İçeriğe atla

Yağmurdan Önce

Yağmurdan Önce
Pred Doždot (Пред дождот)
"Yağmurdan Önce" (Before the Rain) filminin sinema afişi
YönetmenMilčo Mančevski
YapımcıJudy Counihan
Cédomir Kolar
Sam Taylor
Cat Villiers
SenaristMilčo Mančevski
OyuncularKatrin Cartlidge
Rade Šerbedžija
Grégoire Colin
Labina Mitevska
Josif Josifovski
Boris Delcevski
Kiro Ristevski
Mladen Krstevski
Dzemail Maksut
Milica Stojanova
Petar Mircevski
Kiril Psaltirov
MüzikAnastasia Grubu
(Zlatko Origjanski
Zoran Spasovski
Goran Trajkoski)
Görüntü yönetmeniManuel Teran
KurguNicolas Gaster
CinsiSinema filmi
TürüDram, savaş
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1994
Çıkış tarih(ler)i1 Eylül 1994, Venedik Film Festivali
25 Şubat 1995, ABD
19 Mayıs 1995, Türkiye
Süre113 dakika
ÜlkeKuzey Makedonya Makedonya
Birleşik Krallık İngiltere
Fransa Fransa ortak yapımı
DilMakedonca, Arnavutça, İngilizce
Diğer adlarıYağmurdan Önce (Türkiye)
Prima della pioggia (İtalya)
Antes de la lluvia (İspanya)
Vor dem Regen (Almanya)
Before the Rain (ABD, Uluslararası)

Yağmurdan Önce 1994 Makedonya - İngiltere - Fransa ortak yapımı dramatik savaş filmdir. Özgün adı Pred Doždot (Пред дождот) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Before the Rain adı ile gösterime sunulmuştur.

1959 doğumlu Makedonyalı yönetmen Milčo Mančevski'nin senaryosunu yazıp yönettiği "Yağmurdan Önce", yönetmenin ilk uzun metrajlı ve konulu filmidir. Mančevski'nin bu filmden 9 yıl kadar önce 16mm formata çektiği bir kısa filmi vardır. Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanınan genç Kuzey Makedonya'nın uluslararası alanda sesini duyurmuş ilk filmidir. Aynı zamanda Oscar'a aday gösterilmiş ilk Makedonya filmi olma unvanını da taşıyan bu film 1995'te birçok ülkeyle birlikte Türkiye'de de yılın filmi seçilmiştir.[1] Filmin başrol oyuncusu Rade Serbedzija bir Hırvat'tır. Birkaç İngiliz (Katrin Cartlidge ve Jay Villiers) ve bir Fransız (Grégoire Colin) dışında oyuncu kadrosu Makedonyalılardan oluşan filmin müziklerini Makedon müzik grubu Anastasia yapmıştır.

Konusu Bosna savaşı sırasında geçen film, başta birbiriyle alakasız gibi gözüken üç ayrı öyküden oluşmaktadır. "Kelimeler", "Yüzler" ve "Fotoğraflar" başlıklarını taşıyan bu öyküler sonunda birbirleriyle kesişirler. Film bu anlamda biçimsel olarak hemen Alejandro González Iñárritu'nun Babel'ini (2006) akıllara getirir. Bir savaş atmosferinde ve politik çalkantıların zemininde talihsiz trajik aşkların anlatıldığı öykülerden ilki Makedonya'da bir Ortodoks Manastırında, ikincisi Londra'da geçerken, üçüncü öyküde tekrar Makedonya'ya dönülür ve bu sonuncu öykü, ilk iki öyküyü birbirine bağlar. Başlıca karakterleri suskunluk yemini etmiş genç bir Ortodoks keşiş, çetelerden kaçan Arnavut kız, Londra'lı bir fotoğraf editörü ve bir savaş fotoğrafçısı olan film, içten öyküsüyle savaşın anlamsızlığını sorgulamakta, güçlü bir savaş karşıtı mesaj vermektedir.

1995 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilen "Yağmurdan Önce", ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nden aralarında Altın Aslan, FIPRESCI ve OCIC ödüllerinin de bulunduğu 5 ödülle dönmüştü. Film aralarında birçok Uluslararası festivalin büyük ödülleri ve İtalyan Sinema Akademisi'nin özel David di Donatello ödülünün de olduğu tam 12 ödül kazanmıştır.

