İçeriğe atla

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dur.[1]

Bölümler

İnşaat mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Türkiye'nin en eski ikinci inşaat mühendisliği bölümüdür[] ve tarihi Yıldız Teknik Üniversitesi'nin tarihi ile özdeştir. Üniversite, eğitime 1911 yılında Kondüktör Mektabi Alisi adı altında başlamış, kuruluşu 1923'ten sonra Nafia Fen Mektebi adı altında devam etmiştir. Adı, 1937'de İstanbul Teknik Okulu'na, 1969'da İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne, 1982'de Yıldız Üniversitesi'ne ve son olarak 1992'de Yıldız Teknik Üniversitesi'ne değiştirilmiştir. Halen İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne kayıtlı 1.450 lisans ve 270 lisansüstü öğrencisi bulunmaktadır.[]

İnşaat Bühendisliği Bölümü geoteknik, hidrolik, mekanik, ulaştırma, yapı, yapı işletmesi ve yapı malzemeleri olmak üzere yedi anabilim dalı içerir. Lisans eğitimi, birinci öğretimde 08:00-15:50 saatleri arasında ve ikinci öğretimde hafta içi 16:00-21:50 ile Cumartesi 09:00-12:50 arasında olmak üzere iki ayrı programda yürütülür. Bölüm, Fen Bilimleri Enstitüsü ile birlikte geoteknik, hidrolik, kıyı ve liman mühendisliği, mekanik, ulaştırma ve yapı mühendisliği alanlarında yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir.

Bölüm öğrencilerinin eğitimine katkı sağlayan, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin deneysel çalışmalarını yürüttükleri ve aynı zamanda çeşitli araştırma projelerinin yürütüldüğü çalışır durumda 6 adet laboratuvar mevcuttur. Bunlar zemin mekaniği laboratuvarı, hidrolik ve kıyı liman mühendisliği laboratuvarı, yapı laboratuvarı, yapı malzemeleri laboratuvarı, ulaştırma laboratuvarı ve jeoloji laboratuvarlarıdır.

Erasmus ortakları Portsmouth Üniversitesi (İngiltere), La Rochelle Üniversitesi (Fransa), Lizbon Teknik Üniversitesi (Portekiz), Çek Prag Teknik Üniversitesi (Çekya), Halmstad Üniversitesi (İsveç), Vilnius Gediminas Teknik Üniversitesi (Litvanya) ve Braunschweig Teknik Üniversitesi'dir (Almanya).[]

Spinnaker Grubu, 15-20 Temmuz 2006 tarihleri arasında İngiltere'nin Portsmouth Üniversitesi'nde Yıldız Teknik Üniversitesi dahil çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla yapılan konferansın sonunda oluşumuna karar verilen konseydir. Üyeler arasında hızlı iletişim, ikili ve çoklu bilimsel ve akademik ilişkiler ve ortaklıklar kurulması amacıyla kurulmuştur.

Harita mühendisliği

1949 yılında Yıldız Teknik Okulu'nda Harita ve Kadastro Programı altında, Türkiye'de kadastro haritalarının hazırlanmasında çalışacak mühendisler yetiştirmek amacıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü, alanında kurulan ilk bölüm olma özelliği taşımaktadır.[] Lisans programının yanında, harita mühendisliği anabilim dalına bağlı iki farklı programda lisansüstü eğitimi verilmektedir. Bölümde 10 profesör, 8 doçent, 10 yardımcı doçent, 23 araştırma görevlisi, 1 uzman, 1 tekniker, 1 teknisyen, 1 sekreter ve 2 hizmetli ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.[]

Çevre mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, 1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi bünyesinde kuruldu. 2010 yılında 18. mezunlarını vermiştir. 20 Eylül 2010 tarihi itibarıyla 5 profesör, 4 doçent, 11 yardımcı doçent, 17 araştırma görevlisi, 1 uzman, 1 teknisyen ve 2 idari personel olmak üzere toplam 41 kişilik bir kadro ile eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.[]

Kaynakça

  1. ^ Yönetim 3 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi. 30 Ekim 2013 tarihinde erişildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Porto Üniversitesi</span>

Porto Üniversitesi, 22 Mart 1911 yılında Porto'da kurulmuş olan ve Portekiz Cumhuriyeti'ne bağlı bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan bölüm. En eski üçüncü makina mühendisliği bölümü olma özelliğine sahiptir. Kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 120 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 15 profesör, 7 doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 20 tane Araştırma görevilisi vardır. Ayrıca geçici 50D statüsünde bulunan 11 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir. MÜDEK tarafından 2008 - 2013 ve 2015 - 2020 yılları için akredite edilmiş olup, EUR-ACE Avrupa tanınırlık etiketine sahiptir.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi; Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 50 yılı aşkın süredir Fen Fakültesi çatısı altında yürütülmekte olan mühendislik eğitiminin Yükseköğretim Kurulunun 30/4/2001 tarihli kararıyla ayrı bir Fakülte bünyesine alınmasıyla yeni ve gerçek kimliğine kavuşmuştur. Fakültede lisans düzeyindeki mühendislik öğrenimi yanı sıra, lisansüstü düzeyde yüksek lisans ve doktora öğrenimi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Erel (bilim insanı)</span>

Süleyman Aydın Erel, Türk bilim insanı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış; Boğaziçi Köprüsü inşaatı sırasında Karayolları Genel Müdürlüğü'nde bir yıl kadar çalışmıştır. 1978 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden "Doktor" unvanını almış; 1978-1979 yılları arasında Almanya Münih Teknik Üniversitesi Ulaştırma Entitüsü'nde konuk araştırmacı olarak çalışmalar yapmış; 1981 yılında "Doçent", 1989 yılında "Profesör" unvanını almıştır. 1973'te araştırma görevlisi olarak göreve başladığı Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı kürsüsünden 2005 yılında emekli olmuştur. Akademik yaşamında demiryolu taşımacılığı ve ulusal ulaştırma politikaları konularında çalışmalar yürütmüştür.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Teknik Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2010 yılında çıkardığı bir yasayla Erzurum'da kurulmuştur. Kurucu rektörü Muammer Yaylalı'dir. 2012 yılında eğitim öğretime başladı.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1992 yılında kurulan ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılında ilk kez eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 7 bölüm ve 24 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültenin dört bölümünde normal ve ikili öğretimde eğitim verilirken diğer iki bölümdeyse eğitim-öğretim yapılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Yıldız</span>

Ferruh Yıldız, Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Prof. Dr. Turgut Uzel Eski Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü.