İçeriğe atla

Ya Dost

Ya Dost
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma7 Aralık 1988
KaydedilmeAğustos 1988 - Ekim 1988
TarzTürk Halk Müziği
Süre45:43
DilTürkçe
ŞirketÖzlem Müzik
Güler Duman kronolojisi
Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin
(1988)
Ya Dost
(1988)
Buldular Beni
(1990)

Ya Dost, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 7 Aralık 1988 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. 1988 yılında yılının yaz aylarının sonlarına doğru kayıtlarına başlamıştır. Albümün kayıtları yayınlanmadan bir ay önce tamamlanmıştır. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları Ağustos-Ekim 1988 tarihleri arasında yapıldı. Albümde Aşık Haşimi, İbrahim Engin, Pir Sultan Abdal, Hatice Derebent, Yüksel Yıldız, Ali Baştuğ ve Ali Atıcı gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.

1980'li yılların ilk yarısında Özlem Plak etiketiyle dört solo albüm yayınladı. 1986 yılında Duygu Müzik ile anlaşarak Misafir Geldim (1987) ve Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin (1988) adlı iki albüm yayınladı. Duygu Müzik ile anlaşması devam ederken ara ara Özlem Plak etiketiyle albümler yayınlamaya devam etti. "Ya Dost", "Bu Sene", "İnceden İnce", "Benim Gibi" ve "Sinem Yaralı" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri oldu.

Genel

Güler Duman, 1980 yılında Özlem Plak ile anlaşarak Dost Garip adlı ilk albümünü yayınladı.[1] İlk albümüyle büyük bir çıkış yakaladı ve ardından 1980'li yılların ortalarına kadar bu şirketten üç solo albüm daha yayınladı. 1986 yılında Sinan Çelik'in kurduğu Duygu Müzik ile anlaşarak iki solo albüm yayınladı. 1980'li yılların ikinci yarısında "Misafir Geldim", "Ölüm Arkam Sıra", "Ömür Dediğin", "Alim Dost", "Sevdalıyım Ben Bir Cana" ve "Nazlı Yara Küskünüm" "Sendemi Dost", "Gücenme Ey Sofu Baba", "Medet", "Ak Meleğim", "Gam Gasavet" ve "Hak Bunun Neresinde" gibi parçalar albümlerinden yayınladığı öne çıkan parçalar oldu.[2] Duygu Müzik etiketiyle yayınladığı iki albüm sonrasında Ağustos 1988 tarihinde yine Özlem Plak etiketiyle yayınlanacak olan albümünün kayıtlarına başladı. İki buçuk ay kadar süren albüm kayıtları sonrasında on parça kaydedildi. Ya Dost adını verdiği albümünü 7 Aralık 1988 tarihinde yayınladı.

Albümün kayıtlarına başlamadan önce 17 Temmuz 1988 tarihinde Midas Plak'tan yayınlanan Ünlülerle Düğün Halayı proje albümde yer aldı.[3] Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe ve Burhan Çaçan gibi isimlerinde yer aldığı albüme Misafir Geldim (1987) albümünde yer alan hareketli parça "Hoynar" ile dahil oldu.[4] Ya Dost albümünün kayıtları sırasında aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğrenim gören Güler Duman, albümün yayınlanmasının ardından 1989 yılında TRT 2'de yayınlanan Türkü Defteri adlı programa konuk olarak "Bir Güzeli Methedeyim" adlı eseri seslendirdi.[5]

Müzik ve sözler

1980'li yılların ikinci yarısında kaydedilen albüm için on parça seçildi. Albümün ilk parçası olan ve albüme adını veren "Ya Dost" adlı parçanın söz ve müziği Aşık Haşimi'ye aittir. Albümün ön plana çıkan parçalarından olan "Bu Sene" adlı eserin söz ve müziği Ali Baştuğ'a aittir. "Yücelerden Seyreyledim" adlı üçüncü parçanın söz ve müziği Ali Atıcı'ya, "Dost Bağı" adlı dördüncü parçanın söz ve müziği ise Yüksel Yıldız'a aittir. "Oy Nazlım", "İnceden İnce" ve "Dala Mendil Bağladım" adlı parçaların söz ve müziği anonimdir. "Benim Gibi" adlı parçanın sözleri ve müziği Musa Eroğlu'na aittir. Kendisi bu parçası daha sonra Kavimler Kapısı Anadolu (1998) adlı albümünde seslendirmiştir.

"Reyhan Ektim Divara" adlı hareketli parçanın söz ve müziği Hatice Derebent'e aittir. Albümün onuncu ve son parçası olan "Sinem Yaralı"'nın sözleri 16. yüzyıl'da yaşamış Alevi inancının en önemli temsilcilerinden birisi olan Pir Sultan Abdal'a aittir. Parçanın müziği ise anonimdir.

