İçeriğe atla

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği

YAKAD - Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği
SloganDünya kadar Umut
Kuruluş6 Eylül 1992
TürSivil toplum kuruluşu
Merkezİstanbul
Resmî sitekayiplardernegi.com

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği; (kısaca YAKAD), İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği, adından da anlaşılabileceği gibi, yakınları kaybolan ailelerin bir araya gelerek, kayıplarını bulma yönündeki çabaların, örgütlü bir hale getirilmesiyle ortaya çıkan kurumsallaşmış bir şeklidir. YAKAD; İsmail Özbilici'nin zeka geriliği olan oğlu Abdülhamit'in 6 Eylül 1992'de evinin önünden kaybolması üzerine, oğlunu arayışında kendisi gibi birçok aileyle karşılaşması üzerine, bu konuda var olan boşluğu farketmesi üzerine yapılan girişimlerle kurulmuştur.

Baba İsmet Özbilici, kaybolan oğlunu bulmak için yüzbinlerce el ilanı bastırıp, Türkiye'yi köy köy, kapı kapı dolaşmasına rağmen oğlunu bulamaz. Olaydan bir yıl sonra Abdülhamit'in küçük kardeşi Özgür de ağabeyinin yanındaki yatakta ölü bulunur. Bu olay üzerine İsmail Bilici kendini kayıplara adar ve yakınlarını kaybetmiş aileleri birleştirerek YAKAD'ı kurar. Kurucu Özbilici'nin vefatından sonra yönetimi oğlu Zafer Özbilici devralmıştır.

Amacı

Sosyal amaçlı bir dernek olan YAKAD; din, dil, ırk ayrımı yapmadan, sağlıklı bir toplum yapısı oluşturmak için, birlik ve beraberliğin çok kolay sağlanabileceğini, insanların hem kendilerine, hem de birbirlerine saygılarının var olduğunu kanıtlama temelinde, ailelerle yakınlarını birbirlerine kavuşturmayı hedeflemektedir.

Polaris Dizayn ve Avşar Film tarafından desteklenmekte olan dernek; üyelerinin ortak kaderi olan yakınlarının kaybolmasının sonucu, kayıpların bulunması amacının dışında, kaybolmaları önlemek amacını da gütmektedir. Dernek, kaybolma olayının "bir gün herkesin başına gelebileceğinin" unutulmaması gerektiğini de belirtmektedir.

Etkinlikleri

  • YAKAD, web sitesinde kaybolanların isim ve fotoğrafları yayınlanmaktadır. Bkz. 26 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Üzerinde kaybolanların fotoğraflarının yer aldığı "Umut Otobüsü", Türkiye'yi dolaşarak insanları bilinçlendirmekte, üyelerinin kayıplarının ortaya çıkarılması yolunda çalışmalar göstermektedir.
  • Medya yoluyla bu konularda kamuoyu oluşturulmaktadır.
  • Telefon yoluyla yakınları kaybolanlara destek verilmektedir.
  • Web sitesinde, kişi kayıplarının hangi nedenlerle gerçekleştiğini, bu durumlarda neler yapılması gerektiği, bulunan kişilerin bazılarının isimleri yayınlanmaktadır.

Kaybolma nedenleri

[1]Sağlık sorunları

  • Zeka engelliler veya akıl hastaları
  • Yaşlı ve düşkünler
  • Çaresiz hastalıklara yakalananlar ve terk edilenler

Kazalar

  • (Kimlik bulunmaması halinde)
  • Trafik kazalarında yaşamını yitirenler
  • Doğal afetlerde kaybolanlar

İstem dışı kaçırılma

  • Fuhuş amacıyla
  • Evlat edinmek için
  • Cinayet veya organ ticareti için
  • Dilendirmek amacıyla veya uyuşturucu kuryeliği için
  • Düşüncelerinden ötürü

Kendi isteğiyle kaçma

  • Ailedeki geçimsizlik ve maddi sorunlar
  • Alacaklılardan ve düşmanlarından kaçanlar
  • Askerlikten kaçanlar
  • Evlenme ümidiyle veya sevdiğine kavuşmak için kaçanlar
  • Şöhret olmak için kaçanlar

Türkiye'de kayıp kayıtları ve YAKAD

Türkiye'de kayıp çocuk riski % 30 olarak saptanmıştır.[2]"Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı"’nın raporuna göre, 2007 yılı içinde 7183 kayıp çocuk ihbarı yapılmıştır ve bunların 833’ü halen bulunamamıştır.[3] Kaybolan çocukları bekleyen tehlikeler şöyle sıralanabilir; hastalıklar, uyuşturucu, şiddet, cinsel istismar vb.

