İçeriğe atla

Yafa Saat Kulesi

Koordinatlar: 32°03′18″K 34°45′22″D / 32.05500°K 34.75611°D / 32.05500; 34.75611
Yafa Saat Kulesi
מגדל השעון יפו
Migdal HaŞaon Yafo
Harita
Genel bilgiler
TürSaat kulesi
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
Konumİsrail Yefet Sokağı, Yafa, İsrail
Koordinatlar32°03′18″K 34°45′22″D / 32.05500°K 34.75611°D / 32.05500; 34.75611
Başlama1900
Tamamlanma1903
Yükseklik3 kat
Tasarım ve inşaat
Baş müteahhitJoseph Bey Moyal

Yafa Saat Kulesi (İbraniceמגדל השעון יפו, Migdal HaŞaon Yafo) İsrail'de Osmanlı döneminde dikilmiş yedi saat kulesinden biridir. Diğerleri Safed, Akka, Nasıra, Hayfa, Nablus (Batı Şeria) ve Kudüs'e dikilmiştir fakat bunlardan sonuncusu şu anda ayakta değildir.[1]

Yafa Saat Kulesi antik şehir olan Tel Aviv'e bağlı Yafa'nın kuzey girişinde, Yefet Sokağı'nda bulunur. Kireç taşından yapılmış kulede iki adet saat ve bir de 1948 Arap-İsrail Savaşında ölen İsraillilerin anısına plaket bulunur.[2]

Tarihçe

Kule, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine inşa edildi. İnşaat Joseph Bey Moyal önderliğinde yerel Araplar ve Yahudilerin destekleriyle yapıldı.[3]

Kulenin temeli Eylül 1900'de atıldı. İki yıl içinde ilk iki kat tamamlanıp üçüncü kata başlandı. 1903'te saat kulesi tamamlandı.[3] Akka'daki Khan al-Umdan kulesine benzetilen yapı da aynı amaçla dikilmişti.[4] Bu okazyon nedeniyle Osmanlı İmparatorluğunun genelinde yüzden fazla saat kulesi inşa edildi.[5]

Kule dikilmeden önce üzerinde bulunduğu meydan 19. yüzyılda hükûmet binalarının, ekonomi merkezlerinin ve ulaşım bağlantılarının bulunduğu önemli bir mekandı. Mahmud Cami'ye giden yolda bulunan polis istasyonunun yerine dikilen saat kulesi kireç taşından yapılmış, üç katlı ve iki saatlidir.

1965'te renove edilen Yafa Saat Kulesi'ne yeni saatler konulup Yafa'nın tarihini anlatan Arie Koren'in renkli cam mozaiki eklendi.[4] Uzun bir süre bakımsız kalan saat 2001'de gece ışıkları eklenerek tekrar renove edildi. 2005-06'te ise tekrar bakımdan geçen kulenin etrafındaki sokaklara trafik düzeni oturtuldu.

2004'te İsrail'in 1.3 Şekellik pullarına konu oldu. Bu "Osmanlı saat kuleleri pul serisi"nde Safed, Akka, Hayfa ve Kudüs'teki saat kuleleri kullanıldı.[6]

Mimari

Kule 3 katlıdır. Tepesinde 2 tane saat ve 4 tane pencere bulunmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "מגדל השעון יפו". 7wonders.co.il (İbranice). 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2009. 
  2. ^ "Jaffa - Clock-Tower". planetware.com. 25 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2009. 
  3. ^ a b "מגדל השעון". Tel-Aviv-Yafo Municipality (İbranice). 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2009. 
  4. ^ a b "Jaffa's Clock Tower". archnet.org. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2009. 
  5. ^ "מגדל השעון ביפו". lib.cet.ac.il (İbranice). 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2009. 
  6. ^ "The Jaffa Clock Tower". The Israel Postal Company. Erişim tarihi: 30 Ocak 2009. []
  7. ^ "Ağlayan Tarihimiz: Yafa Saat Kulesi". Millî Gazete. 5 Ekim 2016. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Saat süreyi ölçmek için kullanılan alettir. Ayrıca 60 dakikalık zaman dilimine de saat adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hayfa</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Hayfa, İsrail'in kuzeyinin en büyük şehri ve ülkenin üçüncü büyük şehridir. Hayfa, önemli bir liman ve sanayi şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yafa</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yafa, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen İsrail'deki bir liman şehridir. Yafa, günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olarak kabul edilmekte ve tam adı Tel Aviv-Yafa olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Herzliya Lisesi</span> Okul

Herzliya Lisesi, uzun adıyla Herzliya Yahudi Lisesi, İsrail'in Tel Aviv kentinde bulunan tarihi bir lisedir. Lise 1905 yılında Osmanlı denetimi altındaki Yafa kentinde kuruldu. Daha sonra 1909 yılında Tel Aviv'in Ahuzat Bayit semtine taşındı. Herzliya Lisesi İsrail'in ilk lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tren İstasyonu</span> İsrailin Kudüs şehrinde, El Halil Yolu ile Beytüllahim Yolu arasında Alman Kolonisinin yakınlarında bulunan eski bir tren istasyonu

Kudüs Tren İstasyonu İsrail'in Kudüs şehrinde, El Halil Yolu ile Beytüllahim Yolu arasında Alman Kolonisi'nin yakınlarında bulunan eski bir tren istasyonudur. 1998'de kapanana kadar Yafa - Kudüs demiryolu'nun bir parçasıydı. Terminalin karşısında bulunan kervansaray sebebiyle bu terminale Han İstasyonu da denir.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv (ilçe)</span>

Tel Aviv ilçesi, İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 172 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 1.427.200'dür. İlçenin merkezi Tel Aviv'dir.

