İçeriğe atla

Yaban TV

Yaban TV HD
Kuruluş 27 Aralık 2006
Sahibi Melih Meriç
Görüntü formatı 1080i (16:9 HDTV)
Slogan Living The Outdoors
Ülke Türkiye
Genel merkez Etiler, İstanbul
Websitesi yabantv.com
İzlenebilirlik
Uydu yayını
Digiturk189. kanal (HD)
İnternet televizyonu
yabantv.com Canlı izle

Yaban TV, kendisi de bir doğa sporcusu olan Gazeteci Ufuk Güldemir öncülüğünde 27 Aralık 2006 yılında kurulan "Türkiye'nin ilk ve tek yaban yaşamı ve doğa sporları kanalı"dır.

Dünyadaki benzerleri Outdoor Channel (ABD), Chasse et Peche (Fransa), Fieldsports (İngiltere) Caccia Pesca (İtalya), Wild TV (Kanada) kanallardır.

Balıkçılık, etik avcılık, atıcılık, okçuluk, dalış, off-road, yelken, dağcılık, havacılık, rafting, binicilik, yamaç paraşütü ve benzeri tüm doğa sporları programlarının yanı sıra tarım, hayvancılık, bahçecilik ve pet programlarını da yayınlamaktadır.

Türkiye'nin en çok izlenen belgesel kanalıdır.[1]Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere, birçok kurum ve kuruluş tarafından ödüllendirilmiştir.

2009 yılında kurulan Yabanstore [1], Yabanmama [2], Yabantur [3], Yaban Yayınları ve Yaban Akademi [4] şirketleri ile Türkiye ve çevresinin en güçlü outdoor grubuna dönüşmüştür.

Yaban Network

Yaban, yayıncılığı merkeze almakla birlikte aynı zamanda büyük bir outdoor ağına sahiptir.

Türkiye ve çevresinde 1500’ün üzerinde konfederasyon, federasyon, kulüp ve dernekle iş birliği içindedir. Birlikte yarışma, etkinlik ve sosyal sorumluluk projeleri yürütmektedir.

Yılda 150’den fazla sivil toplum etkinliği Yaban ekranından üyelerine ulaşmaktadır. 200 bini aşkın üyesi ile birlikte hareket edebilmektedir.

Sosyal Sorumluluk

Yaban, yayınladığı Yüzde Yüz Doğa Vizyonu Belgesi doğrultusunda sosyal sorumluluk çalışmalarına destek vermektedir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere federasyon, konfederasyon, off-road kulüpleri, yelken kulüpleri, çevre kuruluşları gibi yüzlerce sivil toplum örgütü ve üniversiteler ile iş birliği protokolleri imzalayarak, “doğayı koruma ve sürdürülebilirlik” çalışmaları yapmaktadır.

Avrupa Birliği’nin desteği ile yürütülen, “1’nci Türkiye Rekreasyonel Olta Balıkçılığı Çalıştayı”, “İstilacı Türlerle Mücadele Programı”, “Tatlı Sularda Doğal Yaşamda Kalıcı Hasarlar Bırakan Avlanma Yöntemleri İle Mücadele” gibi birçok projenin non-profit partneridir.

2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile iş birliği içinde yapılan Kınalı Keklik Yemleme Kampanyası’na[2] 200.000’in üzerinde kişinin yanı sıra önde gelen tüm doğa ve çevre kuruluşları katılmıştır.

Yaban, Türkiye’nin ilk yaban hayatı müzesinin kuruluşuna destek vermektedir. Kurucusunun adını taşıyan İTÜ Ufuk Güldemir Doğa Tarihi Müzesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Yerleşkesi’nde inşa edilmektedir.

Yaban, Türkiye’de köpek ırk standartlarının korunması, yerli köpek ırklarının dünyaya tanıtılması için çalışmalar yapan Uluslararası FCI'ın Türkiye'deki tek yetkili temsilcisi olan “Türkiye Köpek Irkları Federasyonu”nun ana sponsorluğunu sürdürmektedir.

Yüzde Yüz Doğa

Yaban TV, yayıncılık ve sivil toplumla iş birliği konusundaki ilkelerini 2011 yılında yayınladığı Yüzde Yüz Doğa Vizyonu belgesi ile duyurmuştur. Bu belge Yaban Grubu’nun anayasası olarak nitelendirilmektedir.

%100 Doğa Vizyonu Belgesi

“Yaban insan ve doğayı, tüm fauna ve florayla bir bütün olarak görür.

İnsanların refahı ile doğanın bütünlüğü ve türlerin çeşitliliğinin korunması arasında sürdürülebilir bir dengenin gözetilmesi gerektiğine inanır.

Bu çerçevede insanla doğayı bütünleştiren her türlü faaliyeti ve doğa sporlarını destekler.

Bu dengenin korunmasında doğa sporcularının sorumluluk almalarını teşvik eder.

%100 Doğa vizyonunu paylaşan tüm taraflarla ırk, dil, din ve politik görüş farklılığı gözetmeden iş birliği yapar.