Parça listesi

No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzikSüre
1."Ya Dost"  Aşık HaşimiAşık Haşimi4:23
2."Bu Sene"  Ali BaştuğAli Baştuğ5:08
3."Yücelerden Seyreyledim"  Ali AtıcıAli Atıcı2:58
4."Dost Bağı"  Yüksel YıldızYüksel Yıldız4:47
5."Oy Nazlım"  AnonimAnonim6:31
6."İnceden İnce"  AnonimAnonim5:44
7."Dala Mendil Bağladım"  AnonimAnonim6:28
8."Benim Gibi"  İbrahim Enginİbrahim Engin3:31
9."Reyhan Ektim Divara"  Hatice DerebentHatice Derebent3:34
10."Sinem Yaralı"  Pir Sultan AbdalAnonim4:39

Ayrıca bakınız

  • Güler Duman albüm diskografisi

Kaynakça

  1. ^ "Güler Duman - Dost Garip". Albüm. Discogs. Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  2. ^ "Güler Duman Discography". Albüm. Discogs. Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  3. ^ "Ünlülerle Düğün Halayı". Discogs. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2023. 
  4. ^ "Güler Duman - Misafir Geldim". Spotify. Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2023. 
  5. ^ "Güler Duman - Bir Güzel Methedem Bari Cihan Yanmasın". Youtube, TRT 2. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman diskografisi</span> diskografisi

Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın diskografisi. Yayımladığı albüm çalışmaları genel olarak Özlem, Diyar Müzik, Duygu Müzik ve Özdemir Müzik gibi etiketlerle piyasaya sürülmüştür. Sanatçı Türkiye'de 10 milyona yakın albüm satmıştır.

<i>Dost Garip</i> Güler Duman albümü.

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>O Leyli Leyli</i>

O Leyli Leyli, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 25 Haziran 1982 tarihinde çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Albümün kayıtlarına Şubat 1982 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Nisan 1982 tarihinde tamamlandı. İlk albümünde olduğu gibi ikinci albümünde müzik yönetmenliğini Mustafa Karaçeper üstlendi. Albümde Yunus Emre, Karacaoğlan, Davut Sulari, Emir Sultan, Âşık Hüdai, Aşık Emrah, Nuri Üstünses, Kamber Yıldırım ve Ramazan Kartal gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.

<i>Seher Yeli</i>

Seher Yeli, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 16 Ekim 1984 tarihinde çıkardığı üçüncü stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları Haziran 1984 tarihinde başlamıştır. Ağustos 1984 tarihinde tamamlanan kayıtlar iki ay kadar sürdü. 1984 yazında albümün kayıtlarını tamamlayan Güler Duman'ın Özlem Plak'tan yayınladığı üçüncü albüm olmuştur. Albümde Aşık Sıtkı Baba, Davut Sulari, Neşet Ertaş, İsmail Özden, Gevheri, Ercişli Emrah, Mahmut Salan ve Yüksel Yıldız gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Mevlayı Seversen</i>

Mevlayı Seversen, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 6 Kasım 1985 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Mayıs 1985 tarihinde başladı. Üç buçuk ay kadar süren kayıtlar Eylül 1985 tarihinde tamamlandı. 1985 yazında albümün kayıtlarını tamamlayan Güler Duman'ın Özlem Plak'tan yayınladığı dördüncü albüm olmuştur. Albümde Sabahattin Ali, Muzaffer Sarısözen, Seyfi Doğanay, Yılmaz Tatlıses, Muzaffer Akgün ve Yüksel Yıldız gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Misafir Geldim</i>

Misafir Geldim, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 23 Mart 1987 tarihinde çıkardığı beşinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1986 yılının Ekim ayında başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar Ocak 1987 tarihinde tamamlanmıştır. Albümde Karacaoğlan, Âşık Dertli, Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Mahzuni Şerif, Atakan Çelik ve Kemal Can gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin</i>

Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 4 Mayıs 1988 tarihinde çıkardığı yedinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Kasım 1987 tarihinde başlayan albümün kayıtları Şubat 1988 tarihine kadar sürdü. İki buçuk ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm yayınlandı. Albümde Mahzuni Şerif, Musa Eroğlu, Dadaloğlu, Dursun Başçı, Kul Ahmet, Ali Metin, Ali Metin ve Aşık Emrah gibi birçok sanatçının eserine yer verdi. "Selam Olsun" adlı parçanın müziğini ise kendisi besteledi.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Gül Yüzlü Sevdiğim</i>

Gül Yüzlü Sevdiğim, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 19 Nisan 1992 tarihinde çıkardığı onuncu stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1991 yılının Kasım ayında başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar Şubat 1992 tarihinde tamamlanmıştır. Albümde Perişan Güzel, İbrahim Şahin, Ozan Emekçi, İzzet Altınmeşe, Erkan Ocaklı, Musa Eroğlu ve İzzet Altınmeşe gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümden iki gün önce Azerbaycan halk müziği olan "Kara Tellerin" adlı parçayı video klip olarak yayınladı. Bu klip Güler Duman'ın ilk video klibidir.

<i>Duygu Pınarı</i> (Vezrana)

Duygu Pınarı (Vezrana), Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 3 Eylül 1991 tarihinde çıkardığı dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Mayıs 1991 tarihinde başlayan albümün kayıtları Ağustos ayına kadar sürdü. Üç ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm için on dört parça kaydedildi. Yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik'in üstlendiği albümde "Mahsus Mahal", "Sürüne Sürüne", "Darıldım", "Gelme Ecel" ve "Gurbet Eller" gibi parçalar ön plana çıktı.

