İçeriğe atla

Yahudi Meryem

Yahudi Meryem
Michael Maier'in Symbola Aurea Mensae Duodecim Nationum (1617) adlı kitabından Maria Prophetissima'yı tasvir eden bir gravür
Diğer İsimleri Yahudi Meryem (Maria the Jewess)

Kahin Meryem (Maria the Prophetess) Kıptî Meryem (Maria the Copt)

Meslek Simyacı
Önemli Fikirler Maria Aksiyomu

Meryem veya Yahudi Meryem (LatinceMaria Hebraea), aynı zamanda Kâhin Meryem (LatinceMaria Prophetissa) ya da Kıptî Meryem (Arapçaمارية القبطية)[1] Yunan simya geleneği temsilcileri ve Panopolisli Zosimos'un çalışmalarıyla tanınan erken dönem simyacılardan biridir.[2] Zosimos'un aktardıkları kapsamında İskenderiye'de milattan önce birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında yaşamıştır.[3][4] Birinci yüzyıldan daha erkene dayanmayan çalışmaları nedeniyle French, Taylor ve Lippman tarafından ilk simya yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir.[5][6]

Birkaç farklı tür ve biçimdeki kimyasal aletleri icat etmesiyle tanınmakta olup Batı dünyasının ilk gerçek simyacısı olarak kabul edilmektedir.[7]

Zosimos aracılığıyla Yahudi Meryem'in inançlarının birçoğu izlenebilmektedir. Meryem metal tasvirlerine bedenler, ruhlar ve tin gibi yaşamsal nitelikler eklemiştir. Meryem, metallerin iki farklı cinsiyeti olduğuna ve bu iki cinsiyeti bir araya getirerek yeni bir varlık yaratılabileceğine inanıyordu. Ona göre farklı cinsiyetteki maddelerin bir araya getirilmesiyle maddelerin birliği elde edilebilirdi.[8]

Tarih

Simya çerçevesinde "Yahudi Meryem "in varlığına dair birincil kaynak, 4. yüzyılda simya üzerine günümüze ulaşan en eski kitapları yazmış olan Panopolisli Zosimos'tur.[9] Zosimos, Meryem'in çeşitli deneylerini ve aletlerini tasvir etmiştir. Onun yazılarında Meryem'den her zaman geçmişte yaşamış biri olarak bahsedilir bu yüzden de "bilgelerden biri" olarak tanımlanır.

Sekizinci yüzyılın Bizanslı tarihçisi George Syncellus, Meryem'i Perikles zamanında Mısır'ın Memfis kentinde tanıştığı Demokritos'un hocası olarak göstermiştir.

İbnü'n-Nedim'in 10. yüzyıla ait Kitâbu'l-Fihrist'i Meryem'i en ünlü 52 simyacıdan biri olarak göstermiş ardından da onun mor bir pigment olan caput mortuum'u hazırlayabildiğini belirtmiştir.

Bilinmeyen bir "Morienus Romanus"a atfedilen erken ortaçağ simya metni onu "Kâhin Meryem" olarak adlandırır; Araplar ise onu "Platon'un Kızı" olarak tanırlar ki bu isim Batı simya metinlerinde kükürt için kullanılmıştır.[10]

Arapça ve Latince eserler

Meryem'in Yunanca yapıtlarından yalnızca Panopolis'li Zosimos, Olympiodorus ve diğer sonraki yazarlar tarafından alıntılanan parçalar günümüze ulaşmıştır.[11] Bununla birlikte, ona atfedilen birkaç Arapça yazı da mevcuttur ki bunların bazılarının Latince çevirileri de bulunmaktadır:

  • Risālat Māriyya bint Sāba al-malik al-Qibṭī ilā Āras ("Saba Kraliçesi Kıpti'nin Kızı Maria'nın Aras'a Mektubu"), Risālat Māriyya ilā Aras wa-su'āluhu wa-jawābuhā lahu ("Meryem'in Aras'a Mektubu, Sorusu ve Ona Cevabı") olarak da bilinir. Bu eser Latinceye Practica Mariae prophetissae sororis Moysi adıyla çevrilmiştir.[12]
  • "Maria'nın Kitabı ve Bilge Adamlar"[13] (The Book of Maria and the Wise Men)
  • "Taç Mektubu ve Yeni Doğan Bebeğin Yaratılışı"[14] (The Epistle of the Crown and the Creation of the Newborn Baby)

Simya felsefesi

Meryem Aksiyomu

Aşağıdakiler, Meryem Aksiyomu olarak biliniyordu:

Bir iki olur, iki üç olur ve üçüncünün içinden dördüncü olarak bir çıkar.

