İçeriğe atla

Yabancı hesapların vergi uyumu yasası

Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasası (FATCA), ABD'li vergi mükelleflerinin beyan dışı bıraktıkları gelirlerinin tespit edilebilmesi amacıyla ABD mukimi olmayan finansal kuruluşlara birtakım yükümlülükler getirilmesini, bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda ise uyumsuz sayılan finansal kuruluşlara Amerikan kaynaklı gelirlerden yapılan ödemelerden % 30 oranında vergi stopajı yapılmasını öngören bir uluslararası anlaşmadır.[1][2]

FATCA, 'nın özellikle denizaşırı ülkelerde yaşayan ABD vatandaşları üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve 2010'lar boyunca rekor sayıda vatandaşlık iptaline sebep olduğu belirtilmektedir.[3][4][5]

Arka plan

FATCA'nın, ABD mukimi olmayan vatandaşlarını tespit etmek ve onlara vergi uygulamaktan ziyade, ABD mukimi vergi mükelleflerinin ABD dışındaki mali hesaplarını tespit etmek amacıyla yürürlüğe girdiği belirtilmektedir. Bununla birlikte, yatırımcılar, çifte vatandaşlar veya yasal göçmenler gibi ABD dışı varlıkları olan binlerce yerleşik ABD vatandaşı[6] için de geçerlidir[7] ve vergisel amaçlarla ABD vatandaşı olduğu tahmin edilen kişiler de bu kapsamdadır.[8][9]

FATCA, ABD vatandaşlarını (ABD'de mukim veya mukim olmayan) ve "vergisel amaçlı ABD vatandaşlarını" bulmak ve toplam varlık değerleri ve Sosyal Güvenlik numarası gibi bilgiler de dahil olmak üzere bu kişilere ilişkin bilgileri toplamak ve saklamak için hukuki bir araçtır. FATCA, gelirden ziyade "varlıkları" tespit etmek için kullanılır. Kanun herhangi bir vergi koyan hüküm içermemektedir. Yasada, finans kurumları topladıkları bilgileri ABD İç Gelir Servisi'ne (IRS) rapor etme yükümlülüğü altındadır. Birçok ülkeyle yapılan anlaşma gereği, her bir finans kurumu ABD vatandaşlarının verilerini önce ulusal idareye gönderecektir.

FATCA uyarınca, ABD dışındaki ('yabancı') finans kuruluşlarının, ilgili varlıkları bildirmeleri ve finansal kurumlarını kullanan şüpheli ABD'li kişilerle ilgili bilgileri tanımlamaları gerekmektedir.[10]

Türleri

Model I ve Model II olmak üzere 2 tür FATCA modeli bulunmaktadır.

Model I taraf devletler arasında otomatik bilgi değişimi yapılmasını öngören “Hükümetlerarası Anlaşma” (Model I) olarak da nitelendirilir.

Model II ise anlaşmaya taraf ülkelerin kendi ülkelerindeki finansal kuruluşlarının otomatik bilgi değişimi için doğrudan Amerikan Gelir İdaresi (IRS) ile anlaşma yapmalarını, yetkili makamlarının ise ABD ile talep üzerine bilgi değişimini öngören “İşbirliği Anlaşması”dır.

FATCA anlaşması yapan ülkeler

ABD'nin FATCA anlaşması yaptığı ülkeler[11]

Model I Anlaşması yapılan ülkeler: Almanya, Angola, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Barbados, Beyaz Rusya, Brezilya, Britanya Virjin Adaları, Bulgaristan, Cabo Verde, Cebelitarık, Cezayir, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Grönland, Grenada, Guernsey, Haiti, Honduras, Macaristan, İzlanda,Hindistan, Endonezya, İrlanda, Man Adası, İsrail, İtalya,Jamaika, Kamboçya, Kanada, Kayman Adaları, Kolombiya, Kosta Rika, Güney Kıbrıs, Kosova, Kuveyt, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malezya, Malta, Mauritius, Meksika, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Panama, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Seyşeller, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayland, Trinidad ve Tobago, Tunus, Türkiye, Turks ve Caicos Adaları, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Özbekistan, Vietnam.

Model II anlaşması yapılan ülkeler: Ermenistan, Avusturya, Bermuda, Şili, Hong Kong, Irak, Japonya, Moldova, Nikaragua, Paraguay, San Marino, İsviçre, Tayvan.

Türkiye-ABD FATCA anlaşması

Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı öncülüğünde ilgili kamu kurumları ile özel sektör temsilcileri katımıyla 22 Mart 2013 tarihinde yapılan değerlendirme toplantısında FATCA Model I çerçevesinde, ABD'li yetkili makamlarla görüşmelere başlanılması kararı alınmıştır.

