İçeriğe atla

YPG Enternasyonal

YPG Enternasyonal
YPG International
Kuruluş19 Aralık 2016-günümüz
Lider(ler)Karim Marcello Franceschi
Merkez(ler)Rakka
Etkin bölgelerKuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi
İdeolojiAntifaşizm
Antikapitalizm
Siyasi yelpazeSol
Müttefikler Suriye Demokratik Güçleri
 • YPG
 • YPJ
 • EÖT
Rakip(ler) • Irak ve Şam İslam Devleti
 • Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu
 • Ahrar uş-Şam
 • Tahrir eş-Şam
 • İslami Cephe
 • El-Nusra Cephesi
İnternet sitesiypg-international.org

YPG Enternasyonal (İngilizceYPG International) veya Halk Koruma Birlikleri Enternasyonal, YPG'ye bağlı yabancı gönüllüler tarafından oluşturulan askerî tugay. 19 Aralık 2016'da "Antifaşist Enternasyonalist Taburu" ismiyle kuruldu.[1] Suriye İç Savaşı'nda Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte savaştı.[2]

13 Haziran 2017'de "YPG Enternasyonal" adıyla YPG'nin bir taburu olduğu ilan edildi. Tugayın ideolojisi antifaşizm ve antikapitalizm, komutanı İtalyan gönüllü Karim Marcello Franceschi'dir.[3]

Grup Zeytin Dalı Harekâtı'nda Suriye Demokratik Güçleri içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ile çatışmalara girdi.[4][5]

Kuruluş

YPG Enternasyonal'in Alman, Fransız ve İspanyol mensupları

Tugay, Kobani Kuşatması sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşan Karim Marcello Franceschi tarafından 19 Aralık 2016 tarihinde "Antifaşist Enternasonal Taburu" ismiyle kurulmuştur. Taburun kurulma fikri "belli bir dilin ağırlıklı olarak konuşulduğu askeri tugayların oluşturulması" fikri ile Batılı savaşçıların önerileri üzerine oluştu.[6]

Tugay çoğunlukla Avrupa'dan gelen komünistler, sosyalistler ve anarşistler tarafından oluşturuldu.[2] Komünistler ve anarşistler, tarihsel olarak ortak noktada buluşmalarının güç olduğuna atıfta bulunarak ilke ve nedenlerini "IŞİD'e karşı anti-faşist bir cephenin ortak birliğini" vurgulayan bir bildiri yayınladılar.[] Bildiri İngilizce, İtalyanca, İspanyolca ve Bask dili dahil olmak üzere birçok dilde yayınlandı.[]

Yargılamalar

Şubat 2018'de Aidan James ve James Matthews adlı iki İngiltere vatandaşı, ülkede yürürlükte olan terörle mücadele yasası kapsamında YPG'ye katılmaktan dolayı terör suçlamalasıyla yargılandı. İngiltere polisi bu kişilerin 'terör eylemine hazırlık' ve 'terör eğitimi verilen yerlerde bulunmak' suçlarından mahkemeye sevkedildiğini açıkladı.[7] Bunlardan eski İngiliz askeri olan James Matthews Temmuz 2018'de beraat etti ve suçsuz olduğuna hükmedildi.[8]

Joe Robinson adlı eski İngiliz asker, YPG'ye katıldığı gerekçesiyle 2017 yılında Aydın ilinin Didim ilçesinde tatil yaparken gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Aynı zamanda Robinson'un nişanlısı da "terör örgütü propagandası yapmak"tan suçlu bulunarak, 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.[9] Şartlı tahliye edilen Robinson daha sonraki süreçte ülkesine döndü. YPG'nin İngiltere'de yasaklı olmadığını belirten Robinson bölgede sağlık görevlisi olarak çalıştığını ve suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Griffin, Andrew W., (21 Aralık 2016). "AIT: Anti-fascist battalion comprised of internationalists forms in Rojava" (İngilizce). Red Dirt Report. 29 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  2. ^ a b "The Anarchists vs. the Islamic State" (İngilizce). Rolling Stone. 14 Şubat 2017. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  3. ^ "Rojava: New international battalion formed – Antifascist Internationalist Tabur!" (İngilizce). Insurrection News. 21 Aralık 2016. 31 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  4. ^ "British men prepare to fight Turkish-led forces in Syria" (İngilizce). BBC. 24 Ocak 2018. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  5. ^ Specia, Megan (27 Ocak 2018). "Foreign Fighters Back Kurdish Militia in Syria in Fight Against Turkey". The New York Times. 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  6. ^ Heval Carlo; Heval Siya (16 Mayıs 2017). "The story of three friends: Rojava's anti fascist internationalists" (İngilizce). Kurdish Question. 24 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  7. ^ "YPG'ye katılan İngiliz, terörden yargılanacak". Sputnik Türkiye. 17 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. 
  8. ^ "YPG'ye katıldığı için İngiltere'de yargılanan eski askere beraat". BBC. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2018. 
  9. ^ "Türkiye'de hüküm giyen İngiliz hükümetten yardım istedi". Artı gerçek. 17 Eylül 2018. 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2018. 
  10. ^ "YPG'den yargılanan İngiliz gizlice ülkesine döndü". Gazete duvar. 14 Aralık 2018. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Müslim</span>