YAKAD, üyelerinin çabasıyla oluşturduğu "Umut Otobüsü" sayesinde, bugüne kadar kaybolan 900 kişinin bulunmasını sağlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2009. 
  2. ^ http://www.ihb.gov.tr/bilgi_bankasi/raporlar_reports/ihb_raporlar%FD/Kayip_cocuklar_raporu_4_8_2008.doc[]
  3. ^ "NTVMSNBC". 5 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Edhem Paşa</span> 194. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Edhem Paşa 19. yüzyılda yaşamış Osmanlı Devleti'ne 5 Şubat 1877 - 11 Ocak 1878 arasında sadrazamlık, hükûmet nazırlığı, Şura-yı Devlet reisliği ve büyükelçilik gibi birçok yüksek kademe görevlerde hizmet vermiş bir devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cliff Burton</span> Amerikalı müzisyen (1962 – 1986)

Clifford Lee Burton, thrash/heavy metal grubu Metallica'nın ilk bas gitaristiydi. Gruba 1982 yılında Ron McGovney'in yerine katılmıştır. Heavy metal müziğin en iyi basçılarından biri olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı</span> Türk iş insanı

Sakıp Sabancı, Türk iş insanı, Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı. 2004 yılında öldüğünde, Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 3.2 milyar dolarlık servetiyle 147. sırayı almıştı. Renkli ve enerjik kişiliği ile de tanınan Sabancı, halka yakın tavırlarıyla Sakıp Ağa lâkabını kazanmıştır.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

Bir Dilek Tut Derneği, İstanbul'da bulunan yerleşik bir sivil toplum kuruluşu'dur.

<i>National Geographic</i> dergi

The National Geographic Magazine (NGM), 1888 yılından beri yayımlanmakta olan ABD merkezli dergidir. National Geographic Society'nin resmî yayın organıdır. Bugün derginin adı sadece National Geographictir.

Bu madde Osmanlı Devleti'nde kurulmuş siyasi partiler hakkındadır.

<i>Gölgesizler</i> (film) 2009 çıkışlı Türk filmi

Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan 2008 Türkiye yapımı psikolojik-dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde " En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Yapımcılığını, senaryosunu yazdığı Sağır Oda dizisinde "Oğuz Bey" karakteri ile ön plana çıkan Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu Narsist Film yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2010 Manila rehine krizi</span>

2010 Manila rehine krizi 23 Ağustos 2010 tarihinde Filipinler'in başkenti Manila'daki Rizal Park'ta görevden ihraç edilmiş eski bir polis memuru ve müfettişi Rolando Mendoza'nın 25 kişinin içinde bulunduğu otobüsü rehin almasıyla gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Adana Katliamı</span>

Adana Katliamı veya Osmanlı Türkçesi ile Adana İğtişaşı olarak da adlandırılan, 1909 Nisan'ında Osmanlı İmparatorluğu'nun Adana vilayetinde meydana gelen karşılıklı silahlı etnik çatışmalar sonucu Adana bölgesindeki Müslüman nüfus tarafından Ermeni mahalle ve köylerinde uygulandığı iddia olunan Ermeni karşıtı pogrom. Olaylarda 15.000 ile 30.000 arasında Ermeni'nin öldürüldüğü rapor edilmektedir. Osmanlı ve Türk kaynakları ile bunun aksi yönde iki tarafın karşılıklı çatışmaları neticesinde her iki taraftan ölenlerin olduğunu belirtmektedir. Bu olaylar üzerine hükûmet derhâl Rumeli'den Adana'ya asker sevk etmiş, bunların gelmesi üzerine olaylar yeniden alevlenmiş ama bu defa isyan çabuk bastırılmıştır. Cemal Paşa, Adana Vakası'nda 17.000 Ermeni ve 1.850 Müslüman öldüğünü, eğer şehrin nüfus oranı Ermenilerin lehine olsaydı bu sayıların tersine tecelli etmiş olacağını belirtmiştir. Yeni Tasvir-i Efkâr gazetesi de ölenlerin sayısını şöyle vermiştir: Müslümanlardan 1.186 kişi, gayrimüslimlerden ise 5.243 kişi. Ayrıca İsmail Hami; ölü sayısını 1.850 Türk, 1.700 Ermeni olarak tespit etmiştir. Öte yandan Patrikhane kendi yaptırdığı araştırma ile 21.300 ölü rakamı çıkarmıştır. Edirne mebusu Babikyan Efendi, meclise takdim etmek üzere bir rapor hazırlamıştı. Pek kısa bir zaman sonra öldüğü için mecliste görüşülemeyen bu raporda ölü sayısını 21.001 olarak gösteriyordu. Cemal Paşa'nın verdiği rakam, mahkemelerin bitmesinden sonraya ait olduğu cihetle, olay sırasında kaçıp da sonra geriye gelenler olabileceği düşünülürse ölen Ermenilerin 21.000'den ziyade 17.000'e yakın olduğu kabul edilebilir.

