İçeriğe atla

Yahya Kemal Koleji

Koordinatlar: 41°10′39″K 20°40′44″D / 41.17750°K 20.67889°D / 41.17750; 20.67889

Yahya Kemal Koleji, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarıdır. Ülke içinde Üsküp, Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de şubesi bulunmaktadır.

Tarihçe

Yahya Kemal Kolejleri, Makedonya Millî Eğitim Bakanlığı ile Yahya Kemal Liseleri kurucu şirketi arasında yapılan protokole istinaden açılmıştır. İsmini Türk edebiyatının en önemli isimlerinden, Üsküp doğumlu büyük yazar ve şair Yahya Kemal Beyatlı'nın isminden alan okul Kasım 1996'da Üsküp'te açılmıştır.

Kurulduğu günden bugüne her yıl artan öğrenci potansiyeli ile lise ve ilköğretim seviyesinde eğitim veren okulumuz Makedonya'nın ilk ve en büyük özel okulu olma unvanını taşımaktadır.

Okullar Üsküp başta olmak üzere velilerinden gelen yoğun taleplerine cevap verebilmek için Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de de şubelerini açılmıştır. Okullarda karma eğitim yapılmaktadır.

Okulların Açılış Tarihleri

1) Kasım 1996, Yahya Kemal Koleji, Avtokomanda - Üsküp

2) Eylül 1999, Yahya Kemal Koleji, Gostivar

3) Eylül 2002, Yahya Kemal Koleji, Struga

4) Eylül 2007, Yahya Kemal Koleji, Butel - Üsküp

5) Eylül 2008, Yahya Kemal İlköğretim Okulu, Üsküp

6) Eylül 2009, Yahya Kemal İlköğretim Okulu, Struga

7) Eylül 2010, Yahya Kemal Koleji, Ustrumca

8) Eylül 2011, Yahya Kemal Koleji, Kalkandelen

Eğitim Bilgileri

Bu okullarda Türkiye’deki Anadolu-Fen Liseleri müfredatına uygun, yabancı dille (İngilizce) ve tam gün eğitim-öğretim yapan karma liselerdir. İlköğretim okulları ise devlet müfredatı esas alınarak İngilizce ve bilgisayar dersleriyle zenginleştirilmiştir. 2 dilde, Makedonca, Arnavutça eğitim verilmektedir. Ayrıca 3 dilde, (Makedonca, Arnavutça ve Türkçe) anadil dersleri okutulmaktadır. 4 yıl olan lise eğitiminin ilk yılında İngilizce ve Türkçe dil eğitimi ağırlıklı bir program uygulanmaktadır. Bunun bir sonucu olarak çocuklarımız bu iki dili çok iyi seviyede öğrenip konuşabilmektedirler. Nitekim öğrencilerimizin gittikleri yabancı ülkelerde girdikleri TOEFL ve Tömer benzeri dil sınavlarında aldıkları başarılar dikkat çekicidir.

Misyon

Hoşgörü ve diyalog temel ilkelerini hayatının her sahasına uygulayan insanlar modelini temsil eden bireyler olmayı esas bilerek, dünyanın insana saygılı, mutlu insanlar evrenine dönüşmesine katkıda bulunmak, ayrıca ülkenin nüfus dağılımının çok milliyetli olması nedeniyle okullarımız bünyesinde birlikte yaşama bilinci ve kültürünü oluşturarak aynı ortamda yaşama alışkanlığını kazandırmak.

Temel öğretimin her dalında sağlam bir eğitim almış, geleceğin sosyal, ahlaklı, her inanca ve görüşe saygılı idealist gençlerini yetiştirmek. Tüm dünya toplumlarının ihtiyaç duyduğu demokratik ve çağdaş hukuk devleti esaslarına bağlı, Makedonya'yı her zaman ve her zeminde layıkıyla temsil edebilecek, dünyaya açık, geleceğin aydın nesillerini yetiştirmek.

Bu vasıflara sahip gençler sayesinde her iki ülkenin dostluklarının pekişmesine, Makedonya ve Türkiye toplumları arasında var olan ortak kültürel değerlere ve dostluğa katkıda bulunmak.[1]

Eğitim-Öğretim Amaçları

  • Kurumlarımızda herhangi bir politik düşünce, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın bütün öğrencileri eşit gören bir anlayışla, Makedonya Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmış programlar doğrultusunda eğitim–öğretim faaliyetlerinde bulunmak.
  • Öğrencilerimizin tamamını tatmin edebilecek akademik yeterlilikte bir eğitim sunmak.
  • İngilizce ve Türkçeyi akıcı ve edebi seviyede konuşabilecek bir dil eğitimi vermek.
  • Fen derslerinde laboratuvar ve deney imkânlarını en iyi şekilde kullanarak, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi temin etmek.
  • Öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak etkili bir şekilde ifade edebilmelerini sağlayacak bir dil ve edebiyat öğretimi yapmak.
  • Bedensel gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla gerekli sportif çalışmaları yapmak.