<span class="mw-page-title-main">Menora Mivtachim Arena</span>

Menora Mivtachim Arena, diğer adıyla Yad Eliyahu Arena, İsrail'in Tel Aviv şehrinin güneyinde bulunan spor ve eğlence salonu. Aynı zamanda Makkabi Tel Aviv kulübünün basketbol şubesine ev sahipliği yapmaktadır. İsrail'in en büyük salonu olmasının verdiği avantaj birçok maçın burada oynanmasını sağlamaktadır. İsrail Süper Ligi Final Four maçları, İsrail Kupası maçları ve İsrail millî takımı maçları Yad Eliyahu Arena'da oynanmaktadır. Aynı zamanda bir tenis organizasyonu olan Davis Cup'ın 1989 yılındaki İsrail-Fransa ve 2009 yılındaki İsrail-Rusya karşılaşmalarına da ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de turizm</span> Turizm

İsrail’de turizm, en büyük gelir kaynaklarından biridir. 2010 yılında 3.45 milyon turist ülkeyi ziyaret etmiştir. Israil ziyaretçilerine; birçok tarihi ve dini yer, tatil merkezleri, arkeolojik müzeler ve eko turizm alanları sunar. İsrail, kişi başına düşen müze sayısının en çok olduğu yerler arasındadır. 2009 yılında turistler tarafından en çok gezilen yerler arasında, Ağlama duvarı ve Rav Şimon bar Yochai’nin mezarı vardır. Ayrıca İsrail’de 67 milli park ve 190 koruma altında olan doğal alan vardır. Bazıları arkeolojik alanlarda bulunur. Ülke en çok; Amerika, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Brezilya’dan turistler alır.

<span class="mw-page-title-main">Ron Huldai</span> İsrailli politikacı

Ron Huldai, Tel Aviv kentinin yönetimini üstlenmekte olan Tel Aviv-Yafa belediyesinin şu anki belediye başkanı Akademik yönetici; İsrailli eski savaş pilotu; politikacı. İsrail Hava Kuvvetleri'nin Tuğgeneral'i. İsrail İşçi Partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bloomfield Stadyumu</span>

Bloomfield Stadyumu, günümüzde İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde - ikinci büyük kenti Tel Aviv şehrinin bir parçası olarak kabul edilmekte olan Yafa'da çok amaçlı olarak inşa edilmiş bir stadyumdur. Stadyum 29,400 seyirci kapasitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Israel Rokah</span> israilli politikacı

Israel Rokach, 1936–1952 yılları arasında Tel Aviv'in belediye başkanı olmuştur. Genel Siyonistler partisinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Neve Tzedek Kulesi</span>

Neve Tzedek Kulesi İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yer alan kuledir. Neve Tzedek semti yakınlarındadır. 44 katlı ve 147 metre uzunluğundaki kule, ülkenin en uzun 11. binasıdır. Kulede 300 apartman bulunmaktadır. 2007'de inşaatı tamamlanmıştır. Kulenin 10. katında kapalı yüzme havuzu ve spor salonu bulunmaktadır. Neve Tzedek Kulesi, Gabai Architecture & Building şirketi tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shalom Meir Kulesi</span>

Shalom Meir Kulesi bir ofis kulesidir. Tel Aviv'de bulunmaktadır. İsrail'in ilk gökdelenidir. İnşaatı 1965'te tamamlandığında, yüksekliği Orta Doğu'daki en yüksek bina olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Moşe Aviv Kulesi</span>

Moshe Aviv Kulesi Ramat Gan, İsrail'de bulunan 235 m yüksekliğindeki gökdelendir. İsrail'in en uzun yapısı olan 70 katlı gökdelenin yaygın adı City Gate(İbranice: שער העיר) olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ramat Gan</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ramat Gan, Tel Aviv Bölgesi'nde ve Tel Aviv'in doğusunda bulunan bir şehirdir. Dünyanın en büyük Elmas Değişim Borsası, birçok yüksek teknoloji endüstrisi ve İsrail'in en yüksek yapısı olan Moşe Aviv Kulesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa-Kudüs demiryolu</span> Demiryolu hattı

Yafa - Kudüs demiryolu ya da Jaffa - Jerusalem railway, kısaca J&J, Osmanlı İmparatorluğu'nda -günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olan- liman şehri Yafa ile Kudüs'ü birbirine bağlamak amacıyla inşa edilen demiryolu hattıdır. Demiryolu, Kudüs Sancağı 'nda bir Fransız şirketi olan Société du Chemin de Fer Ottoman de Jaffa à Jérusalem et Prolongements / Osmanlı Yafa'dan Kudüs'e Demiryolu ve Uzantıları Şirketi tarafından inşa edilmiştir. Demiryolu, İngiliz-Yahudi hayırsever Sir Moses Montefiore'nin önceki başarısız girişimlerinden sonra ancak 1892'de hizmete girmiştir. Hat, Orta Doğu'daki ilk demiryolu hattı değildir, ancak ilk Orta Doğu demiryolu hattı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">El Halîl Kapısı</span>

Yafa Kapısı, Kudüs'ün Eski Şehrinin yedi ana açık kapısından biridir.