Psikolog Carl Jung'un yardımcılarından Marie-Louise von Franz bu varsayıma bir alternatif sunmuştur:[15]

Bir'den İki çıkar, İki'den Üç çıkar ve Üçüncü'den Dördüncü olarak Bir çıkar.

Carl Jung onun bu varsayımını bütünlük ve bireyselleşme için bir metafor olarak kullanmıştır.

Diğer

Birkaç şifreli simya kuralı Mary'ye atfedilmiştir. Zıtların birliğinden söz ettiği iddia edilmektedir:[7]

Erkek ve dişiye katılın, aradığınızı bulacaksınız.

Buluşlar

Meryem, Agathodaemon, Sözde-Democritus[Not 1] ve Hermes Trismegistus ile birlikte, Panopolis'li Zosimos tarafından tribikos, kerotakis ve benmari gibi belirli cihazların ve yöntemlerin açıklamalarında zikredilmiştir. Ancak bunlara dair katkıları tartışmalı olup, kesin değildir.[16]

Tribikos

Tribikos (Yunanca: τριβικός) damıtma yoluyla saflaştırılmış maddeler elde etmek için kullanılan üç kollu bir tür imbiktir. Meryem'in bunu bulup bulmadığı bilinmemekle birlikte, Zosimos aletin ilk tanımını ona atfetmektedir. Bu alet bugün hala kimya laboratuvarlarında kullanılmaktadır. Meryem yazılarında tüplerin yapımında kullanılan bakır veya bronzun bir kızartma tavası kalınlığında olmasını ve tüpler ile imbik kafası arasındaki bağlantıların un macunu ile kapatılmasını tavsiye etmektedir.[17]

Kerotakis

Coelum philosophorum'dan simya balneum Mariae veya Maria'nın banyosu, Philip Ulstad, 1528, Bilim Tarihi Enstitüsü

Kerotakis (Yunanca: κηροτακίς veya κυροτακίς), simyada kullanılan maddeleri ısıtmak ve buharları biriktirmek için kullanılan bir cihazdır.[18] Cihaz esasında üst tarafında bakır bir levha bulunan hava geçirmez bir kaptır. Düzgün çalıştığında, tüm bağlantıları sıkı bir vakum oluşturur. Bu tür kapalı kapların simyada kullanılması "hermetically sealed" yani "simyaca kapalı" teriminin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kerotakis'in, dünyanın derinliklerinde meydana gelen altın oluşum sürecinin bir kopyası olduğu söylenmiştir.

Bu alet daha sonra 1879'da Alman kimyager Franz von Soxhlet tarafından kendi adını taşıyan ekstraktör olan Soxhlet ekstraktörünü oluşturmak için yeniden düzenlenerek modernize edilmiştir.

Bain-marie

Mary'nin adı, bir kabın ve içindekilerin maksimum sıcaklığını ayrı bir sıvının kaynama noktasıyla sınırlayan bain-marie (Mary'nin banyosu) yönteminde yaşamaktadır. Bu yöntem temelde ikili bir kaynatma kazanından oluşmaktadır. Hafif bir ısının gerekli olduğu kimyasal işlemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.[19] Bu terim, 14. yüzyılda Villanovalı Arnold tarafından ortaya atılmıştır. Benmari aynı zamanda yemek pişirmede de kullanılmaktadır.[20]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Pseudo-Democritus, yanlış bir şekilde Sokratik öncesi filozof Democritus'a (MÖ 460-370) atfedilen bir dizi Yunan yazısının anonim yazarları için bilim adamları tarafından kullanılan addır.

