. 2001'den beri her yıl düzenlenen "Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali"'nde ürünün tanıtımı yapılmaktadır. Tereyağı, dünya genelinde "Tonya butter" adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wylie transliterasyonu</span>

Wylie harf çevirisi, yalnızca tipik bir İngilizce daktiloda bulunan harfleri kullanarak Tibet alfabesinin harf çevirisini yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Sistem adını, sistemi oluşturan ve Harvard Journal of Asiatic Studies'de yayınlanan 1959 tarihli bir makalede tanımlayan Amerikalı bilim insanı Turrell V. Wylie'den almıştır. Çeviri sistemi, daha sonra Tibet çalışmalarında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde standart bir harf çevirisi şeması hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ süt</span>

Çiğ süt veya pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş süttür. Çiğ sütün savunucuları, daha iyi lezzet, daha iyi beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşturulması dahil olmak üzere tüketiminin faydaları olduğunu belirtmişlerdir. Birçok ülkelerde çiğ beslenme'de önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Evcil yak</span>

Evcil yak (Bos grunniens) uzun kıllı olan evcil hayvanlar arasındadır ve Himalaya bölgesi boyunca yani Hindistan Yarımadası'nda, Tibet Platosu, Kuzey Myanmar, Yunnan, Siçuan ve bilindiği kadarıyla daha kuzey bölgeler olan Moğolistan ve Sibirya'da yaşamaktadır. Yabani yak soyundan gelir. Tibetçede yak kelimesi sadece türün erkeğini tanımlamakta kullanılır, dişiler nak veya dri olarak adlandırılır. Buna rağmen birçok dilde yak iki cinsiyet için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal mutfağı</span>

Nepal mutfağı, Nepal'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Dal-bhat-tarkari Nepal boyunca yenmektedir. Dal, mercimek ve baharatlardan yapılmış, haşlanmış tahıl, bhat ve sebze çorbası ve tarkari ile servis edilen bir çorbadır. Çeşniler genellikle taze veya fermente olabilen ve önemli sayıda çeşidi bulunan az miktarda baharatlı turşudur. Diğer maddeler, taze yeşil biber ve kızarmış papad ile dilimlenmiş limon (nibuwa) veya misket limonudur (kagati). Dhindo, Nepal'in geleneksel bir yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Koop Süt</span>

Koop Süt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde süt ve süt ürünleri üretip pazarlayan bir kooperatif şirketidir.