İçeriğe atla

YIQ

YIQ renk uzayının Y değeri 0.5 olan kesiti. I ve Q kroma değerleri 1.0'a kadar ölçeklendirilmiştir. Doğru aralık için aşağıdaki formüle bakın.
Yukarıdan aşağıya: orijinal görüntü, Y bileşeni, I bileşeni ve Q bileşeni.

YIQ, analog NTSC renkli televizyon standardı tarafından kullanılan renk uzayıdır.. I in-phase (eş fazlı) anlamına gelirken, Q ise kareleme genlik modülasyonuna atıf yaparak kareleme anlamına gelmektedir.[1] Başka televizyon standartları başka renk uzayları kullanmıştır, mesela YUV PAL tarafından kullanılanken YDbDr SECAM tarafından kullanılır. Sonraki dijital standartlar ise YCbCr kullanmıştır. Bu renk uzayları genel olarak luma isimli bir parlaklık bileşenine krominans isimli bir renklilik bileşeni eklenmesine dayalı olarak çalışır.

YIQ'da Y bileşeni luma bilgisini taşır ve sıyah beyaz televizyonlar tarafından kullanılan tek bileşendir. I ve Q renkliliği iletir. YUV'daki U ve V bileşenleri dikey ve yatay koordinatlar olarak düşünülebilir. I ve Q aynı grafiğin başka bir eksen çiftidir, 33° döndürülmüştür; yani UV ve IQ aynı alanı farklı iki şekilde temsil eder.

YIQ sistemi insan renk algısına dayalı olarak çalışır. İnsan gözü turuncu-mavi (I) aralığına mor-yeşil (Q) aralığından daha duyarlı olduğundan Q için daha az bant genişliği gerekir. NTSC yayınında I'ya 1.3 MHz ve Q'ya 0.4 MHz ayrılır. I ve Q sinyalleri 4 MHz Y sinyaline gömülmüştür. YUV sistemlerinde turuncu-mavi bilgisi her iki kanalda da barındığı için benzer renk doğruluğu algısını elde etmek iki kanala da I ile aynı bant genişliği vermeyi gerektirebilir.

Maliyetler sebebiyle az sayıda televizyon gerçek IQ kod çözme yapabilir, zira I ve Q sinyallerinin arasında bant genişliği farkları bulunur ve Q sinyalinin gecikmesi daha çoktur.

Görüntü işleme

YIQ gösterimi görüntü işlemede de kullanılır. RGB kanallarına histogram eşitleme uygulamak renk dengesini değiştirir, ama YIQ verisinin sadece Y kanalına histogram eşitleme yapmak sadece parlaklığı normalleştireceği için renk dengesi değişmez.

Formüller

Bu formüller YIQ ve RGB arasında (RGB değerleri gama düzeltmeye sahipse geçerlidir) dönüşüm yapmak için kullanılır:

NTSC 1953 kolorimetresi

NTSC 1953 kolorimetre renk küpü (renk profili içerir, düzgün görüntülenme için görüntüleyici ve ekranın uyumlu olması gerekmektedir).

RGB'den YIQ'ya

[2]

YIQ'dan RGB'ye

Üst satır YUV'unki ile aynıdır.

Kaynaklar

  1. ^ "Color Spaces · culori". culorijs.org. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2023. 
  2. ^ "ITU-R BT.1700 Characteristics of composite video signals for conventional analogue television systems" (zip/pdf). International Telecommunication Union. 30 Kasım 2004. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2019. 

Ayrıca bakınız

  • Buchsbaum, Walter H. Color TV Servicing, third edition. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall, 1975. 0-13-152397-XISBN 0-13-152397-X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vektör</span> büyüklüğü (veya uzunluğu) ve yönü olan geometrik nesne

Matematik, fizik ve mühendislikte, Öklid vektörü veya kısaca vektör sayısal büyüklüğü ve yönü olan geometrik bir objedir. Vektör, genellikle bir doğru parçası ile özdeşleştirilir. Bir başlangıç noktası A ile bir uç noktası B'yi birleştiren bir ok şeklinde görselleştirilir ve ile belirtilir.

