İçeriğe atla

Yadigar Muhammed Han

Yadigar Muhammed Han
Kazan Hanlığı Devletinin Hanı
Hüküm süresi1552
Önce gelenŞah Ali Han
Sonra gelenHanlık yıkıldı.
Ölüm1565
DefinKazan
BabasıII. Kasım Han

Yadigar Muhammed Han (Tatarca: Yädegär Möxämmäd) (? - 1565), 1552 yılında hüküm sürmüş son Kazan Hanı.

Babası 1504-1532 yılları arasında Astrahan Hanı olan II. Kasım Han’dır. 1542 yılında Moskova elçisi Fedor Nevejin Astarhan Hanlığı’na gönderilmiş ve buradaki temaslar sonucunda Yadigâr Muhammed, Moskova Büyük Knezi’nin hizmetine girerek Kâsım Hanı Şah Ali’nin yanına yerleştirilmiştir. Ruslar, Kasım Hanlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu gibi Kazan Hanlarının seçiminde de aktif rol oynamaktaydı. 1549 yılında Ötemiş Giray'ın Rusya Çarı IV. İvan’ın onayı olmadan Kazanlılar tarafından han seçilmesi üzerine çar bu durumu kabul etmemiş ve 1550 yılında Kazan üzerine harekete geçmiştir. Bu sefere Rus ordusunun yanında katılanlar arasında Şah Ali ile birlikte Yadigar Muhammed’de bulunuyordu. 1519-1521 ve 1546 yılında olmak üzere Kazan Hanı olan Şah Ali’nin 16 Ağustos 1551’de Rusların yardımıyla yeniden Kazan Han’ı olmasıyla hanlık topraklarında yeniden Rus etkisi görülmeye başlamıştı. Hanlık topraklarının “dağlık” olarak belirtilen bölümünün Ruslara bırakılmasının ülkede huzursuzluklara yola açması üzerine Ruslar hanlığı doğrudan topraklarına katıp, valileri eliyle yönetmeyi kararlaştırılınca Şah Ali 1552 yılı Mart’ında hanlık görevden ayrılmıştı. Ancak Kazan halkı bu durumu kabul etmeyerek Rus valisini şehre sokmadıkları gibi yeni bir han seçmeye karar vermişlerdi. Nogayların desteğini almak amacıyla Ejderhan sülalesinden Yadigar’ı şehre davet ederek han ilan ettiler. Yadigar Muhammed han olur olmaz diğer hanlıklardan yardım istedi. Ruslarda büyük bir kuvvetle Kazan üzerine doğru yürümeye başladı. Yadigar’ın yardım talebine çok az bir destek geldiği gibi Kırım Hanlığının Ruslar üzerine hareketinin başarısız olması Rus ilerleyişini de durduramadı. 13 Ağustos’ta Ruslarla Züye kalesinde buluşan Şah Ali, Yadigar’ı teslim olmaya davet etse de bu talebi Yadigar tarafından kabul görmemiş, bunun sonucunda Ruslarda 23 Ağustosta şehri kuşatmıştı. İki aylık kuşatma sonunda Ekim’in ilk haftası Yadigar Han teslim olmak zorunda kaldı.[1]

Esir düşen Yadigar, Korkunç İvan’ın zoruyla Simeon Kasayevich adıyla vaftiz edilerek Hristiyanlaştırılmıştır.[2] 1565 yılı kayıtlarında Livonya Savaşı sırasında Litvanya üzerine harekete geçen Rus ordusunun Velikiye Luki şehrinde toplandığında ismi geçen Simeon (Yadigar), Rus ordusunun sağ kanadında görev almıştı. 1565 yılındaki çatışmalarda ölen Yadigar, Korkunç İvan tarafından Kazan’ da yaptırılan Blagovetşeniye kilisesine gömülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Kurat, A.,N., "Kazan Hanlığı (1437-1556)", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt:12, Sayı:3-4 (1954). URL: http://dtcfdergisi.ankara.edu.tr/index.php/dtcf/article/view/3988 30 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2018-06-14
  2. ^ Fuks, K., "Kazan Tarihi", Tarih Dergisi / Turkish Journal of History 0 (2012). URL: http://dergipark.gov.tr/iutarih/issue/9615/120113 11 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2018-06-14

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hokand Hanlığı</span> Türkistan coğrafyasında toprakları olmuş eski bir monarşi

Hokand Hanlığı,, bugünkü Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan'ı da kapsayan bölgede 1709 ile 1876 yılları arasında hüküm sürmüş Mangıt-Ming Hanedanlığı. Buhara Hanlığı ve Hive Hanlığı ile birlikte Buhara Hanlıkları olarak anılmıştır. Başkenti Hokand olan hanlığın yönetimi içerisinde Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Farslar, Kıpçaklar, Soğdlar, Uygurlar bulunmaktaydı. Yönettiği şehirler arasında; Hokand, Taşkent, Buhara, Semerkand, Margilan, Namangan, Fergana, Andican, Türkistan, Çimkent, Taraz(Talas), Bişkek, Oş, Zaferabad, İsfara, Aksu, Kaşgar, Hoten vb şehirler bulunmaktaydı.,

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Hanlığı</span>

Karabağ Hanlığı, 1748-1805 yılları arası bugünkü Azerbaycan topraklarında yer almış ve İran'ın Kaçar Hanedanı egemenliği altında fiilen bağımsız olmuş Azeri feodal devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Hive Hanlığı</span> Orta Asyada 1512-1920 yılları arasında var olmuş Özbek devleti

Hiva Hanlığı, günümüz Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan sınırları içinde kalan bir alanda, 1512-1920 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Özbek devleti. Buhara Hanlığı ve Hokand Hanlığı ile birlikte "Özbek üç hanlığı" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Hanlığı</span> Eski bir Türk hanlığı.