Konusu

Birinci Bölüm: "Kelimeler"
Makedonya'da bir dağ manastırında yaşayan Ortodoks keşişlerden biri olan genç Kiril (Grégoire Colin) dini inançları gereği bir 'sessizlik yemini' etmiştir ve günlerini hiç konuşmadan geçirmektedir. Melankolik ve içine kapanık bir yapıya sahip bu genç adamının dışında kalan din adamlarının hepsi yaşlıdır. Kiril bir gece odasına döndüğünde saçları erkek gibi kısa kesilmiş bir Müslüman Arnavut kızı olan Zamira (Labina Mitevska)'yla karşılaşır. Kız çok korkmuş ve panik içindedir, çünkü Hristiyan bir çobanı öldürdüğü ileri sürülmektedir ve çobanın silahlı akrabaları onun peşindedir. Genç rahip kızı ele vermez. Bosna'da sürmekte olan savaş Makedonya'ya sıçramamıştır ama etnik ve dini gruplar arasında sürekli bir husumet vardır.

Ertesi gün kızı yakalamak için gelen silahlı Hristiyan çeteciler, etrafı didik didik ararlar ama aradıklarını bulamazlar. Kendi kiliselerine bile saygı göstermezler, kiliseyi ablukaya alırlar. Zamira'yı Kiril'in odasında yakalayan başrahip ikisini de Manastırdan kovar. Baş rahip Kiril'e ayrılırken sıkı bir tokat atar ve sonra da sarılır. Tokat kuralları çiğnediği için, sarılma da insanca davranıp bir mazlumu koruduğu içindir. Gizlice ablukayı yaran çift Üsküp'e gitmeyi planlar. Kiril artık konuşmaya başlamıştır ama hala birbirinin dilini anlamazlar. Bir süre sonra dağlarda bu kez kızın büyükbabası ve onun silahlı adamlarına yakalanırlar. Arnavut büyükbaba Zamira'yı önce acımasızca döver, çünkü davranışının bir savaş başlatacağını düşünmüştür. Sonra da adamlarından biri Zamira'yı makineli tüfekle sırtından vurarak öldürür.

İkinci Bölüm: "Yüzler"
Londra'da yaşayan Anne (Katrin Cartlidge) bir basın ajansının fotoğraf editörüdür. Aynı ajansa bağlı, Pulitzer ödüllü başarılı bir fotoğrafçı olan Makedonya'lı Aleksander (Rade Serbedzija)'la aşk hayatı yaşamaktadır. Bu arada artık hoşlanmadığı ve ayrı yaşadığı kocası Nick (Jay Villiers)'ten boşanmayı düşünmektedir. Sevgilisi ona ısrarla birlikte Makedonya'ya yerleşip orada yaşamayı teklif eder. Kocasından hamile olan Anne ise bu konuda kararsızdır. Kocasıyla buluştuğu lokantada olay çıkartan bir psikopatın silahından çıkan kurşunlardan biri de lokantadaki birçok insanın yanı sıra kocasına isabet eder. Kocasının ölümüyle sonuçlanan bu beklenmedik olay Anne'in seçim yapmasını kolaylaştırır.

Üçüncü Bölüm: "Fotoğraflar"
Sürekli savaş fotoğrafları çekmekten yorulmuş olan fotoğrafçı Aleksander, 16 yıldır görmediği memleketi Makedonya'daki köyüne gelir. Geçen zaman içinde doğduğu bu topraklarda çok şeyler değişmiştir, köy Müslüman ve Hristiyan kesimleri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Geceyi harap ve terkedelmiş olan kendi eski evinde geçirir. Ertesi sabah akrabaları ve eski arkadaşlarıyla bir araya gelir. (Onlardan biri de, ilk bölümde kiliseyi basan çetecilerin arasında olan Mitre (Ljupco Bresliski)'dir). Alex çocukluk arkadaşlarının artık birbirlerine düşman olduklarını öğrenir. Eski sevgilisi Hana (Silvija Stojanovska)'nın da Arnavut ve Müslüman olduğu için dışlanmış olduğunu öğrenir. Evlenip boşanmış, bir de kızı olmuştur (Bu kız da ilk bölümde öldürülen kızdır). Köyün Müslüman kesimine geçerek sevdiği kadın Hana'nın evine gider, Hanna'nın babası (ilk bölümde torunu Zamira'yı döven ve öldürten adam) kendisini misafir eder ama diğerleri ona soğuk hatta düşmanca davranırlar.

Alex'in kuzeni Bojan'ın (Ilko Stefanovski) bir Arnavut kızı (Bu kız ilk bölümdeki Zamira'dır) tarafından öldürülmesiyle gruplar arasında çatışma resmen başlar. Hristiyan çeteciler cinayetten sorumlu tuttukları Zamira'yı yakalarlar. Hana'nın ricası üzerine Alex, Zamira'nın tutsak edildiği ağıla giderek onu kurtarır. Birlikte uzaklaşırlarken arkalarından ateş eden diğer kuzeni Zdrave'nin kurşunları Alex'i öldürür, Zamira kaçar. Alex hayatı pahasına eski aşkı Müslüman kadın Hana'nın kızını kendi akrabalarından kurtarmış olur. Olaylar çemberi kapanır, ilk bölümün başlangıcına dönülür, Zamira o civarda gördüğü bir manastıra sığınır.

