İçeriğe atla

Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna
Doğum20 Eylül 1930(1930-09-20)
İstanbul, Türkiye
Ölüm9 Şubat 2012 (81 yaşında)
Ankara, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul konservatuvarı

Tahsin Yılmaz Öztuna[1] (20 Eylül 1930, İstanbul - 9 Şubat 2012, Ankara), Türk tarihçi, siyasetçi, müzikolog, gazeteci ve yazardır.[2]

Lise öğreniminin yanı sıra İstanbul Konservatuvarı'na devam etti. 1950 Eylül'ünde Fransa'ya gitti. Paris Üniversitesi Siyasal Bilimler Enstitüsü'nde, Sorbonne Üniversitesi'nin Fransız medeniyeti kısmında, Alliance Française'nin yüksek kısmında okudu. Ayrıca Paris Konservatuvarı'nda ders aldı. 1957 Temmuz'una kadar Paris'teki kütüphanelerde müzik ve tarih üzerine araştırma yaptı.

Öztuna'nın, 13 yaşında ilk makalesi, 15 yaşında ilk kitabı basıldı.

1969 yılında Adalet Partisi'den Konya milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi[3] ve Ankara'ya yerleşti. Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda denetleme, repertuvar, eğitim kurullarında üye olarak görev yaptı. (Ocak 1966-Kasım 1981) Kültür Bakanlığında başmüşavir (1974-77), İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında kurucu yönetim kurulu üyesi ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu yönetim kurulu üyesi (1975'ten itibaren), YAYKUR'un (Yaygın Yükseköğretim) üniversitesinde Osmanlı siyâsî ve medeniyet tarihi öğretim üyesi (1975-78) sıfatıyla görev yaptı. Millî eğitim ve kültür bakanlıklarında 1969'dan itibaren pek çok ihtisas kurulunda üye ve başkanlık yaptı. 1974-1980 arasında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürü olarak 'K' harfinden 'T' harfine kadar olan ciltleri yayınladı. 1983 Mayıs'ında Milliyetçi Demokrasi Partisinin kurucuları arasında bulunarak, merkez genel yönetim kuruluna seçildi, sonra istifa etti. 1985'te Faysal Finans Kurumu müşaviri oldu.

Türk ve Osmanlı tarihi, klasik Türk musikisi ile ilgili eserler veren ve Türkiye gazetesinde köşe yazarı olarak da görev yapan Yılmaz Öztuna, 9 Şubat 2012 tarihinde Ankara'da öldü. Cenazesi, İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü 2. Cilt (1950-1980)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "Gazeteci Yılmaz Öztuna vefat etti". Hürriyet Gazetesi. 9 Şubat 2012. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  3. ^ "Sabah.com.tr". 4 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Dârülelhan</span>

Dârülelhan, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi müzik okulu olarak İstanbul’da 1917-1927 arasında faaliyet gösteren dört yıllık eğitim kurumu. Osmanlı Devleti’nde Maarif Nezareti’ne bağlı okullarda öğretmenlik yapmak üzere hem Türk hem Batı müziğinin bilen öğretmenler yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak geçmektedir.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Mustafa Kalemli,, Türk doktor, siyasetçi, eski Türkiye İçişleri, Orman, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Onur Çetin Kumbaracıbaşı, eski Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Erişirgil</span>

Emin Erişirgil, Türk eğitimci, felsefeci, yazar ve siyasetçi, eski Türkiye içişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Yılmaz</span> Türk siyasetçi

Ayfer Yılmaz, Türk ekonomist ve siyasetçidir. TBMM'nin 20 ve 21. dönemlerinde milletvekilliği ve ardından devlet bakanlığı yapmıştır. İYİ Parti'nin genel sekreteridir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özalp</span>

Hüseyin Özalp, Türk siyasetçi ve bürokrat.

Bedrettin Tuncel, Türk akademisyen, çevirmen, edebiyatçı, siyasetçi.

Hayrettin Uysal, Türk siyasetçidir.

Ali Rıza Avni Tınaz, Klasik Türk musikisi bestekârı, müzik araştırmacısı, şâir, yazar ve "Ses ve Saz Dünyamızdan" adlı açıklamalı Klasik Türk musikisi programının yapımcısıdır. Soyadını genellikle kullanmadığı için daha çok Ali Rıza Avni olarak tanınmıştır.

Arif Sami Toker, Türk bestekâr ve ses sanatçısı.

Feridun Kemal Ergin, Türk siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşenur İslam</span> Türk siyasetçi

Ayşenur İslam, Türk siyasetçi.

Sabahat Emir, Türk eğitimci ve şair.

Emin Ongan, keman üstadı klasik Türk müziği bestecisi, Üsküdar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarından.