İçeriğe atla

Yağmur Adam

Rain Man
Yağmur Adam film posteri
YönetmenBarry Levinson
YapımcıPeter Guber
Jon Peters
David McGiffert
Mark Johnson
Gerald R. Molen
SenaristSenarist:
Barry Morrow
Ronald Bass
Hikâye:
Barry Morrow
OyuncularDustin Hoffman
Tom Cruise
Valeria Golino
MüzikHans Zimmer
Görüntü yönetmeniJohn Seale
KurguStu Linder
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i16 Aralık 1988
Süre133 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe25 milyon $
Hasılat172 milyon $

Rain Man (Yağmur Adam); En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Oscar Ödülü kazanan Yağmur Adam'ın yönetmenliğini Barry Levinson yapıyor. Başrollerde Tom Cruise ve Dustin Hoffman yer alıyor.

Konusu

Los Angeles'ta yaşayan ve bir ithal araba satıcısı olan Charlie (Tom Cruise); başkalarının düşüncelerine saygı duymayan, bencil, üçkâğıtçı ve fırlama bir şehir çocuğudur. Senelerdir görmediği ve uzak kaldığı babasının öldüğünü ve 3 milyon dolar miras bıraktığı haberini alır. Babasının cenazesine gittiğinde, kendisine sadece 1949 model bir Buick Roadmaster marka araba bıraktığını ve tüm mirasını daha önce varlığından bile haberdar olmadığı ağabeyi Raymond'a (Dustin Hoffman) bıraktığını öğrenir. Raymond engellilerle ilgilenilen bir klinikte bakıma muhtaç, otistik bir dâhidir. Raymond Savant sendromuna sahiptir ve katı rutinlere bağlıdır. Mükemmel bir hatırlama yeteneğine sahiptir. Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Charlie, paranın kontrolünü ele geçirmek için kardeşinin velayetini almaya karar verir. Abisi ile beraber yavaş ilerleme kaydederler çünkü Raymond her gün televizyonda Yargıç Wapner'ı izlemek ve saat 23.00'e kadar yatmak da dâhil olmak üzere rutinlerine sadık kalmakta ısrar eder. Charlie, otistik abisi Raymond'u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca abisinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla, takıntılarıyla çileden çıksa da otistik abisinin matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği ve de yüzlerce nesneyi anında sayma yeteneği karşısında hayretler içerisine düşer. En sonunda Las Vegas'taki kumarhanelerde abisinin bu az bulunan kabiliyetinden yararlanarak büyük paralar kazanmaya çalışır ve 86 bin dolar kazanır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond'u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.

Los Angeles'ta Charlie, Raymond'dan uzaklaşması için 250.000 dolar teklif eden Dr. Bruner ile bir araya gelir. Charlie para teklifini reddeder ve babasının vasiyetinden mahrum bırakıldığı için artık üzülmediğini ancak erkek kardeşiyle bir ilişki yaşamak istediğini söyler. Mahkeme tarafından atanan bir psikiyatristle yaptığı görüşmede Raymond, ne istediğine kendisi karar veremez. Charlie sorgulamayı durdurur ve Raymond'un kardeşi olduğu için mutlu olduğunu söyler.

Raymond, Dr. Bruner ile zihinsel kuruma dönmesi için trenine biner. Charlie, Raymond'a iki hafta içinde ziyaretine geleceğine söz verir.

Aldığı Ödüller

  • En İyi Film Altın Küre Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü
  • En İyi Film Oscar Ödülü
  • En İyi Yönetmen Oscar Ödülü
  • En İyi Orijinal Senaryo Oscar Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü
  • En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Görüntü Yönetmeni Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Kurgu Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Orijinal Müzik Oscar Ödülü Adaylığı

Popüler Kültürde Yağmur Adam

Yağmur Adam filminin ana karakter durumu hakkındaki betimlemesi, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin tipik olarak savant yeteneklerine sahip olacağı yönünde yanlış bir klişeye sebep olmuştur. Diğer taraftan Yağmur Adam, otizm ile ilgili diğer çok sayıda yanlış kanının giderilmesinde önemli rol oynamıştır.[1]

Film ayrıca kart saymanın illegal olduğu yönünde yanlış kanıya sebep olmuştur.[2]

Güzel Dedektif, Felekten Bir Gece, Tropik Fırtına: Al Bakalım gibi filmlerde de Yağmur Adam filminden bahsedilmiştir.