Astrahan Hanlığı, Altın Orda'nın yıkılmasından sonra başkenti Astrahan olmak üzere Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı Toka Temür sülalesinden Kasım Han tarafından kurulmuş ve 1466-1554 yılları arasında hüküm sürmüş bir Türk hanlığıdır. Zaman zaman Kırım Hanlığı vasıtasıyla Osmanlı Devleti'nin nüfuz alanına girmiştir. Astrahan Hanlığı'nın arazisi batıda Kuban ve Don nehrine, doğuda Nogay Orda'sı ile sınırdı. Güneyde Terek Nehri'ne, kuzeyde ise Volga ile Don nehrinin arasında uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Hanlığı</span>

Kazan Hanlığı, Altın Orda'nın çöküşünden sonra, Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı Toka Temür sülalesinden Uluğ Muhammed Han tarafından bugünkü Rusya topraklarında kurulmuş olan Türk devletidir. Farklı zamanlarda yaklaşık 750.000 km² alana hakim olmuştur. Ağırlık merkezi bugünkü Tataristan, Başkırdistan, Çuvaş, Mari El (Çirmişistan), Mordovya ve Udmurt (Aristan) Cumhuriyetlerinin toprakları idi.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Hanlığı</span>

Kasım Hanlığı, Oka Nehri'nın kuzey kıyısında Ryazan kenti yakınında bugünkü Kasimov'da Kasım Han tarafından kurulmuş Tatar hanlığı. Hanlık adını, ilk hanı olan Kasım Han'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

Kırım-Rus Savaşı (1571-1572), Rusya'ya karşı Kırım Hanlığı'nın yaptığı bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Hanlığı</span>

Karadağ Hanlığı, 1747 yılında bugün İran'a bağlı Azerbaycan bölgesindeki Karadağ (Karacadağ) topraklarında kurulmuş feodal devlettir. Karadağ kelimesi büyük dağ veya dağlık yer anlamına gelmektedir. Hanlığın başkenti Ahar şehri olup bir ara Kürdeşt'e taşınmıştır. Hanlığın batısında Hoy Hanlığı, doğusunda Lenkeran Hanlığı, kuzeyinde Karabağ Hanlığı, güneyinde Tebriz Hanlığı ve Erdebil Hanlığı vardır.

İsmail Han, Karadağ Hanı. 1782 ile 1783 yılları arası ve 1791 ile 1797 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Feth Ali Şah</span>

Feth Ali Şah, Kaçar Hanedanı'ndan olup 1797-1834 yılları arasında İran'da hüküm süren ikinci şah. Yönetimi sırasında Kuzey Kafkasya'yı Gülistan ve Türkmençay Antlaşması'yla geri alınamayacak şekilde Rusya'ya bırakmıştır. Feth Ali Şah Tarihçi Joseph M. Upton'a göre, "uzun sakalıyla, ince beliyle, evlatlarıyla İranlılar arasında meşhurdur." Feth Ali Şah'ın saltanatının sonlarında, ekonomik sıkıntılar, askeri ve teknolojik yükümlülük İran'ı parçalanmanın eşiğine getirdi, ölümünden sonra yaşanan taht mücadelesiyle çözülme hızlandı.

<span class="mw-page-title-main">I. Devlet Giray</span>

I. Devlet Giray Han, 1551-1577 yılları hüküm süren Kırım hanıdır. I. Devlet Giray döneminde Kırım Hanlığı Osmanlı ile birlikte yükseliş devrini yaşadı. Temel siyasetini Moskova merkezli bir gelişme politikası izleyen Rusların Karadeniz'e inmelerine karşı mücadele oluşturuyordu.

Kazan Hanları, Kazan Hanlığı'nı yöneten hanlardır, listeleri aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Simeon Bekbulatoviç</span>

Simeon Bekbulatoviç, Kasım Hanlığı'nın hanlarından ve Rus Çarlığı'nın çarlarındandır. Opriçnina (1565-1572) tarihi döneminden sonra, Korkunç Ivan tarafından Tüm Rusya'nın Grandükü olarak atanmıştır (1575-1576). Livonya Savaşı'nda Moskovalı ordunun baş alayında komutan olarak yer almıştır. Akabinde, Tver ve Torjok şehirlerinin Grandükü olmuştur (1576–1585). 1595 yılında ya kendisi kör oldu ya da düşman veya düşmanlar tarafından kör edildi. 1606'da bir çeşit dini öğretiyi, rahip olarak, Stefan adıyla ve uzun bir manastır hayatı yaşayarak yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kul Şerif</span>

Kul Şerif, Kazan Hanlığı döneminde yaşamış devlet ve din adamı. Aynı zamanda şair olan Kul Şerif, Rus Çarı Korkunç İvan şehre girdiğinde şehri savunmak için talebeleriyle birlikte Rus ordularının karşısına çıkmıştır. Kul Şerif, Kazan'ın ruhani lideri olarak girdiği çatışmalarda medrese öğrencileriyle birlikte 2 Ekim 1552 tarihinde ölmüştür. Adına yapılan camii ise yok edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan'ın İşgali</span>

Kazan'ın İşgali veya Kazan Kuşatması, Rus-Kazan Savaşları'nın sonuncusu ve Kazan Hanlığı'nın yıkılmasıyla sonuçlanan savaş. Rusların, Kazan Hanlığı'nın tamamını ele geçirmeleri kitlesel ayaklanmaların bastırılmasıyla 16. yüzyılın sonunda gerçekleşmiştir.

İbrahim Halil Han, Karabağ Hanlığı hanı. Azerbaycan Türk'ü Cevanşir ailesinden Penah Ali Han'ın oğludur.