Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Hababam Sınıfı Merhaba, 2003 yapımı Türk komedi filmi.
Ali Özgentürk, 1979 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Hazal ile adını duyuran Türk yönetmen ve senarist.
Belanın Yedi Türlüsü, 1969 yılında çekilen, yönetmenliğini Nuri Ergün, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı bir filmdir.
Derman, senaryosunu Ahmet Soner'in yazdığı, yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı, baş rollerini Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Talat Bulut'un paylaştığı 1983 yapımı Türk filmi.
Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.
Zeyno, başrolünde Yılmaz Güney ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.
Dolandırıcılar Şahı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1960 yapımı Türk filmidir.
Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.
Eşrefpaşalı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Erdoğan Tokatlı'nın yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir. Filmin konusu İzmir'in Eşrefpaşa semtinde geçmektedir.
Şeytanın Oğlu, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmi.
Tatlı Bela, başrollerinde Orhan Günşiray ve Neriman Köksal'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1961 yapımı Türk filmidir.
Büyük Cellatlar, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nilüfer Koçyiğit'in oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Duru'nun yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.
Kan Gövdeyi Götürdü, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülbin Eray'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
19. Ankara Uluslararası Film Festivali, 13-23 Mart 2008 tarihleri arasında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen film festivali.
Yaralı Kurt, 1972 yapımı Türk filmi. Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği filmde, başrollerde Cüneyt Arkın, Ahmet Mekin ve Şükran Yamakoğlu oynamıştır. Graham Greene tarafından yazılan Satılmış Adam adlı kitabın uyarlamasıdır.
Altın Koza En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, ilk kez 1969 yılında düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen erkek oyunculara verilen ödüldür. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Koza Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski film festivallerinden biridir. Bu ödülü ilk defa, 1969 yılındaki 1. Altın Koza Film Festivali kapsamında Seyyit Han: Toprağın Gelini filmindeki oyunculuğu ile Yılmaz Güney kazanmıştır.
Yeryüzünde Bir Melek, Ahmet Üstel'in senaryosunu yazdığı, Orhan Aksoy'un yönetmenliğini yaptığı 1973 yılı yapımı Türk filmidir.
Sezercik Yavrum Benim, 1971 yapımı Türk sinema filmi.