İçeriğe atla

Yaşlı Dünya yaratılışçılığı

Sistine Şapelinde bulunan Adem'in Yaratılışı Resmi

Yaşlı Dünya yaratılışçılığı günümüzde yaygın bilimsel kanıtlar (jeoloji, kozmoloji, Dünya'nın yaşı, vb.) ile daha çok örtüşen, dini kitaplardaki yaratılış anlatımını -Genç Dünya yaratılışçılığına oranla- daha mecazi olarak değerlendiren dini görüş. Ancak üzerinde Bilimsel Konsensüs olan Evrim teorisi reddedilmektedir. Böylece Teistik evrim görüşünden ayrılır.

Türleri

Ayrı Yaratılış

Bu görüşe göre, önceden var olan bir dünya üzerinde yaratılış olmuştur.

İlerleyen Yaratılış

Bu görüşe göre Tanrı bazı doğal işlemlerin (gen mutasyonu, doğal seçilim, vb.) dünyadaki yaşamı meydana getirmesini sağlamıştır. Ancak bu, her şeyin kendiliğinden olduğu manasına gelmemelidir. İlerlemenin bazı kilit noktalarında, Tanrının önemli müdahaleleri olmuştur ve tarihe yön vermiş, yeni tür canlıların ortaya çıkışını sağlamıştır.

İlerleyen yaratılışa göre, canlılar kendi türleri içinde mutasyon geçirebilirler ama Evrim teorisindeki gibi tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara ve gelişmiş yaşam formlarına doğru bir kendi kendine ilerleme mekanizması yoktur.

6 Günde Yaratılış

YaratılanlarYaratılanlar
1. Gün: Işık; gündüz ve gece 4. Gün: Güneş, ay ve yıldızlar
2. Gün: Deniz ve Gökyüzü 5. Gün: Deniz canlıları; kuşlar
3. Gün: Yeryüzü ve bitki örtüsü 6. Gün: Kara canlıları; insan

Tevrat'taki doğuş (Genesis) ile ilgili anlatımlara göre dünya 6 günde yaratılmıştır. Yaşlı Dünya yaratılışının bazı türlerinde bu durum şöyle ele alınır. 6 günden bahsederken 24 saatlik günler değil, daha uzun süreler ifade edilmektedir. Bir gün olarak, bir dönem ifade edilmiş olabilir. Bu bir dönemin uzunluğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Ayrıca yaratılış sırasının bilimsel olarak tutarsız olduğu eleştirilerine karşı, kronolojik bir sıralamanın bulunmayabileceği, sadece yaratılışın gruplandırılmasının mevcut olduğu şeklinde bir yaklaşım mevcuttur. Kutsal kitabın dünyaya geldiği dönemdeki insanların anlayabilmesi için böyle açıklamaların kullanıldığı da belirtilir.

Ayrıca bakınız

Yaratılışçılık

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Lamarck</span> Fransız doğa bilimci (1744 – 1829)

Jean-Baptiste Lamarck, Fransız doğa bilimci, biyolog, akademisyen ve asker. Evrim konusunda yaptığı kapsamlı çalışmalarla bilinir.

Akıllı tasarım, evrenin ve içerisindeki canlıların doğal seçilim gibi modern bilimin kabul ettiği süreçlerle oluşabileceğini, fakat bu süreçlerin zeki ve bilinçli bir varlık tarafından tasarlandığını iddia eden bir görüş. Akıllı tasarım iddiası, bilim çevreleri tarafından yeni yaratılışçılık olarak anılmaktadır.

Y kromozomu, iki eşey kromozomundan biridir. Bütün erkeklerde normalde "44, XY" normal karyotip olarak X kromozomuya birlikte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Krefeld</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Krefeld, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (Land) bir liman kenti.

<i>Giardia lamblia</i>

Giardia lamblia. Hexamitidae familyasına ait bir tek protozoon'dur. Giardia intestinalis, Lamblia intestinalis veya Giardia duodenalis olarak da bilinir. Giardiasis veya lambliasis adı verilen hastalığa neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Fokida</span>

Fokida, Orta Yunanistan'da antik bir yerleşim bölgesi ve modern Yunanistan'ın illerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yaratılışçılık</span> varlığın, doğaüstü bir güç tarafından yoktan meydana getirildiği inancı

Yaratılışçılık evren, Dünya, yaşam ve insanlar gibi unsurların ilahi yaratımın doğaüstü eylemlerinden kaynaklandığına dair dini inançtır. Yaratılışçılık doğal fenomenlerin kökeni ve gelişimini tanımlayan evrim gibi bilimsel açıklamaları kabul veya reddetme konusunda farklılık gösteren bir dizi dini görüşü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Nefret söylemi</span> Kişi yada gruplara karşı nefret ifade eden konuşmalar

Nefret söylemi veya nefretli konuşma, ırk, cinsiyet, yaş, ulus, din ya da cinsel yönelim gibi konulara dayanarak, belirli bir grup ya da kişiye yönelik nefret ifadesi içeren veya bu kişilere şiddet uygulanmasını teşvik eden aleni konuşmadır. Yasal tanımı ülkeden ülkeye değişebilir.

