İçeriğe atla

YUP

YUP

Yup (Yap, Uygula, Pekiştir), uygulayan kişinin cevapladığı soruların doğruluğunu kendisinin kontrol edebilmesiyle ön plana çıkan düşündürürken öğreten ve öğretirken de düşündüren, oyuna dayalı bir eğitim materyalidir. Bir süreç olarak kabul edilen eğitimde, YUP materyalinin uygulanabilirliği bireysel farklılıklar göz önüne alınarak keskin çizgileri olmamakla birlikte 2 yaşından 10 yaşını kapsamaktadır. Sistematik bir ilerleyişe sahip olan YUP, “Yap-Uygula-Pekiştir” anlamına gelmektedir.

Kökeni

50 farklı ülke ve 20 ayrı dilde pazara sunulan YUP materyali, Almanya kökenli olup, dünya genelinde LÜK (Lernen-Üben-Kontrollieren: Öğren-Uygula-Kontrol Et) kısaltması ile bilinmektedir. Bu eğitim materyali 1960’lı yıllarda eğitim materyalleri tüccarı Heinz Vogel tarafından bulunmuş olup günümüzde evlerde, kreşlerde, okullara ve sosyal yaşam alanlarında başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. “LÜK” adı 1969 yılında, logosu ise 2006 yılından beri eğitim materyalleri sektöründe yerini almaktadır. Heinz Vogel Yayınevi 1981 yılında Westermann Yayınevi tarafından devralınmış ve yönetim binası Wilhelmshaven’dan Braunschweig’a taşınmıştır. Birkaç yıl sonra Westermann Yayınevi’nin adı Westermann Lernspielverlag (Westermann Eğitim Materyalleri Yayınevi) adına dönüştürülmüş ve Westermann grubuna dahil edilmiştir.[1][2]

Türkiye’de 2010 yılında tescilli isim hakkı ile Önel Yayınevi tarafından pazara sunulan YUP eğitim materyalleri, öncesinde aynı yayınevi tarafından 90’lı yıllarda YUP adı altında pazara sunulmaya başlanmıştır. Bir dönem Kök Yayıncılık tarafından da benzer ürünün KÖK adı altında pazara sunulduğu sanılmaktadır.

YUP eğitim materyallerinin isim ve pazarlama konusundaki tek yetkilisi olan Önel Yayınevi, 2013 yılında YUP ismini, LÜK adı ile tek tedarikçi olan ve Önel Yayınevi’nin ticari iş ortağı olan Westermann Eğitim Materyalleri Yayınevi’ne (Westermann Lernspielverlag) devretmiş ve YUP eğitim materyallerinin Türkiye’deki tescilli tedarikçisi olma hakkını alıp, pazarlama yetkisine sahip olmuştur.[3]

Almanya’da yaş gruplarına göre zorluk seviyesi değişen ve bambinoLÜK, miniLÜK ve LÜK adı ile pazara sunulan bu eğitim materyalleri, Türkiye’de bambinoYUP, miniYUP ve YUP adları ile bilinmektedir. Bunun yanında miniLÜK Avusturya’da Tutor Systems, Fransa’da ve neredeyse 1960’lı yıllardan beri Kanada’da Veritech adı ile bilinmektedir.[4]

Sistem

Bir YUP seti, içerisinde yaş grubuna göre sayıları değişkenlik gösterip, ön yüzeyinde figür ya da rakamlar, arka yüzeyinde farklı renk kodlamaları bulunan ve kutunun içerisine kolayca yerleştirilebilen taşların bulunduğu, bazen bir yüzeyi mat, diğer yüzeyi şeffaf; bazen her iki yüzeyi de şeffaf ve bazen de her iki yüzeyi de mat olan ve mat yüzeyi kırmızı olan YUP-Kontrol Kutusu ile bu kontrol kutusunu kullanmaya yarayan soruların bulunduğu YUP-kitapçıklarından oluşmaktadır. Amaç, soru kitapçığından resimlerle ya da yazılı olarak yöneltilmiş soruları çözmek ve taşları sonuca uygun olarak kontrol kutusundaki alanlara yerleştirmektir. Sonunda kontrol kutusu kapatılıp tersi çevrilecek ve yeniden açılacaktır. Sonraki aşama ise taşların arka yüzeyinde ortaya çıkan şekil ve renk kodlamaları soru kitapçığında çözüm olarak verilen şekille uyum sağlayıp sağlamadığının ve tüm sorularının doğru cevaplanıp cevaplanmadığının kontrol edilmesidir. YUP, bir eğitimci eşliğinde okullarda ya da ebeveyn eşliğinde evlerde uygulanabilecek ders ve boş zaman aktivitesi olarak tasarlanmıştır.[5]

YUP Çeşitleri

YUP sıralaması, tıpkı Almanca orijinali olan LÜK gibi, okul öncesi ve kreş için bambinoYUP, anaokulundan ilköğretime kadar miniYUP ve ortaöğretimi de kapsayan YUP şeklindedir. Keskin çizgileri olmadığından ve zeka testleri içerdiğinden ortaöğretimi aşan uygulamalarda da kullanılabilmektedir. Yaş ile doğru orantılı olan taş sayıları ise şu şekildedir.[6]

  • bambinoYUP : 6 taş
  • miniYUP  : 12 taş
  • YUP  : 24 taş

Kitapçıklarda yer alan alanlar ise matematik, görsel algı, disleksi, İngilizce, temel bilgiler ve diğer alanlardır.[7]

Sistemin Özellikleri

  1. Bilgiler çocuğa kodlanarak değil, oyunla öğretilir.
  2. Öğrenme böylelikle sıkıcı bir görev değil, neşeli bir oyundur.
  3. Oyunu ve öğrenmeyi mantıklı bir şekilde birleştirmektedir.
  4. Kolay anlaşılırdır.
  5. Sistemli çalışmayı öğretir ve geliştirir.
  6. Sürprizlere açık olma ve serüven duygusu verir.
  7. Yaratıcılığa destek verir ve teşvik eder.
  8. Öğrenmeye hazır olma istekliliği yaratır.
  9. Rekabet baskısı yoktur, kendi kendine yarışma vardır.
  10. Kolaydan zora ve basitten karmaşığa öğrenmeyi kolaylaştırır. Bireysel farklılıklar her zaman göz önünde bulundurulur.
  11. Bireysel çalışmayı teşvik eder.
  12. Kendi başarısını ölçebilme imkânı sağlar.
  13. Kendi kendini sınama ve deneme özelliği vardır.
  14. Bilimsel kurallara dayalı sistematik bir öğrenmeyi amaçlar.
  15. Düşündürerek öğretirken, öğreterek düşündürür.[8]

Sistemin Kazanımları

  1. El, göz ve beyin koordinasyonu sağlama
  2. Kavrama, algılama ve gözlem yeteneklerini geliştirme
  3. Hassas hareket yeteneğinin güçlenmesi
  4. Konsantrasyonun gelişmesi
  5. Korku ve yarışma duygusunu yenme
  6. Görsel algılamanın iyileşmesi
  7. Özgüven ve sorumluluk duygusunun güçlenmesi
  8. Otokontrol sistemiyle kendi başarısını ölçebilme
  9. Kendi aklını kullanarak doğru ile yanlışı ayırabilme ve sabırlı olabilme
  10. Bireysel çalışmayı teşvik etme