Salih Müslim Muhammed,, Kürt siyasetçi ve mühendis. PYD'nin eş başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad</span> Suriyede bir şehir

Tel Abyad, Balıh Nehri boyunca yer alan ve idari olarak Rakka Valiliği'ne ait Suriye şehridir. Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen'lerden oluşan 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesiyle aynı idi.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asayiş (Suriye)</span>

Asayiş veya Rojava Asayîşi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin resmî iç güvenlik teşkilatıdır. Suriye İç Savaşı sırasında kurulan polis teşkilatı, özel görevler için eğitilen Anti-Terör Birimleri'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Özgürlük Taburu</span> IŞIDe karşı YPGyi destek vermek için Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü

Enternasyonalist Özgürlük Taburu (EÖT), Rojava Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı YPG'ye destek için kurulan 10 Haziran 2015'te Resulayn'nde kurulan Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü. İspanya İç Savaşı'ndaki Uluslararası Tugaylar'dan ilham alan grubun bünyesinde Türk, İspanyol, Alman, Arnavut, Çerkes, Arap, Ermeni ve Laz kökenli savaşçılar bulunur. Milis grupların çoğu Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kurulmasından önce YPG çatısı altında diğer gruplarla ilişkili olmadan savaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Komünarlar Partisi</span> Yasa dışı komünist parti

Devrimci Komünarlar Partisi, 4 Şubat 2016'da Kurtuluş Hareketi kökenli olan Proleter Devrimci Kurtuluş Örgütü (PDKÖ) ile Türkiye Devrim Partisinin (TDP) birleşmesi sonucu kuruluşunu ilan eden yasa dışı komünist parti.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin Dalı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018de Suriyenin kuzeyindeki Afrin Bölgesinde bulunan PKK/YPGye karşı başlattığı Askeri Harekat

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve Suriye Millî Ordusunun (SMO) Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Türkiye, harekâtın amacının ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devletini (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Anti Terör Birimleri</span>

Anti Terör Birimleri veya Terörle Mücadele Birimleri, YPG ve YPJ'nin sıkı eğitimden geçirilmiş ve tecrübeli mensuplarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin özel kuvvetleridir. Rojava Anayasası'na göre kurumsal olarak Asayiş birimlerine bağlıdır. Birimin komutanlığını ölümüne kadar Ali Boutan yaptı. Birim Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı'na bağlı özel operasyon güçleri ve CIA tarafından da eğitime tabi tutuldu.

Zeytin Dalı Harekâtı muharebe düzeni, 20 Ocak 2018 tarihinde Türkiye ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesinde Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki PYD ve YPG'ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik</span>

Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik veya İngilizce adından kısaltmayla bilinen adıyla RUIS, 2015 yılında Suriye İç Savaşı kapsamında Enternasyonalist Özgürlük Taburu içerisinde kurulan ve bünyesinde çoğunlukla Yunanistan kökenli anarşistlerden oluşan askeri birim.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Queer İsyan ve Kurtuluş Ordusu</span>

Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu (TQILA), Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun LGBT üyeleri tarafından kurulan kuir anarşist silahlı grubu ve alt birimidir. Kuruluş amacını açıklayan bir bildiri ile birlikte Rakka şehrinde kurulduğu duyuruldu. IŞİD tarafından LGBT bireylere yönelik sistematik zulmün, grubun oluşturulması için önemli bir sebep olduğu vurgulandı. Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu'nun, Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı savaşan ilk LGBT birimi ve görünüşe göre Orta Doğu'daki ilk LGBT milisleri olduğu bildiriliyor. Grup, Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri'nin (IRPGF) bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri</span>

Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri (EDHGG), dünyanın dört bir yanından anarşist savaşçılardan oluşan bir kolektifti. Oluşumu 31 Mart 2017'de duyruldu. Gruba göre amaçları, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava'da toplumsal devrimi savunmak ve anarşizmi yaymaktı. Grup, 24 Eylül 2018'de dağıldığını duyurdu.