İçeriğe atla

Yağmur Ahmet Güldere

Yağmur Ahmet Güldere (d. 4 Haziran 1976, Paris) Türk büyükelçi.

Eğitimi

İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 1997'de Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olmuştur. Moskova’da Rus Dili Devlet Enstitüsü Puşkin’de Rusça eğitimi almıştır.[1]

Mesleki kariyeri

1997’de Dışişleri Bakanlığına girmiştir. 2007-2012 yılları arasında Moskova Büyükelçiliği'nde müsteşar,[2] 2012-2016 yılları arasında Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcılığı'nda daire başkanı, Mayıs 2016-Aralık 2018 tarihleri arasında Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcısı (elçi unvanıyla) olarak görev yapmış, 7 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisidir. İngilizce, Rusça ve Fransızca bilmektedir.[3] Ayrıca daire başkanı ve genel müdür yardımcısı iken Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin çözümünde aktif rol almıştır.[4]

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Güldere Ukrayna-Türkiye ilişkilerine yaptığı katkıdan ötürü "2019 Yılın Büyükelçisi" ödülünü aldı.[5] 2023 yılında kendisine, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün desteklenmesine sağladığı şahsi katkılarından dolayı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından Ukrayna 2. Derece Devlet Liyakat Nişanı verildi.[6]

Özel yaşamı

Eski Dış Ticaret Genel Sekreteri Güzay Güldere'nin oğlu, Büyükelçi Salih Boğaç Güldere'nin kardeşidir. Evli olup bir oğlu, bir de kızı vardır.

Kaynakça

  1. ^ "YENİ KİEV BÜYÜKELÇİSİ GÖREVE BAŞLADI: YAĞMUR AHMET GÜLDERE KİMDİR?". 9 Ocak 2019. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  2. ^ "'Eski Moskovalılar' büyükelçi oldu". 13 Eylül 2018. 20 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği internet sitesindeki özgeçmişi". 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  4. ^ "TÜRKİYE'NİN YENİ KİEV BÜYÜKELÇİSİ BELLİ OLDU: YAĞMUR AHMET GÜLDERE". 13 Eylül 2018. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Ukrayna'da 'Yılın Büyükelçisi' ödülünü Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Güldere aldı". www.aa.com.tr. 26 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2024. 
  6. ^ "Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Güldere'ye Ukrayna 2. Derece Devlet Liyakat Nişanı verildi". www.aa.com.tr. 26 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nabi Şensoy</span> Türk diplomat

Nabi Şensoy,, Türk diplomat.

Yalçın Topçu, Türk siyasetçi ve bürokrat. Büyük Birlik Partisi eski genel başkanı. 28 Ağustos 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki seçim hükûmetinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

Yaşar Halit Çevik, Türk büyükelçi.

Ferden Çarıkçı Türk büyükelçi.

Mehmet Samsar,, Türk diplomat

Can Dizdar, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Bilgiç</span> Türk büyükelçi

Tanju Bilgiç Türk büyükelçidir. 13 Eylül 2023 tarihinde Türkiye'nin Rusya Büyükelçiliği görevine atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burak Akçapar</span> Türk diplomat, akademisyen ve köşe yazarı

Burak Akçapar Türk büyükelçi, akademisyen ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yönet Can Tezel</span>

Yönet Can Tezel Türk büyükelçi.

Fatih Ulusoy, Türk Büyükelçi.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Bayraktar</span> Türk iş insanı

Lütfü Haluk Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk insansız hava aracını (İHA) geliştiren ve ihraç eden savunma ve havacılık şirketi Baykar Teknoloji'nin genel müdürü, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkanı, SAHA İstanbul kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ürdün ilişkileri</span>

Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye ile Ürdün arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye ve Ürdün, her ikisi de Sünni Müslüman çoğunluğa sahip olmaları ve güçlü bir tarihsel bağ paylaştıklarından dolayı uzun tarihsel ortaklıklar nedeniyle nispeten yakın bir ilişki paylaşmaktadırlar. Türkiye'nin Amman'da bir büyükelçiliği ve Ürdün'ün Ankara'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

Havva Yonca Gündüz Özçeri Türk eski büyükelçi.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Vadim Pristayko</span>

Vadim Volodymyrovich Prystaiko 2019 - 2020 yılları arasında Ukrayna dışişleri bakanı olan Ukraynalı siyasetçi ve diplomat.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Ukrayna'ya ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik binası Çankaya ilçesinde yer almaktadır.