İçeriğe atla

Yaşar Çağbayır

Yaşar Çağbayır
Doğum3 Mayıs 1945 (79 yaşında)
Kocapınar, Serinhisar, Denizli
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
MeslekYazar, Araştırmacı, Öğretmen
Çocuk(lar)2

Yaşar Çağbayır (d. 3 Mayıs 1945, Kocapınar, Serinhisar), Türk yazar, araştırmacı, emekli Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe öğretmeni.

Yaşamı

Aynı zamanda köşe yazarı olan Yaşar Çağbayır, 1968'de Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirdikten sonra Halkapınar'da öğretmenliğe başlamıştır. 1991'de Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Öğretmenlik ve yöneticilik yaptığı dönemlerde biriktirmeye başladığı, anlamını bilmediği Türkçe sözcükleri 38 yıl sonra bu çalışmanın ürünü olan Ötüken Türkçe Sözlük’ü, 3 Mayıs 2006’da tamamlamıştır. Yazar ayrıca Yeni Söke Gazetesi ile Beşparmak, Sarızeybek, Çağrı, Türk Dili dergilerinde de yazmaktadır.

Halen Aydın’ın Söke ilçesinde yaşamaktadır. Eşi emekli sınıf öğretmenidir. Yazar 2 çocuk babası olup oğullarından birisi mimar, diğeri de inşaat mühendisidir.

Ödülleri

“Söke” isimli eseriyle Aydın Valiliğinden takdirname, “İstiklâl Marşı’nın Tahlili” isimli eseriyle de Söke Ticaret Odasından onur belgesi almıştır. Söke ilçesi çapında eğitim ve araştırma alanında yaptığı çalışmalarla “Söke'nin İlk Çınarı” seçilmiş olup Aydın Belediyesi ve Aydın İl ve İlçeleri Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Aydın’ın Yunanlar tarafından işgali ile ilgili yazıları ve Söke’nin tarihi ile ilgili yayını dolayısı ile Yörük Ali Efe Ödülü'nü alan yazar 30.10.2007 tarihinde Söke Gönül Dostları tarafından Ötüken Türkçe Sözlük dolayısıyla plaketle ödüllendirilmiştir. 12 Nisan 2008'de Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) mütevellî heyeti tarafından şükran plaketi, 19 Nisan 2008 tarihinde Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından Hamdullah Suphi Tanrıöver Kültür Ocakları Kültür Aramağanı, 13 Haziran 2008 tarihinde Aydın Gazeteciler Cemiyeti tarafından Hulusi Akşit Özel Başarı Ödülü ile ödüllendirilmiştir. 29 Aralık 2011 tarihinde Türk Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi (TASAM) tarafından Vizyon Sahibi Gazeteci-Yazar ödülüne layık görülmüştür. 2016 yılında Necip Fazıl Fikir ve Araştırma Ödülü'nü almıştır.[1][2]

Eserleri

  • Büyük Türkçe Sözlük, (D. Mehmet Doğan, Rekin Ertem, Doc. Dr. Tuncer Gülensoy ile birlikte) Ankara, Birlik Yayınları, 4. bas. Ekim 1986
  • İlk, Orta, Lise, Meslek Liseleri ve Çıraklık Eğitim Merkezleri İçin Türkçe, Edebiyat ve Türk Dili Öğretimi Kılavuzu, İzmir, İstiklâl Matbaası, 1988
  • Türk’ün Bayrak Mücadelesi Açısından İstiklâl Marşı’nın Tahlili, İzmir, İstiklâl Matbaası,1989
  • Söke, İzmir, Ayma (Tariş Matbacılık), 1989
  • İstiklâl Marşı’nın Tahlili, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, 1998; 2. bas. 2000; 3. bas. 2005, 4. bs. 2006; 8. bs. 2009
  • Millî Mücadele’de Mehmet Âkif, Millî Şair Mehmet Âkif Ersoy: Ölümünün Ellinci Yılında, Aydın Millî Eğitim (Gençlik ve Spor) Müdürlüğü, 1986 (İzmir- 1987), s. 29-34
  • Kutadgu Bilig, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, Ekim 2001, (2. baskı) Mart 2002 (3. Baskı) Nisan 2003, (4. baskı) Kasım 2004, Ekim 2005 (5. bs.)
  • Ötüken Türkçe Sözlük, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2007 (5 cilt, 5744 s.)
  • Denizli İli, Serinhisar İlçesi, Yukarı Karaçay (Kocapınar) Köyü Ağzı, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2009 (558 s.)
  • Günümüz Diliyle Atabetü'l-Hakayık-Gerçeklerin Eşiği, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2009 (71 s.)
  • Bayrak Mücadelemiz ve İstiklal Marşı, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2009 (512 s.)
  • Yanık Çaydanlık-Hikâyeler, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2011

Kaynakça

  1. ^ "Yaşar Çağbayır - Fikir-Araştırma Ödülü". necipfazilodulleri.com. 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2018. 
  2. ^ "Yaşar Çağbayır Necip Fazıl ödülü aldı". Star. 23 Aralık 2016. 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sözlük</span> dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı

Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamus denir. Leksikografi sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır (glossary).

<span class="mw-page-title-main">Sâmiha Ayverdi</span> Türk mütefekkir ve mutasavvıf

Sâmiha Ayverdi, Türk mütefekkir ve mutasavvıf yazardır.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

İlhan Ayverdi, İlhan Tolun. Türk dil bilimci, edebiyat öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sayar</span> Türk romancı ve şair

Nail Abbas Sayar, Türk köy edebiyatında eserler vermiş olan Türk romancı ve şair.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Prof. Dr. Metin Özarslan, Türk akademisyen.

Alâaddin Korkmaz, emekli Almatı Kültür Müşaviri.

Ali Çolak, Türk yazar. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nde başladığı yüksek öğrenimini, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı. (1988) Edebiyat dergilerinde deneme ve incelemeleri yayımlandı. Yazılarını 1992'den 2016 yılına kadar düzenli olarak haftada bir "Gülsaati" başlığı altında Zaman'da yayınladı. Basılmış on iki kitabı bulunan Ali Çolak, 1996 yılında, "Günlük Güneşlik Şarkılar" adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "yılın deneme yazarı" seçildi.

<i>Ötüken Türkçe Sözlük</i>

Ötüken Türkçe Sözlük, emekli öğretmen ve araştırmacı yazar Yaşar Çağbayır tarafından kaleme alınmış bir sözlüktür.

Nihad Sâmi Banarlı,, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, şair ve edebiyat öğretmenidir.

Ahmet Bican Ercilasun, Türk dil bilimci, Türkolog ve yazardır.

Senail Özkan, Türk yazar ve araştırmacı.

Özcan Başkan (Prof. Dr.) Türk akademisyen, dilbilimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aydın (şair)</span> Türk yazar ve şair

Mehmet Aydın, Türk şair.

Mehmet Avni Özbek, Türk halkbilimci, Türk halk müziği yorumcusu, şef.

Erkan Göksu, Türk Orta Çağ tarihçisi ve yazar. 2011 Türk Tarih Kurumu 80. Yıl Bilim ve Teşvik Ödülü ve 2012 Türk Ocağı 100. Yıl Ziya Gökalp İlim Teşvik Armağanı sahibidir. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.