YUV, genellikle renkli görüntü işleme sistemlerinin bir parçası olarak kullanılan bir renk modeli ve kodlama sistemidir. Renkli bir görüntü veya video için insan algısı dikkate alınarak renklerin temsili için azaltılmış bir bant genişliği sağlayarak bu renk alanında kodlanır, bu şekilde iletim hatalarına veya sıkıştırma kusurları, doğrudan RGB gösterimine kıyasla daha etkili bir şekilde insan algısından gizlenir.

<span class="mw-page-title-main">Matris (matematik)</span>

Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">HSL ve HSV</span> iki yaygın silindirik koordinat yeniden ifadesi

HSL ve HSV, 1970'lerde bilgisayar grafikleri araştırmacıları tarafından insan vizyonunun renk oluşturma özelliklerini algılama biçimiyle daha yakından uyumlu olması için tasarlanan RGB renk modelinin alternatif temsilleridir. Bu modellerde, her renk tonunun renkleri, alttan siyahtan üste beyaz arasında değişen nötr renklerin merkezi ekseni etrafında radyal bir dilim halinde düzenlenir. HSV temsili, farklı renkteki boyaların birbirine karışma şeklini, parlak renkli boyaların çeşitli renk tonlarını andıran doygunluk boyutu ve değişen miktarlarda siyah veya beyaz boya ile bu boyaların karışımına benzeyen değer boyutu modellenir. HSL modeli, Doğal Renk Sistemi (NCS) veya Munsell renk sistemi gibi daha algısal renk modellerine benzemeye çalışır ve Doygun renkleri 1⁄2 parlaklık değerinde bir dairenin etrafına yerleştirir, burada 0 veya 1 parlaklık değeri tamamen siyah veya beyazı temsil eder.

Rijitlik merkezi düşey taşıyıcı elemanlarda, yatay yüklerden(rüzgâr, deprem) dolayı oluşan kesme kuvvetlerinin bileşkesinin etkişdiği nokta olarak tanımlanır. Rijitlik merkezinin ve koordinatları aşağıdaki bağıntılar yardımı ile hesaplanabilir:

Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir dağılım olan normal dağılımın çoklu değişirli hallere genelleştirilmesidir.

Vektör otoregresyon (VAR), tek değişkenli AR modellerini genelleştiren, çoklu zaman serileri arasındaki gelişimi ve karşılıklı bağımlılığı veren ekonometrik bir modeldir. Bir VAR'daki tüm değişkenler, modeldeki değişkenin kendi gecikmeleri ve diğer tüm değişkenlerin gecikmelerine bağlı olarak değişkenin gelişimini açıklayarak her bir değişken için bir denklem ile simetrik olarak ele alır. Bu özellik sebebiyle Christopher Sims, ekonomik ilişkilerin tahmininde teoriden bağımsız bir metot olarak VAR modelleri kullanımını, böylelikle yapısal modellerin "inanılmaz tanımlama kısıtlamalarına" bir alternatif olarak destekler.

<span class="mw-page-title-main">Boşuzay</span>

Doğrusal cebirde, bir matrisinin boşuzayı (kernel, null space) bağıntısını sağlayan tüm vektörlerinin oluşturduğu kümedir. Bir matrisinin 'boşuzay' boyutu, matrisine çarpıldığında sıfır sonucunu veren birbirinden bağımsız yöneylerine göre hesaplanır.

Fizikte, Lorentz dönüşümü adını Hollandalı fizikçi Hendrik Lorentz'den almıştır. Lorentz ve diğerlerinin referans çerçevesinden bağımsız ışık hızının nasıl gözlemleneceğini açıklama ve elektromanyetizma yasalarının simetrisini anlama girişimlerinin sonucudur. Lorentz dönüşümü, özel görelilik ile uyum içerisindedir. Ancak özel görelilikten daha önce ortaya atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silindirik ve küresel koordinatlarda vektör alanı</span>

NOT: Bu sayfa küresel koordinatların fizik gösterimi içindir, z ekseni arasındaki açıdır.ve yarıçap vektörü söz konusu noktaya orijinden bağlantılıdır, bu açısı x-y düzlemi ve x ekseni ile vektör yarıçapının izdüşümü arası açıdır. Diğer bazı tanımları da kullanılıyor ve çok dikkatli farklı kaynaklardan karşılaştırarak alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afin dönüşümü</span> koordinat dönüşümü

Geometride, afin dönüşüm veya ilgin dönüşüm, afin uzaylar arasında noktaları, düz çizgileri ve düzlemleri koruyan bir eşlemedir. Ayrıca, paralel çizgi kümeleri bir afin dönüşüm sonrası paralel kalır. Bir afin dönüşümde aynı doğru üzerinde duran noktalar arasındaki mesafe oranları korunmasına rağmen, çizgiler arasındaki açılar ve noktalar arasındaki mesafeler korunmayabilir.

