
GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

Linus Benedict Torvalds Finlandiya asıllı Amerikalı bir bilgisayar bilimci ve yazılım mühendisidir. Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisi olup, ABD'de yaşamaktadır. Transmeta'daki görevinden ayrıldığından beri OSDL'de tam zamanlı olarak Linux çekirdeği üzerinde çalışmaktadır. Helsinki Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri bölümünden mezun olmuştur.

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

Dolphin, KDE masaüstü ortamının dosya yöneticisi uygulamasıdır. KDE'nin 4. sürümü öncesinde dosya yöneticisi olarak Konqueror kullanılırken KDE 4 ile beraber Dolphin'e geçilmiştir. Dolphin, Konqueror gibi İnternet tarayıcı ve görüntüleyici özelliklere sahip olmayıp yalnızca dosya yönetim amacıyla kullanılmaktadır. Dolphin sadece tek bir alana yoğunlaştığı için daha yüksek bir performansa sahiptir.

Bilgisayar klavyesi ya da tuş takımı, daktilo örnek alınarak bilgisayar için tasarlanmış bir harici giriş aygıtıdır. Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır.

Kate, KDE için yazılmış bir metin editörüdür. Kate "KDE advanced text editor" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

Sanal konsol, bilgisayar işlemede ve Unixware, Linux ve BSD gibi bazı işletim sistemlerinde, klavye ve ekran arasında yaratılmış kavramsal bir bağ arayüzüdür. Sistem konsolu kullanıcının birbirinden bağımsız arayüzleri görebilmek için sanal konsolları değiştirmesine olanak sağlayan tek bir konsoldur. Sanal konsollar en az 1980'lerdeki Xenix'e kadar uzanır.
Mozilla Firefox 4, Firefox web tarayıcısının 4. sürümüdür. İlk beta sürümü 6 Temmuz 2010'da çıkmıştır. Firefox 4 WebM, WebGL HTML5 ve CSS3'ü desteklemektedir. Daha hızlı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
Kirpi Sonic 2, Sonic Team ve Sega Teknik Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Sega Mega Drive, Genesis konsolu için Sega tarafından yayınlanan bir platform video oyunudur. Oyunda Kirpi Sonic ve onun yeni arkadaşı, Miles "Tails" Prower adında bir tilki kaos zümrütlerini Dr.Ivo Robotnik'ten geri almalı ve onu Death Egg'de yenmelidir. Oyun müziği Kirpi Sonic 'daki gibi Masato Nakamura tarafından bestelendi.

Bildirim Merkezi, uygulamalarla ilgili uyarılara genel bir bakış sağlayan iOS ve OS X'deki bir özelliktir. Bu, anlık çözünürlük gerektirmeden kullanıcının ilişkili bir işlemi tamamlayana kadar bildirim görüntüler. Kullanıcılar, Bildirim Merkezi'nde hangi uygulamaların göründüğünü ve bunların nasıl işleneceğini seçebilir. İlk olarak Ekim 2011'de iOS 5 ile birlikte yayınlanan Bildirim Merkezi, Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion'ın bir parçası olarak Mac'lerde kullanıma sunuldu.

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

HTC Touch Diamond HTC tarafından üretilmiş dokunmatik bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Touch ailesi için benzersiz olan TouchFLO arayüzünün yeni bir versiyonu olan TouchFLO 3D özellikli ilk cihazdır. Windows Mobile 6.0 değil, Windows Mobile 6.1 Professional sürümünü çalıştırır. HTC Touch Diamond, Mayıs 2008'de Hong Kong'da ilk kez piyasaya sürüldü. Haziran 2008'de ve sonrasında dünyanın başka yerlerinde ve tüm önemli Avrupa taşıyıcıları arasında mevcuttu. Amerikan Touch Diamond, 14 Eylül 2008'de Sprint ve 10 Nisan 2009'da Verizon Wireless ağında başlatıldı. Avrupa yayın tarihi son dakika ROM güncellemesi ile biraz gecikti. Bu telefonun taşıyıcıya bağlı isimleri arasında T-Mobile MDA Compact IV, O2 Xda Diamond ve O2 Xda Ignito bulunur. HTC Touch'ın resmi halefidir. Touch Diamond'ın devamı olan HTC Touch Diamond2 modeli, Şubat 2009'da sunuldu.

TouchFLO 3D HTC tarafından tasarlanmış bir grafik kullanıcı arayüzü. HTC Touch ailesi Pocket PC'lerde kullanılır ve bunun öncesinde TouchFLO gelir. TouchFLO 3D, Windows Mobile ve Android sistemleri için taşınmış ve HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Touch HD, HTC Max 4G, HTC Touch Diamond2 ve HTC Touch Pro2'de kullanılıyor. HTC Touch Viva, HTC Touch 3G ve HTC Touch2 modellerinde, TouchFLO 2D olarak adlandırılan ve ekranın alt kısmında aynı kaydırma sekmesine sahip olan daha basit bir sürümü var, ancak herhangi bir 3B görsel efekt içermiyor. HTC Hero ve HTC HD2'den başlayarak, TouchFLO 3D ağır biçimde genişletilmiş ve artık HTC Sense gibi diğer kullanışlılık geliştirmeleriyle de anılıyor. HTC Touch2, tarzı HTC Sense'e benzer TouchFLO 2D'nin bir sürümünü çalıştırıyor.

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.
PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:
- Wi-Fi üzerinden doğrudan PSP'ye indirme. Bu, XMB'den [Ayarlar], [Sistem Güncelleme] seçilerek yapılabilir.
- Bir PC'ye indirme, sonra bir USB kablosu veya Memory Stick ile PSP'ye aktarma.
- Bazı oyunların Universal Media Disc'inde bulunur. Bu oyunlar UMD'lerinde bulunan sürümlerden daha eski bir firmware ile çalışmayabilir.
- PS3'ten PSP sistemine USB kablosu ile indirme yolu ile.

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.