Teistik evrim veya Tanrı güdümlü evrim olarak da bilinen teistik evrim, Tanrı hakkındaki dini öğretileri biyolojik evrim hakkındaki modern bilimsel anlayışla uyumlu gören görüşleri içeren genel bir terimdir. Teistik evrim kendi başına bilimsel bir teori değil, genel evrim biliminin -özel yaratılışçı görüşlerin aksine- dini inançlarla ilişkisine dair bir dizi görüşü ifade ediyor. Teist evrimciler, Dünya'nın yaşı, evrenin yaşı, Big Bang, Güneş Sistemi'nin kökeni, yaşamın kökeni ve evrim konularında bilimsel görüş birliğini kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Genç Dünya yaratılışçılığı</span>

Genç Dünya yaratılışçılığı; Cennet'in (Ahiret'in), Dünya'nın ve Dünya'daki yaşamın yaklaşık 6.000-10.000 sene evvel Tanrı tarafından bir anda yaratıldığına inanan dinî görüş. Tevrat'ın Tekvin/Yaratılış (Genesis) kısmındaki anlatımları, Dünya'nın 24 saatten oluşan altı günde yaratıldığı görüşünü doğru kabul ederek bu hesaplama yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık</span> Türkiyenin eğitim sistemine ilişkin bir konu

Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık, evrim kuramının yanı sıra din kültürü, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde yaratılışçı görüşlere yer verilmesi. Ortaöğretimdeki öğrencilerin %75'i evrim teorisini kabul etmemektedir.

TalkOrigins Archive, erken dönem ve yeni dönem Dünya ile "Akıllı tasarım" yaratılışçıların evrim karşıtı iddialarına bilimsel cevaplar veren ve bilimsel veriler ile sağlam perspektifler sunan İngilizce kaynaklı bir web sitesidir. Bünyesinde sahip olduğu evrim, yaratılışçılık, jeoloji, astronomi ve insansıların evrimi gibi konular hakkındaki bölümleri ile, evrimsel biyoloji için sosyopolitik evrim karşıtı hareketlere karşı geniş bir etkinlik alanı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

Nonteizm, çoğu zaman dinsizlik anlamına gelen bir kelime olarak kullanmışsa da sadece ateistleri, agnostikleri ve agnostik ateistleri tanımlar. Anlamı en azından 'teist' olmamak yani bir tanrının var olup insanlara müdahale ettiğine inanmamak demektir. Tanrı'nın varlığı fikrini kesinlikle reddettiği için ateizm, Tanrı'nın var olup olmadığının bilinemeyeceğini öne sürdüğü için agnostisizm nonteisttir. Tanrı'nın varlığını kabul eden ancak dünyaya doğrudan veya dinler ve peygamberler aracılığı ile müdahale ettiğini reddeden deizm, bir tanrının var olduğu fikrini içerdiği için nonteist değildir, buna karşın 1998 tarihli Baker Encyclopedia of Christian Apologetics'te nonteizm sınıfında olduğuna yer verildi.

Girmana ya da eski adıyla İpekyolu, Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli paten</span>

Tekerlekli paten, alt taban kısmındaki bölüme tekerler bağlanmış olan bir alettir. Ayağa geçirilen bu alet, altındaki ufak tekerlekler sayesinde hareket etmeye olanak sağlamaktadır. Günümüzde spor, egzersiz, eğlence gibi birçok amaçla kullanılmaktadır. Birçok firma birçok değişik model ve tasarımda tekerlekli patenler üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaratılışçılığın tarihi</span>

Yaratılışçılık tarihinin temel dayanak noktası, doğal evrenin bir başlangıcının olması ve doğaüstü bir şekilde var olmaya başlamasıdır. Genel anlamıyla yaratılışçılık terimi, bir sürü görüşü ve yorumu içinde barındırır. 19. yüzyılın sonlarına kadar çok kullanılan bir terim değildi. Yazılı tarih boyunca, birçok kişi evreni yaratılmış bir varlık olarak gördü. Dünyanın birçok yerinde antik tarihi açıklamalar, evrenin ve dünyanın yaratılışına atışta bulunur ya da bunu ima eder. Yaratılışçılığın belli tarihi yorumları değişik ölçülerde ampirik, spiritüel ve/veya felsefi incelemeler yapmış olsalar da, bunların hepsi evrenin yaratılmış olduğu görüşüne dayanıyordu. Tekvin'deki yaratılış anlatısı evrenin nasıl var olduğuna ilişkin Hristiyan ve Yahudi epistemik anlayışın temel çerçevesini oluşturdu. Buna göre evren, tanrı Yahweh'in ilahi müdahalesiyle var olmaya başlamıştır. Tarihsel olarak, bu anlatının hakiki yorumu, mecazi, alegorik yorumuna kıyasla daha egemen olmuştur.

Dilin kökeni, dilin ortaya çıkışını ve evrimini araştıran dilbilim konusu.