Bu kararın ardından, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile ABD Hükûmeti arasında FATCA ile ilgili olarak karşılıklı otomatik bilgi değişimi yapılmasını öngören Model I çerçevesinde yürütülen müzakereler sonucunda ABD ile özde anlaşma sağlanmış ve 3 Haziran 2014 tarihi itibarıyla ülkemiz özde anlaşma sağlanan ülkeler listesine eklenmiştir. Özde anlaşma sağlanmış olmasına bağlı olarak; 31 Aralık 2014 tarihine kadar Anlaşmanın imzalanması koşuluyla, Türk Finansal Kuruluşlarının FATCA’ya uyumlu olarak kabul edileceği öngörülmüş, daha sonra imza koşulu olarak belirtilen bu süre, ABD tarafından uzatılmıştır. Anlaşmanın imza sürecinde Türk Finansal Kuruluşları FATCA’ya uyumlu olarak kabul edilmeye devam edilmiştir.

29 Temmuz 2015 tarihinde “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması” (FATCA Anlaşması) Ankara’da imzalanmıştır.

16 Mart 2016 tarihinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması ve Eki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "GİB, FATCA". 28 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ FATCA Information for foreign financial institutions and entities 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Internal Revenue Service.
  3. ^ Americans renouncing citizenship at record high 22 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bloomberg News, 9 February 2017.
  4. ^ Boris Johnson among record number to renounce American citizenship in 2016 22 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian,9 February 2017
  5. ^ A potentially historic number of people are giving up their U.S. citizenship 2 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Washington Post, 10 February 2017.
  6. ^ 111 Cong. Rec. S1635-36 (daily ed. Mar 17, 2010) (statement of Sen. Levin) ("Right now, thousands of U.S. tax dodgers conceal billions of dollars in assets within secrecy-shrouded foreign banks, dodging taxes and penalizing those of us who pay the taxes we owe. The Permanent Subcommittee on Investigations... estimated that these tax-dodging schemes cost the Federal Treasury $100 billion a year.")
  7. ^ Overseas Citizen Population Analysis 26 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Federal Voting Assistance Program, February 2016.
  8. ^ "What is a US Person for IRS tax purposes? - US Tax & Financial Services". 16 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Classification of Taxpayers for U.S. Tax Purposes". Internal Revenue Service. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ Bogaard (14 Mart 2013). "What...The FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act)?". The National Law Review. ISSN 2161-3362. 19 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  11. ^ "ABD Hazine Bakanlığı". 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ödemeler dengesi</span>

Ödemeler dengesi, en geniş anlamıyla, bir ekonomide

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ticaret Örgütü</span> DTOnun 100 Grupu 10 oyun Botu ve herkesin rahatlikla kullana bilecegi Userbotu var

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. WTO, hükûmetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymakta olup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Tennessee</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Tennessee veya Tennessee Eyaleti, ABD'nin doğu eyaletlerinden birisidir. Başkenti ve en büyük kenti Nashville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Iowa</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Iowa, ABD'nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Amerika Birleşik Devletleri'ne 1846 yılında katılmıştır. Başkenti ve en büyük şehri Des Moines'dur.

Kurumlar vergisi (KV), kurum kazançları üzerinden alınan doğrudan/dolaysız bir vergi türüdür. Gelir üzerinden alınan vergiler kategorisindedir. Ancak gelir vergisi gibi subjektif değil, objektif nitelikte bir vergidir; bu nedenle artan oranlı tarife yapısına değil, düz/sabit oranlı tarife yapısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Man Adası</span> Britanya taç toprağı olan ancak Birleşik Krallıkın parçası olmayan ada

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafî merkezinde yer alan ada. Birleşik Krallık'a dâhil olmamakla beraber taç toprakları olarak kraliyete bağlıdır..

<span class="mw-page-title-main">Refah devleti</span>

Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir. Müdahaleci, düzenleyici, yeniden dağıtıcı, girişimci ve bireylere hak ve özgürlüklerin sağlanması bakımından pozitif bir devlet anlayışıdır. Bu şekil devlet kavramı fırsat eşitliği, servetin eşit şekilde dağılması ve nispeten rahat bir hayat sağlamak için gerekli asgari şartlara yetişemeyen kişiler için kamu mesuliyeti prensiplerine dayanır. Bu genel yaklaşım bir ülkenin çok değişik şekilde iktisaden ve sosyal bakımdan organize edilmesini mümkün kılar.

Vergi cenneti, vergilerin hiç olmadığı veya çok düşük olduğu ülke ya da bölge. Ülkedeki vergilendirme oranları diğer ülkelerle haksız rekabet olanağı meydana getirecek kadar düşük oranlarda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gayrisafi yurt içi hasıla</span> Bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değeri toplamı

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri’nin parasal bir ölçü’südür.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis pasaportu</span>

Saint Kitts ve Nevis pasaportu Uluslararası seyahat için Saint Kitts ve Nevis vatandaşlarına verilir.

İsveç Modeli Danimarka, Norveç, Finlandiya, İzlanda ve İsveç gibi kuzey ülkelerinde uygulanan benzer iş gücü, eğitim ve sosyal politikalar için kullanılan bir üst terimdir. Bu model politik konsept olarak bu ülkelerdeki refah devletinin temelini oluşturur.

