İçeriğe atla

Yaay

Yaay
SahipTürk Telekom
OluşturanTT Ventures
URLyaay.com.tr
SloganBaşka bi dünya
Site türüSosyal ağ
KayıtGerekli
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe
Başlama tarihi2 Eylül 2020 (4 yıl önce) (2020-09-02)
Geçerli durumAktif

Yaay, Türk Telekom çatısı altındaki TT Ventures tarafından 2 Eylül 2020'de açılmış, Türkiye merkezli bir sosyal medya platformudur.[1][2]

Hakkında

Türk Telekom Grubu şirketlerinden, TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş. bünyesinde yer alan mobil uygulama geliştirme şirketi Appyap tarafından hazırlanmış ve geliştirilmektedir. İlk sürümü Eylül 2020'de yayınlanan uygulama, App Store ve Google Play üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

Özellikleri

Yaay, kategorilere ayrılmış yapısı ve içerik paylaşımına göre kullanıcılarına sunduğu rozetler, diğer platformlarından ayrışıyor. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre seçtikleri kategorileri takip edebilmektedir.[3][4][5]

Rozet sistemi

Yaay'da puana dayalı rozet sistemi bulunmaktadır. Kullanıcının etkileşimine göre puanlar verilmektedir. Ancak onaylı hesaplar (mavi rozet) bu sisteme dahil değildir.[6]

  • 5* (100-200)
  • 4* (201-350)
  • 3* (351-550)
  • 2* (551-998)
  • 1* (999+)

Puanlama

Pozitif puanlar
Gönderi oluşturma 0.1 puan
Beğenme 0.03 puan (gönderi sahibi)
0.003 puan (beğenen)
Alıntı 0.05 puan (gönderi sahibine)
Yorum 0.05 puan (gönderi sahibi)
0.05 puan (yorum yapan)
Negatif puanlar
Kullanıcı hakkında şikayet 0.015 puan
Hatalı kategori kullanımı 0.10 puan

Negatif puanlar, şikayet eden kullanıcıların seviyesine göre çarpılır:[6]

  • Mavi rozet: X2
  • 1. seviye sarı rozet: X1.5
  • 1. seviye sarı rozet: X1.4
  • 1. seviye sarı rozet: X1.3
  • 1. seviye sarı rozet: X1.2
  • 1. seviye sarı rozet: X1.1
  • Rozetsiz kullanıcı: X1

Kategoriler

Yaay'da 20 adet kategori bulunmaktadır:[6]

  • Genç
  • Tekno
  • Spor
  • Mizah
  • Haber
  • Magazin
  • Siyaset
  • Çocuk
  • Dizi
  • Müzik
  • Emlak
  • Oto
  • Tatil
  • Kripto
  • Moda
  • Eğitim
  • Borsa
  • Kariyer
  • Gurme
  • Astro
  • Oyun
  • Tarih
  • Sağlık
  • Kültür

Kaynakça

  1. ^ Aktan, Sertaç (1 Eylül 2020). "Twitter'ın yerli ve milli alternatifi Yaay mı olacak?". euronews. 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  2. ^ "Yeni sosyal medya platformu: Yaay". Milliyet. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  3. ^ "TT Ventures tarafından geliştirilen yerli sosyal medya uygulaması: Yaay". Webrazzi. 1 Eylül 2020. 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  4. ^ "Türk Telekom, Twitter benzeri uygulamasını hizmete açtı". birgun.net. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  5. ^ "Yeni sosyal medya platformu: Yaay! Açılımı ne? Yaay ne demek? Özellikleri neler? A Haber'de anlattı". a Haber. 8 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  6. ^ a b c "Yaay Yardım". Yaay. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">App Store (iOS)</span> IOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde iOS işletim sistemiyle yüklü gelen App Store içindir. Mac App Store ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">App Store (macOS)</span> macOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde OS X için Mac App Store içindir. iOS-dakı App Store ile karıştırılmamalıdır.