İlkeler

  • Doğa sporlarını etik ilkelere ve evrensel ölçütlere bağlı kalarak yapmak
  • Doğa sporcularını, doğaya yararlı çalışmalar için teşvik etmek
  • Yaşamın her türüne kendi ekosistemi içinde saygı duymak
  • Tehlike altındaki türlerin korunmasına öncülük etmek, biyolojik çeşitliliğin kaybolmasını önlemek
  • Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sosyal ve ekonomik önemini bilerek korunmaları için çalışmak
  • Bu ilkeler çerçevesinde yaban hayatı yönetimini geliştirmek
  • Bilimsel araştırmaları ve halkın bilgilendirilmesini teşvik etmek, resmi mercilere, ulusal ve uluslararası organizasyonlara tavsiyelerde bulunmak
  • Yukarıdaki amaçlar doğrultusunda iş birliğine öncelik tanımak, sivil toplum örgütleri kurmak, bu örgütler içinde etkin görev almak
  • Yapıcı olmak

Yaban Akademi

Yaban Akademi, Okçuluk, Atıcılık, Off-Road, Doğa Fotoğrafçılığı, Etik Avcılık, Amatör Balıkçılık, Dalış ve Binicilik başta olmak üzere tüm doğa hobileri konusuna eğitimler vermektedir.[3]

Yabanstore

Yabanstore, Yaban markasıyla ürettiği ürünlerin yanı sıra, uluslararası birçok markanın ürününü tedarik etmekte ve dağıtmaktadır. Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Kıbrıs’ta açılmış olan Yabanstore mağazalarının yanı sıra, yurt içinde 300 satış noktasıyla faaliyet göstermektedir.[4]

Yabanmama

Yaban Köpek Maması, Türkiye ve çevresindeki yaygın köpek ırkları, yaşam koşulları ve beslenme ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiş Yaban’a ait “özel formül” ile üretilmektedir. Özellikle ırk standartlarına önem veren, bilinçli pet sahiplerini hedeflemektedir.[5]

Yabantur

Yabantur, insanlara farklı doğa deneyimleri yaşatmak üzere kurulmuş olup, doğa ve macera turları düzenlemektedir.[6]

Yaban Yayınları

Doğa sporları ve doğada yaşam konusunda kitaplar çıkaran Yaban Yayınları, son olarak Bonnier Group’la yaptığı anlaşma çerçevesinde grubun bestseller kitaplarını da Türkiye’de yayınlamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Radikal Gazetesi, Doğa kanunla değil insanla korunur haberi". 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2014. 
  2. ^ "Radikal Gazetesi, Kınalı Keklik Yemleme Kampanyası haberi". 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2014. 
  3. ^ "Yabanakademi". 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Yabanstore". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  5. ^ "Yabanmama". 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  6. ^ "Yabantur". 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi</span>

1992 BM Rio Zirvesi'nde biyolojik çeşitliliğin mevcut ve gelecek nesillerin yararına korunmasını ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını hedef alan sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek</span> evcil, etçil ve memeli bir hayvan

Köpek ; köpekgiller (Canidae) familyasına ait, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil bir memelidir. Bozkurt'un alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da yakın akrabalardır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Güldemir</span> Türk gazeteci

Mehmet Ufuk Güldemir, Türk gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amatör Denizcilik Federasyonu</span>

Amatör Denizcilik Federasyonu, 4 Şubat 2003 tarihinde 8 kurucu dernek tarafından kurulan su üstü ve sualtında yapılan tüm spor ve spor dışı etkinlikleri bir araya getiren bir kuruluştur. Federasyon, deniz, göl ve akarsularda, kısaca su ortamlarında herhangi bir maddi karşılık beklemeden faaliyette bulunan amatör denizcilere hizmeti amaçlamaktadır.

Turgay Ciner Türk iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik etiği</span> Meslek etiği kavramının mühendislik yorumu

Mühendislik etiği, mühendislerin mühendislik uygulamaları için geçerli olan ve mesleğe, topluma, işe, işverene, meslektaşlarına karşı uymaları gereken etik davranışlar bütünüdür. Bilimsel bir disiplin olarak bilim felsefesi, mühendislik felsefesi ve teknoloji etiği gibi konularla yakından ilgilidir. Mühendislik etiğinin tek bir uygulaması ve standardı yoktur, dallara göre değişen anlamı ve uygulaması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Saran Holding</span> İstanbul merkezli holding kuruluşu

Saran Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

DMAX, Discovery Communications’ın Türkiye'de 17 Mart 2018 tarihinde NTV Spor'un yerine kurduğu yaşam tarzı ve eğlence içerikli belgesel kanalıdır. Yayın içerikleri arasında zorlu meslekler, spor ve arabalar gibi konular bulunmaktadır. Kanal, Warner Bros. Discovery'nin TLC'den sonra Türkiye'deki ikinci şifresiz kanalıdır.

Türkiye'de hayvan hakları, 1 Temmuz 2004 tarihli 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu ile düzenlenir. Bu kanuna göre tüm hayvanlar eşit ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşam hakkına sahiptir.

Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hayvanat Bahçesi</span>

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Eskişehir'de merkez Tepebaşı ilçesinde bulunan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde yer alan bir hayvanat bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

Taşkent Doğa Parkı (DoğaPark), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir ilçesi olan Girne'ye bağlı, Taşkent köyünde bulunmaktadır. Doğa, çevre ve yaban hayatı yararına, içerisinde Yaban Hayat Hastanesi, Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Yaban Hayat Barınağı ve Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü barındıran kurum, kâr amacı gütmeyen hayır kurumu niteliğinde kurulmuştur. 2016 yılında çalışmalara başlayan kuruluş, eğitim faaliyetleri ve farkındalık turları hariç halkın ziyaretine açık bir yer değildir.