İçeriğe atla

Ya'fur

Yağfur, İslam peygamberi Muhammed'in özellikle Şii kaynaklarda efsanevi anlatımlara konu olmuş bineği.

Arapça'da geyik anlamına gelir. Bu binek koşum takımı olmadan bindiği söylenen bir eşekti. Bu eşeğe ilişkin pek çok hikâye vardır ancak en yaygın olanı, eşeğin 628 ile 632 (H. 8-11) yılları arasında Mısır'ın Bizans valisi tarafından bir hediye olduğunun kaydedilmesidir. Şii İslami geleneğine göre, konuşma gücüne sahipti ve Muhammed'e, peygamberlerin bindiği eşekler dizisinin sonuncusu olduğunu ve İsa'nın Kudüs'e zaferle girişinde bindiği eşeğin soyundan geldiğini söylüyordu. Gelenek, Ya'fūr'un Muhammed öldükten sonra kendisini bir kuyuya atarak çaresizlik içinde öldüğünü rivayet eder, ancak bu rivayetlerin hadis araştırmalarında güvenilmez olduğu kabul edilir. Muhammed'in ölümünden sonraki yüzyıllarda eşeğin adı ve sembolizmi, İslami dini şahsiyetler ve yöneticiler tarafından benimsendi.

Yağfur'un hediye edilmesi

Yaʽfūr, Muhammed'in bindiği birkaç hayvandan biriydi; diğerleri arasında Murtacaz adında kır atı, Sakb ("Hızlı") adında siyah bir at, Düldül ("Kararsız") adında bir katır ve peygamberin ölümünden sonra başını bir duvara çarparak kazara ölen Kasva ("Yarık Kulaklar") adında bir deve vardı.[1]

11. yüzyıldan kalma anonim bir eser olan Hediyeler ve Gariplikler Kitabı'na (Kitab'ül-Hedaya ve'l-Tuhaf) göre,[2] Yaʽfūr, Mısır'ın Bizans valisi Mukavkıs tarafından O zamanın İskenderiye Patriği olan İskenderiye Patriği (muhtemelen Kiros) zamanında Muhammed'e hediye edildi. Muhammed, Mukavkıs'a kendisini İslam'a geçmeye davet eden bir mektup göndermişti. Bunun karşılığında Mukavkıs, eşek, katır Düldül, dört cariye, bir hadım, bir at, 1000 miskal altın ve bir miktar Mısır malı ve eşyası gönderdi. Köle kızlardan biri olan Kıpti Hristiyan Maria al-Qibtiyya, Muhammed tarafından kendisine bırakıldı ve ona İbrahim adında kısa ömürlü bir oğul doğurdu. Mısır eşekleri güzellikleriyle bilindiğinden ve zengin tüccarlar tarafından ulaşım aracı olarak kullanıldığından, eşek değerli bir hediyeydi.

Kaynakça

  1. ^ Birgivî Mehmet Efendi; Imam Birgivi; Tosun Bayrak (2005). The Path Of Muhammad: A Book On Islamic Morals And EthicsSınırlı deneme süresince özgürce erişilebilir, normalde ise abonelik gereklidir. World Wisdom, Inc. s. 19. ISBN 9780941532686. 
  2. ^ Gordon, Matthew (2005). The Rise Of Islam. Greenwood Publishing Group. s. 59. ISBN 9780313325229. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Muâviye</span> İslam Devletinin Aliden sonraki halifesi ve Emevi Hanedanının kurucusu

Muaviye bin Ebu Süfyan, İslam Devleti'nin Hasan'dan sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

<span class="mw-page-title-main">Ebu Talib bin Abdülmuttalib</span> İslam peygamberi Muhammedin amcası, Alinin babası

Ebu Talib veya tam adıyla Abdümenâf bin Abdülmuttalib bin Haşim el-Kureşi, İslam peygamberi Muhammed'in öz amcası ve dördüncü İslam halifesi Ali'nin babasıdır. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Muhammed'in, 8 yaşından evlendiği yaş olan 25'e kadar bakımını üstlenmiş ve onu büyütmüştür. Muhammed evlendikten sonra dahi onu koruyup kollamaya hep devam etmiştir. 619'da Mekke'de ölmüştür. Muhammed'i en iyi tanıyanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hatice bint Hüveylid</span> İslam peygamberi Muhammedin ilk eşi

Hatice bint Hüveylid, İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki lakabı, "temiz, pak, arınmış" anlamlarına gelen Tâhire idi.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

Düldül, İslam halifesi Ali'nin katırıdır. Kır veya beyaz renkte olan ve genellikle dişi olduğu söylenen Düldül, İslam peygamberi Muhammed tarafından Ali'ye hediye edilmiştir. Daha sonraları klasik şövalye üçlemelerine uygun olarak bir at şeklinde tasvir edilmiştir. Ali, Fars edebiyatı ile Türk edebiyatının klasik, tasavvufi, dini-destani metinlerinde genellikle Zülfikar adlı kılıcı ve Muhammed'in kendisine hediye ettiği Düldül isimli atıyla birlikte anılmakta ise de bu binek bir katırdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abbas</span>

Abdullah bin Abbas, Tefsir ve fıkıh alanlarında otorite kabul edilen ve çok sayıda hadis rivayet eden İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu olan sahabe.

Mü'minlerin Anneleri, Kuran'a göre İslam peygamberi Muhammed'in eşlerini tanımlamak için kullanılan ifadedir. İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Deştî ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir. Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Mâriye</span> İslam peygamberi Muhammedin eşi

Mâriye el-Kıbtiyye, İslam peygamberi Muhammed'in eşi. Mısır'ın Said bölgesinden Hafn denilen bir köydendir. Kıptî bir baba ve Rum bir anneden dünyaya geldiği belirtilmektedir.

Muhammed devrinde Müslümanlar ile temas kuran gayrimüslimler bu maddede listelenmiştir.

Abbad bin Bişr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm bint Ali</span>

Ümmü Gülsüm bint Ali,, Muhammed'in torunu, Ali ile Fatıma'nın kızı. Sünni ve bazı Şii kaynaklara göre Ömer'in eşidir.

Mukavkıs ya da Mukavkas, Müslümanların Mısır'ı fethi sırasındaki İskenderiye patriği ve Bizans’ın Mısır genel valisidir.

Hâtıb bin Ebû Beltea ya da İbn Ebû Beltea, Muhammed'in Mısır valisi Mukavkıs'a elçi olarak gönderdiği sahabe.

Sirin bint Şamun, 628 yılında Mısır valisi Mukavkıs tarafından kız kardeşi Mariye el-Kıbtiyye ile birlikte İslam peygamberi Muhammed'e hediye olarak gönderilen Mısırlı bir Kıpti Hıristiyan cariyeydi.