<i>Hayat Avcısı</i> 2012 Birleşik Krallık yapımı belgesel biyografi filmi

Hayat Avcısı, 1994 yılında ABD'nin Teksas eyaletinde ikamet eden 13 yaşındaki Nicholas Barclay'in ortadan kaybolmasının ardından, 1997 yılında Fransız şarlatan ve dolandırıcı Frédéric Bourdin'in kaybolan Nicholas Barclay olduğunu iddia ederek ortaya çıkmasını anlatan gerçek bir olaya dayanan 2012 Birleşik Krallık yapımı belgesel biyografi filmidir.

<i>Grand Theft Auto</i> çeteleri listesi Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Grand Theft Auto serisindeki gangsterlerin listesi bulunmaktadır.

Gözaltında ölüm ve kaybolma, bir kimsenin polis, hapishane görevlisi ya da bir başka yetkili tarafından gözaltındayken kaybolması ya da öldürülmesi durumu. Gözaltında ölüm ve kaybolma, yetkililerin suistimal, ilgisizlik, ırkçılık veya ölümlerin sebebini örtbas etmeleri konusu üzerinden sık sık bir tartışma konusu olarak sürer. Uluslararası insan hakları hukukunda cebri kaybolma, bir insanın devlet, politik organizasyon ya da devletin destek, kabulüyle üçüncü taraf yetki yoluyla gizlice kaçırılması ya da tutuklanmasında gerçekleşir. 1 Temmuz 2002 tarihinde yürürlüğe giren Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'ne göre, sivillere yönelen genel ya da sistematik saldırının bir parçası olan cebri yok etme, insanlığa karşı bir suç olarak nitelendirilir. 20 Aralık 2006 tarihindeyse Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Tüm İnsanların Cebri Kaybolmadan Korunması Uluslararası Sözleşmesini kabul etti. Cebri kaybolma, genel olarak öldürülme anlamına gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2006 Diyarbakır olayları</span>

Mart 2006 Diyarbakır olayları, 28-31 Mart 2006 tarihleri arasında Diyarbakır'da yaşanan protestolar ve sonrasında gerçekleşen toplumsal olaylardır.

<span class="mw-page-title-main">1997 Karapınar trafik kazası</span> 1997de Konya sınırlarında yaşanan ve 49 kişinin hayatını kaybettiği kara yolu kazası

1997 Karapınar trafik kazası, 1997'de bir tankerin ve bir yolcu otobüsünün kafa kafaya çarpışması sonucu 49 kişinin öldüğü kara yolu kazasıdır. 24 Ekim 1997'de, Karapınar-Ereğli arasındaki D 330 karayolunda ilerleyen MAN marka petrol tankerinin şoförü, direksiyon başında uyuyunca sürdüğü araç karşı şeride geçip kendi şeridinde ilerleyen Mercedes-Benz O403 otobüs ile kafa kafaya çarpışmıştır. Kaza sonucu iki aracın alev alması sonucu 49 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nemmersdorf Katliamı</span>

Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir.

Los Pepes, İspanyolca "Perseguidos por Pablo Escobar" ifadesinden türetilen bir isim, Pablo Escobar'ın düşmanlarından oluşan bir kanunsuz gruptu. 1990'ların başında Medellin Karteli'ne karşı, Escobar'ın ölümünün ardından 1993'te sona eren küçük çaplı bir savaş yürüttüler. Grup Cali Karteli tarafından finanse edildi ve Castaño kardeşler tarafından yönetildi. Escobar'ın tetikçilerinin asılması gibi eylemlerinin birer örneği, Medellin sokaklarında görülebiliyordu.

Yakay-Der veya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türkiye'de aktivist bir gruptur. Türkiye'de kaybolan kişilerin ailelerine yardım etmek amacıyla 9 Mart 2001 tarihinde kurulmuştur.