Qantas ve Havayolu Tartışması

1989 yılının Haziran ayında Qantas hariç en az on beş büyük havayolu şirketi, Raymond'un uçuş yapmayı reddettiği sahnelerin kesildiği şekliyle Yağmur Adam filmini gösterdi. Bu havayollarından bazıları, uçak yolcularının uçak içi eğlence sırasında Raymond'a yakınlık duyarak rahatsız hissetmelerini engellemeyi gerekçe gösterse de bu sahne Qantas uçuşlarında tam olarak gösterildi. Eleştirmenler, Raymond'un bu havayolundan uçakları "hiçbir zaman kaza yapmamış" tek havayolu olarak bahsetmesine dikkat çekti.[3][4] Filmin Qantas'ın güvenlik kaydını ABD'deki tüketicilere tanıttığı düşünülüyor.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Treffert, Darold. "Rain Man, the Movie/Rain Man, Real Life". 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  2. ^ Rose, I. Nelson; Loeb, Robert A. (1999). Blackjack and the Law. Rge Pub. ISBN 978-0-910575-08-9. 
  3. ^ "Airlines Cut Scene From 'Rain Man'". The New York Times. 29 Haziran 1989. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  4. ^ Weinstein, Steve (29 Haziran 1989). "Uneasy Airlines Get Final Cut on 'Rain Man'". Los Angeles Times. 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  5. ^ Kamenev, Marina (24 Kasım 2010). "Qantas: Airline Safety's Golden Child No More?". Time. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  6. ^ "Is Qantas still the world's safest airline?". News.com.au. 7 Ocak 2014. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Altman</span> Amerikalı film yönetmeni (1925 – 2006)

Robert Altman,, Amerikalı yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">John Ford</span> Amerikalı film yönetmeni (1894 – 1973)

John Ford, Amerikalı yönetmen. John Ford Western sineması ile özleşmiş ve dönemin sinema dilini en iyi kullanan yönetmenlerinden biriydi. Ford'un filmlerinde mülkiyet ya tarla ya da ev olsun silahla savunma gereklidir. Ortak bir düşmana karşı koymak gerektiğinde ortaya çıkan toplumsal dayanışma ise yönetmenin filmlerindeki ana temalardan biridir. Stagecoach ve The Searchers gibi Western türü filmleriyle tanınır. En iyi yönetmen Oscar'ını, 1935, 1940, 1941 ve 1952 yıllarında kazanmıştır.

<i>Müfreze</i> (film) 1986 ABD yapımı dramatik savaş filmi

Müfreze, yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği, 1986 yapımı, Akademi Ödülü sahibi 1986 yılı yapımı ABD yapımı dramatik savaş filmidir. Yönetmenin başyapıtı sayılan filmde, fon müziği olarak Samuel Barber'in Adagio for Strings isimli eseri kullanılmıştır. 4 Akademi Ödülü almış ve bu hariç 3 Oscar adayı da olmuştur. Oliver Stone'un yönettiği ve yazdığı filmin yapımclığını Arnold Koperson yapmaktadır. Filmde Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Kevin Dillon, Keith David, John C. McGinley ve Johnny Depp gibi isimler rol almıştır. Filmin başrolünde oynayan Charlie Sheen'in rolü daha önce Charlie'nin kardeşi Emilio Estevez'e de teklif edilmişti. Rolü Charlie Sheen oynadı ve daha sonra bu film onun kariyerinde daha önemli bir yere geldi. Filmin yardımcı oyuncuları Tom Berenger ve Willem Dafoe En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü adayı olmuşlardır. Film en iyi yazıp, yönetilen senaryo ve en iyi görüntü yönetmeni dalında da Akademi Ödülüne aday gösterilmiştir. Kevin Costner'e filmde rol teklif edilmiş ancak filmin türü gereğince filmde rol almamıştır. Filmin ardından Charlie Sheen yine Akademi Ödüllü bir film olan Wall Street de Oliver Stone ile çalıştı ve aynı filmde bir akademi ödülüne layık görüldü. Film dönemin en çok ses getiren filmlerinden biri olarak görülmektedir. Filmin yönetmeni Oliver Stone'un filmde çok kısa bir rolü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Redford</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Charles Robert Redford, Jr., Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, direktör, yapımcı ve iş insanı. Sundance Film Festivali'nin kurucusu olan Redford, 1981 yılında yönetmenliğini yaptığı Ordinary People filmi ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne layık görülmüştür. Redford daha önce de Belalılar filmindeki performansıyla 1974 yılında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<i>Batı Yakasının Hikâyesi</i> (film, 1961)

Batı Yakasının Hikâyesi, 1961 yapımı, müzikal ABD filmi.

<span class="mw-page-title-main">Savant sendromu</span>

Savant sendromu, belirgin zihinsel engele sahip bir kişinin ortalamanın çok üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği nadir bir durumdur. Savantların üstün olduğu beceriler genellikle bellek ile ilgilidir. Bu yetenekler, hızlı hesaplama, sanatsal yetenek, harita yapımı veya müzikal yeteneği içerebilir. Genellikle sadece bir istisnai beceri mevcuttur.

<i>Doğum Günü Dört Temmuz</i>

Doğum Günü Dört Temmuz, aynı adlı Ron Kovic romanından uyarlanan 1989 yapımı film. Oliver Stone filmin senaryosuna yardım etmiş, aynı zamanda filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barry Levinson</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Barry Levinson, Akademi ödüllü film yönetmeni, senaristi, yapımcısı ve oyuncudur. 1988 yılında Rain Man filmi ile En İyi Yönetmen Oscarı'nı kazanmış, daha sonra bu ödüle 1991 yılında Bugsy filmi ile tekrar aday gösterilmiştir. 1979'da ...And Justice for All, 1982'de Diner ve 1991'de Avalon filmleri ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franklin J. Schaffner</span> Amerikalı film yönetmeni (1920 – 1989)

Franklin James Schaffner Özellikle Planet of the Apes, (1968) Patton, (1970) Papillon (1973) ve The Boys from Brazil (1978) gibi filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen. Patton ile 43. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır. Aynı zamanda Maymunlar Cehennemi (1968) filminin yönetmen koltuğuna oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paul Thomas Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Paul Thomas Anderson, 8 kez Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş Amerikalı yönetmen ve film yapımcısı. Özellikle henüz 29 yaşında iken yönettiği Magnolia (film) adlı filmiyle eleştirmenlerden olumlu not almıştır.

<span class="mw-page-title-main">William H. Macy</span> Amerikalı sinema oyuncusu

William Hall Macy, Jr., Amerikalı oyuncu, film yönetmeni, tiyatro oyuncusu, tiyatro eğitmeni ve tiyatro yönetmeni. Oscar Ödülü adaylığı olan Macy, Emmy ve SAG ödülleri sahibidir. Film kariyeri, aksiyon filmlerinde de yer almasına rağmen, küçük, bağımsız filmlerde gösterime dayanıyor. Macy, iki Emmy Ödülü ve dört Screen Actors Guild Awards'ın yanı sıra, Fargo'daki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 2011'den beri İngiliz televizyon dizisi Shameless'ın Showtime uyarlamasında ana karakter olan Frank Gallagher'ı canlandırdı. Macy, 1997'den beri Felicity Huffman ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ed Harris</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Edward Allen "Ed" Harris, dört kez Oscar Ödülü adayı ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı sinema oyuncusu, yazar ve film yönetmeni. Apollo 13 (1995), Truman Show (1998), Pollock (2000) ve Saatler (2002) filmlerindeki performansları ona eleştirmenlerin beğenisini ve Akademi Ödülü adaylıklarını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Peek</span>

Laurence Kim Peek, Amerikalı savant. Olağanüstü bir hafızaya sahip olduğu için Megasavant olarak tanınmaktadır. Beyninde doğuştan gelen bir gelişim bozukluğu sonucu fotografik hafızası aşırı gelişmiştir. Ayrıca sosyal alanda sorunlar yaşamıştır. Rain Man filminde Dustin Hoffman tarafından canlandırılan Raymond Babbitt karakterine ilham kaynağı olmuştur. İlham kaynağı olmasına rağmen Raymon Babbitt gibi otizm değil savant sendromu sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Spike Jonze</span> Amerikalı film yönetmeni

Spike Jonze, Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. Sinema yönetmenliği kariyerine her ikisi de Charlie Kaufman tarafından yazılan John Malkovich Olmak ve Tersyüz filmleriyle başladı. Ardından bu filmleri senaryolarını yazıp, yönettiği Arkadaşım Canavar, Aşk filmleri takip etti.

21. Akademi Ödülleri töreni 24 Mart 1949 tarihinde yapılmıştır ve Akademi Ödülleri tarihi bakımından birçok ilki barındırır. İlk kez Hollywood dışı bir yapım (Hamlet) En İyi Film ödülünü kazandı ve ilk kez bir kişi Oscar ödüllü bir performansta kendini yönetti.

40. Akademi Ödülleri, 1967'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla yapıldı. Başlangıçta 8 Nisan 1968 olarak planlanan ödüller, sivil haklar lideri Martin Luther King Jr.'ın öldürülmesi nedeniyle iki gün sonraya, 10 Nisan 1968'e ertelendi. Törenin ev sahibi yine Bob Hope oldu.

47. Akademi Ödülleri, 8 Nisan 1975 Salı, Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da 1974'ün en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla sahiplerine sunuldu. Törene Bob Hope, Shirley MacLaine, Sammy Davis Jr. ve Frank Sinatra başkanlık etti. Bu, NBC'nin, törenleri yayınladığı son yıldı.

49. Akademi Ödülleri 28 Mart 1977 Pazartesi günü Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerini buldu. Törenlere Richard Pryor, Ellen Burstyn, Jane Fonda ve Warren Beatty başkanlık etti.

58. Akademi Ödülleri töreni Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 24 Mart 1986'da Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da yapıldı. Tören sırasında AMPAS! 1985'te gösterime giren filmleri ödüllendirmek amacıyla 23 farklı kategoride Akademi Ödüllerini sahiplerine sundu. Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC tarafından yayınlanan törenin yapımcılığını Stanley Donen, yönetmenliğini Marty Pasetta yaptı. Aktörler Alan Alda, Jane Fonda ve Robin Williams törene ev sahipliği yaptı. Fonda, daha önce 1977'de düzenlenen 49. törenin ev sahipliğini yapmıştı ve törene ikinci kez ev sahipliği yaptı. Bu Alda ve Williams'ın ise ilk Oscar sunuculuğu oldu. Bu törenden sekiz gün önce, 16 Mart'ta Beverly Hills, California'daki The Beverly Hilton'da düzenlenen ayrı bir törenle, Teknik Başarı Akademi Ödülleri ev sahibi Macdonald Carey tarafından takdim edildi.