Doğrusal cebirde veya daha genel ifade ile matematikte matris çarpımı, bir matris çiftinde yapılan ve başka bir matris üreten ikili işlemdir. Reel veya karmaşık sayılar gibi sayılarda temel aritmetiğe uygun olarak çarpma yapılabilir. Başka bir ifade ile matrisler, sayı dizileridir. Bu yüzden, matris çarpımını ifade eden tek bir yöntem yoktur. "Matris çarpımı" terimi çoğunlukla, matris çarpımının farklı yöntemlerini ifade eder. Matris çarpımının anahtar özellikleri şunlardır: Asıl matrislerin satır ve sütun sayıları, ve matrislerin girişlerinin nasıl yeni bir matris oluşturacağıdır.

Doğrusal cebirde veya daha genel ifade ile matematikte matris toplamı, iki matrisin ilgili girişlerinin eklenmesi işlemidir. Matrisler için diğer bir toplama işlemi türü doğrudan toplamdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilineer interpolasyon</span>

Bilineer interpolasyon, lineer interpolasyonun iki değişkenli fonksiyonların rectilineer iki-boyutlu grid üzerinde interpolasyonu için olan uzantısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel kazanç</span>

Televizyon yayıncılığında Diferansiyel kazanç video (görüntü) sinyal bandının yüksek frekans bölgesindeki doğrusallık sorununa verilen addır. Bu sorun özellikle renk taşıyıcı frekansı için kritiktir.

Renk öldürücü televizyon alıcılarında siyah-beyaz yayını bozan renkli sinyal bileşenlerini silmeye yarayan bir yardımcı devredir.

Diğer bir adı sabitlerin değişimi olarak bilinir. Bu teknik homojen olmayan lineer diferansiyel denklemlerde partiküler (özel) çözümü bulmak için kullanılır.

Lineer cebirde, özdeğer ayrışımı ya da eigen ayrışımı, bir matrisin özdeğerleri ve özvektörleri cinsinden ifade edilen daha basit matrislere ayrıştırılmasıdır. Sadece kare matrisler özdeğerlerine ayrıştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Görsel gradyan</span>

Görsel gradyan, bir görüntüdeki yoğunluk veya rengin yönsel olarak değişmesidir. Görsel gradyanı, görüntü işlemedeki temel yapı taşlarından biridir. Örneğin Canny kenar dedektörü, kenar tespiti için görsel gradyan gradyan kullanır. Dijital görüntü düzenlemeye yönelik grafik yazılımında, gradyan veya renk gradyanı terimi, sağdaki görüntülerde beyazdan siyaha doğru kullanıldığı gibi, düşük değerlerden yükseğe doğru eşit bir geçiş olarak değerlendirilebilecek kademeli bir renk karışımı için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">ProPhoto RGB renk uzayı</span>

ROMM RGB olarak da bilinen ProPhoto RGB renk uzayı, Kodak tarafından geliştirilen, "çıktı" olarak adlandırılan bir RGB renk alanıdır. Fotoğraf çıktısı göz önünde bulundurularak kullanılmak üzere tasarlanmış özellikle geniş bir gam sunar. ProPhoto RGB renk alanı, CIE L*a*b* renk alanındaki olası yüzey renklerinin %90'ından fazlasını ve Michael Pointer tarafından 1980'de belgelenen gerçek dünyada meydana gelmesi muhtemel yüzey renklerinin %100'ünü kapsar; ProPhoto, Geniş gamlı RGB renk alanından bile daha büyüktür. Doğrusal olmayan ton ölçeği işlemleriyle ilişkili renk tonu dönüşlerini en aza indirmek için ProPhoto RGB ana renkleri de seçildi. Bu renk uzayının dezavantajlarından biri temsil edilebilir renklerin yaklaşık %13'ünün var olmayan ve görünür renkler olmayan hayali renkler olmasıdır.