İçeriğe atla

YM Dergi

YM Dergi
EditörMiraç Ağca, Fatih Külahçı, Caner Almaz, Merve Akıncı, Tankut Yıldız
KategorilerEdebiyat
SıklıkÜç ayda bir
İlk sayıMart-Nisan 2013
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Websitehttp://www.ymdergi.com
ISSN2148-8231

YM Dergi veya Yalnızlar Mektebi Dergisi Eylül 2012'de Devran Bostancıoğlu ve Can Erdem ile birlikte interaktif yayın hayatına başlayan edebiyat ve kültür sanat dergisidir. Mart 2013'te ise ilk sayısını çıkararak matbuya geçiş yapmıştır. İki ayda bir çıkan YM Dergi, içeriğinde söyleşiler, röportajlar, öyküler, şiirler, inceleme ve araştırma yazıları barındırmaktadır. YM Dergi'nin yayın kurulu Devran Bostancıoğlu, Merve Akıncı Almaz, Caner Almaz, Avni Çakar, K. Miraç Ağca, Fatih Külahçı ve Nurullah Eren'den oluşmaktadır. YM Dergi, ilk 12 sayısını Yalnızlar Mektebi adıyla, 13. sayısından itibaren ise YM Dergi olarak raflarda yerini almıştır.[1] 7. sayısında Hasan Ali Toptaş ile yaptığı söyleşiden dolayı Hasan Ali Toptaş'ın söyleşilerinin derlendiği Başlarken Yalnızsın, Bitirdiğinde Daha Da Yalnız kitabında yer almıştır. Ekim 2015 itibarıyla artık üç ayda bir yayımlanmaktadır. Şubat 2016'dan itibaren derginin genel yayın yönetmenliğini K. Miraç Ağca üstlenmiştir.

Manifesto

“İnsanlar birinci mevkide giderken, edebiyat yük katarına atılırsa, dünyanın anası bellenmiş demektir.” der Gabriel Garcia Marquez, Yüzyıllık Yalnızlık’ta. İşte tam da bu yüzden çıkıyor bu yayın. Edebiyatı abiciliğe, yandaşlığa ve yoldaşlığa kurban eden, yazılarını edebiyat uğruna değil de kültürel mastürbasyonları için kullanılan popüler kültürün ağzı süt kokan kapı gıcırtılarına inat; siyah olduğunu utanmadan söyleyen problemi bizzat kendisi olan bir grup “yelken kulaklı uyumsuz” tarafından çıkarılıyor YM Dergi. Evet, siyah olduğumuzdan utanmıyoruz, tıpkı Malcolm X gibi, bir taş atıyoruz, bir taş daha ve bir şiir ateşliyoruz dibi görünmez kör kuyulara! Yegane amacımız haddimizi bildirmek, kendi kendimize hem de! Şiirle, hikâyeyle, yazıyla, çiziyle kendi kendimizi yontuyoruz ve bu yüzden de bu dergiyi çıkarıyoruz. Ahvalimiz budur, fikrimiz de budur, zikrimiz de.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Canip Yöntem</span> Türk yazar, şair ve siyasetçi

Ali Canip Yöntem, Türk şair, yazar, edebiyat tarihi araştırmacısı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz</span> Türk yazar ve yayıncı

Erdal Öz,, Türk yazar ve yayıncı.

Yapı Kredi Yayınları, Yapı Kredi Bankası'nın 1944 yılında başladığı, özellikle 1949 yılında çıkan Doğan Kardeş dergisiyle tanındığı yayıncılığı, 1992 yılında, Turhan Ilgaz'ın yönetiminde kurulan bir şirketle sürdüren yayıncılık kuruluşudur. Tam adı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., kısaltması YKY'dir.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

Sabri Esat Siyavuşgil,, Türk şair, yazar, psikolog, çevirmen, ansiklopedist.

Murat Devrim Dirlikyapan, Türk şair, yazar, akademisyen.

Yeditepe Dergisi, 1950-1984 yılları arasında İstanbul'da yayınlanmış bir edebiyat dergisidir. Hüsamettin Bozok yönetiminde çıkarılan dergi genç sanatçılara destek olması, İkinci Yeni hareketine sayfalarını açması, Yeditepe Şiir Armağanı'nı dağıtması ile kültür hayatına katkıda bulunmuş bir yayın organıdır.

Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Türk öykü ve roman yazarı, şair, akademisyen.

Hisar, 1950-1980 yılları arasında Ankara'da yayınlanmış olan aylık fikir, edebiyat ve sanat dergisi.

Bora Abdo, Türk öykü yazarıdır.

Aşiyan, Aralık 2011’de çıkan, Fırat Demir tarafından yayımlanmaya başlayan aylık edebiyat dergisidir. Derginin genel yayın yönetmenliğini ise Aybeniz Ece Çetin yürütmektedir.

Granada, Nisan 2013'te Wincent H. Kaya'nın Genel Yayın Yönetmenliği ve Atiye Gülfer Kaymak, Serkan Ozan Özağaç ve Servet Gündoğdu editörlüğünde Türkiye'de yayımlanmaya başlayan, 6. sayısından itibaren Mustafa Bal'ın da editörleri arasına katıldığı, Engin Sezer, Yavuz Demir ve Şaban Sağlık'ın danışma kurulunu oluşturduğu iki aylık edebiyat dergisidir.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

keşke, Türkiye'de yayınlanan Ankara merkezli iki aylık düşünce ve edebiyat dergisidir. Sahibi Ragıp Düzyol'dur. İlk sayısı Eylül 2013'te çıkan dergi, 15. sayısına kadar a5 boyutunda, 15. sayısından itibaren a4 boyutunda yayınlanmıştır. Dergi, yayın hayatı boyunca içeriğinde 2016 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü sahibi Mehmet Özkan Şüküran ile gerçekleştirdiği söyleşi gibi çeşitli söyleşilere, öykülere, şiirlere ve düşünce yazılarına yer vermiş ve Kasım-Aralık 2019 dönemine ait 38. sayısı ile yayın hayatına veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Durman</span>

Nurettin Durman şair, yazar.