İçeriğe atla

Yağmur ormanı

Ilıman Yağmur Ormanları, Valdivian
Yağmur Ormanları, Victoria Şelaleleri, Zimbabwe tarafı
Kuru Yağmur Ormanı, Moore Park Doğa Koruma Alanı
Bulut Ormanı, Sri Lanka

Yağmur ormanları, kapalı ve sürekli bir ağaç gölgeliği olan, neme bağlı bitki örtüsü barındıran, epifit ve lianaların varlığı ve orman yangını olmaması ile karakterizedir. Genelde tropikal yağmur ormanları veya ılıman yağmur ormanları diye sınıflandırılsalar da; subtropikal yağmur ormanları, kıyı yağmur ormanları, bulut ormanları, asma çalılıkları ve hatta kuru yağmur ormanları olarak tanımlanan alttürler de mevcuttur.[1][2][3][4]

Tüm biyolojik türler arasında 40% ile 75% arasına sahip olduğu söylenen yağmur ormanlarında keşfedilmeyi bekleyen daha bir sürü biyolojik canlının olduğu düşünülmektedir.[5] Dünyanın en büyük eczanesi olarak adlandırılan yağmur ormanlarında doğal ilaçların dörtte birinden fazlasının keşfedildiği düşünülmektedir.[6] Günümüzde yağmur ormanları ve alt türleri, ağaç kesimi ve atmosfer kirliliği sebebiyle hızla yok olmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Rainforests | Wet Tropics Management Authority". www.wettropics.gov.au. 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  2. ^ Queensland;, c=AU; o=The State of. "Rainforests | Wildlife habitats". www.qld.gov.au (İngilizce). 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  3. ^ "Rainforests | NSW Environment, Energy and Science". www.environment.nsw.gov.au. 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  4. ^ "Western Sydney Dry Rainforest" (PDF). 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  5. ^ "Rainforests Variables and Math". web.archive.org. 5 Aralık 2008. 5 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  6. ^ "Rainforest Animals at Animal Corner". web.archive.org. 8 Temmuz 2012. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  7. ^ "Impact of Deforestation—Extinction". Mongabay.com (İngilizce). 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Guyana</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

Paleontoloji, palaeontoloji yahut taşıl bilim, fosilleri veri olarak kullanarak dünyada yaşamın tarihini inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tropik yağmur ormanı</span>

Tropikal yağmur ormanı ekvatoral bölgede yer alan, sıcaklık ortalaması 20-30 derece arasında değişilik gösteren, yıllık yağış ortalaması 2000-4000 milimetre arasında değişen bir yağmur ormanları türlüdür. Latin Amerika, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya'da geniş alan kaplarlar.

Y kromozomu, iki eşey kromozomundan biridir. Bütün erkeklerde normalde "44, XY" normal karyotip olarak X kromozomuya birlikte bulunur.

<i>Puma yagouaroundi</i> Amerikaya özgü kedigil

Yaguarundi, kedigiller (Felidae) familyasının Güney Amerika'da yaşayan bir üyesi.

Organik şampuan, içerdiği doğal ve bitkisel özlerin ve yağların organik sertifikalı bitkiler kullanılarak elde edildiği, buna ilaveten temizleyici, köpürtücü, yumuşatıcı ve raf ömrünü uzatıcı baz kimyasalların da organik sertifikasyon firmalarının müsaade ettiği listelerden seçilmiş olduğu bir şampuan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kömür ormanları</span>

Kömür ormanları, geç Karbonifer devri sonu (yeni adıyla Pensilvanyan dönemi(en)) ile Permiyen döneminde tropikal bölgelere kadar uzanan sulak alanların içinde kalan kara parçalarıydı. Kömür ormanları ismini, bu kara parçaların daha sonra kömüre dönüşecek olan muazzam çok sayıda torf tortuları içermesi dolayısıyla almıştır. Bu muazzam miktarlardaki torfların içinde bulunan karbon ise fotosentezin mevcut karbondioksit moleküllerini ayrıştırmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu ayrışmada ortaya çıkan oksijenin de önemli ölçüde PpO2(en) değerini artırarak atmosfere girdiği düşünülür. Bir tahmine göre bu değer % 35 olup modern günümüz yusufçuklara göre dev boyutlara sahip olan Meganeure(en) örneğinde görüldüğü gibi hayvanların oksijen kaynağı olarak havayı daha kolay soluyabilmelerini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Ormanları</span> Güney Amerika kıtasında bir orman.

Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası'nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralyalılar</span> Avustralya vatandaşları veya sakinleri

Avustralyalılar, Avustralya'da yaşayan veya vatandaşlık bağıyla bağlı olan kişilere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Waddy</span>

Waddy ya da nulla nulla Avustralya Aborjinleri tarafından silah olarak kullanılan sopalara verilen addır. İsim Sidney Port Jackson'da bulunan Dharuk Aborijinleri tarafından kullanılan isimden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Atsinanana'daki Yağmur Ormanları</span>

Atsinanana'daki Yağmur Ormanları, Madagaskar'ın doğusundaki altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşan bir Dünya Mirasıdır. Yağmur ormanları, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Dünya Mirası'nı oluşturan alanlar:

  1. Marojejy Ulusal Parkı
  2. Masoala Ulusal Parkı
  3. Zahamena Milli Parkı
  4. Ranomafana Ulusal Parkı
  5. Andringitra Milli Parkı
  6. Andohahela Ulusal Parkı
<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gondvana Yağmur Ormanları</span>

Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Queensland Tropik Bölgeleri</span>

Queensland Tropik Bölgeleri Dünya Mirası Alanı, Avustralya'nın Queensland Eylaletinin kuzeydoğu bölümünde, Doğu Tepelikleri üzerinde yer alan yaklaşık 8,940 km² alan kaplayan tropikal ormanlardır. Queensland Tropik Bölgeleri, bir Dünya Mirası Alanı seçimi için belirlenmiş olan doğal miras kriterlerinin dördünü de karşılamaktadır. Dünya Mirası statüsü 1988'de ilan edildi. Tropik Bölge, Mayıs 2007'de Avustralya Ulusal Miras Listesi'ne eklenmiştir.

Joggins, Yeni İskoçya'nın Cumberland Kontluğu'nun batısında yer alan Kanada kırsal topluluğudur. 7 Temmuz 2008'de, Joggins Fosil Kayalıkları'nı oluşturan sahilin 15 km uzunluğunda bir alanı Dünya Mirası listesine resmi olarak yazıldı.

Türkiye'de 12.000 kadar Avustralyalı bulunmaktadır. Bunlardan büyük çoğunluğu başkent Ankara'da, geri kalanı ise İstanbul'da yaşamaktadır. Türkiye'deki Avustralyalı göçmenler, Avrupa ve Asya'daki en büyük denizaşırı Avustralyalı gruplarından birini oluşturmaktadır. Türkiye'deki Avustralya vatandaşlarının büyük çoğunluğu Türk asıllı Avustralyalılardır.

<span class="mw-page-title-main">Iwokrama Ormanı</span>

Iwokrama Ormanı, iç Guyana'da, Guiana Kalkanı'nın merkezinde yaklaşık 3.710 kilometrekare (1.430 sq mi) büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır ve dünyadaki son dört el değmemiş tropikal ormanlardan biri olarak kabul edilir. Yağışlarda, yer şekillerinde, insanlık tarihinde ve biyolojik topluluklarda önemli bir geçiş bölgesini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya coğrafyası</span>

Brezilya, Güney Amerika'nın en büyük ülkesidir. Yüzölçümü olarak dünyanın 5. büyüğü olan 8.456.510 kilometrekarelik arazisi, Güney Amerika'nın neredeyse yarısını kaplar. Brezilya'nın en yüksek noktası deniz seviyesinden 2.994 metre yükseklikteki Pico da Neblina'dır. Brezilya; Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Fransız Guyanası, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam ve Venezuela ile komşudur.

<i>Archontophoenix Alexandrea</i>

Archontophoenix Alexandrea, Archontophoenix cinsine bağlı bir bitki türüdür. Avusturalya Queensland'a özgüdür. Danimarka prensesi Alexandrea’nın onuruna Alexandrea ismini almıştır. Baskın bir türdür bunun ana nedeni şiddetli yağmur olaylarına dayanıklı olması ve sel sularında rahatlıkla hayat sürdürebilmesidir. Doğal yaşam alanı sel bölgeleri ve yağmur ormanlarıdır. Dona karşı hassastır bu yüzden ılıman iklimlerinin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişmektedir. Ortalama boy uzunlukları 30 metreye kadar çıkmaktadır. Denizden 1000 metre yüksekliğe kadar yaşayabilmektedir.