tvOS apple işletim sistemi

tvOS Apple tarafından geliştirilen dördüncü nesil Apple TV dijital medya oynatıcısı için bir işletim sistemidir. Ancak 4.nesil Apple TV-de bulunur. Ondan öncekiler bu sistemi desteklemiyorlar. tvOS sistemi 4. nesil Apple TV ile birlikte, "Apple Eylül 2015" etkinliğinde 9 Eylül 2015 tarihinde ilan edildi. 26 Ekim 2015 günü, 4. nesil Apple TV ön siparişleri başladı ve gönderiler sonraki hafta başladı. tvOS iOS bazında yaratılmıştır. Şu ana kadar Apple TV için ayrıca iOS sürümleri yayınlanırdı, fakat iOS 9 - dan itibaren resmi olarak Apple TV için tvOS tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Android TV</span> Android işletim sisteminin TV versiyonu

Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

QuizUp oyuncuların arkadaşlarıyla ya da dünyanın herhangi bir yerindeki rakiplerle oynayabildiği mobil veya bilgisayar üzerinden oynanabilen oyun uygulamasıdır. Oyunun modellenmesinde Trivial Pursuit gibi oyunlardan yararlanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Home</span>

PlayStation Home, Sony Interactive Entertainment, Loot Interactive, Virtuos ve SIE London Studio (PSN) tarafından PlayStation Network'teki (PSN) PlayStation 3 (PS3) için geliştirilen sanal bir 3D sosyal ağ platformuydu. PS3'ün XrossMediaBar'ından (XMB) erişilebilir. Üyelik ücretsiz ancak bir PSN hesabı gerekiyordu. Yüklemenin ardından kullanıcılar, Home için ne kadar sabit disk alanı ayırmak istediklerini seçebilirler. Hizmetin gelişimi 2005 yılının başlarında başladı ve 11 Aralık 2008'de açık bir beta olarak başlatıldı. Home, 31 Mart 2015'te kapanana kadar sürekli bir beta olarak kaldı. Home, kullanıcıların gerçekçi bir şekilde tımar edilebilecekleri özel bir avatar yaratmalarına izin verdi. Her avatarın kullanıcılarına ücretsiz, satın alınan veya kazanılan eşyalarla dekore edebileceği kişisel bir daire verildi. Kullanıcılar, Sony ve ortakları tarafından sıkça güncellenen Home dünyasında seyahat edebilir. Teşhir, eğlence, reklam ve ağ için kamusal alanlar yaratıldı. Hizmetin ana reklam formları arasında boşluklar, video ekranları, posterler ve mini oyunlar yer alıyor. Bunda ayrıca birçok tek ve çok oyunculu mini oyun yer aldı ve bazıları oyunculara ödül verilen çeşitli özel etkinliklere ev sahipliği yaptı. Kullanıcılar avatarlarını veya dairelerini daha da özelleştirmek için kazanılan eşyaları kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Discord</span> sesli ve yazılı iletişim programı

Discord, topluluk kurma için tasarlanmış bir Amerikan anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformudur. Aralık 2020 tarihi itibarıyla 300 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve aylık 140 milyon aktif kullanıcısı vardır. Discord Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve Web tarayıcısı üzerinde çalışabilmektedir.

tbh Sosyal medya uygulaması

tbh, lise öğrencileri için tasarlanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan anonim bir sosyal medya uygulamasıydı. Uygulama, Eylül 2017'de Nikita Bier, Erik Hazzard, Kyle Zaragoza ve Nicolas Ducdodon tarafından başlatıldı. Yatırımcılar arasında Greylock Partners, Redpoint Ventures, Founders Fund, Semyon Dukach, Bee Partners, Dorm Room Fund ve Amerikalı seri girişimci ve yatırımcı Wayne Chang bulunuyordu.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

<span class="mw-page-title-main">TV Time</span>

TV Time, iOS, Android ve web'de diziler ve filmler için birden çok dilde kullanılabilen bir dizi ve film takip platformudur. Kullanıcıların ne izlediklerini, nasıl izlediklerini, ne zaman izlediklerini ve neden izlediklerini takip etmelerini sağlar. TV Time ayrıca, kullanıcıların uygulama içerisinde bulunan dizilerin bölümleri ve filmler hakkında tepki vermesine ve yorum yapmasına olanak tanır. Kullanıcılar TV Time ile dizi veya film izleyemez.