Kontrol ve Doğruluk

YUP-Kontrol Kutusu ters çevrilip tekrar açıldıktan sonra birkaç taş, soru kitapçığında verilen anahtar şekil ile örtüşmezse, bu durum soru çözümünde hata yapıldığı anlamına gelmektedir. Yanlış yapılan soruları doğruya çevirmek için, desen görülen yüzeyi açık olan taşlardan deseni ve renk kodlamasını bozan taşlar ters çevrilerek kontrol kutusu tekrar kapatılır ve kontrol kutusu ters çevrilir. Böylelikle doğru çözülmüş sorular için yerleştirilmiş taşların şekil ya da rakam bulunan ön yüzeyi görünürken, yanlış yapılan sorular için yerleştirilen taşların desen ve renk kodlamasının bulunduğu yüzeyi görünür. Yanlış yerleştirilmiş taşlar yerinden alınarak, yanlış cevaplanmış sorular tekrar tekrar çözülür ve taşlar yerlerine yerleştirilir. Kontrol kutusu kapatılır ve ters çevrilerek tekrar açılır. Alıştırmanın doğru yapıldığını anlamak için ortaya çıkan renk kodlamasının soru kitapçığında verilen cevap ile birebir örtüşmesi gerekmektedir. Bu nedenle sistem hatayı kabul etmez.[9]

Kaynakça

  1. ^ "DPMAregister | Marken - Registerauskunft". register.dpma.de. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  3. ^ "Almanlar Türkçeye ilgili". www.hurriyet.com.tr. 26 Tem 2008. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unicode</span> endüstri standartı

Unicode Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen ve her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir endüstri standardıdır. Sistemin amacı farklı karakter kodlama sistemlerinin birbiriyle tutarlı çalışmasını ve dünyadaki tüm yazım sistemlerinden metinlerin bilgisayar ortamında tek bir standart altında temsil edilebilmesini sağlamaktır. Evrensel Karakter Kümesi (UCS) olarak bilinen ISO/IEC 10646 standardı ise, her iki organizasyonun işbirliği ile aynı sayısal karşılıkları taşımaktadır. Unicode, son sürümü itibarıyla 129 farklı modern ve tarihî yazım sistemine ait 120.000'den fazla karakteri ve emoji gibi çeşitli sembol kümelerini kapsamaktadır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı, Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava ayrıca veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olanlar da başvurabilir.

e-öğrenme

E-öğrenme, elektronik ortam aracılığı ile yapılan öğretim denilebilir. Örgün öğrenimden en büyük farkı zaman, mekan ve süre sınırı olmamasıdır. E-öğrenme, dijital ortamda aktarılır ve internet olan her yerden erişim sağlanabilir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Gruda</span> Türk oyuncu ve şair (1930—2023)

Ahmet Yılmaz Gruda, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, çevirmen ve reklamcı.

Joseph Moses Juran, 1904 yılında Romanya'da doğdu. 1912 yılında ABD'ye göç etti. Minnesota Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Chicago'da Loyolo Üniversitesi'nden Hukuk doktorası aldı. William Edwards Deming gibi o da gerek ABD'de gerek Japonya'da toplam kalite yönetiminin yaygınlaşmasında çok önemli rol oynadı. 1981 yılında Japon İmparatoru, Hirohito tarafından Order of Sacred Treasure ile ödüllendirildi.

Kategoriler ya da Yüklemler Aristoteles'in Organon adı altında derlenen mantık ile ilgili metinlerinden biridir. Eser 15 bölümden oluşan kısa bir metindir. Metin eşadlılık, ortakadlılık ve yanadlılık tanımlamalarıyla başlayarak, tasımda kullanılması amaçlanan terim türlerinin özelliklerini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Çeken akıntı</span> Kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türü

Rip akıntısı, olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Renk sapması</span>

Renk sapması, renk sapıncı, renkser sapınç, kromatik sapma veya kromatik aberasyon, optikte bir lensin tüm renkleri aynı uyumda odaklayamamasından kaynaklanan bir sorundur. Bunun nedeni lenslerin değişik dalga boyları ve değişik ışıklar için değişik sapma endekslerinin olmasıdır. Sapma endeksi dalga boyu arttıkça azalır. Bu sorun en çok kırılmalı teleskoplarda görülür ve çözümleri vardır ancak giderirken çıkan maliyet, kırılmalı teleskop yapımındaki en büyük problemlerdendir.