Türkiye'deki vergi daireleri, mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı</span> Amerikadaki insanlar

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı belirli haklar, görevler ve faydalar içeren bir statüdür. Vatandaşlık, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşama ve çalışma hakkı ve federal yardım alma hakkı gibi bir sonraki haklar grubunun temelini oluşturduğu için "hak sahibi olma hakkı" olarak anlaşılmaktadır. İki temel vatandaşlık yolu vardır: Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmaya bağlı vatandaşlık, burada bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde doğmuş olması koşuluyla vatandaş olduğu varsayılır ya da doğum sırasında var olan diğer koşullar, ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olma, bir göçmenin vatandaşlık başvurusunda bulunduğu ve kabul edildiği bir süreçtir. Vatandaşlığa giden bu iki yol, Anayasa'nın 1868 tarihli On dördüncü Değişiklik, Vatandaşlık Klozu belgesinde şu şekilde belirtilmiştir:

Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan ya da vatandaşlığa tabi olan ve onun yargı yetkisine bağlı olan herkes, ikamet ettiği yerde o eyaletin ve Birleşik Devletlerin vatandaşıdır."(14. Değişiklik)

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn ekonomisi</span>

Lihtenştayn ekonomisi, kabaca eşit derecede küçük ama önemli bir tarım sektörüne sahip hizmetlere ve endüstriye dayanmaktadır. Ülke, İsviçre ile bir gümrük birliğine katılmış ve İsviçre Frangı]]'nı kendi ulusal para birimi olarak kullanmaktadır. Enerji ihtiyacı % 85'inden fazladır. Lihtenştayn 1991'den beri Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ne (EFTA) üye oldu . Mayıs 1995'ten bu yana pasaportsuz Avrupa içi seyahatleri için Schengen Anlaşması'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çok vatandaşlık</span> aynı kişi tarafından birden fazla ülkenin eşzamanlı vatandaşlığa sahip olunma durumu

Çok vatandaşlık, çift vatandaşlık, çoklu vatandaşlık veya çifte vatandaşlık, bir kişinin eşzamanlı olarak bu ülkelerin yasalarına göre birden fazla ülkenin vatandaşı olarak kabul edildiği vatandaşlık statüsüdür. Kavramsal olarak vatandaşlık, ülkenin iç siyasi yaşamına odaklanır ve milliyet, uluslararası bir meseledir. Bir kişinin milliyetini veya vatandaşlık statüsünü belirleyen uluslararası bir sözleşme yoktur. Bu kavram, yalnızca birbiriyle farklılık gösterebilen ve çatışabilen ulusal yasalar tarafından tanımlanmıştır. Çok vatandaşlık, farklı ülkelerin vatandaşlık için farklı ve mutlaka birbirini dışlamayan kriterler kullanmasıyla ortaya çıkar. Halk dilinde, insanlar birden fazla vatandaşlığa sahip olabilirler, ancak teknik olarak her ulus, belirli bir kişinin kendi vatandaşı olarak kabul edildiğini iddia eder.

Azerbaycan'daki finans sistemi, borçlanma ve borç verme ve varlıkların transferine ilişkin hükûmet politikası ve düzenlemelerinden oluşmaktadır. Sistem, bankalar, sigorta şirketleri, diğer finans kuruluşları, emeklilik sistemi, finansal piyasalar ve ödeme sistemlerinden oluşmaktadır.

Düz oranlı vergi, vergi ödemesinin vergi matrahından bağımsız olarak tek bir oran ile hesaplandığı bir vergi sistemidir. Örneğin, matrah 10.000 TL ise, ödenmesi gereken vergi %20 x 10.000 TL = 2.000 TL ve matrah 100,000 TL ise ödenmesi gereken vergi 20.000 TL'dir. Vergi yüzdesi oranı matrahın bir fonksiyonu olarak grafiğe dökülürse grafik "düz" bir çizgi olur.

Aşamalı vergi, vergilendirilebilir miktar arttıkça vergi oranının da arttığı bir vergidir. Aşamalı terimi, bir vergi mükellefinin ortalama vergi oranının kişinin marjinal vergi oranından daha düşük olmasıyla sonuçlanan, vergi oranının düşükten yükseğe doğru ilerleme şeklini ifade eder. Terim, bireysel vergilere veya bir bütün olarak bir vergi sistemine uygulanabilir. Daha düşük ödeme gücüne sahip kişilerin vergi oranlarını düşürmek amacıyla aşamalı vergiler uygulanmaktadır, çünkü bu tür vergiler oranı giderek daha yüksek ödeme gücüne sahip olanlara kaydırmaktadır. Aşamalı verginin tersi, fakirlerin zenginlere kıyasla gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödediği satış vergisi gibi gerileyen bir vergidir.

<span class="mw-page-title-main">Ugland House</span>

Ugland House, Cayman Adaları, George Town'da bulunan bir binadır. South Church Street 121 numarada bulunan bina Maples and Calder hukuk firması tarafından kullanılmakta olup, birçok büyük yatırım fonu, uluslararası ortak girişimler ve sermaye piyasası ihraççıları da dahil olmak üzere 40.000 kuruluşun kayıtlı ofis adresidir.