Öğrenci Alımı

Liselerimize öğrenci kabulü için her yıl genel giriş sınavı düzenlenmektedir. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler okullarımıza kayıt hakkı kazanmaktadırlar. İlköğretim okulumuza ise kayıtlar sınavsız yapılmaktadır.

Burslar

Bu okullarda eğitim gören öğrencilerimizin % 30'u burs katkısıyla okumaktadır. Sunulan Burs İmkânları: Yahya Kemal Kolejleri tarafından organize edilen bölgesel yarışma ve olimpiyatlardan % 90'a varan burs imkânı; Makedonya Cumhuriyet çapında yapılan Matematik, Fizik ve Kimya olimpiyatları % 100'e varan burs imkânı; Yahya Kemal Kolejleri tarafından organize edilen Burs ve Giriş Sınavlarından % 100'e varan burs imkânı; öğrencilerin sınavlarda aldıkları başarı sıralamasına göre burslu okuma imkânı sağlanmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Koleji</span>

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, Anadolu liselerine, Sosyal bilimler liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, İmam hatip liselerine, Turizim ve Otelcilik Meslek Liselerine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine ve Endüstri Meslek Liselerine kayıt öncesi yapılan genel sınavdır. 2006 yılından itibaren Polis Kolejinin de bu sınav ile öğrenci alımı yapması hususunda karar alınmıştır. 2008 yılında ise bu sınavın yerini Seviye Belirleme Sınavı (SBS) almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maarif Bakanlığı Kolejleri</span>

Maarif Bakanlığı Kolejleri ya da kısaca Maarif Kolejleri, 1955 yılında dönemin Maarif Vekâleti tarafından yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulmuş ve sınavla öğrenci alan yedi yıllık ortaöğretim kurumlarının adıdır. Sayıları altı adet olan bu okullar Eskişehir, İzmir (Bornova), İstanbul (Kadıköy), Konya, Samsun ve Diyarbakır şehirlerinde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Anadolu Lisesi</span> Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL)

Eskişehir Anadolu Lisesi, Eskişehir'de bulunan bir Proje Anadolu lisesidir. Liseye Geçiş Sınavlarına göre Eskişehir'in en yüksek puanla öğrenci alan proje Anadolu lisesidir. 1955 yılında açılan Maarif Kolejlerinden biridir. Aktif öğrenci kulüplerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Türkleri</span> Kuzey Makedonyada yaşayan Türkler

Kuzey Makedonya Türkleri, Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerdir. Türkler, Asya'dan Makedonya’ya iki yoldan gelmiştir…

<span class="mw-page-title-main">Gostivar</span> Kuzey Makedonyada bir yerleşim yeri

Gostivar, Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bulunan bir şehirdir. Ülkenin kuzeybatı kesiminde Kalkandelen'le beraber büyük yerleşim yerlerinden birisidir.

Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.

Yabancı dil, Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversitede Türkçe dışında öğretilen dillere verilen genel isimdir.

Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.

İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı, kısaca İSTEK Vakfı olarak da bilinen, Bedrettin Dalan'ın kurucusu ve genel başkanı olduğu, eğitim alanında faaliyet gösteren bir vakıftır. Bünyesinde birçok anaokulu, ilköğretim okulu, lise ve 1996 yılında eğitime başlayan Yeditepe Üniversitesi vardır. İSTEK Vakfı'nın ilk inşa ettiği okul 1985 yılında inşa edilip 1985-1986 öğretim yılında eğitime başlayan Semiha Şakir Lisesi'dir ve Semiha Şakir'in kaba inşaat halindeki okula adının verilmesi ve tamamlanması şartı ile vakfa yaptığı bağışla hayata geçirilmiştir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Eğitim Vakfı</span>

Galatasaray Eğitim Vakfı, Galatasaray Lisesi'nde 1970'lerde meydana gelen maddi hasarların giderilmesini ve lisedeki eğitim seviyesinin en üst seviyede tutulmasını amaçlayan vakıf. 1981 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

<span class="mw-page-title-main">Rize Fen Lisesi</span>

Rize Fen Lisesi (RFL) 2001 yılından beri eğitim veren Rize'nin ilk Fen lisesi statüsüne sahip okuludur. Okulun kampüsü Rize'nin Dörtyol mevkiinde yer almaktadır. Okul Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Anadolu Lisesi</span> Ankarada köklü bir lise

Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spiro Ristiç</span> Sırp asıllı Osmanlı siyasetçi

Spiro Hadzi Ristić, Sırp siyasetçi, Üsküp belediye başkanı, Meclis-i Mebûsan üyesi ve Yugoslavya Krallığı'nda senatördür.