<i>Dost Dost Diye</i> Güler Duman albümü

Dost Dost Diye, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 30 Nisan 1993 tarihinde Özlem Plak etiketiyle yayınlanan derleme albümüdür. Albümde Güler Duman'ın 1980'li yıllarda Özlem Plak firmasından yayınladığı albümlerde yer alan parçalar yer almaktadır. Albümün bazı baskıları Dost Dost Diye '93 adıyla yayınlanmıştır.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<i>Bu Devran</i>

Bu Devran, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 15 Eylül 1995 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. 1994 yılında yayınladığı Güler Duman '94 albümüyle yılın en çok satan halk müziği sanatçısı oldu. On ikinci albümüyle uzun süre listelerde kalan Güler Duman, Nisan - Ağustos 1995 tarihleri arasında on üçüncü albümünün kayıtlarına başladı. Albümün yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik üstlendi. Kayıtları dört ay kadar süren albümde Bilal Ercan, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Derdiyok Ali, Adem Arslandoğan, Teslim Budak, Sıddık Doğan, Rıza Engin ve Teslim Budak gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümle birkaç gün sonra albüme adını veren "Bu Devran" adlı parça yayınlandı. Parçanın yayınlanmasıyla birlikte albüm satışları yükseldi ve albüm olumlu tepkiler almaya başladı. Albümde çıkış parçasının yanı sıra "Bugün Ben Şahımı Gördüm", "Can Efendim", "Her An Özlüyorum", "Kul Gibi" ve "Yarin Mendili" gibi parçalar ön plana çıktı. Listelerde haftalarca bir numarada kalan albüm yılın çok ses getiren halk müziği oldu. 90'ların ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<i>Yolcuyum Bu Dağlarda</i>

Yolcuyum Bu Dağlarda Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 13 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur. Güler Duman'ın Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997) adlı albümünden beş yıl sonra çıkardığı albümdür. 2001 yılının son ayında albümün kayıtlarına başlanılmıştır. 2002 Mayıs'ında biten albümün kayıtları beş ay kadar sürmüştür. Albümde Aliyar, Meçhuli, Seyit Meftuni, Sadık Doğanay, Raci Alkır ve Bilal Ercan gibi sanatçıların eserlerini yorumlamıştır. Güler Duman, on iki parça bulunan bu albümde hiçbir parçaya klip çekmemiştir. Fakat televizyon ve radyo programlarına sıkça konuk olmuştur.

<i>Nazlı Yara Küskünüm</i>

Nazlı Yara Küskünüm, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Ekim 1987 tarihinde çıkardığı altıncı albümüdür. Albüm Diyar Müzik etiketiyle piyasaya sunuldu. Güler Duman'ın Diyar Müzik etiketiyle piyasaya çıkardığı ilk ve tek solo albümüdür. Haziran-Eylül 1987 tarihleri arasında iki buçuk aylık bir sürede kaydedilen albümde yirmi parça yer aldı. Zülfü Livaneli, Rıza Aslandoğan, Ziya Özbay, Fatih Kısaparmak, Karacaoğlan ve Davut Sulari gibi sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. "Ömür Dediğin", "Alim Dost", "Sevdalıyım Ben Bir Cana", "Nenni" ve "Nazlı Yara Küskünüm" gibi parçaların ön plana çıktığı albümde "Erzurum Dağları" adlı uzun hava büyük beğeni toplamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazlı Nazlı (Yollarına Kar Mı Yağdı)</span>

"Nazlı Nazlı ", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın Özlem Özdil ile birlikte yayınladığı Yollarına Kar Mı Yağdı albümünde yer alan parça. 13 Ekim 2006 tarihinde Duygu Müzik etiketiyle yayınlan albümde beşinci sırada yer aldı. Parçanın sözleri Serpil Türkmenoğlu'na müziği Musa Eroğlu'na aittir. Müzik yönetmenliğini ve düzenlemesini albümün yapımcılığını üstlenen Sinan Çelik yaptı. Albümden birkaç gün sonra yayınlanan video klip müzik kayıt stüdyosunda ve bir mekanda çekildi.

<i>Nostalji 2</i>

Nostalji 2 Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 25 Ekim 2000 tarihinde yayınlanan derleme albümüdür. Özlem Plak etiketiyle yayınlanan albümün ilk versiyonu 1998 yılında Nostalji 1 adıyla yayınlandı. 1980'li ve 1990'lı yıllarda yayınladığı albümlerdeki parçaların yer aldığı albüm oldukça beğenildi.

<i>Nostalji 1</i>

Nostalji 1 Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 16 Haziran 1998 tarihinde yayınlanan derleme albümüdür. Özlem Plak etiketiyle yayınlanan albümde 1980'li yılların başlarında yayınladığı albümlerdeki parçalara yer vermiştir. Albümde on bir parça bulunmaktadır.