İçeriğe atla

Yılmaz Tokad

Yılmaz Tokad
Doğum1928
İstanbul
Ölüm2001
İstanbul
Mezun olduğu okul(lar)
Tanınma nedeni
Ödüller
  • TÜBİTAK Bilim Ödülü (1982)
  • IEEE Fellow (1996)
Kariyeri
DalıElektrik Mühendisliği
Çalıştığı kurumlar
Doktora
danışmanı
Prof. Herman Koenig (MSU)
Doktora öğrencileri20'nin üzerinde

Yılmaz Tokad, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Elektrik Fakültesinin Zayıf Akım (elektronik) kolundan 1952 yılında Master derecesi ile mezun oldu. 1959'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Michigan State University (MSU)'da doktorasını tamamladı ve burada 1971 yılına kadar Elektrik Mühendisliği profesörü olarak kaldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Michigan State University (MSU), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bilkent Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Işık Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı.[2] Yılmaz Tokad, 1982 yılında TÜBİTAK bilim ödülünü aldı.

MSU'da iken 1967 yılında bir yıllık ziyaretçi profesör iznini kullanarak Ankara'ya geldi ve TÜBİTAK için ODTÜ mühendislik binasında kurulacak olan Elektronik Araştırma Ünitesi için fizibilite çalışmaları yaptı. 1969 yılında tekrar bir yıllık ziyaretçi profesör izni aldı ve birimi kurdu. Bu üniteyi daha sonra Gebze'ye taşıyarak zamanımızın TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'ne dönüştürdü. Enstitü ile ilgili süreçler bittikten sonra İTÜ'ye döndü ve akademik çalışmalarını 1991 yılında emekli olana kadar (15 yıl) burada sürdürdü.

Kaynakça

  1. ^ "TSAI-TOKAD Grafı". Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">UEKAE</span>

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), TÜBİTAK'ın bünyesinde yer alan bir enstitüdür.

Ordal Demokan Türk fizikçi ve akademisyen.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ARIBA</span>

ARIBA, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Güneş Arabası Ekibinin üretiği güneş enerjili elektrikli yarış araçlarının genel adıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin logosu olan "Arı" ile "Araba" kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Ekip, 2004 yılında İTÜ Güneş Arabası Ekibi adı altında kurulmuştur. Üyelerini İTÜ mühendislik bölümlerinin lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Proje genel itibarı ile elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, işletme mühendisliği, kontrol mühendisliği, elektronik mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, uzay mühendisliği ve uçak mühendisliği bölümlerinin araştırma konusuna girmektedir.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

İlhami Çetin, Türk profesör.

Hilmi İleri,, Türk mühendis, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Atalar</span> Türk bilim adamı ve akademisyen

Abdullah Atalar, Bilkent Üniversitesi rektörü olan Türk bilim insanıdır.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

Mehmet Özgür Oktel, Türk fizikçidir.

Ahmet Dervişoğlu,, Türk akademisyen.

Halim Doğrusöz, Türk makine mühendisi ve akademisyen. Yöneylem kelimesini Türkçeye kazandıran kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mandal</span>

Hasan Mandal, Türk akademisyen, mevcut İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü ve eski TÜBİTAK başkanı. 1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

Ayhan Altıntaş, Türk yüksek elektrik mühendisi, akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Yaltırak</span>

Cenk Yaltırak, Türk yerbilimci. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi'nin Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak çalışmaktadır. Marmara Denizi'nin tektonik yapısı üzerine araştırmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Tümay</span>

Prof. Dr. Mehmet Tümay, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi rektörüdür.