Canlı Sınıf farklı mekanlarda bulunan insanların görüntülü görüşme sayesinde yüz yüze iletişimden farksız şekilde iletişim kurarak eğitim ve öğretimin uzaktan eğitim ile sağlanmasıdır. İlk başlarda video konferansı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Daha sonra uzaktan eğitimde Canlı Sınıf uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır. Masaüstü ve mobil video konferans teknolojileri, PC, notebook tablet ve akıllı cep telefonlarına yüklenerek ya da web tabanlı olarak birbirlerinden çok uzak mekanlarda bulunan kişileri, sanki karşı karşıya bulunuyormuş hissi vererek iletişim kurabilmelerine olanak veriyor.

iOS 10 2016 mobil işletim sistemi

iOS 10, Apple şirketinin mobil telefonları için yayınladığı yazılım sistemi olan iOS'un onuncu büyük sürümüdür. iOS 9'un bir üst sürümü olarak çıkmıştır. İlk defa WWDC 2016 konferansında tanıtılmıştır; ayrıca sonbahar 2016'da da kullanıcılara sunulacağı duyurulmuştur. Bununla beraber, macintosh bilgisayarlar için macOS Sierra OS X sürümü tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Gorilla Glass</span>

Gorilla Glass Corning Inc.'in geliştirdiği ve ürettiği, şimdi beşinci nesli olan inceliği hafif ve hasara karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış uzmanlaşmış sertleştirilmiş bir cam markasıdır. Gorilla Cam Corning'e özgüdür; Ancak Asahi Glass Co. Dragontrail ve Schott AG Xensation da dahil olmak üzere yakın benzerlikler mevcut.

<span class="mw-page-title-main">Geri Bildirim Merkezi</span>

Geri Bildirim Merkezi , (İngilizce:Feedback Hub) Microsoft tarafından geliştirilen ve 2016 Yıldönümü Güncellemesi'nden itibaren Windows 10 ve Windows 10 Mobile işletim sisteminde bulunan bir iletişim forumudur. Öneriler ve sorunlar gönderebilmek için bir geribildirim panosu, yeni Windows ve Geliştirici İçeriği Önizlemeleri ile ilgili yapılan duyurular, yeni iş akışlarını test etmek için "görevler" ve Geri bildirim Merkezi'ndeki başarıları izlemek için bir kontrol paneli bulunmaktadır. Geri bildirim, daha önceki iki uygulamanın birleşmesinden, Windows Feedback ve Insider Hub'dan oluşturuldu. Çoğunlukla sunucu tarafındaki değişikliklerle güncellenir, ancak bazen Windows Mağaza aracılığıyla güncelleme alır ve tam işlevsellik için İnternet bağlantısı gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Bisküvi kutusu</span> bisküvileri paketleyip satmak için kullanılan kaplar

Bisküvi kutuları, bisküvileri ve bazı şekerlemeleri paketlemek ve satmak için kullanılan faydacı veya dekoratif kaplardır. Bu kutular 1831'de Huntley & Palmers firması tarafından icat edildi, genellikle Büyük Britanya, İrlanda ve İngiliz Milletler Topluluğu evlerde ve aynı zamanda kıta Avrupası ve Fransız Kanada'sında bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Cin Ali Müzesi</span> Ankarada bir müze

Cin Ali Müzesi, Ankara'da, Bülten Sokak No:32 Kavaklıdere'de bulunmaktadır.

2022 KPSS skandalı, 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye'nin bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) lisans oturumunda, bazı soruların Yediiklim Yayınevi adlı kuruluşun deneme sınavlarındaki ve ders videolarındaki sorularla birebir örtüşmesi üzerine soruların sızdırıldığı iddialarından doğan skandaldır. 2 Ağustos'ta Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başkanı Halis Aygün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla görevden alınmış, Devlet Denetleme Kurulu, iddialara ilişkin inceleme başlatmıştır.