Kaynakça

  1. ^ Raggetti 2022, s. 21; Martelli 2022, s. 40.
  2. ^ Raggetti 2022, s. 21.
  3. ^ Feldman, Louis H.; Reinhold, Meyer (1 Ekim 1996). Jewish Life and Thought Among Greeks and Romans: Primary Readings (İngilizce). A&C Black. ISBN 978-0-567-08525-2. 
  4. ^ Chemical History Tour, Picturing Chemistry from Alchemy to Modern Molecular Science Adele Droblas Greenberg Wiley-Interscience 2000 0-471-35408-2
  5. ^ Taylor, F. Sherwood. “A Survey of Greek Alchemy”. The Journal of Hellenic Studies 50 (1930): 109–139.
  6. ^ From Eve to Dawn: A History of Women, Origins, Mcarthur & Company. June 10, 2003. 978-1552782682, Page 221.
  7. ^ a b Patai 1995.
  8. ^ Science, Religion and Society: An Encyclopedia of History, Culture, and Controversy (İngilizce). Routledge. 4 Mart 2015. ISBN 978-1-317-46013-8. 
  9. ^ The secrets of alchemy (İngilizce). Chicago: The University of Chicago Press. 10 Aralık 2012. ISBN 978-0-226-92378-9. 
  10. ^ Alic, Margaret (2005). El legado de Hipatia: historia de las mujeres en la ciencia deed la antigüedad hasta fines del siglo XIX. ISBN 9682316820. 
  11. ^ Ullmann 1972, s. 182.
  12. ^ Ullmann 1972, s. 183; Raggetti 2022, s. 23.
  13. ^ Raggetti 2022, s. 23.
  14. ^ Raggetti 2022, s. 23. Translated by Holmyard 1927.
  15. ^ Von Franz, Marie-Louise (1974). Number and Time: Reflections Leading Towards a Unification of Psychology and Physics. Londra: Rider & Company. s. 65. ISBN 0-09-121020-8. 
  16. ^ "Maria – ancient alchemist". britannica.com. 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ Taylor, Frank Sherwood (January 1992). Alchemists, Founders of Modern Chemistry. ss. 38-39. ISBN 978-1-56459-002-2. 
  18. ^ Partington, J. R. (January 1947). "History of Alchemy and Early Chemestry*[sic]". Nature (İngilizce). 159 (4029): 81-85. doi:10.1038/159081a0. ISSN 1476-4687. PMID 20281228. 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  19. ^ Holmyard, E. J. (1957). Alchemy. New York: Dover. ss. 48f. 
  20. ^ Webster's International Dictionary of the English Language. Springfield, Massachusetts: G. & C. Merriam Co. 1900. s. 112. A vessel for holding hot water in which another vessel may be heated without scorching its contents;—used for warming or preparing food or pharmaceutical preparations. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe taşı</span> Efsanevi madde

Felsefe taşı, Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taştır. Kimya bilimine göre herhangi bir maddeyi altına dönüştürmek mümkün değildir. Zira altın bir bileşik değil bir elementtir. Bu taşı elde edebilmek için birçok formül ve deneme yapılmıştır. Bu çalışmalar altın elde etmekte başarısız olmuşlardır ama bu çalışmalar modern kimyanın temellerinin atılmasına vesile olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">II. Rudolf (Kutsal Roma imparatoru)</span>

II. Rudolf, Macar Kralı, Bohemya Kralı, Avusturya Arşidükü ve Kutsal Roma İmparatorudur. Habsburg Hanedanı'nın bir üyesidir.

Bakire Paphnutia, Panopolisli simyacı Zosimos ile kız kardeşi Theosebeia arasındaki mektuplarda bahsedilen, 300'lü yıllarda yaşamış Mısırlı simyacı. Bu mektuplarda Zosimos, Theosebeia'yı eğitimsiz ve yanlış simya uygulayan biri olarak düşündüğü Paphnutia ile konuşup fikir alışverişinde bulunduğu için eleştirir. Bu eski simyacı hakkında, bir simya okuluna bağlı olabileceği veya bir rahibe olabileceğinden başka çok az şey biliniyor.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

Kimis üçüncü yüzyıldan önce yaşamış bir Grek-Romalı simyacıydı. Yalnızca Panopolisli Zosimos ve Tebli Olimpiodorus'un eserlerindeki metin parçalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Simyacı Kleopatra</span>

Simyacı Kleopatra bir Yunan simyacı, yazar ve filozoftu. Pratik simya ile deneyler yaptı ancak aynı zamanda felsefe taşını üretebilen dört kadın simyacıdan biri olarak da kabul edildi. Bazı yazarlar, onu bir damıtma cihazı olan imbik'in mucidi olarak görüyor.

<span class="mw-page-title-main">Agathodaemon (simyacı)</span>

Agathodaemon, geç Roma Mısır'ında bir simyacıydı. Başta Anepigraphos olmak üzere, 3. yüzyıla ait olduğuna inanılan eserlerine atıfta bulunan, Orta Çağ simya incelemelerinde kullanılan alıntılarıyla tanınaktadır.