Oyuncu kadrosu

Arnavut kız Zamira (Labina Mitevska)dedesi ve adamları tarafından yakalanıp hırpalandıktan sonra..
Aktör/Aktris Rolü
Katrin CartlidgeAnne
Rade SerbedzijaAleksander
Grégoire ColinKiril
Labina MitevskaZamira
Jay VilliersNick
Mladen KrstevskiTrifun
Silvija StojanovskaHana
Phyllida LawAnne'in annesi
Josif JosifovskiPeder Marko
Kiro RistevskiPeder Damjan
Petar MircevskiZdrave
Milica StojanovaCveta
Ljupco BresliskiMitre
Igor MadzirovStojan
Ilko StefanovskiBojan
Suzana KirandziskaNeda
Katerina KocevskaKate
Attila KlinçeSefer
Vladimir EndrovskiTrajče
Blagoja Spirkoski-DžumerkoGang Leader
Meto Jovanovskidr. Sašo
Kiril PsaltirovMome
Moni DamevskiGeorgi
Ljupčo TodorovskiKizo
Aleksandar MikičAtanas
Nino LeviMailman
Lenče DelovaBossy Clerk
Jordan VitanovPoliceman
Gotse Todorovski

Filmin soundtrack albümü

Filmin özgün müziğini Makedonya'lı grup Anastasia[2] yapmıştı. 1990 yılında kurulan grup Balkan Müziği yapmaktadır. Filmde kullanılan müziklerden oluşan bir soundtrack albümü aynı yıl Polygram'dan çıkmıştı. Albümde yer alan parçalar şunlardır:

  1. Time Never Dies
  2. Nine Iron Doors
  3. Coming Back Home
  4. Red and White
  5. At the Restaurant
  6. In a London Cab
  7. Pass Over
  8. Funeral Theme
  9. Death of Alexander
  10. Coming Back Home 2
  11. Circle Is Not Round

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<i>Üç Renk: Mavi</i> (film)

Üç Renk: Mavi, yönetmenliğini Krzysztof Kieślowski'nin yaptığı 1993 tarihli filmdir. Üç Renk üçlemesi'nin ilk filmiyken müziklerini Zbigniew Preisner'in yaptı. Fransız devriminin dayandığı temellerden özgürlük temasını ele almaktadır.

<i>Üç Renk: Kırmızı</i>

Üç Renk: Kırmızı, yönetmenliğini Polonyalı sinema yönetmeni Krzysztof Kieślowski'nin yaptığı, Zbigniew Preisner'in müziklediği bir filmdir. Adlarını Fransız bayrağının renklerinden alan üçlemenin diğer iki filmi ise, Üç Renk Mavi ve Üç Renk: Beyaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">William Wyler</span> Alman asıllı Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist (1902-1981)

William Wyler, Amerikalı sinema yönetmeni. 1920'de Hollywood'a gitti ve 1926'da çevirdiği ilk filmi Lazy Lightning den beri sürekli olarak film çevirdi. Oldukça üretken olan Wyler, aynı zamanda amerikan sinemasının en büyük ustalarından ve dünyadaki ilk sinema eleştirmenlerinden biridir. Filmlerinde her sahneyi onlarca defa çekmesi ve tam bir yer, hikâye, ekip kontrolü istemesiyle bilinirdi. Bu mükemmeliyetçiliği onun hem halk hem de eleştirmenler tarafından çok başarılı kabul edilmesiyle ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">King Vidor</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1894 – 1982)

King Wallis Vidor, Amerikalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Arnavutluk Katolik Kilisesi, Papa'nın ruhanî önderliğindeki ve Vatikan merkezli ökumenik Dünya Katolik Kilisesi'nin alt bölümlerinden birisidir.

<i>Leylekler Uçarken</i>

Leylekler Uçarken, 1957 Sovyetler Birliği yapımı melodramatik savaş filmidir. Özgün adı Letyat Zhuravli olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Cranes Are Flying adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>96 Saat</i> 2008 Pierre Morel yapımı aksiyon filmi

96 Saat, 2008 yapımı bir aksiyon filmi. Yönetmenliğini Pierre Morel'in, senaryo yazarlığını Luc Besson'un üstlendiği filmin oyuncuları arasında Liam Neeson, Famke Janssen ve Maggie Grace yer almaktadır. Filmin konusu, Paris'te Arnavut bir fuhuş çetesi tarafından kaçırılan bir Amerikalı kız ve onu kurtarmaya çalışan eski ajan babası hakkındadır. Filmin büyük bir kısmı Paris'te çekilmiştir.

