İçeriğe atla

Y. C. Simhadri

Y. C. Simhadri
Doğum1941
Ölüm22 Mayıs 2021 (79-80 yaşlarında)
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetHint
EğitimAndhra Üniversitesi
MeslekAkademisyen, rektör

Profesör Yedla C. Simhadri (1941 – 22 Mayıs 2021[1]), Hint akademisyen ve yöneticidir. Banaras Hindu Üniversitesi, Patna Üniversitesi, Andhra Üniversitesi ve Acharya Nagarjuna Üniversitesi dahil olmak üzere Hindistan'ın çeşitli üniversitelerinde rektör yardımcısı olarak görev aldı.[2]

Eğitim

Andhra Üniversitesi'nden Sosyal Hizmetler ve Hukuk alanında yüksek lisans derecesi aldı. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Indiana Eyalet Üniversitesi tarafından kriminoloji ve sosyoloji alanında yüksek lisans derecesi ile burs kazandı.[3] Doktorasını Case Western Reserve Üniversitesi'nden Sosyoloji alanında tamamladı.[4] Doktora sonrası araştırma derecesini Londra'daki Commonwealth Enstitüsü'nden aldı. Ayrıca Batı Almanya'da Gençlik Etüt diplomasını aldı.[3]

Akademik kariyeri

1980'li yıllarda Andhra Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü olarak çalıştı. Hindistan ve bazı yurtdışı üniversitelerinde misafir profesördü. Yarım düzineden fazla kitap ve 50'den fazla makale yayınladı.[5] Ayrıca Birleşmiş Milletler, UNESCO ve Birleşmiş Milletler Üniversitelerinde çalıştı.[4]

1991'de Andhra Üniversitesi'nin rektör yardımcısı (VC) oldu ve sonraki dört yıl orada görev yaptı. Üniversite kampüs içinde şiddet olaylarına maruz kaldığında 1997 yılında Banaras Hindu Üniversitesi'nin (BHU) Başkan Yardımcılığına atandı. 2002 yılına kadar (BHU)'da kaldı ve üniversite kampüsünün daha güvenli ve akademik faaliyetlere elverişli hale getirilmesine katkıda bulundu.

Son olarak iki dönem, 2006-2008 ve 2014-2017 yılları arasında Patna Üniversitesi'nde rektör yardımcısı (VC) olarak görev yaptı.

Ölümü

Simhadri, 22 Mayıs 2021 tarihinde COVID-19 nedeniyle 80 yaşında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Former Andhra University VC Prof Simhadri dies of Covid-19". 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Banaras Hindu University, Varanasi". www.bhu.ac.in. 3 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b Development Of Emerging World Youth (İngilizce). Mittal Publications. 1989. ISBN 978-81-7099-131-1. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  4. ^ a b Simhadri, Y. C. (1989). Youth in the Contemporary World (İngilizce). Mittal Publications. ISBN 978-81-7099-117-5. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  5. ^ Simhadri, Y. C. (1991). Global Youth, Peace, and Development: The Role of Science and Technology in Contemporary Society (İngilizce). Ajanta Publications. ISBN 978-81-202-0290-0. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

Fevzi Sürmeli, Türk akademisyen, Anadolu Üniversitesi'nin eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Fatma Nur Serter, Türk ekonomist ve siyasetçidir.

Süleyman Sencer Ayata, Türk sosyoloji Profesörü ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm Üniversitesi</span>

Stockholm Üniversitesi,, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan bir devlet üniversitesidir. İsveç'in başkentindeki 16 yüksekokul ve üniversiteden biridir. 1878'de kurulan üniversite, 1960'tan beri üniversite statüsündedir ve dünya çapında en iyi 100 üniversiteden biridir.

Prof. Dr. Faruk Kocacık Türk sosyolog, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi eski rektörü.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İktisat profesörü ve eski rektör.

Prof. Dr. İbrahim Hasgür, Türk avukat, akademisyen, siyasetçi.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

Mazhar Bağlı TBMM 25. dönem milletvekili ve eski rektör.

<span class="mw-page-title-main">Kozminski Üniversitesi</span>

Kozminski Üniversitesi, Polonya'nın Varşova kentinde bulunan kar amacı gütmeyen özel bir işletme okulu olup, "Polonya'nın en yüksek puan ile öğrenci alan özel üniversitesi" olarak kabul edilir. 1993 yılında kurulmuş ollan üniversite, adını Polonyalı ekonomi ve girişimcilik profesörü ve aynı zamanda okulun kurucusu ve ilk rektörü Andrzej Koźmiński'nin babası Leon Koźmiński'den almıştır. 2015 itibarıyla ESCP'nin Orta Doğu kampüsüne ve Polonya'daki "üçlü taç akreditasyonuna " sahip tek yüksek öğrenim kurumudur. Dünya çapındaki işletme eğitimi sağlayıcılarının %1'den azı bu üç büyük uluslararası kalite akreditasyonuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dhondo Keshav Karve</span>

Halk arasında Maharshi Karve olarak bilinen Dhondo Keshav Karve, Hindistan'da kadın refahı alanında bir sosyal reformcuydu. Hindistan'daki ilk kadın üniversitesi olan SNDT Kadın Üniversitesi'ni kurdu. Hindistan Hükûmeti ona Bharat Ratna ödülünü 1958'de, yani 100. doğum gününde vererek onu onurlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Jayant Narlikar</span>

Jayant Vishnu Narlikar, Üniversiteler Arası Astronomi ve Astrofizik Merkezi'nde (IUCAA) çalışmış Hint astrofizikçi ve emekli profesördür. Sir Fred Hoyle ile birlikte Hoyle-Narlikar teorisi olarak bilinen konformal yerçekimi teorisini geliştirdi. Albert Einstein'ın görelilik teorisini ve Mach prensibini benisemiştir. Bir parçacığın eylemsizlik kütlesinin, kozmik devrin bir fonksiyonu olan bağlantı sabiti ile çarpılan diğer tüm parçacıkların kütlelerinin bir fonksiyonu olduğunu öne sürer.