The Collected Works of CG Jung'un 13. cildi olan Alchemical Studies, Carl Jung'un 1929 yılından itibaren simyaya olan yoğun ilgisinin izini süren beş uzun makalesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mary Anne Atwood</span>

Mary Anne Atwood, hermetizm ve ruhani simya üzerine bir İngiliz yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Magnum opus (simya)</span>

Başyapıt veya Büyük İş, filozof taşını yaratmak için prima materia ile çalışma süreci için kullanılan simyasal bir terimdir. Hermetik gelenekte kişisel ve ruhsal dönüşümü tanımlamak için kullanılmış, laboratuvar süreçlerine ve kimyasal renk değişikliklerine bağlı, bireyselleşme süreci için bir model, sanat ve edebiyatta bir araç olarak kullanılmıştır. Magnum opus, süreçlere yeni sembolizm ve önem atfeden New Age ve neo-Hermetik hareketlerde ileriye taşınmıştır. Özgün süreç felsefesinin dört aşaması vardır:

Rubedo, simyacılar tarafından magnum opus'larındaki dördüncü ve son ana kısımı tanımlamak için kabul edilen "kırmızılık" anlamına gelen Latince bir kelimedir. Rubedo simyasal başarıyı ve büyük işin sonunu işaret ettiğinden, hem altın hem de felsefe taşı kırmızı renkle ilişkilendirilmiştir. Rubedo, Yunanca da iosis kelimesiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Panopolisli Zosimos</span>

Panopolisli Zosimos MS 3. yüzyılın sonu ve 4. yüzyılın başında yaşamış bir Greko-Mısırlı simyacı ve Gnostik mistiktir. Panopolis'te doğmuş ve yaklaşık 300 yılında ölmüştür. Simya üzerine bilinen en eski kitapları yazmıştır. Bu kitaplara Yunanca "elle yapılan şeyler" anlamına gelen "Cheirokmeta" adını vermiştir. Bu eserin parçaları orijinal Yunanca dilinde ve Süryanice ya da Arapça çevirileriyle günümüze ulaşmıştır. Muhtemelen MS 7. veya 8. yüzyılda Konstantinopolis'te bir araya getirilmiş olan ve kopyaları Venedik ile Paris'teki el yazmalarında bulunan bir simya yazıları derlemesinde temsil edilen yaklaşık 40 yazardan biridir. İskenderiyeli Stephen da bir diğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Aurora consurgens</span> bu yüzden Thomas Aquinas lehine olaylar vardır

Aurora consurgens; bazı el yazmalarında kendisine eşlik eden zengin resimlendirmelerle ünlü, 15. yüzyıldan kalma bir simya incelemesidir. Geçen yüzyılda metin daha çok "Sahte Aquinas" olarak anılırken, bazı el yazmalarında orijinal olarak atfedildiği Thomas Aquinas'ın lehine olan argümanlar da vardır. Latinceden İngilizceye çevrilen başlık "Yükselen şafak"tır.

Papyrus Graecus Holmiensis, Mısır'da derlenmiş olan zanaat tarifleri koleksiyonudur. y. 300 MS Yunanca yazılmıştır. Stockholm papirüsünde değerli taşları boyamak, incileri temizlemek (arındırmak), altın ve gümüş taklidi yapmak için 154 tarif vardır. Bazı tarifler Pseudo-Democritus'tan türemiş olabilir. Mısırlı bir simyacı olan Panopolis'li Zosimos'da, benzer tarifler verir. Bu tariflerden bazıları, özellikle Mappae clavicula, Orta Çağ Latin teknolojik tarif koleksiyonlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">The Mirror of Alchimy</span>

Simyanın Aynası, Latincede Speculum Alchemiae olarak bilinmekte olan kısa bir simya kılavuzudur. 1597 yılında çevirisi yapılmıştır. İngilizce dilinde basılan ikinci simya metni olarak kabul edilmektedir. Uzun bir süre Roger Bacon'a (1214-1294) atfedilen eser, büyük olasılıkla on üçüncü ve on beşinci yüzyıllar arasında yazan kimliği belirsiz bir yazarın ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sanat ve eğlencede simya</span>

Simyanın, hem simya metinlerinde hem de ana akım eğlencede görülen, sanatla uzun süredir devam eden bir ilişkisi vardır. Edebi simya, Shakespeare'den modern fantezi yazarlarına kadar İngiliz edebiyat tarihi boyunca görülmektedir. Burada karakterler veya olay örgüsü, simyasal bir magnum opus'u takip eder. On dördüncü yüzyılda Chaucer, Terry Pratchett'inkiler gibi son zamanlardaki fantezi eserlerinde hala görülebilen bir simya hiciv akımı başlattı.

Keng Hsien-Seng yada Master Geng Çinli bir simyacıydı.