<i>Waverly Büyücüleri</i> 12 Ekim 2007’den 6 Ekim 2012’ye kadar Disney Channel’da yayınlanan bir Amerikan sitkomu

Waverly Büyücüleri, 12 Ekim 2007’den 6 Ekim 2012’ye kadar Disney Channel’da yayınlanan bir Amerikan sitkomudur. Dizi Todd J. Greenwald tarafından yaratılmıştır, başrollerinde olan Selena Gomez, David Henrie ve Jake T. Austin sihirli güçleriyle Aile Büyücüsü olmak için birbirleriyle rakip olan üç büyücü kardeşi canlandırmaktadırlar. Ayrıca kadroda Jennifer Stone, María Canals Barrera ve David DeLuise de vardır.

<i>Binbir Gece Masalları</i> (film, 1974)

Binbir Gece Masalları, 1974 İtalya - Fransa ortak yapımı erotik fantastik filmdir. Özgün adı Il Fiore Delle Mille e Una Notte olan film ABD'de Arabian Nights adıyla gösterilmiştir. "Binbir Gece Masalları", Mart 1992'de 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin hayat üçlemesi'ni oluşturan diğer iki filmiyle beraber gösterilmiştir.

<i>Dekameronun Aşk Öyküleri</i>

Dekameron'un Aşk Öyküleri 1971 İtalya - Fransa - Batı Almanya ortak yapımı erotik güldürü filmidir. Özgün adı Il Decameron olan film ABD'de The Decameron adıyla gösterime sunulmuştur.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<i>Takip: İstanbul</i> 2012 yapımı Fransız aksiyon filmi

Taken 2, yönetmenliğini Olivier Megaton'un yaptığı Fransa yapımı bir aksiyon filmi. Filmin gösterim tarihi 5 Ekim 2012 planlanmıştır. Filmin büyük bir kısmı İstanbul'da çekilmiştir. Filmde bazı önemli sahneler Balat, Kadıköy ve Haydarpaşa'da çekilmiştir.

Haftada Bir Kez Seni Öldürmez, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Kasım/Aralık 1944 sayısının 23-27. sayfalarında yayınlanan öyküsü.

Çocuklar Taburu Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

<span class="mw-page-title-main">İsveç sineması</span>

İsveç sineması, 20. yüzyılda İskandinavya'nın önde gelen sinema endüstrisi olarak bilinir. Bu popülerlik büyük ölçüde Victor Sjöström ile Ingmar Bergman'ın; daha yakın dönemlerdeyse Roy Andersson, Lasse Hallström ve Lukas Moodysson gibi yönetmenlerin başarılarından kaynaklanmaktadır.

<i>Yağmuru Beklerken</i>

Yağmuru Beklerken 2004 yılında yayınlanan başrollerini Saso Kekenovski, Maja Stankovska, Mitko Apostolovski, Meto Jovanovski ve Verica Nedeska gibi isimlerin paylaştığı bir Makedon filmidir. Film müzikleri Kiril Dzajkovski tarafından hazırlanan filmin yönetmenliği ve senaristliğini Ivo Trajkov üstlenmiştir.

<i>Hemşire</i> (film)

Hemşire Mike Leigh tarafından yazılıp yönetilen 2004 yılı İngiliz drama filmidir. 1950'de Londra'da yasadışı kürtaj yapan bir işçi sınıfının hikâyesini anlatan filmde Imelda Staunton, Phil Davis, Daniel Mays ve Eddie Marsan rol almıştır. 61. Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan kazanan film, Akademi Ödülleri'nde üç dalda aday gösterilmiş ve üç BAFTA kazanmıştır.

<i>Coco</i> (film, 2017) film

Coco, Pixar Animation Studios tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Walt Disney Pictures tarafından piyasaya sürülen 2017 çıkışlı Amerikan 3D bilgisayar animasyonu müzikal fantastik filmdir. Lee Unkrich'in orijinal bir fikrine dayanan film, Unkrich ile Adrian Molina tarafından yönetildi. Filmin hikâyesinde yanlışlıkla ölüler ülkesine götürülen Miguel Rivera adlı 12 yaşındaki bir çocuk ele alınmaktadır ve burada ölü olarak bulunan ve müzisyen olan büyük-büyük babasının canlı olarak yaşadığı aileye geri dönmesi istemektedir.