İçeriğe atla

Yılmaz Eneş

Yılmaz Eneş
Doğum1960 (63-64 yaşında)
Paşabahçe, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekEbru sanatçısı

Yılmaz Eneş (d. 1960, Paşabahçe, İstanbul), Türk ebru sanatçısıdır.

İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Paşabahçe'nin cam ustalarından babası Necmettin Eneş'in yanında sıcak cam sanatının ayrıntılarını öğrendi ve camcılık mesleğini uzun seneler icra etti.

1994 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı-Caferağa Medresesi'nde Av. Tülay Taslacıoğlu'ndan 2 yıl süre ile Ebru dersleri alarak, ebru sanatının inceliklerini öğrendi. Aynı süreç içerisinde evine kurduğu atölyesinde Mayıs 1998'e kadar çalışmalarını sürdürdü.

Aynı yıl Küçük Ayasofya'daki Hüseyinağa Medresesi Hoca Ahmet Yesevi Vakfı'nda atölye çalışmalarına başladı. Yaptığı güllerin güzelliği sebebi ile Gülbaba lakabı ile anılan sanatçı 22 Nisan 2002 tarihinden beri Suriçi'nde tarzıkadimebru evinde çalışmalarını sürdürüyor.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

Uluumay Vakfı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonu, Koleksiyoner, Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Esat Uluumay'ın topladığı 18 değişik koleksiyondan oluşmaktadır.

Şahin Özyüksel, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Çokay</span> Türk ressam

Nevin Çokay, Türk ressam.

Süleyman Seyyid (1842-1913), Türk ressam.

Fuat Başar, hattat, ebrûcu ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

Paşabahçe, Atatürk'ün Türkiye'de cam sanayisini kurma ve geliştirme talimatları doğrultusunda 1935 yılında Paşabahçe'de kurulan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Sosyetesi'nin bugünkü adıyla Şişecam Topluluğu'nun en bilinen markası. Adını kurulduğu semtten almaktadır.

Kasım Koçak, Türk ressam. Güzel Sanatlar Akademisi Neşet Günal ve Özdemir Altan atölyelerinde öğrenim gördü. Cumhuriyet dönemi Türk resimlerinden 75 başyapıt isimli koleksiyonda bir resmi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Günal</span> Türk ressam

Neşet Günal Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Şişecam</span> Şirket

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

Füsun Arıkan, Türk ebru sanatçısı. Ortaöğrenimini 1961-68 yılları arasında Çamlıca Kız Lisesi'nde yaptı ve güzel sanatlara ilk yönelişi bu okuldaki resim öğretmeni Zahide Özar sayesinde oldu. 1968 yılında başladığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi 'nde yüksek lisansını tamamlayıp Yüksek Tekstil Desinatörü olarak 1973 yılında mezun oldu. Ebru sanatı ile Sacit Okyay'ın Akademi bünyesindeki atölyesinde tanıştı ve ilk derslerini ondan aldı. 1991 yılında İstanbul Karikatür ve Mizah Müzesi 'nde, Vedat Vaytaş ve Köksal Çiftçi ile birlikte Geleneksel Türk ebru sanatının tanıtılması ve canlandırılması çalışmalarına katıldı. Aynı amaçla 1992 yılında Saint Josephliler Derneği'nde ve 1994 yılından itibaren de kendi atölyesinde seminerler yönetti, kurslar açtı, sohbet toplantıları düzenledi. Radyo ve televizyon programları aracılığı ile ve yazılı basındaki makaleleri ile Ebru Sanatı'nın yaygınlaşmasına çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hattat Aziz Efendi</span> Osmanlı hattat

Hattat Aziz Efendi, Şeyh Mehmet Abdülaziz (Aktuğ) Efendi, Türk hattat.

Temür Köran, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

Mehmed Necmeddin Okyay, Türk hattat, ebru sanatçısı, kemankeş, gül yetiştiricisi, tuğrakeş ve is mürekkebi imali, aharcılık, mücellidlik gibi kitap sanatları ustası, imam ve hatip. Pek çok sanat dalında bilgisi, yetkinliği ve ustalığı ile Hezârfen unvanıyla da tanınmaktadır. Ebru sanatında Necmeddin üslubu'nu oluşturmuştur.

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

Sami Savni Özer, Türk tasavvuf müziği icrâcısı, müezzin, kasidehan.

Alaettin Aksoy, Türk ressam.