Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Aç Kurtlar, 1969 yılında çekilen bir Türk filmidir. Filmin başrolünde oynayan Yılmaz Güney aynı zamanda yönetmenliği de üstlenmiştir. Film, yazar Haydar Turan'ın romanından sinemaya uyarlanmıştır. Filmde; aslında önceden öğretmenken karısının öldürülmesi üzerine eşkıya olmuş Serçe Memed lakaplı eşkıyanın dramı anlatılmaktadır.
Yılmaz Güney filmografisi, Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı Yılmaz Güney'in filmlerinin listesidir. Güney, sinema kariyeri boyunca çok sayıda filmde oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak görev yaptı. Sanatçı; 114 filmde oyuncu, 27 filmde yönetmen, 17 filmde yapımcı, 64 filmde de senaristlik yapmıştır. 1981 yapımı Yol filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştır.
Ağıt, yönetimi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait, 1971 yılında çekilmiş Türk filmi.
Canlı Hedef, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.
Zeyno, başrolünde Yılmaz Güney ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.
Seyyit Han - Toprağın Gelini, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1968 yapımı Türk filmidir.
Bana Kurşun İşlemez, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1967 yapımı Türk filmdir.
Pire Nuri, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1968 yapımı Türk filmdir.
Sevgili Muhafızım, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.
Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.
Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.
İkisi de Cesurdu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Semra Sar'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı 1963 yapımı Türk filmidir.
Kamalı Zeybek, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1964 yapımı Türk filmidir.
Kovboy Ali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Müjgan Ağralı'nın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Yedi Dağın Aslanı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Bin Defa Ölürüm, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1969 yapımı Türk filmidir.
İnce Cumali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Duru'nun yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.
Balatlı Arif, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.
Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.