İçeriğe atla

Yahudi Hamamı

Koordinatlar: 40°38′05″K 22°56′27″D / 40.63472°K 22.94083°D / 40.63472; 22.94083
Yahudi Hamamı
Yahudi Hamamı
Harita
Diğer ad(lar)Pazar Hamamı
Halil Ağa Hamamı
Halil Paşa Hamamı
Genel bilgiler
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumSelanik, Yunanistan
Koordinatlar40°38′05″K 22°56′27″D / 40.63472°K 22.94083°D / 40.63472; 22.94083
YaptıranHalil Ağa veya Halil Paşa
Tamamlanma16. yüzyıl

Yahudi Hamamı (Yunanca: Γιαχουντί Χαμάμ), Pazar Hamamı, Halil Ağa Hamamı veya Halil Paşa Hamamı, Yunanistan'ın Selanik kentinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır. Vasileos Irakleiou ile Frangini caddelerinin kesişiminde yer alan hamam 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Bulunduğu bölgede yoğun olarak yaşayan Sefarad Yahudileri nedeniyle Yahudi Hamamı olarak anılmaktadır. Ayrıca kentin merkezindeki çarşıya yakınlığından dolayı Pazar Hamamı olarak da isimlendirilmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Yahudi Hamami". 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şumnu</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir; ülkedeki Türk topluluğunun merkezi

Şumnu, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Deliorman bölgesinde bulunan il (oblast) ve bu ilin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Rifat Paşa</span> 206. Osmanlı sadrazamı

Halil Rifat Paşa II. Abdülhamid saltanatında, 7 Kasım 1895-9 Kasım 1901 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış, bunun öncesinde de Sivas ve İzmir valilikleri hizmetlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavala</span>

Kavala, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Tokat</span> Tokatın ilçesi

Pazar, Tokat ilinin bir ilçesidir.

Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde büyük katkıları olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Tarihe Çandarlılar Ailesi olarak geçmiş olan ailenin üst düzey bir mevkiye gelmiş ilk bireyidir. İlmiye sınıfından yetişmiş; kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunmuş; Eylül 1364 ile 22 Ocak 1387 tarihleri arasında 22 yıl 4 ay vezirlik yapmış ve vezirliği döneminde de Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa ismiyle anılan devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<i>Hamam</i> (film)

Hamam, İspanyol-İtalyan-Türk ortak yapımı 94 dakikalık bir film. Fimin yönetmenliğini Ferzan Özpetek üstlenirken başrolleri Alessandro Gassman, Francesca d'Aloja, Halil Ergün, Şerif Sezer ve Mehmet Günsür paylaşmıştır. Film, belirli yerlerin ve orada yaşananların, kişilerin iç dünyalarında açtığı büyük duygusal değişimler üzerinedir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

Kuveyt'teki Yahudilerin tarihi, Irak Yahudi tarihinin bir parçasıdır.

İran'daki Yahudilerin tarihinin başlangıcı Antik çağın son zamanlarına rastlar. Dini kitaplar olan Yeşaya, Daniel, Ezra ve Nehemya kitaplarında Yahudilerin Pers İmparatorluğu'ndaki yaşamı ve deneyimleri aktarılmıştır. Ezra kitabında, Pars Krallarının Yahudilerin Kudüs'e dönmesine ve Tapınağın tekrar inşa edilmesine izin verdiği yazılıdır; "İsrail Tanrısı'nın buyruğu ve Pers kralları Koreş'in, Darius'un, Artahşasta'nın buyrukları uyarınca tapınağın yapımını bitirdiler." Yahudi tarihi için önemli olan bu olay M.Ö. 6. yüzyılda gerçekleşti ve bu sırada İran'da köklü ve etkili bir Yahudi cemaati bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dört Kutsal Şehir</span>

Dört Kutsal Şehir, Yahudi geleneğinde Kudüs, El Halil, Taberiye ve Safed'in dördüne birden verilen genel isimdir. 16. yüzyıl'dan beri Filistin'in kutsallığı, başta gömü olmak üzere, bu dört şehre yayılmıştır.

Ester kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabının içinde bulunan beş megiladan biridir. Ester kitabı bir Yahudi bayramı olan Purim'in kökenini oluşturur. Bayram sırasında metnin tamamı, ilki bayramın başladığı akşam ve diğeri ertesi sabah olmak üzere iki kere okunur.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Purim</span>

Purim, antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanan bir bayramdır. Bu hikâye Tanah'ın Ester kitabında anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus (semt)</span> Ankarada semt

Ulus, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram mahallesinin bir kısmını kapsayan şehirdeki en eski ve Çankaya-Esenboğa yolunun (protokol yolu) güzergâhında yer alan tarihî bir semttir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Zafer Anıtı, Ankara Palas Otel, Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali semtte yer alan bazı önemli yerlerdir. Ulus tarihi kent merkezi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sosyal ve kültürel doku yeniden canlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nebi Musa Ayaklanması</span>

İngiliz kontolünde, 1920 Nebi Musa ayaklanması veya 1920 Kudüs ayaklanmaları yer aldı. Ayaklanmalar, İngiliz kontrolündeki kısım İşgal edilmiş Düşman Topraklarında Yönetimi 4 Nisan Pazar günüyle 7 Nisan 1920 Çarşamba günü arasında Eski Şehir Kudüs çevresinde gerçekleşti. Beş Yahudi ve Dört Arap öldürüldü ve yüzlercesi yaralandı. Ayaklanmalar Nebi Musa festivali olarak adlandırılmış ve kutlamalar her yıl aynı tarihte kutlanan Paskalya Bayramıyla çakışmıştır. Böylece Arap-Yahudi ilişkilerinde bu olayların ardından tırmanan gerginlik devam etti. Olaylar kısa bir süre sonra Tel Hai Savaşını başlattı ve Arap milliyetçileri Suriye'de Fransa-Suriye Savaşı seyrinde.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Hamam (Lefkoşa)</span>

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa'nın İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir hamamdır. İplik Pazarı Camii yakınlarında yer alır. Çevreleyen alanların zemininin zaman içindeki yükselişinin bir sonucu olarak, kapısı taban seviyesinin yaklaşık 2 metre, hamam odaları 3 metre altında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mithatpaşa, Konak</span>

Mithatpaşa, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batı yönüne uzanan sahil sırasında batıda Çankaya, doğuda Akın Simav ile Kemal Reis mahalleleri arasında yer alır. Kara tarafından ise Murat Reis Mahallesi ile çevrilidir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile ona paralel seyreden Mithatpaşa Caddesi mahalleyi boydan boya kat etmektedir. Yine bu caddelere paralel olarak daha karadan ilerleyerek mahalleye uzanan Şehit Nihatbey ve Halil Rifatpaşa caddeleri mahalledeki 181 Sokak'a açılarak son bulur. Halil Rifatpaşa Caddesi Kemal Reis Mahallesi ile sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Hamam (Üsküp)</span> Makedonya Üsküpte tarihî bir hamam

Çifte Hamam, Üsküp'teki Türk Çarşısı'nda bulunan bir hamamdır. Hamam 15. yüzyılda İshakoğlu İsa Bey tarafından yapılmıştır. Hamam iki ana bölümden oluştuğu için Çift Hamam olarak adlandırılmıştır.