İçeriğe atla

Yılmaz Önge

Yılmaz Önge
Doğum1935
Bakırköy, İstanbul, Türkiye
Ölüm28 Mart 1992 (56-57 yaşlarında)
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
EğitimMimar Kemal İlkokulu · Ankara Atatürk Lisesi · İstanbul Teknik Üniversitesi · Ankara Üniversitesi
MeslekAkademisyen · mimar
İşverenAnkara Üniversitesi · Selçuk Üniversitesi

Yılmaz Önge (1935; Bakırköy, İstanbul - 28 Mart 1992), Türk akademisyen ve mimardır.

Hayatı

1935'te Bakırköy, İstanbul'da, Kemaleddin Önge ile Ayşe Önge'nin oğlu olarak doğdu.[1] Ankara'daki Mimar Kemal İlkokulu ile Atatürk Lisesinde öğrenim gördü.[2] 1959'da, İstanbul Teknik Üniversitesinden mimar olarak mezun olmasının ardından 1959-1961 yılları arasında zorunlu askerlik görevini yerine getirdi.[1][2]

1961'de Vakıflar Genel Müdürlüğü Abide ve Yapı İşleri Dairesi Abideler Şubesinde, restoratör mimar çalışmaya başlayan Önge, Ali Saim Ülgen'in 8 Şubat 1963'teki ölümü sonrasında kendisinin yerine geçti. Diğer yandan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde doktora çalışmalarına başlarken aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatları Tarihi Kürsüsüne asistan olarak girdi. 1972'de, Anadolu Osmanlı ve Selçuklu Camilerinde Sebil ve Şadırvanlar başlıklı teziyle sanat tarihi alanında doktorasını alan Önge, Anadolu'da XII-XIII. Yüzyıl Türk Hamamları başlıklı teziyle 31 Nisan 1978'de doçent oldu.[1][2]

1979'da, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde ders vermeye başladı. 1985'te, Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü dekanlığına atandı. 1987'de profesör oldu. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi başkanlığı, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu üyeliği, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu başkanlığı ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi üyeliği de yaptı. Üniversite derslerinin yanı sıra kazı ve restorasyon çalışmaları da gerçekleştirdi.[1][2]

28 Mart 1992'de geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Cenazesi, ertesi gün Selçuk Üniversitesinde düzenlenen tören ve Selimiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından İstanbul'a getirilerek 30 Mart'ta Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Baykara, Tuncer (1995). "Yılmaz Önge (1935-1992)". Tarih İncelemeleri Dergisi. 10 (1): 38. 31 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b c d e Karpuz, Haşim (1992). "Kayıplar - Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE (1935-1992)". Türk Kültürü. 30 (350). ss. 369-373. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kervansaray</span> kentlerarası uzak anayollarda kervanların konaklaması için yapılmış büyük han

Kervansaray, kervanların ticaret yolları üzerinde kurulan konak yeridir. Kervansaraylar ilk defa milattan önce 5. yüzyılın başlarına doğru Ahameniş İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştır. Büyük ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan Selçuklu kervansaraylarının aralarındaki uzaklıklar, deve yürüyüşü ile günde dokuz saat, yani 40 kilometre esas tutularak saptanmıştır. Çevrelerindeki yüksek duvarlarla korunan ve barış zamanlarında pazaryeri olarak da iş gören bu kervansaraylar savaşta kale olarak da kullanılırdı. Selçuklu kervansarayları üç genel tipe uygun olarak yapılmışlardır. Bunlar, yazlık denilen avlulu, kışlık denilen kapalı ve her iki türün birleştirilmesinden oluşan karma tiplerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirlerdeki hanlar ticaret ve konaklamak için yapılmış gelir getirici vakıf yapılarıdır.

M. Ümit Serdaroğlu,, Türk arkeolog. Restorasyon uzmanı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Yurtsever</span>

Hüseyin Yurtsever, Türk mimar.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Semavi Eyice</span>

Mustafa Semavi Eyice, Türk Bizantolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Güneş</span>

Yunus Güneş, Özgün Baskı Sanatçısı, Ressam, Öğretim Üyesi.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

Sinan Genim, Türk mimar ve siyasetçi.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Kemâl Kutgün Eyüpgiller, Türk bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Selçuk Mülayim Türk sanat tarihçisi, akademisyen ve yazar. Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm başkanlığı görevinden 2013 yılında emekli olmuştur. Mimar Sinan üzerine yaptığı araştırmalarla, yazdığı makale ve kitaplarıyla tanınır. Kimileri tarafından Mimar Sinan uzmanı olarak nitelendirilir. Bunun yanı sıra; sanat tarihi, Türk sanatı, İslam sanatı ve Selçuklu sanatı üzerine yazılmış birçok eseri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Hamit Kemali Söylemezoğlu, Türk mimar, şehir şehir plancısı, yazar ve akademisyendir.

Mehmet Baha Tanman, Türk akademisyen, araştırmacı, sanat tarihçisi ve müze yöneticisidir. Osmanlı dönemi mimari eserleri ve Türk-İslam sanatı üzerine uzmanlaşmıştır. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bilim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.